Lider ve Yönetici Arasındaki Farklar Nelerdir?

Lider ve yönetici arasındaki farklar

Lider ve yönetici, konseptleri benzediği için birbirleri ile sıkça karıştırılan fakat prensip olarak birbirine oldukça zır iki terimdir. Bu iki terimin ayrımı, lider ve yönetici rolündeki bireylerin kişilik ve yönetime olan bakış açılarındadır.

Liderlik ve Yöneticilik Ne Demektir?

Liderlik ve yöneticilik, bir organizasyon içinde işleyişte hayati rol oynayan kişilerdir. Kavramları aynı anlamda kullanan çok insan vardır. Oysa bu iki kavram birbirinden farklıdır. Lider ve yönetici farkı söz konusudur.

Lider ve yönetici arasındaki fark, bireyleri yönetme ve yönlendirmede ortaya çıkar. Liderler, takımlarıyla beraber çalışan, yapıcı ve motivasyonel destekçi bir rol üstlenir iken, yöneticiler daha çok çalışanın kendisine güvenmeyi ve onların kişisel başarılarını gözetmeyi tercih ederler.

Lider Kimdir ve Ne Yapar?

Lider, bir grup insanı belirli bir hedefe yönlendiren kişidir. İnsanlara motivasyon ve ilham vermek gibi vizyonları vardır. Liderlik çalışanları motive edecek şekilde iletişim kurma sanatıdır. Liderler, sadece görevleri yerine getirmezler, bir görev  etrafında toplanan insanları da bir araya getirirler.

Yönetici lider farkı buradan gelir. Yönetici, var olan bir işleyişin düzenini sağlar. Lider ise insanları yönlendirip bir araya getirerek motivasyon verir. Liderlik, etkili karar verme gibi beceriler gerektirir. Ayrıca bir liderin iletişim becerileri, vizyon geliştirme ve insan ilişkileri gibi becerileri olmazsa olmazdır.

Yöneticinin görevleri nelerdir

Yöneticinin Görevleri Nelerdir?

Yönetici, belirli bir organizasyonda kaynakları etkili bir şekilde kullanıp var olan düzeni sağlamaya yönelik bir konumdur. Yönetici ve lider arasındaki farklar çok merak edilir. Yöneticiler, organizasyonun işleyişini düzenlemek gibi süreçlerle uğraşırlar. Ayrıca lider tarafından belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli stratejileri geliştirmek durumunda olan da yine yöneticilerdir.

Yöneticiler finansal ve fiziksel kaynakların en etkin ve verimli şekilde yönetilip olumlu sonuç alınmasından sorumludur. Yönetici görevleri şöyledir:

  • Planlama
  • Organizasyon Yönetimi
  • Çalışanları Yönlendirme
  • Performans Kontrolü
  • Kaynakların Etkin Bir Şekilde Yönetimi

Yöneticinin görevleri çok kapsamlıdır. Eldeki kaynakları en etkin şekilde kullanmak gibi görevleri vardır. Ayrıca bir yönetici, çalışan performansını kontrol eder. Yöneticiler, görev dağılımı da yapabilirler. Böylece işleyişin bir düzeni olur. 

Liderin Görevleri Nelerdir?

Lider, bir grup veya organizasyon içindeki hedefleri, vizyonu belirleyen kişidir diyebiliriz.  Liderler grubu motive ederler. Ayrıca gruba rehberlik eden kişi liderlerdir. Liderlerin yaptıkları işler şöyledir:

  • Vizyon Katma
  • Motivasyon Verme
  • İletişim Kurma
  • Karar Verme
  • Takım Çalışması Başlatma

Liderlerin yaptıkları işler genelde ekibi yönlendirme, vizyon katma gibi işlerdir. Lider bir topluluğu yönlendirir ve etkisi altında bırakır. Lider, bir grup insanı bir araya getirir. Yönetici ise düzeni sağlar. Hedefe yönlendiren kişi liderdir. İnsanlara motivasyon ve ilham vermek bir işyerinde çok önemlidir.

Liderlik çalışanları motive edecek şekilde iletişim kurarak onların bir ekip gibi hissetmesini sağlamaktır. Liderlik, etkili karar verme gibi kritik beceriler de ister. Bu yüzden lider kolay olunmaz. Liderlik becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız eğitim alabilirsiniz. Bu gibi konulara dair kişisel gelişim eğitimleri bulunmaktadır.

Yöneticinin görevleri daha çok işleyişe yöneliktir. Eldeki kaynakları en etkin şekilde  kullanmak en yegâne görevleridir. Performans kontrolü ve sorunsuz işleyiş yöneticinin görevidir. Bu hususlar son derece önemli diyebiliriz.

Liderin Görevleri Nelerdir

Lider ve Yönetici Arasındaki Farklar Nelerdir?

Lider ve yönetici arasındaki farklar çok merak edilir. Lider ile yönetici arasındaki fark nedir diye soranlara şunları örnek verebiliriz;

  1. Vizyon vs. Yönetim Farkı: Liderler vizyon verir, yöneticiler ise bu vizyonu gerçekleştirmek için harekete geçer.
  2. İlişki Kurma vs. Görev Tamamlama Farkı: Liderler, insanlarla güçlü ilişkiler kurar. İnsanları yönlendirir. Yöneticiler ise belirli görevlerin tamamlanması için çalışır.
  3. Risk Alma vs. Kontrol Sağlama Farkı: Liderler yenilikçi riskler almayı ilke edinir ve bu yönleriyle öne çıkarlar. Yöneticiler ise mevcut durumu kontrol altında tutma odaklıdır. Düzeni sağlamaya çalışırlar.
  4. İlham Verme vs. Yönlendirme Farkı: Liderlerin motivasyon verme yöntemi ilham vermektir. Yöneticiler ise süreçleri yönetmeye odaklıdır. 

Etkin liderlik  ve yöneticilik iş hayatında önemli bir konudur. Lider, bir grup insanı belirli bir hedefe yönlendirmektedir. Yönetici ise düzeni sağlamakla ilgilenir. İnsanlara motivasyon ve ilham veren kişi liderdir. Yönetici ise görevlerin yerine getirilmiş olmasıyla ilgilenir.

İşyerinde yöneticinizin yegane görevi düzeni sağlamaktır. Liderlik çalışanları motive edecek şekilde iletişim kurmaya dayanır.  Aynı zamanda çalışana motivasyon aşılayan kişiler liderlerdir. Önemli olan sadece görevleri yerine getirmek değildir, ekip ruhuyla çalışabilmektir.

Yönetici lider arasındaki fark birinin bir ilham yaratıyor oluşu, birinin de bu ilhamı sisteme oturtuyor oluşudur. Yani yönetici var olan bir işleyişe düzen getirir ve bu düzenin sağlanmasından sorumludur. Lider ise insanları yönlendirip bir araya getirerek sıfırdan bir ekip kurabilir. Ve bu ekibe motivasyon verir.

Liderlik, maalesef ki o kadar  kolay bir iş değildir etkili karar verme gibi beceriler gerektirir. Ayrıca bir liderin iletişiminin iyi olması çok önemlidir. Vizyonu olmayan biri lider olamaz. Çünkü lider vizyon geliştirme ve insanları etkileme gibi becerilere sahip olmalıdır. 

Her Yönetici Lider Midir?

Her yöneticinin lider olduğundan söz etmek mümkün değildir. Yönetim pozisyonunda olan bir kişide liderlik özellikleri olmak zorunda değildir. Yönetici, belirli görevleri yerine getirir ve düzeni sağlar.

Lider olabilmek için ise liderlik becerileri, etkileyici olma ve insanları harekete geçirme yetenekleri lazımdır. Liderlerin en belirgin özellikleri bunlardır. Bazı yöneticiler, sadece süreçleri yönetmekle mükelleftir. Bazen de yöneticilerde liderlik özellikleri olabilir. Fakat bu her yönetici için geçerli bir durum değildir.  

İyi Bir Lider Nasıl Fark Yaratır?

İyi bir liderin fark yaratması beklenir. İletişim yönetimi, bir liderin fark yarattığı noktadır. Daha birçok unsur vardır. İyi bir lider şu özellikler ile fark yaratır:

  • İletişim Becerilerine Sahip Olmak
  • Empati Yapmak
  • Yenilikçi Olmak
  • Çatışma Yönetimini Yapabilmek
  • Koçluk ve Gelişim Adımlarını Sağlamak

Liderlik becerileri kişiyi her daim öne çıkarır. Liderlik ve yöneticilik, organizasyonların başarısında son derece önemlidir.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler