Bajau halkım kimdir? Bajau kabilesi nerede yaşar? Denizden geçimini sağlayan doğanın mucizesi Bajaular hakkında bilmeniz gereken tüm detaylara yer verdik.
İsmini pek duymadığımız Bajau Halkı hakkında; merak ettiğimiz her şeyi sizler için bir araya getirdik. Farklı bir yaşam tarzına sahip olan Bajau Halkı nereli, yetenekleri neler, gelenekleri nerden geliyor, nasıl geçiniyorlar gibi pek soruya yanıt bulacağımız bu yazıda dünyanın diğer bir ucuna göz atacağız ve hayatlarına dair birçok bilgiyi keşfedeceğiz.
Suyun altında daha fazla kalabilme veya yaşayabilme fikri, hepimizin aklına en az bir kere de olsa gelmiştir. Acaba suyun altında daha uzun süre vakit geçirebilseydik hayatımızda ne gibi şeyler farklı olurdu ya da vücudumuz daha mı değişik olurdu gibi sorular bizim için uzak gibi görünse de bilinen son denizci halklarından biri olarak görülen ve ‘Deniz Çingeneleri’ ismiyle bilinen Bajau Halkı hakkında öğrenmemiz gereken sıra dışı bilgiler bulunmaktadır.
İçerik Başlıkları
Bajau Halkı Nerede Yaşar?
Denizcilik kültürü ile tanınan Bajau halkı nerelidir sorusunun cevabı olarak kökeni tam olarak bilinmeyen Bajau Kabilesi’nin; Malezya, Endonezya, Filipinlerin çevresi, Brunei ve Tayland’da(Malay Yarımadası) yaşadığı bilinmektedir.
Denizle iç içe bir yaşam sürdüren Bajau halkı, suyun üzerinde kendilerinin oluşturduğu evlerde yaşamaktadır.
Bajau Su Altı Yaşamı
Kendi içinde iş bölümünü yaşam tarzlarına uygun şekilde oluşturabilen Bajau halkı, kabilenin dalgıçlarını balıkçılık, avcılık ve inci toplama gibi faaliyetler ile görevlendirmektedir.
Kabilenin dalıcılarının önemli bir özelliği ise; günün yaklaşık 5 saatini suyun altında geçirmesidir.
Bajau halkının balıkçılıkta nasıl uzmanlaştığı merak edilirken, diğer yandan doğuştan gelen bir özellik olarak akciğer ve dalak kapasitesinin %50 daha geniş olduğu keşfedilmiştir. 2018 yılında yapılan bu araştırma Cell dergisinde yayınlanmıştır. Yaşadıkları komşu halklar ile karşılaştırılan Deniz Halkı, adaptasyon ile değil doğuştan bu özellikleri ile var olmaktadır.
Bu sayede suyun 70 metre altına dalabildiği bilinen Bajau Halkı üyeleri; yüzme ve deniz tabanında yürürken mızrak kullanma gibi hareketleri de beraberinde yapabilmektedir. Nesiller arası aktarılan bir kültüre sahip olan Bajau halkının başlıca yemeği balık ve pirinçten oluşmaktadır.
Bajau Gelenekleri
Deniz canlılarına saygı göstererek hayatlarını sürdüren Bajau halkı, balıkçılık ile ilgili faaliyetlerini geleneksel yöntemler ile gerçekleştirmektedir.
Tarihsel açıdan sözel bir aktarım ile nesilden nesile var olan bir kültüre sahip oldukları için; herhangi tarihsel bir kayıt söz konusu değildir.
Fazlası; göçebe bir yaşam şekli belirleyen deniz halkı; suyla bir bütündür ve ayrı bir şekilde düşünülemez. Çünkü doğdukları andan itibaren son ana kadar suyun varlığı onlar için hayat, ev, nefes gibi anlamlara gelmektedir. Dolayısıyla onların en büyük sığınağı, varlığı sudur.
Karada yaşayan insanlardan daha gelişmiş bir özelliğe sahip olan yeni doğanlar, suyun altında net şekilde görebilmektedir.
Kültürel Faaliyetler
Kültürel etkinleri merak edilen Deniz Çingeleri için; müzik, dans ve oyma gibi el işi sanatları kültürel etkinlikleri arasındadır.
Bir tür sevgi göstergesi olarak düzenledikleri ve kutladıkları ‘Regatta’ yarışları aslında suya ve denize olan bağlılıklarının bir yansımasıdır. Yarışmanın amacı; tekneleri süsleyerek en güzel tekneyi belirlemektir.
Bajau Teknolojisi
Geleneksel bir yaşam tarzına sahip olan Bajau Halkı’nın da teknolojiyi kullanış tarzı da aynı şekildedir.
Uzak mesafelerde avlanmaya gidebilmek için tekne kullanan Bajaular; özel olarak hazırladıkları balık tuzakları, balık ağları ve mızrak, ok gibi aletleri kullanmaktadır. Daha derine dalmak için ise dalış şişleri, paletler ve şnorkelleri kullanmaktadır.
Bajau Halkı ve Değişen Dünya
Bajau su altı yaşamı konusunda uzmanlaşmış bir topluluk olarak bilinmektedir. Ancak halkın geleceğiyle ilgili belirsizlikler bulunmaktadır. Bu belirsizlikler iklim değişikliği, gittikçe dengesizleşen ekosistem, göçebe yaşam ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi konulardan oluşmaktadır.
Geleneksel ve göçebe bir yaşam tarzı sürdüren Deniz halkının nüfusu gittikçe azalmaktadır ve modern dünya, göçebelikle ilgili Bajaulara yeterince olanak göstermemeye başlamıştır. Kara yaşamı konusunda katı sınırları olan hükümetler ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Çünkü hükümetler göçebe yaşama izin vermeyerek onları karada yaşama zorlamaktadır.
Diğer yandan artan deniz kirliliği onlar için bir tehdit oluşturmaktadır. Balık çeşitliliğinin azalarak yok olmasıyla birlikte hem suya ve hayvanlara olan bağlılıkları azalmakta hem de avcılık anlamında uzun vadeli olarak Bajauların geçim kaynakları konusunda en büyük problemi oluşturmaktadır.
Bu tarz içerikler ilginizi çekiyorsa, yine sitemizde yer alan “Maya Uygarlığı Kökeni, Kültürü ve İnançları” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.