Sevgililer Günü şiir kitabı öneri listemizde; Özdemir Asaf’tan Şükrü Erbaş’a Cemal Süreya’dan Puşkin’e birçok yazarımızdan seçtiğimiz en özel şiir kitaplarına değiniyoruz.
14 Şubat gelmiş, etraf aşkın rengi kırmızılara bürünmüşken bu 14 Şubatı daha da romantize etmek adına şiirler okunmaya, hayattaki özel insanlarımız için şiirler aranmaya başlandı.
Bu vesileyle, sevdiklerimize duygularımızı en içten şekilde ifade etmenin ve aramızdaki bağı güçlendirmenin bir yolu olarak, aşk ve sevgi temalı şiir kitaplarından oluşan bir liste hazırladık.
İçerik Başlıkları
1. Hasretinden Prangalar Eskittim
Hasretinden Prangalar Eskittim, Ahmed Arif’in 1968 yılında hayattayken yayımlanan tek kitabıdır. Türkiye’nin en çok satan kitaplarının arasında olan Hasretinden Prangalar Eskittim, sosyalist hareketin kutsal kitaplarından biri olarak bilinmektedir.
25 Eylül 2012’de Şanlıurfa’da 30.321 kişinin aynı anda kitaptaki “Anadolu” şiirini okumasıyla Guinness Rekorlar Kitabına girmişlerdir.
Yitirmiş tılsımını ilk sevmelerin,Yitirmiş öpücükleri,
Payı yok, apansız inen akşamdan,
Bir kadeh, bir cigara, dalıp gidene,
Seni anlatabilsem seni…
Yokluğun, Cehennemin öbür adıdır
Üşüyorum, kapama gözlerini…
2. Eksik Şiir
Eksik Şiir, Sevilen şarkıcı ve söz yazarı Sezen Aksu’nun 1975-2006 yılları arasında yazmış olduğu kendi şarkı sözlerinden oluşan kitaptır.
Bir çocuk gördüm uzaklarda,
Biraz çocuk biraz adam biraz hiçti.
Ellerinde yaşlı zaman demetleri,
Daha önce denenmemiş bir yol seçti…
3. Soneler
Soneler, William Shakespeare’in çeşitli temalar üzerine yazdığı insan kalbinin karmaşık duygusal yaşamını keşfeden etkileyici bir şiir koleksiyonudur. İngiliz edebiyatının en önemli eserleri arasında yer alan Soneler duygusal derinliği ve dil virtüözitesi ile bugüne kadar takdir edilmiştir.
Ne eşsiz zevk: dans eden tuşlar gibi olmayı
Özlemek, parmakların dolaşırken kayarak
O tuşların üstünde coşmak, cansız tahtayı
Yaşayan dudaklardan daha çok kutsayarak.
Arsız tuşlar sevinsin: uzat parmaklarını
Ve öpeyim diye ver bana dudaklarını.
4. Üvercinka
Üvercinka, Cemal Süreya’nın 1958 yılında yayımlanan ilk şiir kitabıdır. Eserin adı, Süreya’nın iş yerinde tanıştığı ve aşık olduğu bir kadına “Üvercinka” adını vermesinden gelmiştir. İçerisinde duygu yüklü birçok şiir bulunan Üvercinka, yayımlandığı günden beri büyük bir ilgiyle okunmaktadır.
Şimdi sen kalkıp gidiyorsun. Git.
Gözlerin durur mu onlar da gidiyorlar. Gitsinler.
Oysa ben senin gözlerinsiz edemem bilirsin
5. Çiçek Senfonisi
Cumhuriyet Dönemi Türk şairlerinden olan Özdemir Asaf’ın kaleminden çıkan Çiçek Senfonisi, Asaf’ın sağlığında yayımladığı yedi şiir kitabını içinde barındırmaktadır. 2008 yılında basılan Çiçek Senfonisi içerisinde barındırdığı aşk, yalnızlık, sevgi, ölüm gibi duygularla şiirseverler için vazgeçilmez bir kitap olma niteliği taşıyor.
Seni bulmaktan önce aramak isterim.
Seni sevmekten önce anlamak isterim.
Seni bir yaşam boyu bitirmek değil de,
Sana hep hep yeniden başlamak isterim.
6. Bela Çiçeği
Bela Çiçeği, Atilla İlhan’ın 1962 yılında basılmış olan şiir kitabıdır. Kitapta kendi hayatından esinlenerek yazdığı şiirleri bulunmaktadır.
Benim yağmurumda gezinemezsin üşürsün
Dağıtır gecelerim sarışınlığını
Uykularımı uyusan nasıl korkarsın
Hiçbir dakikamı yaşayamazsın
Aysel git başımdan ben sana göre değilim
Benim için kirletme aydınlığını
Hem kötüyüm karanlığım biraz çirkinim…
7. Duino Ağıtları
Duino Ağıtları, Avusturyalı şair Rainer Maria Rilke tarafından yazılan on ağıttan oluşan koleksiyon yoğun dini ve mistik şiirleri içerisinde barındırmaktadır.
1912’de Duino Kalesi’nde Prenses Marie von Thurn und Taxis’in konuğuyken ağıtlara başlayan Rilke şiirleri 1923 yılında yayımladıktan sonra Prenses’e ithaf etmiştir. Rilke’nin şiiri ve özellikle Duino Ağıtları yirminci yüzyılın birçok şairini etkilemektedir.
Seni yalnızca orda olmakla
Beni aşıp geçsen de;
Birleşip karanlık toprakla
Alırım göze, var olmayı sende.
8. Aşka Dair Nesirler
2008 yılında basılan Aşka Dair Nesirler, Ümit Yaşar Oğuzcan’ın geçmiş yıllarda çıkan İki Kişiye Bir Dünya, Karanlığın Gözleri, Sahibini Arayan Mektuplr, Hüzün Şarkıları ve Mihriban’a Mektuplar’ı içeren eserin adından da anlaşılacağı üzere aşk, sevgi, bağlılık ve hüzün içeren şiir kitabıdır.
Hangi kitabı açtıysam seni okudum yıllardır
Hangi aynaya baktıysam seni gördüm
Gel desen gelemem
Git desen gidemem
Öl desen kanım akmaz
Anladım artık seni sevmek yüce bir şey
Anladım seni sevmek Tanrı’ya yaklaşmak gibi
9. Henüz Vakit Varken Gülüm
Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş, serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerinden olan Nazım Hikmet’in kaleminden çıkan Henüz Vakit Varken Gülüm içinde barındırdığı yurt özlemi, barış, aşk ve umutla birlikte yıllardır şiirseverlerin gözdelerinden biri olarak kalmayı başarmıştır.
Henüz vakit varken gülüm
Paris yanıp yıkılmadan,
Henüz vakit varken, gülüm,
Yüreğim dalındayken henüz,
Ben bir gece, şu Mayıs gecelerinden biri
Volter rıhtımında dayayıp seni duvara
Öpmeliyim ağzından
10. Seviyordum Sizi
38 yıl süren ömrüne nazaran Rus şiirinin dahi kurucusu olmayı başaran Aleksandr Puşkin’in birçok şiirinin bulunduğu Seviyordum Sizi adlı kitabında aşk, özlem, tutsaklık gibi konuları işlemiştir.
Ve bir an geldi, uyandı ruhum:
Ve işte sen yeniden belirdin,
Bir hayal gibi, uçup giden,
Dehası gibi saf güzelliğin.
11. Seviş Yolcu
Cemal Süreya’nın çok sevilen aşk şiirlerinin yanı sıra, onun bu memlekete, şehirlere, insanlarına dair yazdığı şiirleri bir araya toplayan Seviş Yolcu kapak tasarımıyla oldukça dikkat çekiyor. Kitaptaki şiirlerin yanı sıra Süreya’nın defterlere, armağan ettiği şiir kitaplarının üzerine, mektuplara eklediği desenler sayfaları süslüyor.
Sokağımsan
Ben anahtarı çevirdiğim zaman
Kapanan evin kapısı değil,
Senin kapın olsun açılan
12. Lavinia
Lavinia şiir kitabında Özdemir Asaf’ın henüz üniversite yıllarındayken platonik olarak aşık olduğu kıza yazdığı şiirin ismini alan kitapta pek çok aşk şiiri Asaf’ın eşsiz kalemiyle okurlara sunuluyor.
Sana gitme demeyeceğim.
Ama gitme, Lavinia.
Adını gizleyeceğim
Sen de bilme, Lavinia.
13. Sevgi Duvarı
Can Yücel’in eşsiz kaleminden olan Sevgi Duvarı kitabı içinde birçok Can Yücel şiirini barındırıyor. Her okunduğunda yeni duyguları fak ettiren, kalemiyle yeni şeyler öğreten Yücel’in aşklarını, dertlerini, umutlarını döktüğü satırlar yıllarca severek okunmuş ve okunmaya da devam ediyor.
Çiçek sulandığı kadar güzeldir,
Kuşla ötebildiği kadar sevimli,
Bebek ağladığı kadar bebektir.
Ve her şeyi öğrendiğin kadar bilirsin bunu da öğren,
Sevdiğin kadar sevilirsin.
14. Yaşıyoruz Sessizce
Aşk, yalnızlık ve ölüm. Şükrü Erbaş işediği konularla şiir severlerin kalplerindeki yerini kazanmış şair, Yaşıyoruz Sessizce’de her şiirindeki farklı konularla okurlarını çok farklı yerlere sürüklemeyi başarıyor.
Yastığını koklaya koklaya öğrendim
İnsan bir kere ölmüyormuş meğer…
Eğer bu yazımız dikkatinizi çektiyse sitemizde bulunan 2023 Yılında Türkiye’de En Çok Satılan 23 Kitap adlı öneri listemize de göz atabilirsiniz.