HUMANKIND Oyun İncelemesi ve Civilization 6 Karşılaştırması

Amplitude Studios tarafından geliştirilen ve Sega tarafından yayınlanacak 4x türevi stratejik oyun Humankind oyun mekanikleri, oynanış rehberi hakkındaki tüm detaylar inceleme yazımızda!

Amplitude Studios tarafından geliştirilen ve Sega tarafından yayınlanacak 4x türevi stratejik oyun Humankind oyunu hakkındaki tüm detayları; oyun mekanikleri, oyun rehberi ve oyunun geliştirilme sürecine ilişkin bilgilere yer verdiğimiz Humankind inceleme yazımızda ayrıca efsanevi strateji oyunu Civilization 6 ile karşılaştırıyoruz.

Sega ve Amplitude Studios şirketlerinin ortak çalışması ile birlikte piyasaya girmeye hazırlanan Humankind, birçok kişiye göre efsanevi Civilization VI oyununu tahtından edecek. Humankind, normal şartlarda 2020 yılının ortalarına doğru piyasaya girecekti fakat 2021 yılının Nisan ayına ertelendi. Oyunun ertelenmesinin birçok farklı sebebi var. Tabii bu sebeplerden en büyüğü, kısa zaman önce hayatımıza girmiş Korona virüsten kaynaklanıyor. Covid – 19’un ortaya çıkması ile birlikte oyunun gelişme süreci yavaşladı ve alınan erteleme kararı, oyuncuları üzdü. Her ne kadar erteleme kararı oyuncular için iyi olmasa da şirketin oyunu daha iyi geliştirmesi açısından iyi olduğu söylenebilir. Humankind, Endless Legend ve Endless Space oyunlarının yapımcılığını üstlenen stüdyo tarafından geliştiriliyor ve kapalı beta testleri sayesinde bu gelişime oyuncular da destek veriyor.

Tarihsel sıra tabanlı bir strateji oyunu olan Humankind, oyuncuların kendi uygarlıklarını kurmasını mümkün kılıyor. Bu oyunda 60’a yakın tarih ve kültürü birleştirerek kendi tarzınızda bir uygarlık kurabilir ve yönetebilirsiniz. Oyunun çıkmasına bir aydan fazla bir süre var fakat şimdiden oyuncular çok heyecanlı. Oyuncuların bu denli heyecanlanmasının ise birçok sebebi bulunuyor. Bu sebeplerden en büyüğü ise oyunun dünyasının çok geniş olması. Ayrıca Humankind, Civilization VI oyununa göre çok daha iyi grafiklere sahip ve sadece bu durum bile oyuncuları heyecanlandırmaya yetiyor. Son olarak oyuncular, Humankind üzerinde çok daha fazla tarih ve uygarlığa tanık olabilecek.

Humankind Oyun İçi Oynanış

Humankind, henüz piyasaya çıkmamış olmasına rağmen birçok oyuncu gözünde en iyi strateji oyunlarından biri oldu bile. Bu oyunda birbirinden farklı kültürleri karıştırarak kendi uygarlığınızı kurabilecek ve kurduğunuz uygarlığı en dipten zirveye taşıyabileceksiniz. Oyunun şimdiden çok fazla ses getirmesinin en büyük sebeplerinden biri de bu zaten. Oyun içinde çok fazla kültür ve uygarlık bulunuyor ve bu da oyuncuları bir hayli heyecanlandırıyor. Oyuncular, oyunu ilk açtığında 60’dan farklı kültür ile karşılaşacak. Örneğin Romalılar ile oyuna başlayıp, daha sonrasında Antik mısırlılara veya Vikinglere dönüşebilir ya da ortaya karışık bir uygarlık kurabilirsiniz.

Tabii işler bununla bitmiyor. Oyuncular, kurdukları uygarlık sonrasında oyun içinde çeşitli tarihsel figür ve olaylar ile karşı karşıya kalacak. Oyuncuların yaptığı seçimler, olayların şekillenmesini sağlayacak ve her bir seçim, hikâyeyi çok büyük oranda etkileyecek. Oyun içinde ister bilimsel keşif yapın, ister de savaştan savaşa koşturun. Oyun tarzınız ile hikâyeye yön verebileceksiniz. Ayrıca kurduğunuz uygarlıktaki insanların dini ve milli inançlarına da yön verebileceksiniz. Kısacası verdiğiniz her bir karar, yarattığınız her bir olay hikâyeye aksiyon kazandıracak. Oyunun yapımcı şirketine göre, oyuncuların varmak istediği yerler, atılmak istediği serüvenlerden başlar. Oyun içi elde ettiğiniz her bir başarı, kazandığınız her bir savaş daha da yükselmenizi sağlar ve sizi hedefinize daha da yakınlaştırır. Oyunun sonunda en görkemli zaferleri elde etmiş oyuncu, kazanmış sayılacak.

Tüm bunların yanı sıra, oyunu harika kılan özelliklerden birisi de dünyanın genişliği ve her türlü taktiğe açık olması. Çeşitli araziler, binalar ve muharebeler ile taktiksel yeteneklerinizi diğer oyuncuların gözü önüne serebilirsiniz. Uygarlığınız, her an bir kuşatma altında olabileceği için iyi bir arazi seçmenizde fayda var. Örneğin, okçularınız ile süvari saldırılarından kaçınabilir ya da ihtiyaç anında müttefiklerinizden destek talep edebilirsiniz. Savaşların sonunu sizin savaş anında verdiğiniz kararlar belirleyecek. Ayrıca askerlerinizi, gelen saldırılara karşı iyi konumlandırmak da bir taktiktir. Unutmayın, su uyur, düşman uyumaz!

Humankind Toprak ve Şehirler

Humankind oyununun geliştirici firmasının yapmış olduğu Endless Legend’da belirlenmiş bölge mekaniği kullanılıyordu. Bu mekanik sayesinde oyuncular, harita üzerinde kendi şehirlerini kurabiliyor ve çeşitli bölgeleri ele geçirebiliyordu. Bu mekanik, oyuncular tarafından çok fazla olumlu not aldı ve Amplitude Studios, bu mekaniğin bir benzerini Humankind üzerinde de kullanmaya karar verdi. Yani Humankind üzerinde bu mekaniğin bir üst seviyesi olan dinamik bölge sistemi kullanılacak. Oyuncular, Humankind üzerinde sahip olduğu toprak ve şehirleri aşamalı olarak geliştirebilecek. Aynı zamanda oyunun en merak uyandıran özelliklerinden birisi de karakol kurulabiliyor olması. Oyuncular, harita üzerinde orduları ile birlikte tarafsız bölgelerde karakol kurabilecek ve kurdukları bu karakol ile artık o bölgede hak sahibi olduğunu belirtebilecektir. Tabii geliştirici firmanın açıklamasına göre kurulan bu karakollar oldukça zayıf olacak. Bu sebepten dolayı oyuncuların, karakolların yanına bir miktar ordu göndermesi gerekecek. Kurulan karakollar, ilerideki zamanlarda yapılan yatırımlar sayesinde birer şehre dönüştürülebilecek. Aynı zamanda rakip şehirler tarafından ele geçirilebilir durumda olacak. Aynı zamanda karakol ve şehir toprakları, birleşerek geniş bir bölgeyi oluşturabilecek. Örnek olarak aşağıdaki fotoğrafı inceleyebilirsiniz.

Geliştirici firmanın şehirler ile ilgili açıklaması ise oldukça dikkat çekici. Açıklamalara göre oyun yapımcıları, şehirlerin düzenli bir biçimde etrafa yayılmasını istiyor ve bunun için özenli bir şekilde çalışıyor. Oyuncular, şehirlerinin nüfusları artınca şehre yeni bölümler inşa edebilecek. Şehre yeni bölgeler inşa edildikçe farklı kaynaklardan yararlanılabilecek. Yani şehre inşa edilen her bir bölge, kaynaklardan daha fazla verim elde edebilmeye yarayacak. Şehirler, bu kaynaklar sayesinde daha da büyüyecek ve her şehir, kendine özel bir sınıra ve şekle sahip olacak.

Tüm bunların yanı sıra, oyuncuların oyuna ilk başladıkları uygarlığa göre kurulan şehirlerin görünümü ileride de aynı olacak. Yani bir oyuncu, en başta seçtiği kültür ile oyuna devam etmezse bile şehrinin görünümü değişmeyecek. Bunun nedeni ise geliştirici firmanın, oyuncunun kurduğu şehrin onun geçmişini temsil etmesini istemesi. Şehir merkezlerinin etrafında bulunan yapılar ise sadece mimari olarak değişecek. Yani bu yapıların mimari görünümleri değişecek fakat sembolik görünümleri aynı olacak. Bu sayede oyuncunun ileride kurduğu şehrin geçmişte hangi uygarlıklardan esinlendiği kolayca tespit edilebilecek.

Eğer seçtiğiniz uygarlık, sanatsal yapılar kurmaya meyilli ise yukarıdaki yapılar gibi harikalar inşa edebilmeniz mümkün. Tabii bu tarz harika projeleri inşa edebilmek için birden fazla şehrin gücünü birleştirmesi gerekebilir. Yani uygarlığınız, tek bir şehre sahip ise bu tarz mimari yapılar kurmak pek mümkün görünmüyor.,

Humankind Yapay Zekası

Humankind oyununda birden fazla uygarlık olduğu gibi birden fazla Avatar bulunuyor. Bu Avatarların her biri, kendine has özellik ve yeteneklere sahip. Oyunda her bir Avatar, bulunduğu medeniyeti temsil ediyor ve yetenekleri, uygarlığa göre şekilleniyor. Geliştirici firmaya göre, oyuncuların şehir lideri olarak seçtikleri Avatarların gerçek anlamda bir lider olabilmesi için sınırlamaların kalkması gerekiyordu. Bu sebepten dolayı her bir Avatar, seçim yapma gibi konularda oldukça özgür olacak. Tabii bunların yanı sıra oyuncuları en çok etkileyen özellik, Avatarların her bir diyaloğa ve etkileşime verebilecek bir tepkisi olması.

Avatarların çeşitli diyaloglara nasıl cevap verebileceğini kişilikleri belirliyor ve bu kişilikleri oyuncuların bizzat kendisi ayarlıyor. Arkadaşlarınızla beraber oynarken birbirinizin Avatarlarını görebileceksiniz. Ayrıca Avatar paylaşma özelliği ile siz bilgisayar başında olmasanız bile Avatarlarınız sizin yerinize oynayabilecektir. Humankind’ın Civilization VI oyununa göre daha iyi olmasını düşünenlerin fikri, Avatarlara dayanıyor. Avatarlar, oyunu gerçekten ayrı bir boyuta taşıyacakmış gibi görünüyor.

Humankind Fragmanı

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler