Simpsonlar İle Özdeşleşmiş Pembe Donut Tarifi

Dünyanın en tanınan ailesi Simpson’ların bitmek tükenmez bilmeyen maceralarını izlediğimiz The Simpsons dizisinde Duff Beer ile birlikte Homer’la özdeşleşmiş iki üründen biri olan pembe donutlara çoğumuz aşinayız. İzleyen herkes bu eşsiz lezzetin tadına bakmayı muhakkak istemiştir. İşte tamda bu yüzden bu yazımızda donutun tarihinden, Simpsonlar denince akla ilk gelen pembe donut tarifinden ve besin değerinden bahsedeceğiz.

Donutun Tarihi

Kiminin damak lezzetine hitap edip, kimisine hitap etmeyen bu meşhur lezzetin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Ortası delik, halka şeklinde tüketilen donutlar; yıllar önce farklı şekillerde Hollandalılar tarafından tüketilmeye başlanmıştı. O yıllarda hamur, biçimsiz bir şekilde kızgın domuz yağına atılır ve küçük toplar halinde tüketilmeye hazır hale getirilirdi. Şimdilerde her sezon karşımıza çıkan bu tatlı, o dönemlerde sadece Noel sezonlarında daha çok tüketilirdi. Şu an donut olarak bildiğimiz kek, 19. yüzyılın başında; Olykoeks ya da yağlı kek olarak bilinirdi. Bu keki, Amerika kültürüne katanların Hollandalılar olduğu söylenir. Daha sonraki dönemlerde donutlar, yuvarlak bir şekilde, ortasına kuru üzüm ve benzeri ürünler eklenerek üretilmeye başlanmış ancak bu şekilde içerisinin hamur kaldığını gören üreticiler, bu soruna çözüm bulmak adına ortasına bir delik açmaya karar verir. Böylece ortaya çıkan bu tatlının içi, artık hamur kalmayacaktır.

Donutun Yaygınlaşması

Birinci dünya savaşının başlaması ile birlikte; donut sevgisi Amerika’ya tam anlamı ile yerleşmiş oldu. Savaş esnasında Fransızlar, Amerikalılara olan minnettarlıklarını göstermek için kendilerine bu  tatlıyı ikram etmeye başlamışlardı. Burada görevlerini tamamlayan Amerika askerlerinin, bölgelerine döndüklerinde; alışmış oldukları bu lezzeti aramaya başladıkları bilinir. Çünkü bu tatlı; uzun süre kıtlık döneminde bolca tüketmiş oldukları gıdaların başında geliyordu. Bundan dolayıdır ki; savaş günlerinin o dönemini iyi bir şekilde hatırlamak için; her yılın, haziran ayının ilk cuma gününü “Ulusal Donut Günü” ilan etmişlerdir. Yıl 1920’lere geldiğinde ise donut üretimi oldukça artmış, özellikle kahvaltılarda daha çok tüketilir bir hale gelmiştir. New York kentinde ve çevresinde, olduğundan daha fazla rağbet görmesi üretim hızını arttırmış ve bununla birlikte ilk donut makinesi icat edilmiştir. Adolph Levitt’in geliştirmiş olduğu bu makine, bir yıl içerisinde kendisine 25 bin dolar kazanç sağlamıştır.

Homer Simpson ve Donut İlişkisi

Simpson ailesinin başarısız reisi Homer’ın en sevdiği şey donuttur. Homer’ın donuta olan sevgisi o kadar derindir ki, bir bölümde öfkeli bir iblis tarafından donutlarla beslenmesi için Cehenneme gönderilir. Donutlar olduğu sürece cehennemdeki sonsuzluk ona o kadar da kötü gelmez. Homer’ın donutsuzluktan gözü döner ve son bir lokma donut için ruhunu satar, damarlarına donut enjekte ederek kendine gelir. Hatta yaşayacağı yerde hiç donut olmadığını düşündüğü için kendisine vaadedilen zengin ve mutlu olduğu alternatif bir hayatı reddeder. Ama donut merkezli maceraları arasında en tuhaf görüneni, dünyaca ünlü bir teorik fizikçiyle yaptığı konuşma denebilir.

Simpsonlar’ın pembe donutu

Simpsonlar’ın Pembe Donut Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

Donutu İçin;

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket kuru instant maya
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım paket vanilya
  • 3-3,5 su bardağı un

Pembe Çikolatalı Ganaj İçin:

  • 200 gr krema
  • 100 gr beyaz çikolata
  • Birkaç damla pembe gıda jeli veya gıda boyası

Süslemesi İçin;

  • 30 gram ( 1/4 su bardağı ) renkli funfetti sprinkles (süsleme şeker parçaları)

Kızartmak İçin;

  • 2 su bardağı sıvı yağ

Simpsonlar’ın Pembe Donut Tarifinin Hazırlanışı

  1. Yumurtayı, ılık sütü ve eritilmiş tereyağını hamur yoğurma kabına alalım. Toz şekeri, mayayı, unun yarısını ve vanilyayı ekleyelim. Yoğurmaya başlayalım.
  2. Unu azar azar ekleyerek hafif ele yapışacak kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
  3. Unu kontrollü olarak yavaş yavaş ekleyelim. Hamur top haline gelince kaseye alalım. Hamurun üzerini streçle kapatalım.
  4. Ilık bir ortamda iki katı kabarana kadar yaklaşık 1,1,5 saat mayalanmaya bırakalım.
  5. Hamur mayalanınca havasını almak için hafifçe tekrar yoğuralım.
  6. 2-3 yemek kaşığı un serpilmiş tezgahın üzerine alalım, yarım cm’lik bütün bir hamur elde edelim. Orijinal boyutuna sadık kalarak yuvarlak halkalar elde edelim.
  7. Bu halkaları küçük kareler kestiğiniz yağlı kağıdın üzerlerine tek tek yerleştirelim ki kızartırken elle müdahele etmemiş olalım.
  8. Hamurları oda ısısında mayalanması için 20 dakika daha bekletelim.
  9. Küçük ve derin bir kızartma tenceresine sıvı yağı iyice ısıtalım.
  10. Teker teker hamurları kızartmaya başlayalım. Yani büyük bir kızartma tenceresinde kızartmak yerine küçük bir tencerede tek tek kızartmayı tercih edin çünkü büyük bir kızartma tenceresinde hamurları eşit derecede kızartmak zor olur.
  11. Hamurları kızartırken her yüzeyini en fazla 20 saniye kadar tutalım ki yanmasın. Hamurları kızarttıktan sonra kağıt havlu üzerine alıp soğumaya bırakalım.
  12. Kızaran hamurlar soğuyunca hazırladığımız ganaja batıralım.
  13. Kızarttığınız donut hamurunu elimize alalım, bir yüzeyini pembe çikolatalı karışıma bulayalım, ızgara telin üzerine alarak üzerinin donmasını bekleyelim.
  14. Donduktan sonra renkli funfetti sprinkleslarla (süsleme şeker parçaları) istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.

Ganaj Hazırlanışı

  1. Kremayı tava veya tencerenin içinde ısıtalım. Kaynama noktasına gelmeden cağın altını kapatalım.
  2. 100 gram beyaz çikolatayı parçalara ayırarak kremaya ekleyelim. Çikolataların erimesini sağlayalım. Krema ve çikolata tamamen homojen bir karışım olana kadar karıştıralım. Homojen olması ganajın püf noktasıdır.
  3. İstenilen homojenlik sağlandıktan sonra içerisine birkaç damla pembe gıda boyası ekleyelim.
  4. Çikolatalı ganajı buzdolabında 2,5-3 saat soğumaya bırakalım. Ekmeğe sürülecek kıvama geldiğinde ganajımız hazır demektir. Dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Ganaj yapımında istediğiniz çikolata türünü kullanabilirsiniz.

Pembe Donut Tarifinin Püf Noktaları

  • Hamurunuzun tam kıvamında olmasını istiyorsanız, kuru malzemeleri ayrı sıvı malzemeleri de ayrı bir kapta hazırlamak daha iyi olacaktır.
  • Donut hamurunu elle şekillendirme yoluna gidiyorsanız, öncesinde ellerinizi yağlamadığınız takdirde hamura şekil vermek zordur. Şekil aparatı kullanmanız faydalı olabilir.
  • Kızartma yağını da olabildiğince bol kullanmalısınız.
  • Donutu tencereden alırken kağıt mendilin üzerine koymalısınız, fazla yağı içine çekmemeli.
  • Yağın donut kızartmak için ideal kızgınlıkta olup olmadığını anlamak için ise donut hamurundan küçük bir parça koparıp yağda kızarıp yukarı doğru çıkmasını bekleyebilirsiniz. Eğer hamur yüzeye çıkmıyor, tam tersine dibe çöküyorsa yağınızın henüz istediğiniz kızgınlıkta olmadığı sonucuna ulaşabilirsiniz.
  • Donut sıcakken ganaja batırmayın.
  • Ganajın muhakkak soğumasını bekleyin.

Simpsonlar’ın Pembe Donut Tarifi Besin Değerleri

1 Adet Pembe Donutun Kalori Değeri: 372.71 Kcal

  • Karbonhidrat: 49.84 g
  • Protein: 8.48 g
  • Yağ: 15.09 g
  • Lif: 2.75 g
  • Kolesterol: 68.02 mg
  • Sodyum: 26.42 mg
  • Potasyum: 100.05 mg
  • Kalsiyum: 29.88 mg
  • Vitamin A: 48.48 ui
  • Vitamin C: 0.00 mg
  • Demir: 1.69 mg

Bu yazımızda Simpsonlar denince ilk akla gelen donut tarifini yazdık. Eğer sizde dizi veya filmlerde izlediğimiz lezzetlere meraklıysanız Harry Potter Doğum Günü Pastası Tarifi‘ne göz atmanızı öneririm.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler