Fotorealizm akımı nedir, fotorealizmin öncüsü Audrey Flack kimdir ve fotogerçekçilik akımı temsilcileri hakkında bilmeniz gereken tüm detayları yazımızda ele aldık.
Fotorealizm akımına ilgi duyan ve merak eden herkesin Audrey Flack’ın kim olduğunu bilmesi ve bu konuda bilgili olması gerekir. Çünkü Audrey Flack fotorealizm veya diğer bir ismi ile fotogerçekçiliğin öncü sanatçısıdır. 1960’ların sonu ile 1970’lerin başında ortaya çıkan fotogerçekçilik, bir sanat akımıdır.
Amerika’da ortaya çıkan bu sanat akımı teknik anlamda klasik realizm ile benzerlik gösterir. Klasik realizmden farklı olarak bu akımda fotoğraf kullanılır ve bu sayede gerçeklik olgusunun vukuu bulduğu üst eserler ortaya çıkar.
İçerik Başlıkları
Fotogerçekçilik Akımı Nedir?
Fotogerçekçilik akımı, görsel sanatlarla ilgilenen kişileri yakından ilgilendirir. Fotogerçekçilik, olarak ifade edilen bu kavram temelde fotoğraf karesini andıran resimler yapmaktır. Genel itibari ile pop-art sanat akımının devamı gibi gelebilir. Zaten konularını daha çok popüler kültür öğelerinden alan bir sanat akımıdır.
İlk olarak Amerika’da ortaya çıkan bu akım 1960’ların ortalarına gelindiğinde Avrupa’da da hissedilmeye başlamıştır. 1960’larda ortaya çıktığı günden bu yana popülerliğini artırarak günümüze kadar gelmiştir. Fotorealizm, hipperrealizm, süperrealizm ve hipergerçekçilik gibi farklı isimlerle de anılır.
Fotorealizm Akımı Nasıl Uygulanır?
“Fotorealizm akımı kadar bu sanat akımının tam olarak tuvale nasıl yansıdığı da önemlidir. Fotorealizm akımında sanatçılar temel olarak gerçekliği değil fotoğraflardaki gerçekliği tuvallerine yansıtırlar. Yani temelde amaç gerçeklik değil fotografik gerçekliktir. Bunu çalışma biçimlerinden kullandıkları tekniklere kadar bazı ipuçları ile resimlerinde kullanırlar.
Fotorealizm, klasik gerçeklik akımından tam olarak bu noktada ayrılır. Klasik gerçekçi akımda sanatçılar tuvallerine gerçekliği olduğu gibi yansıtırken fotogerçekçi ressamlar ise gerçeği olduğu gibi değil resmide yakaladıkları gerçeklik ile aktarırlar. Bazı kaynaklarda karşınıza hiperrealizm akımı çıktığında şaşırmayın çünkü aslında bu kavramda aynı sanat akımını ifade etmektedir.
Audrey Flack Kimdir?
Fotorealizm denildiğinde akla ilk gelen isim kuşkusuz Audrey Flack olmaktadır. Amerikalı sanatçı bu akımın öncüsü olduğu için fotorealizm ile özdeşleşmiştir. 30 Mayıs 1931 yılında New York’ta doğan sanatçı fotorealizm teknikleri ile resim, heykel ve fotoğrafçılık alanlarında çalışmalar yapmıştır.
Audrey Flack ilk olarak eğitimine New York Müzik ve Sanat Yüksek Okulu’nda başlamış ve 1948-1953 yılları arasında güzel sanatlar eğitimi almıştır. Bu süreçte Josef Albers’a bağlı olarak eğitim görmüş ve okulunu yüksek lisans derecesi ile tamamladıktan sonra ayrıca Cooper Union’dan fahri doktora ünvanını almıştır.
Audrey Flack daha sonra eğitimine Yale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde devam etmiştir. Öğrencilik hayatında oldukça başarılı olan Flack daha sonra New York Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde sanat tarihi alanında eğitim almıştır.
Audrey Flack’ın ilk çalışmaları daha çok soyut iken 1960’lı yıllara gelindiğinde tarzı tamamen fotogerçekçiliğe dönüşmüştür. Bu bağlamda yaptığı çalışmalarla Modern sanatlar Koleksiyonu’na ilk eklenen fotogerçekçi ressam olmuştur. Flack’ın çalışmaları bugün başta Modern Sanatlar Müzesi, Whitney Amerikan Sanatı Müzesi, Metropolitan Sanat Müzesi ve Solomon R. Guggenheim Müzesi gibi son derece önemli birçok müzede sergilenmektedir. Ayrıca Flack, Hollis Taggart Galerileri ve Louis K. Meisel Galerisi tarafından temsil edilen önemli bir sanatçıdır.
George Washington Üniversitesi’nde fahri profesör ünvanı bulunan sanatçı ayrıca misafir öğretim üyesi olarak Pensilvanya Üniversite’sinde uluslararası düzeyde ders vermektedir. 1986 yılında çıkardığı “Sanat ve Ruh” kitabı ile sanatçı olma düşüncelerini dile getirmiştir. Aynı zamanda radikal bir feminist olan Flack bu ideolojisini eserlerine de yansıtmıştır.
Audrey Flack’ın Fotogerçekçi Eserlerinin Teması Nedir?
Sanat hayatında birçok esere imza atan Audrey flack en çok fotogerçekçi sanat eserleriyle anılır. Eserlerinde sıklıkla gündelik hayatımızda karşılaştığımız ve kullandığımız ürünleri, meyveleri, tarihi olayları tablolarına yansıtır. Cansız nesneleri tablolarında bambaşka bir boyuta taşınmasını ve bambaşka bir gerçeklikten söz etmesini sağlar.
Eserlerinde sıklıkla 2. Dünya savaşı veya Kennedy Motorcade gibi temalara ve unsurlara da rastlamak mümkündür. Sonuç olarak Audrey Flack hem fotogerçekçilik akımının öncüsü hem de en başarılı temsilcisidir. Onun ardından bu sanat akımında oldukça başarılı çalışmalara imza atan sayısız sanatçı yetişmiştir.
Fotorealizm Sanat Akımının Temsilcileri Kimlerdir?
Audrey Flack dışında da bu sanat akımında çok başarılı çalışmalara imza atmış ve tüm dünyada beğeni toplamış sanatçılar vardır. Başlıca fotorealizm temsilcileri; Andrew Wyeth, Duane Hanson, Richard Estes, Chuck Close, Ralph Goings, John Baeder ve John Kacere’dir. Her biri fotogerçekçilik alanında oldukça önemli çalışmalara imza atmış olup bu akımın en başarılı temsilcileridir.