Yapay Zeka Sohbet Robotu ChatGPT Nedir, Nasıl Kullanılır?

Yapay Zeka Sohbet Robotu ChatGPT Nedir, Nasıl Kullanılır?

OpenAI ChatGPT chatbot nedir? Yapay zeka sektöründe devrim yaratan ChatGPT nasıl kullanılır? Ve ChatGPT ile ilgili cevaplanmamış birçok sorunun cevabı rehberimizde.

ABD merkezli bir yapay zeka araştırma şirketi tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT, yapay zekanın geleceği açısından umut vadediyor.

Halkın kullanımına açıldıktan sonra yapay zeka sektöründe devrim yaratan ChatGPT sohbet robotu, verilen zorlu görevleri bir dakikadan daha kısa sürede yerine getirirken aynı zamanda çeşitli görevler için eğitilerek bilimsel çalışmalarda ve iş dünyasında; içerik pazarlama, müşteri hizmetleri ve iş uygulamalarında kullanılıyor.

Peki yapay zeka sektöründe kartları yeniden dağıtan bu yazılım hakkında neler biliyoruz? İşte ChatGPT hakkında bildiğimiz her şey:

ChatGPT Nedir?

ChatGPT nedir, kısaca; OpenAI tarafından geliştirilen, insanlarla doğal dilde sohbet etmek için tasarlanmış bir yapay zeka dil modelidir, diyebiliriz.

Bu tanıma ek olarak ChatGPT, çok çeşitli soru ve konuları anlaması ve bunlara doğal dil yanıtları oluşturması için derin öğrenme teknikleri ile eğitilmiştir.

ChatGPT arayüz görünümü
ChatGPT arayüz görünümü

ChatGPT, Transformer (makine öğrenimi modeli) tabanlı bir mimari kullanır ve büyük miktarda metin verisi üzerinde önceden eğitilmiştir, bu da genellikle bir insanınkinden ayırt edilmesi zor olan yüksek kaliteli yanıtlar üretmesine olanak tanır. Amacı, müşteri hizmetleri, kişisel asistanlar ve eğitim araçları gibi çeşitli uygulamalarda kullanılabilecek bir konuşma aracısı sağlamaktır.

ChatGPT Açılımı Nedir?

ChatGPT açılımı; “Chat Generative Pre-trained Transformer” olarak bilinmektedir. “Chat” kelimesi “Sohbet” anlamına gelirken, “Generative Pre-trained Transformer” kelime öbeği “Jeneratif Önceden Eğitilmiş Transformatör” anlamına gelmektedir. Buradaki “Transformatör” terimi yapay sinir ağlarında bilişsel dikkati taklit etmesi amaçlanan bir tekniği benimseyen bir derin öğrenme modelidir.

OpenAI Kim Kurdu?

OpenAI, 2015 yılında bir grup teknoloji uzmanı tarafından kuruldu. OpenAI’nin kurucu ortakları arasında Elon Musk, Sam Altman, Greg Brockman, Ilya Sutskever, John Schulman ve Wojciech Zaremba yer alıyor.

Ortaklar arasında bulunan ünlü milyarder Elon Musk kendi şirketleri (Tesla ve SpaceX) ile olası çıkar çatışmaları nedeniyle 2018 yılında OpenAI ortaklığından ayrılmıştır.

ChatGPT Ne İşe Yarar?

ChatGPT yapay zeka dil modeli, bilimden tarihe, sanattan coğrafyaya, genel kültürden teknolojiye kadar envai çeşit kategoriden her soruyu sorabileceğiniz bir sohbet robotudur.

ChatGPT sorabileceğiniz basit sorgular dışında kod yazabilir, sıfırdan bir program oluşturabilir. Matematik problemlerini çözebilir ve istenilen her konuda tez, makale, roman ve şiir üretebilir. Tek yapmanız gereken ChatGPT ile keyifli bir sohbete dalmaktır.

ChatGPT Nasıl Yüklenir?

ChatGPT indir
ChatGPT indir

ChatGPT tarayıcı tabanlı bir web uygulaması olsa da ChatGPT masaüstü uygulaması adı altında birtakım programlar da bulunmaktadır.

ChatGPT İndir

ChatGPT’yi Mac, Windows ve Linux bilgisayarlara indirmek için ChatGPT Desktop Application Github reposunu ziyaret ederek ilgili işletim sistemi versiyonunu seçmelisiniz. Örneğin Windows için msi. uzantılı yükleyici paketi dosyasını indirebilir, ChatGPT’yi masaüstünüze hızlıca kurabilirsiniz.

ChatGPT ve GPT-3 Farkı Nedir?

ChatGPT ve GPT-3, OpenAI tarafından eğitilmiş büyük yapay zeka dil modelleridir, ancak bazı temel farklılıklara sahiptir. GPT-3 veya Generative Pretrained Transformer 3 , OpenAI’nin şu anda mevcut olan en güçlü dil modellerinden biridir. Dil çevirisi, metin özetleme ve soru yanıtlama dahil olmak üzere çok çeşitli doğal dil işleme görevleri için ince ayar yapabilir.

ChatGPT ise GPT-3 modelinin sohbet robotu uygulamaları için özel olarak tasarlanmış bir çeşididir. ChatGPT ayrıca konuşmalara bağlama özgü uygun yanıtlar ekleme yeteneğine sahiptir ve bu da onu tutarlı bir konuşma sürdürmede daha etkili hale getirir. Betimleyecek olursak; “GPT-3 bir göl iken ChatGPT gölde yüzen balıktır.” diyebiliriz.

Yukarıdaki örneklerden farklı olarak ChatGPT ve GPT-3 farkları aşağıda detaylı olarak listelenmiştir:

  • Amaç: ChatGPT öncelikle konuşmalı yapay zeka uygulamaları için tasarlanmıştır, GPT-3 ise çok çeşitli dil görevlerini gerçekleştirebilen genel amaçlı bir dil modelidir.
  • Eğitim verileri: ChatGPT, sohbet günlükleri ve transkriptler dahil olmak üzere geniş bir konuşma verileri topluluğu üzerinde eğitilirken, GPT-3 internetten çok büyük miktarda metin verisi üzerinde eğitilmiştir.
  • Boyut: ChatGPT, yalnızca 774 milyon parametreyle nispeten küçük bir dil modelidir, GPT-3 ise 175 milyar parametreyle çok daha büyüktür.
  • Performans: Her iki model de çok güçlü olmakla birlikte, GPT-3 şu anda mevcut olan en gelişmiş dil modellerinden biri olarak kabul edilir ve çok çeşitli dil görevlerinde performans için yeni ölçütler belirlemiştir.
  • Kullanılabilirlik: ChatGPT, geliştiricilerin sohbet botları ve diğer karşılıklı AI uygulamaları oluşturması için bir API olarak sunulurken, GPT-3, modele ücret karşılığında erişim sağlayan OpenAI’nin GPT-3 API’si aracılığıyla kullanılabilir.
  • Özelleştirilebilirlik: GPT-3, belirli görevlerde ve etki alanlarında ince ayar yapılabilir, ancak ChatGPT bu amaç için tasarlanmamıştır.
  • İnsana benzer yanıtlar: Sohbete dayalı eğitim verileri ve tasarımı nedeniyle ChatGPT, öncelikle dil görevlerini doğru bir şekilde gerçekleştirmek için tasarlanmış olan GPT-3’ten daha fazla insana benzer yanıtlar üretme potansiyeline sahiptir.

ChatGPT Nasıl Kullanılır?

ChatGPT kayıt ekranı
ChatGPT kayıt ekranı

ChatGPT kullanımı oldukça kolay bir yapay zeka sohbet robotudur. Ancak ChatGPT nasıl kullanılır, bilmiyorsanız nasıl kullanılacağı ile ilgili detayları adım adım anlattık.

Öncelikle ChatGPT kullanmak için internete erişiminiz olması gerekmektedir. Zira ChatGPT internet tabanlı bir yapay zeka botu olduğundan çalışabilmesi için internet, web tarayıcısı; bilgisayar ya da akıllı mobil cihaz gereklidir.

ChatGPT Kayıt Nasıl Yapılır?

Yukarıda bahsettiğimiz şartları yerine getirdiyseniz ChatGPT nasıl üye olunur ya da ChatGPT kayıt nasıl yapılır aşamasına geçmişsiniz demektir. Sign up bağlantısına tıkladıktan sonra ChatGPT’ye üç farklı yöntemle üye olabilirsiniz. ChatGPT kayıt için gerekli olanlar şunlardır:

  • Google Hesabı
  • Microsoft Hesabı
  • e-Posta Hesabı
  • Cep telefonu numarası

ChatGPT Giriş Nasıl Yapılır?

ChatGPT kayıt olduktan sonra Chatbot uygulamasına giriş yapmak, yapılacak işlemlerin en basitidir. Login bağlantısına tıkladıktan sonra kayıt esnasında kullandığınız yöntemlerden birini tercih ederek ChatGPT’ye giriş yapabilirsiniz.

ChatGPT Komutları Nasıl Yazılır?

ChatGPT prompts olarak da bilinen ChatGPT komutları yapay zeka sohbet botuyla etkileşime girebileceğiniz en temel istemlerdir. Örneğin; “Hayatın anlamı nedir?”, “Bana bir fıkra anlat” veya “Okumak için iyi bir kitap önerebilir misin?” gibi sorular ChatGPT komutlarıdır.

Peki etkili bir ChatGPT komutu nasıl yazılır, merak ediyorsanız aşağıdaki kuralları uygulamanız faydalı olacaktır:

  1. Açık ve net olun: ChatGPT’nin ne sorduğunuzu veya ne hakkında konuştuğunuzu tam olarak anlayabilmesi için isteminizin açık ve net olduğundan emin olun. Karışıklığa veya alakasız yanıtlara yol açabilecek belirsiz veya açık uçlu sorulardan kaçının.
  2. Açık uçlu sorular sorun: ChatGPT’nin ayrıntılı ve bilgilendirici yanıtlar vermesini sağlayan açık uçlu sorular sormaya çalışın. Bu, konuşmanın akışını sürdürmeye yardımcı olabilir ve modeli bilgi ve iç görülerini paylaşmaya teşvik edebilir.
  3. Doğal dil kullanın: Bilgi komutlarınızı yazarken doğal dil kullanın. ChatGPT’nin anlaması ve yanıt vermesi zor olabileceğinden, aşırı teknik veya jargon ağırlıklı bir dil kullanmaktan kaçının.
  4. Saygılı olun: ChatGPT, insan konuşmasını simüle etmek için tasarlanmış bir AI modelidir, bu nedenle onunla etkileşim kurarken saygılı ve kibar olmak önemlidir. Saldırgan bir dil kullanmaktan veya uygunsuz isteklerde bulunmaktan kaçının.
  5. Farklı konularla denemeler yapın: ChatGPT çok çeşitli konularda eğitilmiştir, bu nedenle farklı konularla deney yapmaktan ve ne tür yanıtlar alacağınızı görmekten korkmayın. ChatGPT’nin sağlayabileceği bilgi ve bakış açısı yelpazesi sizi şaşırtabilir.
  6. Etkileyici yazın: Sohbetin akışını sürdürmek ve ChatGPT’yi bilgilendirici ve düşündürücü yanıtlar vermeye teşvik etmek için ilgi çekici komutlar yazmaya çalışın. Bu, etkileşimi hem siz hem de model için daha keyifli ve ödüllendirici hale getirmeye yardımcı olabilir.

ChatGPT Kod Nasıl Yazılır?

ChatGPT örnek kod betiği
ChatGPT örnek kod betiği

ChatGPT’nin başka bir yeteneği de kod yazabilmesidir. Tüm programlama dillerinde kodlar yazabilir ve son derece spesifik görevler oluşturduğunuzda ChatGPT’nin kod yazma becerisi sizi gerçekten şaşırtabilir.

Örneğin, belge ve kod parçacıkları oluşturmak, frameworkler ve kodlama kütüphaneleri önermek, hatta  programlama kavramlarının açıklamalarını sağlamak gibi kodlamayla ilgili birçok görevi yerine getirebilir.

ChatGPT Makale Nasıl Yazılır?

ChatGPT’nin bu denli popüler olmasının en büyük kaynağı şüphesiz içerik pazarlamasıdır. Bilhassa ChatGPT istediğiniz her formatta ve türde sınırsızca makale üretebilir.

Metin içeriği sektörünün bel kemiği haline gelen ChatGPT, sadece birkaç dakika içerisinde akademik tezler, bilimsel makaleler, blog içerikleri, pazarlama odaklı yazılar, haber metinleri, söyleşiler, denemeler hatta tek bir tıklamayla kitap bile yazabilir.

Ayrıca bu konuyu sizin için açıklığa kavuşturması için ChatGPT’ye “ChatGPT Makale Nasıl Yazılır?” diye sorabilirsiniz. Eminim size harika bir rehber hazırlayacaktır.

ChatGPT Eklentileri Nelerdir?

ChatGPT eklentileri
ChatGPT eklentileri

ChatGPT için işleri kolaylaştırmak adına farklı görevler için eğitilmiş ChatGPT tarayıcı eklentileri geliştirilmiştir. Bu tarayıcılar arasında en elverişli eklentiler görevleriyle birlikte listelenmiştir:

  • AIPRM for ChatGPT: Farklı kategorilerde 700’den fazla istem için özelleştirilmiş olan AIPRM; SEO, dijital pazarlama, içerik yazarlığı ve yapay zeka ile kelimeleri resme çevirme gibi birçok  komuta sahiptir.
  • WebChatGPT: Eylül 2021 tarihine kadar olan ChatGPT verilerinin de ötesine geçerek sorguları güncel web bilgilerini tarayarak elde eden WebChatGPT, AIPRM’den sonraki en popüler uygulamadır.
  • ChatGPT Writer: Sizin adınıza özgün ve yaratıcı e-postalar yazan güçlü bir ChatGPT eklentisidir.
  • Merlin: AIPRM benzeri olan ancak web tarayıcınızda asistanlık yapan ChatGPT destekli bir eklenti arıyorsanız Merlin tam aradığınız özelliklere sahiptir.
  • YouTube Summary with ChatGPT: Youtube videolarından metin içeriği olarak özet çıkarmak veya transkripsiyon yapma ihtiyacı duyuyorsanız bu eklentiyi mutlaka denemelisiniz.
  • tweetGPT: Twitter’da özgün ve yaratıcı tweetler paylaşmak istiyorsanız tweetGPT belirlediğiniz konularda size özgün tweetler üretir.
  • Summarize: YouTube Summary with ChatGPT gibi Youtube videolarından yazılı özetler çıkaran ChatGPT destekli bir eklentidir.
  • ChatGPT Prompt Genius: ChatGPT için en iyi komutları üretin, paylaşın, içe aktarın ve kullanın. Ayrıca daha sonra kullanmak için sohbet geçmişinizi yerel olarak kaydedin.
  • Promptheus: Bilgisayarınızdan space tuşuna basarak ChatGPT’ye sesli komutlar yöneltin. O da size yazılı olarak cevap versin.
  • Fancy GPT: Kod parçacıklarını etkileyici efektler ve stiller kullanarak görsel, pdf veya metin dosyalarına kaydedebileceğiniz ChatGPT eklentisidir.

ChatGPT Ücretsiz mi?

ChatGPT ücretsizdir. Ancak ChatGPT ücretli abonelik sistemine de sahiptir. Bu nedenle ChatGPT iş planınızda önemli bir yere sahipse daha fazla avantaja sahip ChatGPT Plus aboneliği satın alınabilir. Zira ChatGPT Ücretsiz versiyonu olan “Free Plan” daha düşük tepki hızına sahiptir ve talep yüksekliğinde kullanılamaz.

ChatGPT Para Kazandırır mı?

ChatGPT para kazandırır mı diye soracak olursanız, bu soruya rahatlıkla “Evet” yanıtını verebiliriz. Özellikle dijital pazarlama, SEO, içerik pazarlaması ve yazılım konusunda kazançlı fırsatlar yaratan yapay zeka chat botu hem zamandan tasarruf etmenizi sağlarken hem de emek gücünü yarıya indiriyor.

Örneğin içerik yazarak para kazanan bir içerik yazarı ChatGPT olmadan önce birkaç günde ürettiği içeriği ChatGPT ile sadece birkaç dakikada ürettiğinde hem kolay para kazanıyor hem de daha çok müşteri çekerek işini büyütüyor.

Benzer olarak yazılımcılar ve SEO uzmanları için de zor görevleri hızlıca hallederek zaman tasarrufu sağlayan ChatGPT daha birçok iş fırsatı sunuyor.

Anlayacağınız, yapay zeka ile para kazanmak mümkün ve geleceğin mesleklerinden biri haline geliyor.

ChatGPT Özellikleri Nelerdir?

ChatGPT Plus Abonelik
ChatGPT Plus Abonelik

ChatGPT ile neler yapabilir, hiç düşündünüz mü? Aslında birçok şey yapabilir. Mesela sorduğunuz soruları yapıcı bir formatta yanıtlayabilir. Sonra istenilen konularda metin oluşturabilir. Hatta İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Portekizce, Çince, Japonca, Korece, Arapça, Rusça ve Felemenkçe dahil birçok dilde çeviri yapabilir. Bunlara ek olarak ChatGPT Midjourney komutları ile yapay zeka çizimlerine yardımcı promptlar üretebilirsiniz.

ChatGPT Free Plan Özellikleri

ChatGPT’nin standart sürümü olan ChatGPT Free Plan ücretsiz olduğu için sınırlı erişime sahiptir. Eğer sunucu kalabalıksa talebin düşük olduğu zamanlarda kullanılabilir. Ancak Eylül 2021 tarihine kadar olan ChatGPT verilerine erişmek mümkündür.

ChatGPT Plus Özellikleri

ChatGPT Plus özellikleri ChatGPT Free Plan özelliklerine kıyasla daha çok niteliğe sahiptir. Örneğin sunucu dolu olsa dahi ücretli ChatGPT Plus aboneliğiniz varsa öncelikli sıradasınızdır.

Ayrıca sorduğunuz sorgularda daha hızlı tepki hızına sahip olan chatbot oldukça avantajlıdır. Bu özelliklere ek olarak ChatGPT Plus aboneliğine sahip kullanıcılar yeni özelliklere öncelikli erişime sahiptir.

ChatGPT Plus Fiyatı Ne Kadar?

ChatGPT Plus fiyatı ayda bir kez ödeme koşuluyla Amerikan doları üzerinden hesaplanmaktadır. Bu nedenle ChatGPT Plus fiyatı 20 Dolar olarak belirlenmiştir.

ChatGPT API Ücretsiz mi?

Peki ChatGPT API ücretsiz mi? Doğal dil öğrenimi modelleriyle ilgilenen Yapay Zeka yazılımcıları için merak konusu olan bu soru cevaplanmayı öncelikli olarak hak eden en önemli sorulardan biridir. Dolayısıyla ChatGPT’nin web uygulaması, işletim sistemi, veritabanı gibi üçüncü parti yazılımlara entegre edilmesi için en önemli şey chatbot API mekanizmasıdır.

OpenAI resmi web sitesinde API mekanizmalarıyla ilgili bir dokümantasyon hazırlamıştır. OpenAI API sayfasını ziyaret ederek ücretsiz API arayüzlerine erişebilirsiniz.

GPT 4 Ne Zaman Çıkacak?

GPT 3 halefi olan GPT 4’ün çıkış tarihi ile ilgili kesin bir tarih bilgisi verilmemekle birlikte New York Times, GPT-4’ün 2023’ün ilk çeyreğinde piyasaya sürüleceğini açıklamıştır. Ayrıca GPT 4 ne zaman çıkacak, sorusu hakkında OpenAI cephesinden resmi bir açıklama yapılmamıştır.

Youtube Fenomenlerinden ChatGPT Hakkında Bilgiler

Barış Özcan ChatGPT hakkında neler söylemiş, Orkun Işıtmak ChatGPT konusunda neler anlatmış ve Ben Shapiro ChatGPT hakkında nelerden bahsetmiş, işte tüm detayları “ChatGPT Yeni Google Olabilir mi?”, “Yapay Zeka ile İnternetten Para Kazanın” ve “Ben Shapiro Breaks AI Chatbot (with Facts & Logic)” adlı fenomenlerin Youtube video içeriklerinde bulabilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler