Türkçeye “Cinayet Var” olarak çevrilmiş 1954 yapımı ve Alfred Hitchcock’un yönetmenliğini yaptığı, planlanmış bir cinayeti anlatan suç ve gerilim filmi olan Dial M for Murder’ın özetine, fragmanına ve detaylı incelemesine yer verdik.
İçerik Başlıkları
Alfred Hitchcock Kimdir?
Gerilim filmlerinin ustası Alfred Joseph Hitchcock, 13 Ağustos 1899 yılında Londra’da doğdu. Sinemaya ilk adımını 1920 başlarında sessiz filmlerin ara yazı tasarımlarını hazırlayarak başladı, bir kaç yıl sonra ise sessiz filmlerin yönetmeni oldu. Daha sonrasında Vertigo, North by Northwest, Psycho, The Birds ve Rear Window filmleriyle sinemaya derin bir temel attı. Alfred Hitchcock, 1940 yılında çektiği Rebecca adlı filmle “En İyi Film Oscarı”nı kazandı.
Alfred Hitchcock, kariyeri boyunca 66 filme imza attı ve bu filmlerin çoğunda birkaç saniyelik rolü vardı. Hitchcock, “Cameo rolleri” olarak bilinen bu rollerde, filmin herhangi bir sahnesinde çok az göründükten sonra bir daha başka sahnede rol almıyordu. Cameo roller, Alfred Hitchcock’un bir imzasıydı.
Dial M For Murder Film Özeti
Dial M for Murder filminde, emekli bir tenisçi olan Tony Wendice, karısı Margot’ın onu aldattığından emindir. Margot, ünlü polisiye yazarı Mark Halliday ile aşk yaşamaktadır. Bunu öğrendiğinden beri Tony’nin içi intikam hırsıyla dolmuştur ve Margot’ı öldürmek için kusursuz bir cinayet planı hazırlar. Ama miraslarını birbirlerine bıraktıkları için bu planı kendisi uygularsa şüphe çekeceğini düşünür. Öncelikle saf görünüp beraber yaptıkları plana katılamayacağını söyleyerek Margot ve Mark’ı baş başa tiyatroya gönderir. Onlar gittikten sonra araba alma bahanesiyle üniversiteden tanıdığı Charles Swann’ı yanına çağırır. Swann, Tony’nin yaptığı şantaj ve parasal sıkıntıları sebebiyle Tony’in teklifini yani Margot’u öldürmeyi kabul eder.
Tony, kusursuz planını Swann’a anlatmaya başlar. Plana göre, Tony karısının anahtarını ev kapısının önündeki 5. merdivenin paspasının altına bırakacaktı. O akşam vaktinde Margot uyuyor olacağı için Swann o anahtarı alıp eve kolayca girecekti. Anlaştıklarına göre saat tam 11’de Tony evi arayana kadar orada saklanacaktı. Margot uyanıp telefonu açmaya geldiğinde ise tam o anda arkadan Margot’a saldırıp onu öldürecekti. Swann evden çıkmadan önce ise birkaç eşyayı gelişigüzel şekilde yere atıp olaya bir hırsızlık süsü verecekti ve böylece Tony hiçbir şüpheye mahal vermeden kolayca amacına erişmiş olacaktı. Tabii eğer plan kusursuz biçimde işleseydi…
Olay gecesi plan gerçekleşmeye çok yaklaşır fakat Swann Margot’ı boğmayı bir türlü beceremez. O boğuşmada Margot, Swann’ı bulduğu makasla yaralar ve Swann ölür. İşte bu, tüm planların değişmesine yol açar. O sırada Tony, Margot’ı telefonla aramıştır, karısına hiçbir şeye dokunmamasını ve hemen eve geleceğini söyler. Eve geldikten sonra ise delilleri değiştirip Margot’ın suçlu görüneceği bir hale sokar. Swann’ın cebinden aldığı anahtarı da karısının çantasına koyar. O anahtarın başına büyük bir dert açacağından habersizdir.
Tony’nin değiştirdiği delillerden sonra Başmüfettiş Hubbard gelir ve evi kontrol eder. Swann’ın cebinde Mark’ın Margot’a yazdığı mektubu bulur. Mark’ın el yazısının da tam olarak o yazıyla eşleştiğini gördükten sonra Mark ve Margot’ın gizli ilişkilerinden emin olur. Tüm deliller ve verilen ifadeler sonucunda görünen durumda, kocasını aldatan bir kadının korkudan şantajcısını öldürdüğü sonucu çıkarılır ve Margot mahkemeye çıkar, suçlu bulunur ve idam cezası alır.
Mark, Margot’un idamına bir gün kala Tony’in evine gelip ondan cinayeti üstlenmesini ister, polisiye yazarı olmasının da yardımıyla kendine göre güzel bir senaryo hazırlamıştır. Hatta tesadüfen Tony’nin planıyla birebir aynıdır. Fakat Tony, “Korkarım daha iyi bir şey düşünmen gerekecek, yardım etmeye çalıştığını biliyorum ama böyle bir hikayeye kim inanır ki?” diyerek onunla dalga geçer.
Ardından müfettiş bir bahaneyle Tony’in evine gelir. Biraz zaman geçirdikten sonra müfettiş evin anahtarını alabilmek amacıyla Tony ile kendi paltosunu değiştirir. Bu oldukça kolaydır çünkü paltoları birebir aynıdır. Herkes evden çıktıktan sonra müfettiş anahtarla eve girer. Mark da müfettişin eve girdiğini görüp eve gelir. Müfettişe durumu sorar ve tam o sırada Margot bir polis aracıyla eve gelir. Kapıyı anahtarıyla açmaya çalışır fakat açamaz. Geri döner ve polisler Margot’ı müfettişin yanına getirir. Böylece müfettiş her şeyi tam olarak anlar ve anlatmaya başlar.
Swann olay günü evin kapısını Tony’nin paspasın altına koyduğu anahtarla açıp anahtarı tekrar paspasın altına koymuştur. Tony’nin cesetten çıkarıp Margot’ın çantasına koyduğu anahtar ise aslında Swann’ın kendi ev anahtarıdır. Müfettiş o anahtarla daha sonra evin kapısını açmaya çalışmış ancak açamamıştır. Aklındaki planı uygulamak için müfettiş, polis memuruna Swann’ın anahtarının içinde olduğu Margot’ın çantasını verip karakola götürmesini ister. Sonrasında Tony eve gelir, paltosunda anahtarını bulamayınca karakola gidip karısının anahtarını almaya gider.
Müfettişin planına göre Tony anahtarla dönüp o anahtarla kapıyı açamazsa aklına Swann’ın anahtarı tekrar yerine koyduğu ve karısının çantasına koyduğu anahtarın ise Swann’a ait olduğu gelecek ve paspasın altından asıl anahtarı alıp kapıyı açacaktır. Bu en büyük kanıt olacak ve yakalanmış olacaktır, ayrıca Margot da serbest kalacaktır.
Tony anahtarla eve geri döner, kapıyı açmaya çalışır fakat açamaz. Dışarı çıkar, düşünür, düşünür, arkasını dönüp yürümeye başlar. Müfettiş hayal kırıklığına uğrar. Ancak o anda Tony geri döner, paspasın altından asıl anahtarı alır, Tony enselenmiştir. İşte her şey böylece son bulur.
Dial M for Murder Detaylı Film İncelemesi
1954 yapımı suç ve gerilim filmi Dial M for Murder, İngiliz oyun yazarı Frederick Knott’un tiyatro eserine dayanıyor. Filmin kadrosunda Ray Milland (Tony Wendice), Grace Kelly (Margot Wendice), Robert Cummings (Mark Halliday), Anthony Dawson (Charles Swann) ve John Williams (Müfettiş Hubbard) yer alıyor. Dial M for Murder filmi, Imdb puanı 8.2, Metacritic puanı 8.4, Rotten Tomatoes puanı ise %89 olmak üzere oldukça yüksek puanlara sahip.
Filmin asıl incelemesine gelirsek Alfred Hitchcock’un dediği gibi, sandalyenin altındaki bombanın patlaması korkudur, o bombanın ne zaman patlayacağını beklemek ise gerilim. İşte hemen her filminde bu gerilimi bize yaşatan Hitchcock’un Dial M For Murder filmi de bir sonraki sahneyi gerilim içinde beklememizi sağlayacak heyecanlı bir akışa sahip.
Sade bir apartman dairesinde geçen film, zeka oyunlarıyla bir kedi fare oyunu. Bu filmde en ilgi çekici olan, filmin fiziksel kanıtlardan çok mantığa dayanarak bir dedektif romanı gibi işlemesi. Kan veya parmak izi yerine daha çok düşünsel biçimde, mantık yürüterek işlerin nasıl işleyeceğini gösteriyor. Üstelik diyalogların ve karakterlerin bu kadar iyi yansıtılması da ister istemez bir taraf tutmamızı sağlamış. Dedektifin, suçlunun, kurbanın, olayların dışındaki aşık bir adamın bile tam olarak ne hissettiğini anlayarak farklı bakış açılarından bakmamızı sağlıyor film. Ayrıca baş karakter Tony’nin anlattığı cinayet planı o kadar kusursuz aktarılmış ki hatalar oluşmaya başladığında seyirci olarak bir şekilde telafi edilebilsin istiyoruz. Entrika ve gerilim dolu bu filmde, özellikle Başmüfettiş Hubbard’ın komik halleri de filme ilginç bir eğlence katıyor. Ayrıca karmaşık bir hikayeye sahip Dial M for Murder, izlerken yüksek bir konsantrasyon gerektiriyor.
Hitchcock’un filmdeki titiz dokunuşlarından biri, Margot’ın psikolojik durumunu göz önüne sermek üzerine. Başta giydiği kıyafetlerin renkleri oldukça parlak ve göz alıcı. Bu, hiçbir şeyin yanlış olmadığı mutlu bir yaşamı göz önüne seriyor. Film onun için daha karanlık hale geldiğinde ise kıyafetleri de daha karanlık ve Hitchcock’un dediği üzere “daha kasvetli” hale geliyor. Bu da oldukça güzel bir detay.
Dial M for Murder’da kusursuz bir cinayeti planlarken kusursuz da bir görsellik sunmuş Hitchcock. Bolca ışık hilesi ve çekildiği yıla göre olağandışı ve deneysel kamera açılarına sahip. Apartman dairesini gördüğümüz sabit açıdan biz de oradaymışız hissi uyandırılmış. Ayrıca ilk yayınlandığında 3D şeklinde yayınlanmış fakat iki yıl kadar sonra bu format kaldırılmış. Her şeyiyle izlenmeye değer bir film. Alfred Hitchcock’a “gerilimin babası” denmesinin nedenini tam olarak görebildiğimiz harika bir iş çıkmış ortaya.
Eklemek gerekirse 1998 yapımı, başrollerinde Michael Douglas, Viggo Mortensen ve Gwyneth Paltrow gibi iyi oyuncuların yer aldığı A Perfect Murder filmi de Dial M for Murder’ın bir uyarlaması. Ayrıca Dial M for Murder’ın bir antolojik dizisi yapım aşamasında. The Sopranos ve Boardwalk Empire gibi başarılı dizilerle adını duyuran Terence Winter, Alfred Hitchcock’un Dial M for Murder filmini diziye uyarlıyor. Dizinin başrolünde ise Alicia Vikander yer alacak.
Bu yazımızda 1954 yapımı, yönetmen koltuğunda Alfred Hitchcock’un oturduğu “Dial M for Murder”ı tüm detaylarıyla inceledik. Hitchcock’un ustalık eserlerinden biri olan bu filmde seyir zevki açısından tatmin olacağınıza garanti verebiliriz. Bu yazımızı beğendiyseniz yine sitemizde yer alan Politeknik Film İncelemesi: Politeknik Katliamı adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.