Mistik ve Yenilik Grubu: Massive Attack

Mistik ve Yenilik Grubu : Massive Attack

Mistik ve yeniliğin müzik grubu Massive Attack hakkında merak ettiklerinize değindiğimiz inceleme yazımızda, Ünlü trip hop müzik grubu Massive Attack’ın esrarengiz yönlerine ışık tutuyoruz. Grup üyelerinin kim olduğundan albümlerine kadar her detaya değindik.

İnsanı oturduğu yerden mistik bir evrene, oradan da uzay boşluğuna çıkaran, epik sahnelerin vazgeçilmez sesi olan bu grup; deneysel müzik tarzıyla kendini her daim canlı tutmayı başarmaktadır.

Massive Attack; ilgi çekici ve yenilikçi tarzıyla adından sıkça bahsettiren, İngiliz müzik grubudur. Grup, 90’lı yılların sonundaki efsanevi filmlerin olmazsa olmazı haline gelmiştir.

Bu yazımızda Massive Attack müzik grubu hakkında merak edilenleri inceleyip, grubun kendisini tanıyacağız.

Massive Attack Müzik Grubu Kimdir?

Massive Attack; 1988 yılında Bristol, İngiltere’de ortaya çıkmış bir müzik grubudur. Albümlerinde genellikle hip-hop, dub reggea ve soul tarzlarını benimseyen ve sürdüren, her albümünde konuk ettiği vokallerle şaşırtan ve sevenlerini büyüleyen de bir etkisi vardır.

Grubun bir araya gelişi grafiti sanatıyla sokakta başlamış, sonrasında sahnede değeri katlanarak devam etmiştir. Kısa süre içerisinde kendi şehrinde tanınmaya başladıktan sonra, tarzını trip hop başlığı altında oluşturmaya devam ederken Afrika ve Kuzey Amerika kökenlerinden beslenerek popülerliğini de arttırmıştır.

Yapılan pek çok müzik listesinde, listelere üst sıralarda yer edinmeyi başarmış olan trip hop müzik grubu Massive Attack, ilk albümünde (1991) yılında yer alan ‘Unfinished Sympathy’ şarkısıyla, The Guardian’ın 2009 yılında oluşturduğu ‘Tüm Zamanların En İyi Şarkıları’ listesinde 10. sırada yer almıştır.

Daha sonra New Musical Express (NME)’in 2014 senesinde listeyi genişleterek ‘Tüm Zamanların En İyi 500 Şarkı’ listesinde ilk 100 şarkının içerisinde yer alıp, 63. sıradan listeye girmeyi başarmıştır.

Massive Attack Grup Üyeleri Kimlerdir?

Massive Attack, Robert Del Naja (söz yazarı, piyanist, şarkıcı ve grafiti sanatçısı), Daddy G (DJ) ve Andrew Vowles (müzisyen)’un yer aldığı 3 kişilik bir müzik grubudur.

Kurucu grup üyeleri Naja ve Marshall konser sırasında
Kurucu grup üyeleri Naja ve Marshall konser sırasında

Robert aynı zamanda ‘3D’ olarak, ‘Daddy G’ ise Grant Marshall ve son olarak da Andrew’un da bir diğer ismi ise ‘Mushroom’ olmak üzere bilinmektedir.

Fakat 2003 senesinde, grubun 3. albümü olan ‘Mezzanine’ın ardından, grubun kurucu üyelerinden biri olduğu bilinen Andrew Lee Isac Vowles artık farklı tarzda bir müzik görüşü olduğunu belirterek gruptan ayrılma kararı almıştır.

Sonrasında gruba Adrian Thaws eşlik etmeye başlamıştır. Takma adı ‘Tricky’ olarak bilinen Thaws solo kariyerinin yanı sıra Massive Attack grubunda da yer almaktadır.

Massive Attack Grup Üyeleri Nasıl Tanıştı?

Sıradışı ve tahmin edilemeyen grup Massive Attack, 1988 senesinde Britol’de bir araya gelmiştir. İngiltere’nin bir kenti olan Bristol aynı zamanda sokaklarında pek çok grafiti sanatının yansıdığı, renklendiği ve hayat bulduğu bir kent olarak karşımıza çıkmaktadır.

Burada aynı sahnenin farklı grafiti sanatçıları olarak bir arada bulunan Naja ile Marshall, bir parti esnasında Vowles ile karşılaştıktan sonra; üçü müzik üzerine iş birliği yapma kararı vermiştir. Öncelik olarak bir müzik grubu kurmaya karar vermeden önce, etkinliklerde DJ’lik yaparak ses topluluğu olarak yer almışlardır.

Sağlam ses temellerini oluşturduktan sonra Bristol’de tanınmaya başlayan İngiliz müzik grubu; Bristol’de var olan müzik akımlarından da etkilenmiştir. Hip- hop, soul tarzına ek olarak house müzik yapısının da çevresinde olmaktan dolayı şarkılarında yer aldığını söyleyebiliriz.

Müzik dünyasına yeni bir kimlik kazandıran trip hop müzik grubu, farklı tarzları birleştirip, dinleyicisine yeni bir dünyanın kapılarını aralamaktadır.

Massive Attack Üyelerinin Takma İsimleri Nerden Geliyor?

Kurucu üyelerinden biri olan Robert Del Naja, bir diğer ismi olan ‘3D’ takma adıyla da anılmaktadır. Peki bu lakap nereden gelmektedir?

Kendisi Massive Attack grubunu oluşturmadan önce ve grubun erken döneminde grafiti sanatçısı olduğundan, oluşturduğu eserlere 3D şeklinde bir sembolik imza kullanmaktadır. Kullandığı bu sembolik etiket sayesinde, sevenleri onu bu şekilde de anmaktadır.

1980’li yıllarda başlayan bu sanat, kendisi grupla beraber sahne almaya başladıktan sonra, profesyonel olarak kullandığı bir isim haline gelmiştir.

Fakat takma adın kesin olarak nerden ortaya çıktığı ve yaygınlaştığı bilinmemekle birlikte, en çok kabul gören teori onun grafiti sanatına göndermede bulunduğudur.

Daddy G’ olarak anılan bir diğer kurucu üye olan Grant Marshall; bu adın daha çok reggea müziğe olan ilgisinden kaynaklandığı bilinmektedir.

Jamaika kültürüne dayanan bu tarzda, ‘Daddy’ kelimesi sevgi ve saygıyı temsil etmektedir. Genellikle daha tecrübeli kişiyi belirtmek için kullanılmaktadır.

Bir diğer teori ise onun kişilik özelliklerine dayanmaktadır. Diğer grup üyeleri tarafından bu isim konulduğu ileri sürülen teoride, Marshall’ın sevecen ve baba sıcaklığında olan tavırları ve yapısı onun bu takma adı aldığı yönündedir.

Massive Attack Albümleri

İlk albümlerini 1991 yılında tamamlayan müzik grubu Massive Attack; ‘Blue Lines’ ismiyle severleriyle buluşmuştur. Bu albüm farklı müzik tarzlarını benimsediği gibi aynı zamanda yer verdiği konuk vokallerle de güzel bir başarı elde etmiştir. Shara Nelson ve Horrace Andy gibi isimler bu albümde yer almıştır.

Bu albüm içerisinde yer alan ‘Unfinished Sympathy’ şarkısı; onları Birleşik Krallık dışına taşıyan şarkı olmuştur. Şarkının klibinde yer alan Shara Nelson, Los Angeles sokaklarında yürürken, bu klibin önemli bir özelliği olan montajsız çekim, müzik videolarındaki ilk tek plan çekim olmaktadır.

1994 yılında da aynı şekilde kendisinden söz ettirmeye devam eden grup; 2. albümü olan ‘Protection’ı piyasaya çıkarmıştır. Bu sefer konuk vokal olarak Trace Thorn sesiyle gruba eşlik etmiştir.

Massive Attack albümleri
Massive Attack albümleri

Fakat Massive Attack’ın kıtalar arası tanınmasını sağlayan ve 1998 yılından günümüze kadar tazeliğini koruyan asıl albüm grubun 3. albümü olan Mezzanine; grubun dönüm noktasıdır.

Albümde yer alan konuk vokal ise Elizabeth Fraser olmuştur. Hit parça olarak albümde ‘Teardrop’ sıyrılarak kendinden söz ettirmeyi halen daha sürdürebilmektedir.

2003 senesinde grup 4. albümleri olan ‘100th Window’ albümünü yayınlamıştır. Grup, bu albümünde konuk vokal olarak Blur ve Gorillaz grubundan Sinead O’Connor ve Damon Albarn’a yer vermiştir.

5.albümleri 2004 yılında ‘Kır Zinzirlerini’ (Danny The Dog) isimli filmin müziklerini üstlendiği bir albümü niteliğindedir.

Collected’ ismini verdikleri derleme niteliğinde olan bu albüm ise 6.albümleri olarak sıralanmaktadır.

  1. Blue Lines (1991)
  2. Protection (1994)
  3. Mezzanine (1998)
  4. 100th Window (2003)
  5. Danny The Dog (2004)
  6. Collected (2006)
  7. Splitting the Atom (2009)
  8. Atlas Air (2010)
  9. Heligoland (2010)
  10. Ritual Spirit (2016)
  11. Eutopia (2020)

9.albümlerini 2010 senesinde yayınlayan Massive Attack; albüme ‘Heligoland’ ismini vermiştir ve Hope Sandavol gibi isimlerle çalışmıştır.

Arada kendi derleme ve remix albümlerini yayınlayan İngiliz müzik grubu Massive Attack; sahneye çıktığı ilk günden, günümüze kadar anlamlı pek çok işe imza atmıştır. İlhamın kaynağı olarak görülen grup; Portishead, TV on the Radio ve Radiohead gibi gruplara önderlik etmektedir.

Massive Attack Grubunun Şarkıları Nerelerde Kullanıldı?

Kariyerleri boyunca farklı isimlerle çalışmayı seven ve bu şansı elde eden müzik grubu; Madonna, David Bowie, Björk ve daha nice isimlerle beraber çalışmıştır.

Bunun yanı sıra grubun ortaya koyduğu müzik pek çok dizi ve film tarafından kullanılmıştır. Şarkılar oldukça güçlü introlara sahip olduğu için bir çoğumuz bunu kolaylıkla hatırlayacaktır.

Angel klibinden bir kesit
Angel klibinden bir kesit

Örneğin; House dizisinin giriş jeneriğinde kullanılan ‘Angel’ şarkısı döneme damgasını vurmuştur. Buna ek olarak bir diğer unutulmayan jeneriğe sahip olan ‘CSI: Miami’ için ise Teardrop şarkısı tema olarak kullanılmıştır.

Eğer sizler de Massive Attack şarkılarının hangi sahnelerde kullanıldığını merak ediyorsanız Top10 Massive Attack Tracks On The Big Screen sayfasını inceleyebilirsiniz. Jackal, Batman Forever, The Matrix gibi filmlere de Massive Attack müziğinden başkası bu kadar etkileyici olmayabilirdi.

Teardrop Klibinin Özelliği Nedir?

Müzik kliplerini anlamını dinleyicisinin zihnine ve algısına bırakmak isteyen trip hop grubu Massive Attack; Teardrop müzik videosunda yönetmen Walter Stern ile birlikte çalışmıştır. Müzik videosunda amniyotik sıvının içerisinde yer alan bir fetüs görülmekte aynı zamanda rüyalar içeren sahnelere de yer verilmektedir.

Bunu bir başlangıç ve değişim olarak algılayan ve yorumlayanlar olduğu kadar masumiyete ve bilinmezliğe yoranlar da bulunmaktadır.

Bu tarz mistik ve yenilikçi grupları beğeniyor ve farklı müzik tarzlarını seviyorsanız, sitemizde yer alan Distopya ve Aşkı Anlatan Grup: Muse adlı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler