Bu yazımızda ürkütücü deniz efsanelerinden en ilginç 5 tanesini ele alacağız. Lady Lovibond, Davy Jones, Uçan Hollandalı (The Flying Dutchman), Chaleur Körfezi’ndeki Ateş Gemisi (Fireship of Baie des Chaleurs) ve Klabautermann efsaneleri ile ilgili her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.
Denizlerin sonsuzluğu elbette ki kimilerimiz için ürkütücüdür. Bu uçsuz bucaksız denizlerde dümen sallayan denizcilerin başlarına gelen esrarengiz birçok olay zamanla dilden dile aktarılarak efsaneleşmiştir.
İçerik Başlıkları
1. Lady Lovibond
Lady Lovibond, 13 Şubat 1748’de Güneydoğu İngiltere’nin kent kıyılarındaki Goodwin Kumsalları’nda battığı ve 100 yılda bir orada yeniden görüldüğü iddia edilen efsanevi bir yelkenlidir.
Efsaneye göre, Leydi Lovibond’un kaptanı Simon Reed, 1748 kışında bir kutlama yapıyordu. Daha yeni evlenmişti ve yeni karısı Annetta‘yı çok sevdiği gemisiyle güzel bir balayı turuna çıkarmak istiyordu. Söylentilere göre geminin 13. Cuma günü yola çıkması ve o dönemde gemide bir kadının seyahat etmesiyle ilgili batıl inanç yüzünden işler hiç de hayal ettikleri gibi gitmedi.
Geminin ikinci kaptanı John Rivers da kaptanın eşi Annetta’ya aşıktı ve evlenmeleri hiç hoşuna gitmemişti. Bu yüzden Rivers bir gün, içindeki hırsla güverteden aniden koşarak geldi ve kılıcıyla dümenciyi etkisiz hale getirdi. Ardından gemiyi kayalıklara sürdü. Bu olaydan sonra ise gemidekilerden bir daha haber alınamadı.
13 Şubat 1848’de yöredeki bir balıkçı Lady Lovibond’un enkazını gördüğünü iddia etse de kontrol edildiğinde ortada hiçbir şey olmadığı görüldü. Yine 1948’de Kaptan Bull Prestwick tarafından Lovibond’un seyir halinde ilerlerken görüldüğü iddia edildi fakat yine sonuç değişmedi. Ancak Lady Lovibond hayalet gemisiyle ilgili inanış denizcilikte hala devam etmekte.
2. Davy Jones
Davy Jones’un Dolabı, 19. yüzyılda popüler hale gelen denizcilik batıl inancını temsil eder, kökenleriyse 18. yüzyıl denizcileri ve korsanlarına kadar uzanır. “Davy Jones’ Locker” deyimi, boğulan denizciler için ölümü, ölü denizciler ve korsanlar için ise öbür dünyaya giriş noktasını temsil eder. “Davy Jones” adı genellikle şeytan, aziz veya denizlerin tanrısının temsili olarak anlatılır.
Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı filminde Davy Jones ana kötü adamdır. Hayalet gemi “Uçan Hollandalı“nın kaptanıdır. Davy Jones, ölülere öbür dünyanın daha kötü olduğunu anlatır ve ikna ederek kendi gemisinde 100 yıl boyunca çalışmalarını sağlar. Ayrıca efsanevi yeraltı canavarı “Kraken“i de komuta etmiştir.
Karayip Korsanları filminde Davy Jones
Davy Jones ile ilgili anlatılan hikayeler ise şu şekilde :
- Hikayelerin ilkinde, Davy Jones bir bar sahibiydi ve denizcileri sarhoş edip bira dolabına kilitlerdi, daha sonra ise onları köle olarak satardı. Bir zaman sonra barı iflas etti ve limandan bir gemi çalıp korsan olmaya karar verdi. Mürettebatın çoğunun kafasını kesti ve hayatta kalanları ise gemi battığında ölmeleri için geminin içine kilitledi. Ayrıca bu hikayede Davy Jones’un ruhunu şeytana sattığı da anlatılır.
- Diğer hikaye Jonah teorisi olarak adlandırılır. İncil’de Jonah, itaatsizliğinden dolayı Tanrı tarafından cezalandırıldığını öğrendiğinde “denizlerin şeytanı” oldu. Ardından mürettebat onu denize attı ve Jonah denizin derinliklerinde kayboldu. Hatta bu hikayeye göre Davy Jones’un adının “Devil Jonah”tan (Şeytan Jonah) geldiği söylenir. Denizciler, herhangi bir kötü denizcinin “Davy Jones’un dolabına gideceğine” inanıyorlardı
- Bir zamanlar, 1630’larda denizlere yelken açan David Jones adında gerçek bir korsan kaptan vardı. Ancak bu kaptan o kadar üne sahip olamayacağı için bu teori çoğu tarihçi tarafından çürütüldü.
Define Adası ve Peter Pan gibi çoğu korsan öyküsünde denizciler konuşurken Davy Jones ve Uçan Hollandalı’ya gönderme yaparlar. Davy Jones’a edebiyatta ilk kez 1726’da Daniel Defoe’nun Four Years Voyages of Capt. George Roberts eserinde, ilk karakter tanımıysa 1751’de yayımlanan Tobias Smollett’in The Adventures of Peregrine Pickle eserinde rastlanır. Hatta burada Davy Jones, alev nefesli, boynuzlu, kurbağa başlı bir canavar olarak tanımlanır. Temel Reis ve Sünger Bob gibi yapımlarda da sık sık yer alır.
3. Uçan Hollandalı (The Flying Dutchman)
En bilinen deniz efsanelerinden biri hayalet gemi Uçan Hollandalı‘dır. Uçan Hollandalı, denizcilerin yüzlerce yıldır tespit ettiklerini bildirdiği ve genellikle bir kıyamet alameti olarak kabul edilen ilginç bir parıltıya sahip gizemli bir gemidir. Ayrıca bu hayalet geminin kaptanlığını Davy Jones yapar.
En yaygın inanış, hiçbir limana gidemeyen, sonsuza dek okyanuslarda yol almaya mahkum olan bir gemiyle ilgilidir. Büyük bir fırtınada Ümit Burnu çevresinde yelken açmaya kararlı Hollandalı bir kaptan, mürettebatı onu geri dönmesi için ikna etmeye çalışsa da asla vazgeçmedi. Hatta kıyamet gelinceye kadar sürse bile Ümit Burnu’na yelken açmaya devam edeceğine ve bir şekilde bunun yolunu bulacağına yemin etti. Denizlere meydan okuması sonucunda ise Uçan Hollandalı ve kaptanı lanetlendi. Kaptan hem Ümit Burnunu geçemedi hem de sonsuza dek denizlerde amaçsızca gezinmeye mahkûm edildi.
Hikayeye inanan onlarca denizci Ümit Burnu’nu ziyaret edip fırtınalı günlerde gemiyi gördüklerini iddia ederler. Ayrıca Kral George V. de bir yolculuğu sırasında Uçan Hollandalı’yı gördüğünü rapor etmiştir. Bilim adamları, Hollandalı raporlarının muhtemelen Fata Morgana yani su serabının vakaları olduğunu bildirdi.
Edebiyatta pek çok yazar bu hikâyeye yer vermiştir. Washington Irving The Flying Dutchman on Tappan Sea (1855) ve Bracebridge Hall (1822) eserlerinde efsaneyi anlatmıştır. Samuel Taylor Colleridge efsaneden esinlenerek “İhtiyar Denizci” isimli şiirini yazmıştır. Ayrıca Albert Lewin’in yönetmenliğini yaptığı 1951 yapımlı Pandora ve Uçan Hollandalı filminde ve Davy Jones ile beraber Karayip Korsanları serisinde işlenir.
4. Chaleur Körfezi’ndeki Ateş Gemisi (Fireship of Baie des Chaleurs)
Chaleur Körfezi’ndeki Ateş Gemisi ya da diğer adıyla Chaleur Phantom veya Phantom Gemi, Kanada’da genellikle fırtınadan önce meydana gelen alevler içinde uzun bir yelkenli gemi şeklinde olan ışıktır. Chaleur Ateş Gemisi ile ilgili anlatılan birçok hikaye var.
- İlk hikaye, yaklaşan bir fırtınadan korkan gemi mürettebatıyla ilgili. Batıl inançlı adamlar, şanssızlıklarının suçlusu olarak mürettebattan birini seçtiler ve onu öldürdüler. Ardından gemi alev aldı ve bu, ölen adamın hayaletinin intikamı olarak anıldı.
- Ateş gemisinin hikayesinin diğer versiyonunda, Portekizli bir kaptan, yerliler yoluyla köle ticareti yapmak için Chaleur Körfezi’ndeki Heron Adası kıyılarına geldi. İkinci ziyaretinde, ilk gelişinde ona kinlenen yerliler tarafından işkence edilerek öldürüldü. Bir yıl sonra kardeşi onu aramaya geldi ve aynı kaderi paylaşarak yerliler tarafından saldırıya uğradı. Ardından gemileri alev aldı ve körfeze 1000 yıl boyunca musallat olmaya yemin ettiler.
- Bir Kanadalı kadının versiyonuna göre ise bir grup korsan eski zamanlarda bir kadını öldürdü. Kadın ölmek üzereyken söylediği son sözleriyle onları lanetledi: “Dünya var oldukça, körfezde yanmaya devam edeceksiniz.”
5. Klabautermann
Klabautermann, Germen kültüründe piposu ve çekici olan kısa boylu bir denizci perisi olarak bilinir. Çoğu deniz taşıtı konusunda uzman, müzik yeteneğine sahip, neşeli ve çalışkan bir yaratıktır. Eşyaları hareket ettirir ve mürettebata şakalar yapar. Hatta denize düşen denizcileri kurtardığına inanılır, ayrıca yaklaşan bir fırtınayı haber verebilir. Elindeki çekiç ise gemideki hasarlı yerleri tamir edebilmesi içindir.
Rivayete göre Klabautermann, başından beri gemide olsa da hiçbir mürettebata görünmez. Gemidekilerin onu tek görebildiği zaman geminin batacağı zamandır. Bundan dolayı gemide görünmesi kötüye işaret olarak algılanır. Ayrıca gemi batana kadar da orada durur ve eğer geminin kaptanı gerçekten iyi bir kaptansa Klabautermann ona yardım etmek için peşinden gider.
Dschinghis Khan 1982’de “Klabautermann” adlı bir single ve Achim Reichel 1977’de “Klabautermann” adında bir albüm yayınladı. Klabautermann, edebiyata ise Heinrich Heine, Friedrich Gerstäcker, Christian Morgenstern ve Theodor Storm aracılığıyla girdi. Ayrıca One Piece manga ve anime serisinde de Klabautermann işlenir.
Bu yazımızda en ilginç 5 denizcilik efsanesini aktardık. Yazımızı beğendiyseniz Domuz Suratlı Kadınlar Efsanesi adlı içeriğimize de göz atabilirsiniz.