Jules Payot İrade Terbiyesi Kitap İncelemesi

Jules Payot İrade Terbiyesi

Fransız eğitimci ve pedagog Jules Payot kimdir? Jules Payot’ın kaleme aldığı ”İrade Terbiyesi” adlı kitabın konusu, özeti, yorum ve incelemesine detaylarıyla değindik.

Jules Payot’un özellikle gençler için kaleme aldığını ifade ettiği ”İrade Terbiyesi” adlı kitap 1894 yılında yayımlanmış ve halen günümüzde çok konuşulan bir eser haline gelmiştir.

Cemil Meriç‘in ”Disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim.” dediği Jules Payot’un dünyaca bilinen eseri olan ”İrade Terbiyesi”, duygu ve düşüncelerimizi nasıl yöneteceğimize değinmekte ve öz disiplinimizi nasıl oluşturacağımıza kadar birçok soruna, iradeye değinerek pek çok okurun raflarını süslemektedir.

Jules Payot Kimdir?

”İrade Terbiyesi” kitabının yazarı Jules Payot kimdir? Eğitimci ve Pedagog olan yazar 10 Nisan 1859 yılında Fransa’nın Chamonix-Mont-Blanc şehrinde dünyaya gelmiştir.

Yazarın, yaşamı ve eğitim hayatı hakkında ki bilgilere pek rastlayamasak da örgün eğitim konusunda dikkat çeken bir figür haline gelmektedir. Jules Payot, 1894 yılında yayımlamış olduğu ”İrade Terbiyesi” adlı eserle karşımıza çıkmaktadır.

Zamansız bir okur kitlesi ile adını çokça duyduğumuz yazar, 30 Ocak 1940 yılında Fransa’nın Aix-en-Provence şehrinde sessizce hayata gözlerini yummuştur.

”İrade Terbiyesi” Kitap Özeti

Kitap, genellikle gençlere hitap etmekte ve bireylerin irade gücünü nasıl geliştirebileceklerinden bahsetmektedir. Peki ”İrade Terbiyesi” kitabının konusu nedir?

Kısaca özetlemek gerekirse kitap, insanların kısa vadeli hazlara yönelmenin yanlış olduğunu ve bunun sonucunda iradelerinin tüm yaşamları boyunca olumsuz etkileyecek bir durum meydana getirmesini ele almaktadır.

İrade terbiyesi pek ciddiye alınmaz ancak insanı insan yapan, hayatını düzene koymasını sağlayan bu değil mi? En parlak yetenekler dahi özgüven olmazsa sönmez mi? İnsanlığın büyük başarılarında en büyük pay sağlam iradelerin değil midir?

Kitap, irade terbiyesinin nasıl dış faktörlerin etkisi altında olduğunu anlatmakta ve bu nokta da düşüncelerimizin, beden sağlığımızın, tefekkürün etkisine değinmektedir.

”İrade Terbiyesi” Kitabı Ne Anlatıyor?

Yazar, irademiz üzerindeki karakter eğitimini, disiplinli çalışma metotlarını, niyet eğitimi ve ahlak eğitimi konuları üzerinde durmaktadır. İrade terbiyesi, bireyin kendi düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını kontrol altına almayı hedeflemektedir.

Kitap, iradenin en önemli ve büyük düşmanı olarak ‘tembellik’ olarak nitelendirilmekte ve isteksizliğin baş gösterdiği her konuda tembelliğin olumsuz sonuçlarını meydana getirdiğini ifade eder.

Zihin çabuk açılır, uyuşukluk aslında istektedir, zihinde değil.

Kitap, ayrıca eğitim sisteminin irade üzerindeki etkisine vurgu yapar ve ”büyük üstatlar” olarak isimlendirdiği eğitmenlerin irade terbiyesinde ve ülkelerin gelişimi açıdan önemli bir katkısı olduğunu anlatır.

Yazar kitapta, insanların doğal gelişimlerinin saptıracak davranışları ve önerilere kapılmamaları gerektiğini ve  eğitim sisteminin de bu noktada büyük bir rol oynadığına inanan eğitimcilerin isteklerini hedef kitleye yönelik olması gerektiğini savunur.

Ne ilginçtir ki insanlar her türlü eğitim için bir öğretmene ihtiyaçları olduğunu kabul ederler ancak davranış bilimlerine gelince öğrenmeye gayret etmez ve önemsemezler. -Nicole, ”Hayatını şansa bırakma.”-

İrade Terbiyesi Kitap Yorumu ve İncelemesi

Jules Payot, kişisel gelişimin gençler üzerinde disiplinli bir yol göstermekte olup istikrarsız düşüncelerin yaşamımızda bir otoriter olmamasını göstererek rehberlik etmektedir. Ayrıca asıl hedefi genç kesim olmasına rağmen eserin sade ve anlaşılır bir dil kullanması her yaştan insana hitap eden bir yapıttır.

Mösyö Girard bize bir kitap tavsiye etti ve mutlaka okumamızı söyledi. Bu, Aix-Marseille Üniversitesi Rektörü Jules Payot’un ”İrade Terbiyesi” adlı kitabı idi.

Ertesi gün şehre inerek kitabı aldım, ihtiyar bir meşenin dibine oturarak okumaya koyuldum. Okudukça içimde tahassür ve nedamet ile karışık müphem bir acı duymaya başladım.

Kendi kendime, ”Ah bu kitap on sekiz yirmi yaşlarımdayken elime geçmeliydi” diyor ve geciktiğim için üzülüyordum.

Yazar, birçok temel iç güdünün sebebine değinmekte fakat uygulanması zor bu alışkanlıkların zamanla kazanılmasını da birçok destekleyici örnekle açıklamaktadır. Uygulamanın zaman alacağını bize düşündüren Payot’un metodları aslında yıllardır büyük din kitaplarının bize anlatmak istediklerini somutlaştırıyor.

Zaman, onu doğru kullanana yanlış yapmaz.

Vicdan üzerine muhteşem çalışmaları olan Bossuet: Ani çıkışların büyük düşleri olur. Mütevazi, küçük bir tohum gibi basit alışkanlıklar büyük davranışlara dönüşür.

Ertelemenin çok büyük bir problem olduğu bu zaman da bize, farkındalık kazandıracak bu kitap herkesin başucu kitabı olmayı hak eden bir eser olarak raflarda yerini almaktadır.

Eğer bu tarz kitap incelemeleri ilginizi çekiyorsa sitemizde bulunan ”Sabahattin Ali ”Kürk Mantolu Madonna” Kitap İncelemesi” adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler