Oda Müzisyeni (Bedroom Musician) Kime Denir?

Oda müzisyeni kimdir?

Yurt dışında Bedroom Musician olarak bilinen Oda Müzisyeni kimdir? Oda müzisyenliği nasıl ortaya çıktı? Geleneksel müzisyenlerden farkları nelerdir? Kimler Oda Müzisyeni olabilir? Oda müzisyenliği hakkında tüm detaylara değindik.

Türkiye’de isim olarak çok bilinmese de Oda Müzisyeni (Bedroom Musician), müzisyenliği hobi olarak gören veya amatör olarak evlerinde şarkı ve beste üreten insanlara denir. Bu müzisyenler odalarını bir stüdyoya dönüştürür ve müziklerini o odada üretirler.

Oda müzisyenleri yaptıkları şarkıları ve besteleri genelde bağımsız olarak yayınlarlar ve insanlara seslerini duyurmaya çalışırlar. Yani kısaca, odalarından çıkmadan müzik üretim aşamalarının hepsini yapan müzisyenlere Oda Müzisyeni denir.

Oda Müzisyenliğinin Tarihi

1980’lerin sonuna doğru kayıt teknolojilerinin gelişmesi, kayıt cihazlarının küçülmesi ve kayıt yazılımlarının yaygınlaşmasıyla oda müzisyenliği kavramı ortaya çıkmıştır.

Tabii ki o zaman ki cihazların ses kalitesi ile profesyonel bir stüdyo arasındaki ses kalitesi arasında çok fark vardı ve bu cihazlar pahalı bir teknolojiydi bu yüzden herkes erişemiyordu. Bu farklar teknoloji yaygınlaştıkça ve yıllar ilerledikçe kapandı.

Sosyal medyanın yaygınlaşması, pandemi ve bağımsız müzik yayıncılarının artması gibi etkenlerle birlikte de oda müzisyenlerinin sayısı giderek arttı.

Aslında 1980’lerde müzisyenler MIDI (Musical Instrument Digital Interface) adındaki müzik aletiyle evlerinde kayıt yapabiliyorlardı fakat imkanlar kısıtlıydı ve nerdeyse hiç bağımsız müzik yayıncısı yoktu.

Oda Müzisyenlerinin Geleneksel Müzisyenlerden Farkı Nedir?

  • Oda müzisyenleri genelde amatör kayıt aletleriyle ve enstrümanlarla şarkılarını bestelerler ve kaydederler. Klasik müzisyenler gibi profesyonel kayıt aletleri ve enstrümanlar kullanmazlar. Buna ek olarak müziklerinin mix ve mastering gibi aşamalarıyla da kendileri ilgilenirler. Bu nedenle yaptıkları kayıtlar ses kalitesi bakımından daha düşük kalitede olabilir ama teknolojinin gelişmesiyle bu farklar da ortadan giderek kalkmaktadır.
  • Günümüzde çoğu müzisyen büyük müzik şirketleriyle anlaşıp şarkılarını yayınlarlar. Fakat oda müzisyenleri yaptıkları müzikleri bağımsız yayıncılara aylık veya yıllık ücret ödeyerek yayınlarlar. Bu bağımsızlık, oda müzisyenlerine özgürlük verir ve daha farklı, daha yaratıcı işlerin çıkmasını sağlar. Bu da en büyük farklardan birisidir.
  • Oda müzisyenleri kayıtları için daha az ücret öderler. Bir stüdyo kiralamak yerine paralarını kayıt aletlerine ve müzik aletlerine yatırırlar. İlk başta masraf yapıyor olsalar da uzun sürede daha kar elde ederler.
  • Oda müzisyenleri genelde toplum önünde canlı olarak konser vermezler. Daha çok odalarında ürettikleri müzikleri, sosyal medyada paylaşırlar ve yine sosyal medyadan açtıkları yayınlarla dinleyici kitlelerine ulaşırlar. Çoğu oda müzisyenin aynı zamanda Youtube kanallı vardır ve aynı bir sosyal medya fenomeni gibi düzenli olarak içerik üretebilirler. Bu durum aynı zamanda müziklerini tanıtmalarına da yardımcı olur.

Oda müzisyenleri genelde belli bir üne ulaştıktan sonra konser vermeye başlarlar ve bu ünle birlikte müzik şirketleriyle de anlaşabilirler. Aslında bu durum çoğu müzisyen için bir geçiş sürecidir diyebiliriz.

Oda Müzisyeni Nasıl Olunur?

Sizin de aklınızdan müzisyen olmak geçiyorsa, kendi şarkılarınız varsa ve bu şarkıları yayınlayıp insanlara duyurmak istiyorsanız oda müzisyeni olabilirsiniz. Oda müzisyeni olmak için gerekli şeyler:

  • Ses kartı
  • Mikrofon
  • Kulaklık veya hoparlör
  • Ses Kayıt Yazılımı

Bunları bilgisayarınıza bağladıktan ve indirdikten sonra kayıt alabilirsiniz ve oda müzisyeni olma yolunda bir adım atabilirsiniz.

Eğer isterseniz sadece telefonunuzu kullanarak da kayıt alabilirsiniz. Telefonunuza indireceğiniz bir müzik uygulaması ve kulaklığınız ile de kayıtlarınızı yapabilirsiniz. Hatta sadece telefondan video kaydı alıp Youtube gibi ücretsiz platformlarda da paylaşabilirsiniz. Tabii ki telefonda yapacağınız kayıtlar bilgisayardaki kadar kaliteli bir kayıt olmaz fakat demolarınız için kullanabilirsiniz.

Kaydınızı tamamladıktan sonra ise yapmanız gereken tek şey; size uygun olan bağımsız müzik yayıncısını bulmak ve aylık ya da yıllık bir ücret ödeyerek şarkılarınızı bilinen müzik platformlarında yayınlamak. İşte artık siz de bir Oda Müzisyenisiniz.

Ünlü Oda Müzisyenleri Kimlerdir?

Günümüzde sayılamayacak kadar çok oda müzisyeni olsa da bazılarını sizin için derledim.

1. Billie Eilish

Billie Eilish
Billie Eilish

Billie Eilish de ilk başlarda bir oda müzisyeniydi. 14 yaşında Soundcloud’a yüklediği Ocean Eyes şarkısıyla ünlendi ve zamanla herkes tarafından tanınan bir sanatçıya dönüştü.

2. Arctic Monkeys

Arctic Monkeys
Arctic Monkeys

Arctic Monkeys’in evde demo olarak kaydettikleri Beneath the Boardwalk şarkısı da internete yüklendikten sonra insanlar tarafından sevildi ve bugünlere gelmelerini sağladı.

Ichika Nito
Ichika Nito

Youtube’a yüklediği kısa videolarla ünlenen Japon gitarist Ichika Nito’nun şu anda 2,33 Milyon abonesi bulunmakta. İlk topluluk önündeki konserine 9 ay önce ABD’deki bir gitar fuarında çıktı.

4. Davie504

Davie504
Davie504

Yine Youtube’a yüklediği videolarla ünlenen bir isim olan Davie504 düzenli olarak kanalına bas gitar ile ilgili içerikler üretiyor. Şu anda 12,7 Milyon abonesi bulunmakta ve ilk konserini daha geçtiğimiz haftalarda verdi.

5. Ayça Özefe

Ayça Özefe
Ayça Özefe

Sosyal medyada yaptığı coverlarla ve kendi şarkılarıyla ünlenen Ayça Özefe şu anda bile bazı şarkılarını evinde kaydedip bağımsız bir şekilde yayınlıyor.

6. Sedef Sebüktekin

Sedef Sebüktekin
Sedef Sebüktekin

Sedef Sebüktekin’de Akustik ve elektronik müzik tarzında yaptığı çoğu şarkısını bağımsız bir şekilde yayınlamaya devam ediyor.

Can Ozan, Dolu Kadehi Ters Tut, Moawk ve Umut Döven ile ortak projelerde bulunan şarkıcı 2015’te Sofar İstanbul’da Bul Beni performansıyla tanınmaya başladı.

Ayrıca bu tarz içerikler ilginizi çekiyorsa sitemizdeki “Müzik” kategorisinden müzikle ilgili farklı içeriklere göz atabilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler