Win12 Özellikleri, Çıkış Tarihi, CoreOS ve Arm Çipi Nedir?

Win12 Özellikleri, Çıkış Tarihi, CoreOS ve Arm Çipi Nedir?

Windows 12 ne zaman çıkacak? Windows 12’de ne gibi özellikler olacak? Microsoft’un özel ARM çipi nedir? Windows Core projesi nedir? bunun gibi Windows 12 hakkında merak edilen tüm soruları bu rehberimizde sizin için yanıtladık.

Microsoft tarafından 2021 yılının sonlarına doğru Sun Valley olarak da bilinen Windows 11 tanıtılıp kullanılmaya başlanmıştı. Birçok kullanıcının onayından geçse de hala hataları bulunan işletim sistemi, hızla güncellemelerine devam ediyor.

Microsoft’un güncel işletim sisteminde yenilikler devam ederken, Windows 12 için hazırlıklar başladı. Microsoft’un Hudson Valley ya da Next Valley olarak da biliniyor.

Windows 12 Nedir?

Microsoft’un geliştirmiş olduğu Windows işletim sistemi, yaklaşık olarak üç yıl önce Windows 11 sürümünü yayınlamıştı. Windows 11 hala geliştirilmeye devam edilirken, Windows 12 için hazırlıklara başlandı. Windows 12 (Hudson Valley veya Next Valley), yeni özellikler ile yakın zamanda tanıtılmaya başlanacak.

Windows 12 arayüzü
Windows 12 arayüz

Henüz piyasaya sürülmeyen  Windows 12, daha fazla AI özelliği ve daha hızlı güncellemeler ve farklı bir Windows 12 arayüz ile karşımıza çıkacak. Ön bilgilere göre, Teams ve Skype hizmetlerinin entegre edileceği birleşik bir uygulama içerecek. Ayrıca, işletim sistemine hareketli duvar kağıtları gibi yeni özelleştirme seçeneklerinin de ekleneceği söyleniyor.

Windows 12 Sistem Gereksinimleri

Windows 12 sistem gereksinimleri henüz tam olarak açıklanmadı. Ancak, Microsoft, Windows bilgisayarlarda güvenliği ciddiye aldığından, TPM gereksinimi  hala mevcut olacak. Şirket, Windows 12’yi çalıştırabilen işlemcilerin üst sınırını yükseltebilir. Win12 sistem gereksinimleri şunlardır:

  • İşlemci: 64-bit uyumlu bir işlemci veya System on a Chip (SoC) üzerinde 2 veya daha fazla çekirdekli 1GHz veya daha hızlı işlemci
  • Bellek: En az 4 GB RAM (8 GB’da olabileceği düşünülüyor)
  • Depolama: 64 GB veya daha büyük depolama cihazı
  • Sistem Yazılımı: UEFI, Secure Boot uyumlu
  • TPM: TPM (Trusted Platform Module) sürümü 2.0
  • Grafik Kartı: DirectX 12 veya sonrası ile uyumlu ve WDDM 2.0 sürücüsü

Windows 12’de Yeni Özellikler Nelerdir?

Windows 12 hakkında bilmeniz gereken yeni özellikler ve ayrıntılar şunlardır:

  • Yapay zeka için yeni silikon optimize edilmiş sistem: Yapay zeka uygulamaları için özel tasarlanmış bir işlemci sistemidir. Bu işlemciler, yapay zeka uygulamlarının daha hızlı ve daha verimli çalışmasını sağlamak için tasarlanmıştır.
  • Görüntü tanımada yeni AI metni: Doğal dil açıklamalarından hem gerçekçi hem de gerçeküstü çeşitli görüntüler oluşturabilen bir yapay zeka sistemidir. Bu sistem OpenAI’ın DALL-E derin öğrenme modeli kullanılarak çalışır.
  • Bağlamsal istemlerle yeni AI içerik analizi: Bir metnin anlamını ve bağlamını anlamak için kullanılan bir yöntemdir.
  • Kayan görev çubuğu ve yeni üst çubuk ile aynı görsel arayüz görsel değişiklikleri:  Kayan gövde çubuğu, kullanıcılara daha fazla uygulama ve dosyaya hızlı erişim imkanı sağlar. Yeni üst çubuk ise kullanıcılara daha fazla özelleştirme seçeneği sunar.
  • Önyükleme sürücüleri için yeni ReFS dosya sistemi desteği: ReFS, popüler NTFS dosya sisteminin eksikliklerini iyileştirmek için tasarlanmıştır. ReFS, büyük verilerle uygun şekilde ölçeklenebilir. Hataları düzeltmek ve veri bozulmasını önlemek için yerleşik özellikler içerir ve anında veri bütünlüğü sunar.
  • Daha yüksek donanım gereksinimleri: Önceki sürümlere göre daha yüksek donanım içermesi beklenen Windows 12’nin çalışması için, daha yeni bir işlemci, daha fazla RAM ve daha fazla depolama alanı gerektirir.
  • Yeni sistemde durum ayrımı: Bir uygulamada birden fazla kullanıcı varsa ve her kullanıcının kendi verileri varsa, durum ayrımı kullanarak her kullanıcının verileri birbirinden bağımsız olarak işlem görebilir. Bu sayede bir kullanıcının verilerinde yapılan değişiklikler diğer kullanıcının verilerini etkilemez.

Microsoft’un Özel ARM Çipi Nedir?

Özel ARM çipi, Microsoft’un kendi tasarladığı işlemci çipleridir. Bu işlemci çipleri, daha iyi performans, düşük güç tüketimi ve güvenlik sağlıyor. Microsoft, kendi özel silikonu üzerinde çalışmaya başladı. Windows 12’yi ARM çipleri ile optimize edilecek şekilde hazırlıyorlar.

Microsoft'un özel ARM çipi
Microsoft’un özel ARM çipi

Apple Silicon M1 çipi, Apple’ın bugüne kadar ürettiği en güçlü çip olarak kayıtlara geçmişti. MacBook Air bu çip sayesinde15 saate kadar web’de gezinme ve 18 saate kadar film oynatmasını sağlıyor. Microsoft, ARM çipi ile Apple’ı yakalamaya çalışıyor. Windows 12, ARM çiplerinden faydalanacağı çeşitli yapay zeka özellikleri ile gelmeye hazırlanıyor.

Windows Core Projesi Nedir?

Windows Core projesi, Microsoft’un tüm Windows cihazlarının aynı işletim sistemine dayanmasını istediği için tüm aygıtlar için tek bir işletim sistemi oluşturmayı hedefler. Windows Core işletim sistemi, modüler bir düzeni amaçlayan yeni bir işletim sistemidir.

Henüz gerçekleşecek özellikler ve değişikliklerin net olmaması ile birlikte, son raporlar Microsoft’un Windows işletim sistemi için “CorePC” olarak bilinen bir proje ile farklı modüllere böleceğini gösteriyor. Bu yeni yaklaşım, cihazın gereksinimlerine bağlı olarak Windows 12’nin farklı sürümlerinin oluşturulmasına izin verecektir.

Windows Core
Windows Core

CorePC, tüm sistemi kullanıcının veya üçüncü taraf uygulamaların erişemeyeceği birkaç salt okunur bölümüne ayıracak olan durum ayrımı kavramını da tanıtacaktır.

Tüm Microsoft cihazları, geliştiricilerin özellik kapsayıcılarını ekleyebileceği ve uyarlayabileceği aynı Windows Core işletim sistemine dayanacaktır.

Windows 12 Ne Zaman Çıkacak?

Raporlar, Microsoft’un Windows 11’in piyasaya sürülmesinden üç yıl sonra, yaklaşık 2024’te bir sonraki ana sürüm olan Windows 12’yi piyasaya süreceğini öne sürüyor. Ancak, Microsoft henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Windows 11 hala desteklenmeye devam edecek ve düzenli güncellemelerle yeni özellikler eklenecektir.

Microsoft’un bir diğer ürünü olan ve OpenAI ile birlikte geliştirmiş olduğu yapay zeka sohbet robotu hakkında “Bing Nedir? Bing Chat AI ve Image Creator  Nasıl Kullanılır?  ” adlı rehberimize göz atabilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler