Nintendo Switch Emulatörü Yuzu Detaylı Kurulum Rehberi

Nintendo Switch Emulatörü Yuzu Detaylı Kurulum Rehberi

Yuzu, Nintendo Switch oyunlarını bilgisayarlarında ya da benzer işletim sistemleri kullanan platformlarda oynamak isteyenlerin herhangi bir ücret ödemeden indirip kullanabileceği bir emülatör. Bu yazımızda Yuzu emülatörü hakkında bilmeniz gereken her şeye değindik!

Yuzu, Nintendo 3DS emülatörü Citra’nın yaratıcıları tarafından geliştirilmiş, açık-kaynaklı bir yazılım olarak sunuluyor. C++ diliyle yazılan Yuzu, Windows ve Linux işletim sistemlerini ön planda tutularak geliştirilmeye devam ediyor.

Yuzu Nedir?

Yuzu, açık kaynaklı bir Nintendo Switch emülatörüdür. Yuzu, Nintendo tarafından ilk kez 2017 yılında piyasaya sürülen Nintendo Switch oyunlarını bilgisayarda oynamayı mümkün kılıyor.

OpenGL ve Vulkan grafik API’lerini kullanan Yuzu, oyunları konsolun sağladığından daha yüksek grafikler ve çözünürlükle oynanabilmesine olanak sağlıyor.

Yuzu Sistem Gereksimleri

Yuzu Emülatörü kullanmak için Open GL 4.6‘yı ya da Vulkan 1.1‘i destekleyen bir ekran kartına ve en az 8 gb RAM‘e sahip olmalısınız.

Yuzu Nasıl İndirilir?

Yuzu’nun Mainline ve Early Access olmak üzere iki farklı versiyonu bulunuyor. Yuzu mainline tamamen ücretsiz olarak sunuluyor olsa da early access versiyonu Yuzu Patreon üzerinden 5 dolar ya da daha fazla miktarda aylık ücret ödeyenlerin abonelerin kullanımına açık.

Ancak endişelenmeyin, Yuzu’nun ücretsiz mainline versiyonuyla da dilediğiniz Nintendo Switch oyununu oynayabilirsiniz.

Yuzu’yu indirmek için Yuzu’nun internet sitesindeki downloads sayfasına girerek “Builds” başlığının altından işletim sisteminize uygun olan en güncel Yuzu versiyonu indirebilirsiniz. Daha sonra, dosyayı WinRAR ya da benzeri bir dosya sıkıştırma programıyla ayıklamanız gerekiyor.

RaR dosyasıyla uğraşmak istemiyorsanız “Download For Windows x64” yazısına tıklayarak setup dosyasını indirebilir ve Yuzu’nun kurulumunu direkt olarak setup dosyası üzerinden de yapabilirsiniz.

Ayrıca, Windows işletim sisteminde Yuzu’yu çalıştırmak için bilgisayarınıza Microsoft Visual C++ son sürümünü indirmeniz gerekiyor.

Eğer, Linux işletim sistemi kullanıyorsanız Flathub üzerinden de Yuzu’yu indirebilirsiniz.

Yuzu’nun kurulumunu tamamladıktan sonra favori Nintendo Switch oyunlarınızı oynamaya başlamadan önce yapmanız gereken birkaç adım daha bulunuyor.

Yuzu Şifreleme Anahtarları Eksik (Encryption keys are missing) Hatası Nasıl Çözülür?

Şifreleme Anahtarları Eksik Hatası
Şifreleme Anahtarları Eksik Hatası

Yuzu’yu ilk kez açtığınızda “Şifreleme anahtarları eksik” hatasıyla karşılaşacaksınız. İnternette yapacağınız hızlı bir aramayla bu problemi çözmek için gerekli title.keys ve prod.keys dosyalarının güncel versiyonlarını kolaylıkla bulabilirsiniz.

Şifreleme Anahtarları Eksik Çözümü
Şifreleme Anahtarları Eksik Hatası Çözümü

Şifreleme anahtarları eksik hatasını gidermek için sol üst kısımdaki dosya yazısının üzerine mouse imlecini getirip “yuzu Klasörünü Aç” kısmına tıkladıktan sonra, açılan yerdeki “keys” klasörüne indirdiğiniz title.keys ve prod.keys dosyalarını atmanız gerekiyor.

Bu işlemden sonra hatanın çözülmüş olması gerekiyor. Eğer dosyaları keys klasörüne attıktan sonra hâlâ aynı hatayı alıyorsanız, muhtemelen indirdiğiniz dosyalar eski bir sürüme ait. Güncel keys dosyalarını indirdiğinizden emin olun.

Yuzu Firmware Nasıl Kurulur?

Firmware dosyası kurulmadan da çoğu Nintendo Switch oyunu Yuzu üzerinden oynanabilir. Ancak 4-5 tane oyun firmware dosyası kurulmadığında düzgün çalışmadığı için kurmak isteyebilirsiniz.

Firmware dosyalarını indirdikten sonra kurulumu için; yine dosya yazısının üzerine mouse imlecini getirip “yuzu Klasörünü Aç” kısmına tıklayıp, açılan klasörde sırasıyla, “nand\system\Contents\registered” klasörlerini açmalı, “registered” klasörüne indirdiğiniz firmware dosyalarının tamamını taşımalısınız.

Yuzu’ya Oyunlar, DLC ve Oyun Güncellemeleri Nasıl Kurulur?

Nintendo Switch Oyunları
Splatoon 2, The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Super Mario Odyssey

Yuzu, XCI ve NSP olmak üzere iki türden oyun dosyası biçimi destekliyor. Bilgisayarınızda bulunan XCI veya NSP formatındaki Nintendo Switch oyunlarını Yuzu’ya kurmak için tek yapmanız gereken Yuzu’ya bir oyun klasörü tanımlamak.

Ancak belirtmeliyim ki Yuzu’ya bir oyun kurmaya karar vermeden önce emülatörün web sitesinde yer alan “compatibilty” sayfasını ziyaret ederek oynamak istediğiniz oyunun nasıl optimize edildiğini, oynanabilir durumda olup olmadığını görebilir, böylelikle zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Oyun klasörü tanımlamak için Yuzu açıkken “Oyun listesine yeni bir klasör eklemek için çift tıklayın” yazısına çift tıklayın. Daha sonra bilgisayarınızdaki Nintendo Switch oyunlarını yüklediğiniz klasörü seçin.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta oyunların direkt olarak seçtiğiniz klasörün içinde olması. Eğer oyunlar seçtiğiniz klasörün içinde bulunan başka bir klasörün içindeyse Yuzu oyunu tanımlayamayacaktır.

Ayrıca, bir hataya yol açmaması açısından ana oyun dosyalarını ve güncelleme, DLC dosyalarını farklı klasörlerde bulundurmak yararlı olacaktır.

Yuzu Oyun Güncellemeleri ve DLC Kurulumu

Yuzu’da oyun güncellemesi veya bir DLC kurmak için; önceki adımlarda olduğu gibi Yuzu açıkken dosya yazısının üzerine mouse imlecini getirip “NAND’e Dosya Kur” yazısına tıklamalısınız.

Daha sonra tek yapmanız gereken indirdiğiniz update ya da DLC dosyasını seçerek kurulumu başlatmak. Kurulum tamamlandıktan sonra Yuzu üzerinden kurulum yaptığınız oyuna sağ tıklayıp “özellikler” kısmını seçerek güncellemenin veya DLC’nin hatasız yüklenip yüklenmediğini kontrol edebilirsiniz.

Yuzu Oyunlara Mod, Save ve Shader Dosyaları Nasıl Kurulur?

Minecraft Shader Görseli
Minecraft

Dilediğiniz bir oyuna mod yüklemek için Yuzu açıkken oyunun simgesine sağ tıklayıp “Mod Dosyası Konumunu Aç” yazısına tıklayın.

Daha sonra açılan klasöre indirdiğiniz mod dosyalarını içeren klasörü sürükleyin. Eğer dosyalar herhangi bir klasör içerisinde değilse kendiniz bir klasör oluşturup dosyaları içine atın. Yalnızca klasörün içerisinde bulunan mod dosyalarını taşırsanız, Yuzu mod dosyalarını algılamayacaktır.

Shader dosyalarını önceden yüklemek bazı oyunlarda büyük bir performans artışı sağlayabilir. Shader dosyalarını yüklemek için öncelikle shader dosyası yüklemek istediğiniz oyunu bir kez açın, oyun açıldıktan sonra kapatın. Bu sayede o oyunun shaderlarının bulunduğu bir Yuzu alt klasörü oluşacaktır.

Bu klasöre erişmek için Yuzu açıkken oyuna sağ tıklayın ve “Transfer Edilebilir Pipeline Cache’ini Aç” yazısına tıklayın. Daha sonra shader dosyalarını açılan klasöre taşıyın.

Bir oyuna save dosyası yüklemek için tek yapmanız gereken Yuzu açıkken save dosyası yüklemek istediğiniz oyunun ikonuna sağ tıklayarak “Kayıt Dosyası Konumunu Aç” yazısına tıklayıp açılan klasöre kayıt dosyalarını taşımak.

Bu oldukça kolay bir işlem olsa da save dosyalarını çalıştırırken oluşabilecek problemlere karşı kayıt dosyanızı yedeklemek faydalı olacaktır. Yedek almak için “Dosya” kısmının altında bulunan “yuzu Klasörünü Aç” yazısına tıklayıp açılan klasörde: “nand\user\save\0000000000000000” klasörlerini sırasıyla açabilirsiniz.

Yuzu’da save dosyaları için her oyuna göre farklı rakamlardan oluşan klasörler oluştuğundan internette yapacağınız bir araştırmayla kayıt dosyası yüklemek istediğiniz oyunun klasörünün hangi rakamlarla adlandırıldığına göz atabilirsiniz.

Ayrıca, bazı oyunlar yine Yuzu dosyasının içerisinde bulunan profil kayıt dosyası olmadan çalışmayacağından: “yuzu\nand\system\save\8000000000000010\su\avators\profiles.dat” klasörüne giderek kayıt dosyasının çalışması için gerekli olan profil dosyasını bu klasöre taşımalısınız. Elbette, yine her ihtimale karşı kendi profil kayıt dosyanızı yedeklemenizde yarar var.

Yuzu Yüksek Performans İçin Gerekli Ayarlar

Yuzu Ayarlar
Yuzu Ayarlar

Öncelikle, Yuzu’yu maksimum performansta kullanmak için bilgisayarınızdaki ekran kartı sürücülerinin en güncel versiyonuna sahip olduğunuzdan emin olun.

Yuzu ayarları görselde olduğu gibi “Emülasyon” yazısının üzerine mouse imlecini getirip “Yapılandır” kısmına tıklayarak açılır. Açılan sekmede performans ayarlarını ilgilendiren kısım CPU ve Grafikler bölümleri.

CPU bölümünde yalnızca Doğruluk ayarı bulunuyor. Zaten “Otomatik” olarak ayarlanmış olan bu ayarın otomatik olarak kalması gerekiyor.

Asıl değişiklerin yapılacağı yer “Grafikler” kısmı. Grafikler kısmında “Grafikler” ve “Gelişmiş” olarak iki farklı sekme bulunuyor. Bu sekmelerde yer alan Tam-Ekran Modu, En-Boy Oranı ve Çözünürlük gibi ayarları istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Ancak diğer ayarları aşağıdaki görseldeki gibi ayarlamanız yararınıza olacaktır.

Yuzu Grafik Ayarları
Yuzu Grafik Ayarları

Cihaz kısmında kullandığınız ekran kartının seçili olduğundan emin olun. Bazı durumlarda çift ekran kartı kullanan bilgisayarlarda, özellikle bilgisayarınız dizüstüyse, Yuzu ekran kartınızı algılayamayabilir. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız; ekran kartı sürücülerini sıfırlayan DDU gibi bir program kullanarak sürücülerinizi sıfırlayıp daha sonra tekrar kurarak bu sorunu çözebilirsiniz.

Ayrıca, belirtmeliyim ki nadir de olsa bazı oyunlarda Vulkan yerine OpenGL kullanmak daha iyi performans verebiliyor.

Son olarak, eğer Nvidia ekran kartı kullanıyorsanız yapabileceğiniz birkaç ayar daha bulunuyor.

Masaüstündeki boş bir alana sağ tıklayın ve “Nvidia Denetim Masası” yazısına tıklayın. “3D ayarlarının yönetilmesi” kısmına tıkladıktan sonra görebileceğiniz “program ayarları” kısmından “ekle” yazısına tıklayın ve açılan pencerede Yuzu’yu seçin. Yuzu’daki oyun performansınızı artırabilecek bazı ayarlar şunlar:

  • Düşey Senkronizasyon (Vertical Sync) – Kapalı (Off)
  • Bağlantılı Optimizasyon (Threaded Optimization) – Açık (On)
  • Güç Yönetimi Modu (Power Management Mode) – Maksimum performansı tercih et (Prefer Maximum Performance)
  • OpenGL ile Görüntü Oluşturma GPU’su (OpenGL rendering GPU) – Kullandığınız ekran kartını seçin
  • Bu ayarları yaptıktan sonra “Uygula” butonuna tıklayarak ayarları kaydedebilirsiniz.

Yuzu Gamepad ve Klavye Mouse Ayarları Nasıl Yapılır?

Kontrolcü ayarları için yine grafiklerde olduğu gibi mouse imlecini “Emülasyon” kısmına getirip “Yapılandır” yazısına tıklayın. Açılan yerde en aşağıda bulunan “Kontroller” kısmına tıklayarak kontrolcü ayarlarını düzenleyebilirsiniz.

Bu kısımda kendi deneyimlediğim kadarıyla hem gamepad hem de klavye-mouse için en uygunu “Kontrolcüyü Bağla” kısmından “Pro Controller’ı” seçmek.

Pro Controller’ı seçtikten sonra “Giriş Cihazı” olarak kullanmak istediğiniz kontrolcüyü seçebilir, ekrandaki gamepad resmini baz alarak dilediğiniz tuşları istediğiniz gibi atayabilirsiniz.

Ayrıca bu tarz emülatör içerikleri ilginizi çekiyorsa, sitemizde yer alan  “DOSbox Oyun Emülatörü Nedir, Windows 11’e Nasıl Kurulur?” adlı rehberimize göz atabilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler