Grunge Nedir? Dağınıklığın Estetik Dışavurumu

Washington’ın Seattle şehrinde ortaya çıktığı dönemden itibaren müzikten modaya birçok türü etkisi altına alan ve günümüzde de hala güncelliğini koruyan grunge kültürünü bu yazımızda birlikte inceliyoruz. Grunge nedir ve ne anlam ifade eder? Bu kültürün müzikten modaya etkileri nasıl olmuştur? Grunge kültürünü her yönüyle yazımızda bulabilirsiniz.

Grunge Nedir ve Nasıl Ortaya Çıktı?

1980’lerin dünyasının bir tarafında rengarenk kıyafetler, ışıltılı ve gösterişli partiler, kahkahalarla dans eden insanlar dikkat çekerken diğer tarafta durum hiç de öyle değildi. Washington’ın Seattle şehrinde ortaya çıkan Grunge; depresif, isyankâr ama aynı zamanda umursamaz tavrıyla o ışıltılı hayata adeta bir tepki olarak ortaya çıktı. İsim babası da başlıca Grunge gruplarından olan Mudhoney’nin solisti Mark Arm. Kelime anlamı olarak “dağınıklık ve pislik” anlamına gelen Grunge kültürünün teması tam olarak bu. Gündelik hayatın kirli taraflarını kendine konu edinen bu kültür, 1990’larda altın çağını yaşadı. Eskisi kadar yaygın ve popüler olmasa da günümüzde etkilerini çokça görmek mümkün.

Grunge’ın Müziğe Olan Büyük Etkisi

Seattle sound olarak da adlandırılan grunge müzik, agresif şarkı sözleri, umursamaz hissettiren kirli vokal kayıtlarıyla dikkat çeker. Bu alternatif müzik tarzını tanımlamak için “grunge” kelimesinin ilk ne zaman kullanıldığı hakkında ileri gelen söylentiler var. 1970’lerde punk, pop ve rock’ın önde gelen kültürel yazarı ve eleştirmeni olan Lester Bangs‘in bu kelimeyi ilk olarak kullandığı söylenmişti. Ve birkaç müzisyen ise bu kelimeyi 1980’lerde kullandıklarını iddia ediyorlardı. Ancak “müziğin ve enerjinin cesurluğunu” tanımlamak için ilk kez grunge’ı pazarlama materyallerine dahil eden, 1986’da kurulan “Sub Pop Records” adlı küçük bir Seattle plak şirketiydi.

Grunge müziğin en eski grubu olarak Soundgarden kabul edilir. O zamanın dev bir plak şirketi olan A&R Records ile imza atan ilk grunge grubu olsa da o dönem Seattle’dan çıkan “Alice in Chains, Pearl Jam, Nirvana” grupları gibi ticari bir başarı elde edemediler. Daha sonra da birçok anlaşmazlık ve ters durum sebebiyle ayrıldılar. Bu zamandan sonra da grunge müzik gittikçe yayılmaya devam etti.

Grunge sanatçılarının verdiği konserler, günümüzün konser anlayışından çok farklıydı. Onlarda bu zamanın parıltılı sahne kostümlerini görmemiz mümkün değildi. Sahne kıyafetleri her zaman sökükleri olan bol kazaklar, yırtılmış pantolonlar ve tozlanmış postallardı. Yani sahnelerinde de farklarını belli ediyorlardı.

Pearl Jam, Nirvana, Alice in Chains, Soundgarden adlı grunge müzik grupları

Grunge müziğin asıl çıkış noktasından bahsetmemiz gerekirse bu gruplar, punk müzik yapan dağınık gruplardır. Grunge müzik yapan grupları kendi içinde “Nirvana, Mudhoney” gibi Punk müzikten beslenen gruplar ve “Pearl Jam, Alice In The Chains” gibi heavy metalden beslenen gruplar olarak iki şekilde inceleyebiliriz.

