Binaural Ritimler ve Faydaları

Binaural Ritim

Meditasyon yapanlar, stres ve gerginlikle boğuşanlar ya da kolayca uykuya dalmak isteyenler için bu yazımızda binaural ritimleri ele aldık.

Binaural ritimler, ses dalgalarını kullanarak beynin farklı evrelere girmesini sağlar. Yapılan çoğu araştırmaya göre bu ritimler anksiyete ve stresle savaşmayı kolaylaştırmakla beraber, bilişsel aktivitelerin gelişimine de yardımcı olur.

Binaural Ritimler Nelerdir?

“Binaural” sözcüğü, “iki kulakla ilgili” anlamına geliyor. Binaural ritimler, normalde duyduğumuz sesler gibi tek bir frekans kullanmıyor. Bunun yerine, iki kulağın algıladığı sesler farklı frekanslarda oluyor. Bu da seslerin, beynin alt bölümündeki ses girdilerini toplamakla görevli olan inferior kolikulus bölgesine farklı bir şekilde yönlendirilmesine neden oluyor. Bu bölgede birleşen sesler binaural ritim dediğimiz olguyu oluşturuyor.

Binaural ritimler her kulağa farklı frekansta ses gönderir
Binaural ritimler her kulağa farklı frekansta ses gönderir

Beyin binaural ritmi tamamen farklı bir frekansmış gibi algıladığından aslında gerçek olmayan bir sesi duyduğumuz söylenebilir. Bunu bir çeşit sesli yanılsama olarak da düşünebiliriz. Bilimsel araştırmalara göre, binaural ritimler beyin dalgalarının uyum sağladığı yeni bir frekans yaratır.

Beyin Dalgaları

Beyin dalgalarını, frekanslarına göre beşe ayırabiliriz. Bunlar, delta, teta, alfa, beta ve gamma dalgaları olarak adlandırılır ve her beyin dalgasının beyinde ve vücutta farklı etkiler yarattığı bilinmektedir.

Beyin Dalgaları İnfografik
Beyin Dalgaları İnfografik

Delta Dalgaları: 1-4 Hz.

Delta dalgaları en yavaş beyin dalgaları olmakla beraber derin uykuda görülür. Vücutta iyileşme sağlayıp, ağrı kesici ve hatta yaşlanma karşıtı etki gösterebilir. Aynı zamanda bu evrede bilinçaltına erişim sağlanır.

Teta Dalgaları: 4-8 Hz.

Meditasyon ve rahatlama ile ilişkilendirilen teta dalgaları, dinlenme ya da hafif uyku esnasında görülür.  Rüyalar, hayal kurma ve yaratıcılıkla ilişkilendirilir.

Alfa Dalgaları: 8-14 Hz.

Beynin en odaklı ve üretken evresi olan Alfa’da, öğrenme becerilerinin arttığı, kişinin rahatladığı ve daha iyi konsantre olduğu görülür. Stres seviyesi azalır ve olumlu düşünme artar.

Beta Dalgaları: 14-30 Hz.

Hareket ve eylemle ilişkilendirilen Beta dalgaları, kişi uyanıkken oluşur. Problem çözme becerilerinin artması, analitik düşünme ve gelişmiş hafıza ile ilişkilendirilir.

Gama Dalgaları: 30-100 Hz.

Üst seviye farkındalıkla ilişkilendirilen Gama dalgaları, ayrıntılara dikkat etme, farklı düşünme tekniklerinin kullanılması, gelişmiş algı gibi bilişsel yetenekleri arttırır. Genellikle zihinsel süreç ve oluşumlarla ilgilidir.

Binaural Ritimleri Nasıl Dinlemeli?

Binaural ritimleri dinlerken rahat bir yerde oturmanız ve dikkatinizi dağıtacak etmenlerden uzak olmanız tavsiye edilir. Günde en az 30 dakika kulaklığınızla binaural ritim dinlemeniz, beynin ritimle senkronize olmasını sağlar.

Binaural Ritimler
Binaural Ritimler

Eğer stres seviyeniz yüksek ise ya da çok gerginseniz, rahatlamak için ritimleri 30 dakikadan daha fazla da dinleyebilir, size en uygun süreyi belirleyebilirsiniz.

Binaural ritim dinlerken dikkat edilmesi gereken en önemli olan şey, kulaklık kullanmak. Kulaklık kullanmazsanız istenilen etkiyi alamazsınız.

Binaural Ritimlerin Faydaları

Binaural ritimlerin, yukarıda bahsettiğimiz gibi pek çok etkisi var. Bunlar:

  • Yaratıcılık ve bilişsel aktivitelerde gelişim
  • Stres azaltma ve ruh durumunun iyileşmesi
  • Meditasyona yardımcı olma
  • Daha sağlıklı bir uyku
  • Odağın, konsantrasyonun ve hafızaya erişimin artması
  • Özgüvende artış
  • Psikomotor becerilerinin gelişmesi

Binaural Ritimlerin Yan Etkileri

Yapılan araştırmalardaki bulguların gösterdiği üzere, binaural ritimlerin bilinen bir yan etkisi yoktur fakat yine de dinlerken kulaklık sesinin çok yüksek olmamasına dikkat etmek gerekmektedir. 85b desibel ve üstü seslerde zaman içinde işitme kaybı olduğu gözlemlenmiştir. Binaural ritimler epilepsi hastaları için tehlikeli olabilir bu yüzden doktora danışmanızı tavsiye ederiz.

Ayrıca binaural ritimleri daha iyi dinleyebilmek için Hi-Fi özellikli kulaklık önerileri verdiğimiz “Odyofiller İçin Hi-Fi Özellikli 10 Kulaklık Önerisi” adlı listemize de göz atabilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler