Hiperrealizm Nedir? Hiperrealist Çizim Teknikleri

Diego Fazio Hiperrealist Tablosu

Daha önce inanılmaz derecede gerçekçi görünen bir resim veya heykel görmüşsünüzdür. Gidip görme fırsatımız olmasa dahi sosyal mecralarda mutlaka bu tarz sanat eserleri karşınıza çıkmıştır. İşte bu yazımızda hiperrealizm denen bu sanat akımını ve hiperrealist çizimin tekniklerini inceleyeceğiz.

Hiperrealizm Nedir?

Hiperralizm akımı 1960’lı yıllarda ABD’de ortaya çıkmıştır. Bu akım için genellikle fotorealizm ya da süperrealizm gibi adlar da kullanılmaktadır. Dönemin önemli sanatçılarıyla birlikte popüler bir akım haline gelen hiperrealizm, yüksek çözünürlüklü fotoğrafa benzeyen bir resim ve heykel türüdür.

Hiper gerçekçi heykeltıraşlar ve ressamlar, görüntünün gerçekçi bir şekilde yeniden yaratılmasını sağlamak için mutlaka bir fotoğrafı referans olarak kullanmaktadırlar. Öyle ki döneminde ressamlar en iyi referans çizgilerine ulaşmak için tuvallerinin üzerine projeksiyon ile referans aldıkları resmi yansıtarak resme öyle başlamışlardır. Çoğu sanatçı, sanatı gerçeklikten kaçmak için kullanır. Ancak sanat ve gerçeklik arasındaki sınırı silmeyi amaçladıkları için hiper gerçekçi/hiperrealist sanatçılar için aynı şey söylenemez.

Sanatçının gerçekliğe tam anlamıyla ulaşabilmesi için en önemli şey referanslarıdır. İyi bir referans, üzerinde çalıştığımız konunun gerçek hayatta nasıl göründüğünü gözlemleyebilmemiz açısından olmazsa olmazdır.

Hipergerçekçi heykeltıraşlar ve ressamlar ortak bir hedefi paylaşırlar, bu da sahte bir gerçeklik yaratmaktır. Bu sanat eserleri, son derece yüksek çözünürlükte çekilmiş fotoğrafların bir uzantısı olarak görülebilir. Son derece zahmetli ve yorucu olan bu sanat, gölgeleme ve ince ışık efektleri gibi çeşitli gelişmiş teknikler kullanılarak oluşturulmaktadır.

Omar Ortiz’in hiperrealist bir tablosu

Hiperrealist Sanatçıların Ele Aldığı Konular

Hipergerçekçi sanat eserleri, manzara, portre, natürmort, figüratif sanat, şehir manzaraları gibi pek çok çeşitli konuya sahip olabilmektedir. Bununla birlikte bazı hiperrealistler, hoşgörüsüzlük, nefret dolu diktatörlük rejimleri gibi konuları da ele almışlardır.

Her sanatçı genellikle farklı bir şeye odaklandı ve bu tarzı bu kadar popüler yapan da bu oldu, çünkü bu akım sadece bir anlamda fotoğrafı taklit etmekle kalmadı, kullanılan üst düzey tekniklerle ve geniş konu yelpazesiyle de birlikte insanların ilgi odağı olmayı başardı. Yıllar içerisinde pek çok sanatçının önderliğinde hiperrealizm, gerçekliği yakaladığı için güçlü bir sanat türü olduğunu kanıtladı.

Hiperrealist Çizim Teknikleri

İnandırıcı resimler yapmak büyük ölçüde çokça pratik yapmaya dayalıdır, çünkü pratik yapmak her defasında gözlem becerilerimizi geliştirecek ve orantı, değer, perspektif, biçim vb. gibi temel sanat konularını daha iyi kavramamızı sağlayacaktır.

Gerçekçiliğe ulaşmaya çalışırken gözlem yapmak ise tüm incelikleri kavrayıp daha ayrıntılı çizimler ortaya koymamıza yardım edecektir. Bu çerçevede dikkat etmemiz gereken 6 unsur vardır. Gerçekçi bir çizim yapmak istiyorsak bu 6 maddeyi olabildiğince uygulamak hiperrealist çizimler yapmada size yardımcı olacaktır.

Hiperrealist bir çizim

Hiperrealist Çizim İçin 6 İpucu

1. Kaliteli bir referans kullandığınızdan emin olun

Bir fotoğrafı aynı gerçeklikte çizmek için oldukça zaman ayırmanız gerekir. Bunun için kendinize bu konuda zaman tanıyın ve yüksek çözünürlüklü bir fotoğrafı referans olarak kullandığınıza dikkat edin. Yüksek çözünürlüklü fotoğraf kullanmak gerektiğinde fotoğrafı yakınlaştırıp ayrıntıları ve gölgelendirmeleri iyi bir şekilde görmenizi sağlaması açısından oldukça önem arz eder.

Fazla pozlanmış ya da az pozlanmış bir fotoğrafı referans olarak kullanmayın, çünkü bu tarz fotoğraflarda kontrast yüksek olduğu için yumuşak geçişler yapmanız mümkün olmayacaktır, bu da çiziminizdeki üç boyutlu görünümü engelleyecektir.

Özellikle yeni başlayanlar için işe yarar bir yöntem ise fotoğrafı Photoshop, Lightroom gibi bir fotoğraf düzenleme programında siyah beyaz hale getirmektir. Bu şekilde fotoğraftaki açık, orta ve koyu tonları daha rahat seçebilir ve daha rahat tonlama yapabilirsiniz.

2. Kullanacağınız malzemeleri baştan belirleyin ve hazırlayın

Bir kağıt bir kalem ve bir silgi her ne kadar çizim yapmak için yeterli olsa da hiperrealizm gibi ince detayları olan bir çizim yapmak için daha profesyonel çizim ekipmanları işinizi hem kolaylaştıracak hem de çok daha iyi sonuçlar elde etmenize yardımcı olacaktır.

Daha gerçekçi çizimler için elinizde olması gereken malzemeleri önceden belirler ve yanınızda bulundurursanız çok daha hızlı ve kolay ilerlersiniz. Bunun için; bir kaç farklı dereceye sahip çizim kalemi (ilk çizgiler için 2H veya H, orta değerler için 2B veya 4B ve en karanlık değerler için ise 8B gibi daha koyu bir kalem), pürüzsüz çizim veya eskiz kağıdı (düzgün bir şekilde karışması için), normal silgi ve ince ayrıntıları silmek için tasarlanmış kalem silgi, geniş alanları harmanlamak için bir kağıt mendil, daha küçük alanları harmanlamak için bir tortillon, kalemtıraş ve çizim yaparken elinizi koymak için bir kağıt parçası. Tüm bunlara sahipseniz çizim yapmak için her şeyiniz tam demektir.

3. Her zaman önce en büyük şekillere odaklanarak hafif bir başlangıç çizimi ile başlayın

Herhangi bir çizime başladığımızda, baktığımız şeyi basit şekillerin bir kombinasyonu olarak görselleştirmeyi ve detayları ayarlamayı öğrenmek oldukça önemlidir. Gölgelendirme ve doku gibi şeylere geçmeden önce bu farklı öğelerin birbirine göre oranı ve konumu tam olarak belirlenmelidir.

Bu öğelerin konumları doğru bir şekilde yerleştirmeniz çizimin ilerleyen aşamalarında yanılmanızı ve boşa vakit harcamanızı engeller. Yanlış referans çizgileriyle gölgelendirme yapıp daha sonradan yanlışı fark etmek en son isteyeceğiniz şey olur.

Ayrıca referans çizgilerini ister bir fotoğrafın üzerinden geçerek yapıyor olun ister serbest elle çiziyor olun bu ilk  çizgileri hafifçe çizdiğinizden emin olun ki gölgelendirme ve doku aşamasında rahatlıkla yok olabilsinler.

Roberto Bernardi’nin hiperrealist bir tablosu

4. Gerçeklikte görünür çizgiler olmadığını unutmayın

Gerçeklikte görünür çizgiler yoktur. Gerçek hatta gördüğümüz şekiller ışık ve gölgeden etkilenen ufak farktaki değerlerden oluşur. Yani bir karikatürdeki gibi kesin çizgileri yoktur. Bu yüzen her türlü keskin görünümlü çizgiler oluşturmaktan uzak durmak çok önemlidir.

Saç, kaş, kirpik gibi bazı doku çeşitlerini çizerken tabi ki belirgin bazı çizgilere ihtiyaç duyulur, fakat bu durumlarda bile çizeceğimiz çizgiler bir uçtan bir uca tekdüze olmayıp içlerinde kalınlık ve değer gibi farklılar göstermelidir. Yani kalından inceye ya da karanlıktan aydınlığa giden çizgiler olmalıdır ki çok daha az keskin gözüken çizgiler elde edelim.

5. Farklı değerleriniz arasında kademeli, yumuşak geçişler oluşturun

Çok dramatik bir aydınlatması olan bir fotoğrafla çalışmıyorsanız, ışıklar ve karanlıklar arasındaki geçişler kademeli ve pürüzsüz olmalıdır. Bir değerden diğerine keskin geçişler olmamasına dikkat etmeli ve geçişler boyunca görünür çizgiler olmadığından emin olmalıyız. Böylece gerçeklik algısını çok daha iyi oluşturmuş olursunuz.

6. Çiziminiz boyunca çok çeşitli değerler oluşturduğunuzdan emin olun

Çiziminizin gerçekçi bir görünüm elde etmesi ve üç boyutluluk etkisi yaratması için baştan sona çok çeşitli değerler içermesi gerekir. Çiziminiz çok açık alanlar, çok karanlık alanlar ve orta tonlardaki alanlar içermelidir. Bunun için bolca gölgelendirme alıştırması yapabilirsiniz. Ne kadar çok orta tonda değer yakalarsanız o kadar çok gerçekliğe yaklaşırsınız. Referansta koyu alanlar varsa rengi koyulaştırmada elinizi korkak alıştırmayın ama koyu renge ulaşabilmek için de kağıda baskı uygulamaktan kaçının. Bu kağıdınıza zarar verebilir ve düzeltilemeyecek belirgin çizgilere neden olabilir.

Daha sonradan fazla karalık olduğunu düşündüğünüz ve aydınlatmak istediğiniz alanlar olabilir. Kalem silgiler bu durumlar için çok kullanışlıdır, geri dönüp bu alanları aydınlatmanıza fırsat verirler. Ayrıca saçlardaki gerçekçi görünüm için de kullanımı önemlidir. Gereken her yerde öne çıkarmak istediğiniz noktaları kalem silgilerle öne çıkarabilirsiniz.

Hiperrealist çizimde başarılı olmak için oldukça fazla tekrar ve egzersiz yapmanız gerektiğini unutmayın. Bir süre sonra göz ve el alışkanlığıyla birlikte pek çok şeyi daha kolay yapar hale gelebilirsiniz. Yine de büyük emek, çaba ve gözlem gerektiren bir çizim türü olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Sitemizdeki, bu türün öncülerinden olan Audrey Flack hakkındaki Fotorealizm Akımının Öncüsü Audrey Flack Kimdir? adlı yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.

Ayrıca Hiperrealist Ressam Dirk Dzimirsky’nin Hiperrealist çizim tekniği uyguladığı karakalem çalışmasını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler