Edebiyata meraklı herkesin yararlanabileceği; yazma şevkinizi arttıracak, belki de sizi hayallerinize, bir adım daha yaklaştıracak yaratıcı yazarlık kitaplarını sizler için derledik.
İçerik Başlıkları
- 1 Yazar Adaylarına Kitap Tavsiyeleri
- 1.1 1- Ferit Edgü – Yazmak Eylemi
- 1.2 2- Lajos Egri – Piyes Yazma Sanatı
- 1.3 3- Stephen King – Yazma Sanatı
- 1.4 4- Sevim Gündüz – Öykü ve Roman Yazma Sanatı
- 1.5 5- Murat Gülsoy – Büyü Bozumu: Yaratıcı Yazarlık
- 1.6 6- Ursula K. Le Guin – Dümeni Yaratıcılığa Kırmak
- 1.7 7- Ernest Hemingway – Yazma Üzerine
- 1.8 8- Haruki Murakami – Mesleğim Yazarlık
- 1.9 9- Virginia Woolf – Yazarlık Dersleri
- 1.10 10- Ursula K. Le Guin – Zihinde Bir Dalga
- 1.11 11- Umberto Eco – Anlatı Ormanlarında Altı Gezinti
- 1.12 12- Ahmet Hamdi Tanpınar – Edebiyat Üzerine Makaleler
Yazar Adaylarına Kitap Tavsiyeleri
Yazarlık, yazdıkça; yazmaktan çok okudukça öğrenilen bir süreç. Bu yazımızda, siz yazar adaylarına, yaratıcı yazarlık kitap önerilerinde bulunuyoruz. Listedeki kitapların kimi teknik anlamda kimi ise motivasyon anlamında yolculuğunuzda eşlik edecek nitelikte..
1- Ferit Edgü – Yazmak Eylemi
Listemizin ilk sırasında, Ferit Edgü’nün Yazmak Eylemi adlı kitabı yer alıyor. Eser, 1980 yılında gerçekleşen kepenk kapatma eylemini 101 kişinin ağzından okuyucuya sunuyor. Ferit Edgü’nün dil ustalığına ve üslubuna bu kitap ile hayran kalmamak elde değil. Bizce bu eser, üslup farklılıklarını tanımanız ve üslubun anlatıya etkisi açısından, özel ve her yazar adayının okuması gereken bir kaynak niteliğinde.
2- Lajos Egri – Piyes Yazma Sanatı
Kurgusal veya dramatik yazarlık merakınız olsun, hiç fark etmez. Bizce, her yazar adayının, bu eseri mutlaka okuması gerekli. Eli kalem tutan herkese fayda sağlayabilecek bir başucu kitabı. Eser dramatik yazarlığa dair unsurları sade bir dil ile incelemekte, verilen örnekler ile anlatılanların yüzeyselliğini ortadan kaldırarak size farklı bakış açıları sunmaktadır. Ertem Eğilmez’in başucu kitabı olduğu söylenen Piyes Yazma Sanatı‘nı; senaryo yazma, tiyatro metni yazma merakınız, hayaliniz var ise kaçırmayınız.
3- Stephen King – Yazma Sanatı
Yazarın, edebi dilini ya da eserlerini seversiniz veya sevmezsiniz; bu kadar üretken bir yazara saygı duymamak bizce elde değil. Stephen King, hayatından alıntılarla; okuru hiç sıkmadan ve oldukça sade bir dille Yazma Sanatı’nı kaleme almış. Yazar, kendi yazarlık sürecini genç yazar adaylarına ışık olması adına “alet çantası” benzetmesi ile okura sunuyor. Hem okuması oldukça keyifli hem de çoğu yazarlık kitaplarının aksine sürükleyici. Yaratıcı yazarlık kılavuzunuz olacak nitelikte bir kitap.
4- Sevim Gündüz – Öykü ve Roman Yazma Sanatı
“Öykünüzü biricik yapan şey, izlek veya konu değil, sizin anlatımınız ve sizin konuya kendinizden kattıklarınızdır; yani sizin konu üstündeki yansınızdır.” diyor yazar, Öykü ve Roman Yazma Sanatı‘nda. Belki de “öykü” olarak kısıtlamamak gerekir. İki düşman ailenin çocuklarının birbirine duyduğu aşk yıllar yılı işlenen bir konudur ancak Romeo&Juliet, Shakespeare’in dil ustalığı ile günümüzde dahi hayranlıkta okunur ve temsil edilir. Yazar bu eserde, farklı teknikleri ve düşündürücü soruları sorarak; yazmak ve yazmaya devam etme için özgüven aşılaması yapmaktadır. Özellikle yazma motivasyonu açısından sizi destekleyecek bir kitap.
5- Murat Gülsoy – Büyü Bozumu: Yaratıcı Yazarlık
Murat Gülsoy, aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinden biri olması sebebiyle; eğitmenliğinin de getirisi olarak “yazarlık” denildiğinde akla gelen hemen her noktaya değiniyor. Oldukça eğitici olduğunuz düşündüğümüz, Büyü Bozumu: Yaratıcı Yazarlık kitabı Murat Gülsoy’un yazarlık atölye çalışmalarının kitaplaştırılmış hali. Kitap içerisinde örnek okumalar, yazarın kendi yöntemleri ve hatta iki adet öykü çözümlemesi bulunmaktadır. İnanıyoruz ki, sadece öykü çözümlemelerini okumak için bile bu esere sahip olmak isteyeceksiniz.
6- Ursula K. Le Guin – Dümeni Yaratıcılığa Kırmak
Le Guin’in bir kitabının daha ismini aşağıda anacağız ancak ilk olarak bahsetmek istediğimiz kitabı, Dümeni Yaratıcılığa Kırmak. Birçok egzersizi bünyesinde barındıran kitap, sizi kendi edebi dilinizi yaratmaya teşvik edecek. Yazarın da önsüzünde belirttiği gibi, giriş seviyesinde bir kitap olmayabilir ve yazma becerileri üzerine çalışmış bireyler için daha yarar sağlayacaktır. Eser, özgünlük ve üslup noktasında oldukça yararlı bir kaynak.
Gerek dünyada gerekse ülkemizde, birçok yazarlık kitapları yazıldı ve hala daha yazılmaya devam ediyor. Hangisini ansak bir diğeri eksik kalır. Yukarıda adını andığımız yaratıcı yazarlık eserleri biraz daha teknik anlamda yazım sürecinize fayda sağlayabilecek türden kitaplar. Bu bölümde ise yazarların kendi yazınlarına bakışını anlatan eserlere değinmek istiyoruz. Belki de Hemingway’in Afrika’nın Yeşil Tepeleri’nde dediği gibi; “bazı yazarlar bir başka yazarın tek bir cümle yazabilmesine yardımcı olabilmek için doğmuştur” kim bilir.
7- Ernest Hemingway – Yazma Üzerine
Bu eserde, Hemingway’in kendine has kişiliğinin etkisi ile edebiyatına ve yazın sürecine eşlik ediyoruz. Yazar, her ne kadar edebiyat üzerine konuşmayı sevmese ve bunun kötü şans getirdiğine inansa da, roman ve öykülerinde, mektuplarında, makalelerinde sıkça yazma konusuna değinmiş. Yazma Üzerine, Hemingway’in edebi yönünü, çalışma alışkanlıklarını ve verdiği öğütleri içermektedir. Zaman zaman gülümsediğiniz, edebiyat üzerine çokça düşündüğünüz bu derleme, okunmaya değer.
8- Haruki Murakami – Mesleğim Yazarlık
Mesleğim Yazarlık ‘ta yine oldukça üretken bir yazar olan Murakami’nin edebiyatına ve yazma ritüellerine şahit oluyoruz. Kendi hayatından anekdotlarla yazar adaylarının, yazım yolculuklarına eşlik ediyor. Yazarın, “Koşmasaydım, Yazamazdım” isimli bir kitabı da mevcut. Mesleğim Yazarlık’ta yazar, mesleğine duyduğu saygyı, karşılaştığı zorlukları ve bunlar ile mücadele yöntemlerini paylaşıyor.
9- Virginia Woolf – Yazarlık Dersleri
Virginia Woolf, yazarlık üzerine oldukça kafa yormuş bir yazardır. Yaşadığı travmalardan kitapların iyileştirici gücü ile sıyrılmış ve bizlere muazzam eserler bırakmış. Yazarlık Dersleri‘nde bir sınıfta yazarlık dersi alıyormuş havasına bürünüyorsunuz ve yazarın tavsiyeleri ve fikirlerine kulak veriyorsunuz. Bu fikirlerin ve tavsiyelerin oldukça zamansız olması yer yer sizi şaşırtsa da, kullanılan dil ve içerik açısından okumaya doyamayacağınız bir eser.
10- Ursula K. Le Guin – Zihinde Bir Dalga
Ursula K. Le Guin’in bu yazıda andığımız ikinci eseri, Zihinde Bir Dalga. İsmini, kitabın başında yer alan Virginia Woolf’un bir alıntısından alıyor. Le Guin‘in çeşitli çalışmalarını barındıran eserin, size yazarlık sürecinizde oldukça yarar sağlayacağına inanıyoruz.
Şimdi ise, ismini andığınız eserler benim için yeterli değil, edebiyat kuramı üzerine de okuma yapmak istiyorum derseniz, sizinle iki kitabı paylaşmak isteriz. Buyurunuz;
11- Umberto Eco – Anlatı Ormanlarında Altı Gezinti
Umberto Eco‘nın bilgi deryasından kendimize pay çıkarmaya çalıştığımız, yazarın 6 farklı konferansının bir araya getirilmiş hali. Edebiyat kuramına meraklı iseniz, Anlatı Ormanları’nda Altı Gezinti sizin için eşsiz bir kaynak.
12- Ahmet Hamdi Tanpınar – Edebiyat Üzerine Makaleler
Finali, edebiyatımızın en büyük isimlerinden biri ile yapalım istedik. Yaratıcı yazarlık yolculuğunuzda Ahmet Hamdi Tanpınar’ın her eseri sizin için kılavuz niteliğinde olacaktır. Tanpınar’ın çeşitli dergi ve gazetelerde çıkan, edebiyat üzerine yazılarının toplandığı, 9 bölümden oluşan “Edebiyat Üzerine Makaleler” her yazar adayı için büyük bir nimet.
Umarım bu yazımız, gerek teknik gerekse edebi anlamda yazım sürecinize eşlik eder. Kurgusal ve dramatik yazarlık dışında eleştiri yazılarına da meraklı iseniz sitemizde yer alan Eleştirel Kitap İncelemesi Nasıl Yapılır? isimli yazıyı incelemenizi öneririm.