Grunge ve metal müzik hakkında günümüzde hala tartışılan bir konu ise Grunge müziğin metal müziğe darbe vurup vurmadığıdır. Örnek olarak özellikle Nirvana grubunun “Nevermind” albümü yüzünden onlarca metal grubun dağıldığı öne sürülse de bu iki müzik türünün birbirinin tam zıttı olduğunu düşünmek yanlış olur. Öyle ki üstte bahsettiğimiz üzere grunge, heavy metalden de esinlenmiş bir müzik türüdür.

Yukarıda bahsettiğimiz grupların arasından akla ilk gelen şüphesiz Nirvana grubudur. Bu köklü grubun baş solistini yazımızın devamında daha detaylı tanıyacağız.

Grunge’ın Popüler İsmi Kurt Cobain Kimdir?

Grunge kültürünün bu kadar popüler olması ve yayılmasında boy gösteren en önemli gruplardan biri Nirvana’dır. Grunge denince belki de akla gelen ilk isim olan Kurt Cobain, Nirvana grubunun gitaristi ve söz yazarı. Kurt, yaşamı boyunca müziğinin yanı sıra çalkantılı hayatıyla da konuşulmuş biriydi. Çok küçük yaşlarında tanıştığı alkolü, ilerleyen yaşlarında bağımlılık haline getirmesi ve artan madde bağımlılığı, Cobain’in zor bir yaşam sürmesine neden oldu. Solunum yolu problemleri gittikçe artan sanatçı, 4 Mart 1994’te İtalya’daki otel odasında, çok miktarda ağrı kesici almış şekilde bulundu ve hemen hastaneye kaldırıldı. O gün kurtarılmış olsa da Kurt Cobain’in yaşamına son verme isteği bitmemişti. Bunun üzerine Seattle’da, 27 yaşında, eşi Courtney Love ve kızı Frances Bean Cobain’e son bir mektup yazarak intihar etti ve genç yaşındaki ölümü, bütün hayranlarını yasa boğdu.

Nirvana’nın solisti Kurt Cobain

Grunge ve Moda

Grunge Kültürü, müziğin yanı sıra modayı da yoğun bir şekilde etkisi altına aldı. Seattle’daki grunge’lar hem ideolojik duruşlarından hem de sınıfsal konumlarından ötürü eski ve kirli giysiler giydiler. Görünümün asıl önemli şey olmadığını düşünüyorlardı. İkinci el mağazalarından alınan ucuz ve yıllanmış kıyafetleriyle, dağınık saç stilleriyle aylarca duş almadan kendi hallerinde takılıyorlardı.

Amerika merkezli MTV müzik kanalının sürekli olarak ünlü grunge gruplarının kliplerini yayınlamasıyla bu stil X kuşağında oldukça popüler olmaya başladı. Zaman geçtikçe grunge modası ünlü markaların da dikkatini çekti ve raflarda bolca grunge esintisi görmeye başladık. Sadece esinti dememizin sebebiyse popüler yaşama uyarlandığı için gerçek grunge ruhunu aslında tam olarak yansıtmamaları.

Aynı zamanda Grunge modası, kıyafette cinsiyet ayrımını gözetmeyen bir modaydı. Kalıplaşmış maskülen ya da feminen görünüşleri kenara atarak kendine adeta orta bir yol bulmuştu. Şimdi bu stil nedir, hangi parçalarla özdeşleşmiştir, ona göz atalım.

Grunge Stilinin Olmazsa Olmaz Parçaları Nelerdir?

  • Yıllanmış ve tozlanmış postal botlar
  • Büyük beden ekose gömlekler
  • Sökükleri olan salaş hırkalar
  • Yırtık veya yamalı kotlar
  • Sloganlı eski tişörtler
  • Dağınık saçları bir miktar kapatan bol bir bere ya da şapka
Grunge’ı temsil eden tarzıyla şarkıcı Sky Ferreira

Bu yazımızda oldukça kapsamlı ve birçok alanda dengeleri değiştirmiş grunge kültürünü tüm detaylarıyla inceledik. Bu yazımızı okuduktan sonra yine sitemizde yer alan “Opeth Grubunun Sıralı, En İyi 13 Albümü” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler