Mudraların Gücü: Beden, Ruh ve Zihin Sağlığına Etkileri

Mudra nedir, en sık kullanılan el mudraları

Çoğunlukla yoga ve meditasyonda kullanılan mudraların ne olduğuna, aşina olduğumuz mudralara ve mudraların neden kullanıldığına; mudraların etimolojik kökenlerine inerek; ayrıntılı olarak bu yazımızda yer verdik.

Günlük yaşamda dahi farkında olmadan el mudralarını kullanırız. Bilinç akışımızın sağlanmasına destek olan mudralar, bir sembolden öte bir inanç biçimdir de.

Mudra Nedir?

Yoga, Budizm, Hinduizm ve Jainizm’de bulunan kutsal ve sembolik bir ritüel jest ya da pozdur. Kimi mudralar tüm vücudu kapsasa da çoğunlukla el ve parmak hareketleri ile yapılır. Mudra terimi, Sanskritçe’de “jest”, “işaret” veya “mühür” anlamına gelmektedir.

Birçok dini ve manevi geleneklerde, yaklaşık 400 mudra olduğu düşünülmektedir. Mudralar, kutsal ve ritüel jestler olarak kullanılmalarının yanında; Hint dinlerinin ikonografisinde kullanılırlar ve sıklıkla Hint danslarında kendilerine yer bulur.

Mudralar
Mudralar

Her bir mudranın benzersiz bir sembolizmi vardır ve enerji yollarını temizleyerek beden ve zihin üzerinde belirli bir etkiye sahip olduğu düşünülür. El mudraları yogada oldukça yaygın olmakla birlikte, beden ve bilinç mudraları da vardır.

Meditasyonda En Sık Kullanılan 3 El Mudrası

Bilinç akışına yol açması ve içsel dengeyi sağladığı inancından dolayı mudralar, sıklıkla meditasyonda kullanılmaktadır. Aşina olduğumuz 3 mudra ve anlamları;

1. Gyan Mudra

Gyan Mudra
Gyan Mudra

Meditasyon mudrası olarak da bilinen bu el hareketi, mudralar içerisinde en çok bilinenidir. Glan Mudra, bilgelik veya bilgi anlamına gelmektedir. Chin mudra ismiyle de anılan mudranın özellikle, uygulayıcılar tarafından daha yüksek bir bilinç düzeyine ulaşmasına yardımcı olabileceğine inanıldığı için meditasyon için oldukça önemli görülmektedir.

Gyan mudra, sağ el sol üstte, avuç içi yukarı bakacak ve başparmak uçları birbirine değecek şekilde uygulanır. Başparmak Yüce Ruhu, işaret parmağı Bireysel Ruhu, Orta parmak Egoyu, yüzük parmağı Yanılsamaları temsil ederken serçe parmak ise Karma ile ilgilidir.

2. Dhyana Mudra

Dhyana Mudra
Dhyana Mudra

Dhyana mudra da gyan mudra gibi; meditasyon mudrası olarak da isimlendirilmektedir. Bu hareket, Buda’nın aydınlanma döneminde uyguladığı bir tür mudra olduğu için oldukça ünlüdür. Sanskritçe “meditasyon” anlamına gelen dhyana, dharana olarak bilinen konsantrasyon uygulamasından farklı olarak, Patanjali’nin sekiz yoga kolunun yedincisidir.

Aydınlanmayı ve yüksek bilinç durumlarını temsil eden sağ el, maya yani sanrı veya yanılgıyı temsil eden sol elin üzerinde durur. Bu mudranın, zihni susturmanın bir yolu olarak vücudun ve beynin iki tarafını dengeye getirdiğine inanılır.

Bu mudra, sağ el sol üstte, avuç içi yukarı bakacak ve başparmak uçları birbirine değecek şekilde yapılır. Yoga ve meditasyon uygulamalarında  prana olarak isimlendirilen yaşam gücü enerjisinin akışını kanalize olmak amacıyla kullanılır.

Yani aslında amaç huzur ve sakinliğe erişmektir. Buddha meditasyon tasvirlerinde genellikle,  dhyana mudra uygularken tasvir edilmektedir. Üçgen biçimini alan ellerin aynı zamanda Budizm’in üç mücevherini yani Budha’yı, Sangha (topluluk)’yı, Dharma (öğretiler)’yı temsil ettiğine inanılır.

3. Anjali Mudra

Anjali Mudra
Anjali Mudra

Anjali, “selamlama” anlamına gelen Sanskritçe bir kelimedir ve yoganın başında ve sonunda, selamlamak için sıklıkla kullanılır.

Başlamak için yogi, sukhasana’ya veya kolay poza girer ardından; eller avuç içleri anahata (kalp) çakranın önünde hafifçe birbirine karşı dua pozisyonu alacak şekilde yerleştirilir. Parmaklar yukarıyı gösterirken rahat ve düz oturulur, omurga uzar.

Anjali mudra’da enerji akışı düzenlenir. Anjali mudra uygulamak, bileklerde ve kol eklemlerindeki esnek yapıyı destekler.

Aynı zamanda kalp çakrasını yani anahata çakrayı da uyarırken; meditasyon sırasında odaklanmayı artırır, yogiyi farkındalığa teşvik eder, zihni sakinleştirir, stresi azaltır, beynin sağ ve sol yarımkürelerini birbirine bağlar.

Meditasyonda Neden Mudralar Kullanılır?

Mudralar, Hinduizm ve Budizm gibi dinlerde ritüel duruşlar olarak ortaya çıktığı bilinmektedir. Günümüzde el mudraları, genellikle fiziksel, psikolojik ve ruhsal benliklerimiz üzerindeki yoğun iyileştirici etki ve faydaları sebebiyle meditatif bir eylem olarak uygulanmaktadır.

Meditasyon, kendini tanımanın ve zihni dönüştürmenin bir yoludur. Meditasyon, odaklanmamızı  geliştirmemize, netliğe, duygusal dengeyi sağlamamıza ve kişisel farkındalığa ulaşmamıza yardımcı olan çeşitli teknikler olarak tanımlamaktadır.

Mudralar ise, meditasyon ile hedeflenen amaçlara ulaşılmasına yardımcı olan tamamlayıcılardır.

Meditasyon
Meditasyon

Meditasyon amacımıza karşılık gelen mudrayı bulmak; iç gözlem yapmaya sevk ederken; aynı zamanda da dengesizliklerinizi belirlemeye teşvik eder. Kendini tanıma ve geliştirme sürecinin parçası yapar.

Meditasyon uygulamanız soncunda umduğumuz sonucun görsel ve sembolik bir temsili olarak, el mudraları odaklanmanıza yardımcı olur.

Nefes, zihin, beden ve motivasyonların birliğini teşvik eden mudralar, yaşama becerisinde ustalaşmamıza yardımcı olur.

Bu gibi içerikler ilginizi çekiyorsa; sitemizde yer alan “Ruhsal Rehber: Erk Hayvanı ile Tanışma Meditasyonu” adlı rehberimize göz atabilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler