Akademik Araştırma İçin 100 Ücretsiz Arşiv ve Veri Tabanı

Akademik Araştırma İçin 100 Ücretsiz Arşiv ve Veri Tabanı

Akademik ve bilimsel araştırmalar için tamamen ücretsiz olarak kullanabileceğiniz açık erişimi olan arşiv, dizin ve veri tabanlarını listeliyoruz.

Akademik, bilimsel ve kamu araştırmaları için genel olarak ücretsiz materyaller sunan arşiv, dizin ve veri tabanı platformlarından oluşan kapsamlı listemiz toplum faydası güderek hazırlanmış web sitelerinden oluşmaktadır.

Her biri yetkili otoritelerce doğrulanmış, kurumsal platformlardır. Listede yer alan kaynakların başlığına tıklayarak ilgili sayfalara ulaşabilirsiniz.

İçerik Başlıkları

Kategorilere Ayrılmış Ücretsiz Arşiv ve Veri Tabanı Listesi

Akademik ve bilimsel araştırmalar için kategorilere ayrılmış ücretsiz arşiv ve veri tabanı listesi; dergi, makale, belge, görsel ve işitsel materyallerden oluşan açık erişimli, tam metin araştırma motorları, İngilizce ve Türkçe kaynaklar ile farklı coğrafi bölgeler de sunulan atıf dizinleri içermektedir. Bazı arşiv ve veri tabanlarına erişim ücretli abonelik gerektirir.

Genel Araştırmalar

1. ResearchGate

Mühendislikten matematiğe, fizikten sosyal bilimlere kadar 20 milyon bilim insanının 135 milyondan fazla yayınına erişebileceğiniz profesyonel bir akademik araştırma sosyal ağıdır.

2. RefSeek

Hemen hemen her konuda; 1 milyardan fazla belge, web sayfası, kitap, dergi, gazete yayınları sunan ve ticari kaygı gütmeyen bir veri tabanıdır.

3. Digital Library of the Commons Repository

Uluslararası literatür çalışmaları, tam erişimli makale ve tezlerden oluşan açık erişimli bir veri tabanıdır.

4. Academia

Akademisyenler için en yaygın kullanılan sosyal ağ sitesidir.

5. Google Trends

Dünyada veya belirli bir bölgede trend olan arama sözcükleri hakkında istatistiksel sonuçlar sunar. İnternet kullanıcılarının arama niyetini öğrenmek ve bu konuda araştırma yapmak isteyen araştırmacılar için kullanılabilir.

6. WolframAlpha

Uzman düzeyinde araştırma yapmak isteyenler için oldukça faydalı bir veri tabanıdır. Raporlama ve analiz de yapar.

7. BASE

Akademik web kaynakları için dünyanın en hacimli arama motorlarından biridir. 8.000’den fazla içerik sağlayıcıdan 200 milyondan fazla belge sağlar. Dizine alınan belgelerin yaklaşık %60’ının tam metinlerine ücretsiz olarak erişebilirsiniz

Ücretsiz Veri Tabanları ve Arşivler

8. Library of Congress

Kaynak belgeler, tarihi fotoğraflar ve dijital koleksiyonların yoğunlukta olduğu dijital kütüphane arşividir.

9. Archives Hub

İngiltere, İskoçya ve Galler’den yaklaşık 200 kurumun arşivlerine erişebileceğiniz dijital bir arşivdir.

10. National Archives

Amerikan ulusal arşivinden tarihi belgelere, araştırmalara ve hükümet bilgilerine ulaşabileceğiniz dijital bir arşivdir.

11. arXiv ePrint Archive

Cornell Üniversitesi’nin matematik, bilim ve benzeri konularda birçok dijital baskıyı açık erişime sunduğu dijital bir arşivdir.

12. National Agricultural Library

ABD Tarım Bakanlığı’nın bir hizmeti olan National Agricultural Library, tarımla ilgili küresel bilgiler bulabileceğiniz dijital bir kütüphanedir.

13. Smithsonian Institution Research Information System

ABD’nin müze ve araştırma merkezi Smithsonian Enstitüsü’nün 7.5 milyondan fazla e-arşiv belgesine açık erişimi bulunan dijital bir arşivdir.

14. The British Library Catalogues & Collection

Basılı yayınlar, dijital koleksiyonlar ve web siteleri hakkında birçok kaynağa ulaşabileceğiniz The British Library Catalogues & Collection oldukça kapsamlı bir arşivdir.

15. CIA World Factbook

ABD’nin istihbarat merkezi CIA, dünya çapında önemli referans bilgileri sunan bir platformdur. Platformda tarih, insanlar, hükümet ve ekonomi üzerine birçok bilgi bulabilirsiniz.

16. Ulakbim

ULAKBİM (Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi) tüm akademik kurumları birbirine ve küresel araştırma ağlarına bağlayan Türkiye’deki en zengin bilimsel basılı ve elektronik bilgi kaynakları veri tabanıdır.

17. Catalog of U.S. Government Publications

ABD Devlet Yayınları Kataloğu,Tarihsel ve güncel yayınlar için açıklayıcı kayıtları bulmak için geliştirilmiş bir dijital yayın veri tabanıdır.

18. TRDizin

ULAKBİM tarafından oluşturulmakta olan TR Dizin; fen bilimleri ve sosyal bilimler temel konularında, diş hekimliği, eczacılık, mühendislik, temel bilimler, sağlık bilimleri, veterinerlik, sosyal ve beşeri bilimler alt konu alanlarında dergilerden oluşan kapsamlı bir veri tabanıdır.

e-Kitaplar ve Dergiler

19. Google Scholar

Google’ın geliştirdiği akademik ve bilimsel kaynak arama motoru Google Akademik, milyonlarca makale ve belgeye erişim sağlamanıza olanak tanıyan dijital bir dizindir.

20. Milli Kütüphane

Türk devletinin resmi dijital kütüphanesi olan Milli Kütüphane; süreli yayınlardan el yazması eserlere ve görsel-işitsel birçok kaynağa açık erişim imkanı tanıyan dijital bir veri tabanıdır.

21. Google Books

Küresel çapta, dizininde, milyonlarca ücretli ve ücretsiz kitap barındıran Google Kitaplar akademik ve bilimsel araştırmalarınız için detaylı bir dijital kütüphane sunar.

22. Science Direct

Elsevier’in geliştirdiği Science Direct, iklim değişikliği, biyoçeşitlilik, yenilenebilir enerji ve gezegenimizin iklim acil durumunu ele alan konularda hakemli 1,4 milyon makaleye açık erişim sunan dijital bir kütüphanedir.

23. Open Library

Klasik edebiyattan çağdaş edebiyata ve kurgu dışı materyallere kadar milyonlarca görsel-işitsel açık erişim veriye ulaşabileceğiniz ücretsiz bir arşivdir.

24. DergiPark

Fen bilimleri ve sosyal bilimler alanında Türkiye’de yayımlanan akademik dergiler için dijital kütüphane imkanı tanıyan DergiPark, yüz binlerce dergi ve makale için açık erişim imkanı sunar.

25. Directory of Open Access Journals

Ücretsiz olarak dergi ve gazeteler için tam metin, açık erişimli erişim sağlayan Directory of Open Access Journals, araştırmalar için mutlaka göz atmanız gereken bir platformdur.

26. Archive.org

Internet Archive, milyonlarca ücretsiz kitap, film, yazılım, müzik, web sitesi ve daha fazlasını içeren kar amacı gütmeyen bir kütüphanedir.

Bilim

27. Science.gov

200 milyondan fazla federal bilim dergisine erişim sunan araştırma motoru Science.gov, 60’tan fazla veri tabanı ve 2 binden fazla seçkin web sitesinde tarama yaparak kullanıcılara ABD hükümetinin onayından geçen bilimsel veriler sunar.

28. CERN Document Server

CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) tarafından yayımlanmış belgeler, deneyler, arşivler, makaleler, kitaplar, sunumlar ve çok daha fazlası için harika bir arama ve dizin sunar.

29. WorldWideScience

Ulusal ve uluslararası bilimsel veri tabanları ve portalların birleşik olarak aranmasını sağlamak için çok taraflı bir ortaklık yoluyla bilimsel keşif ve ilerlemeyi hızlandıran küresel bir akademik arama motorudur.

Matematik ve Teknoloji

30. ZMATH Online Database

Zentralblatt MATH, çevrimiçi veri tabanında, 1826’ya kadar uzanan binlerce makale ve dergiden oluşan büyük bir dizine sahiptir. Matematik dalında en yetkin veri tabanlarından biridir.

31. Inspec

IET (Mühendislik ve Teknoloji Enstitüsü) tarafından geliştirilen INSPEC, kapsamlı bir literatür araştırması yapmak isteyenler için mühendislik ve fizik araştırma veri tabanı sunar.

32. The Collection of Computer Science Bibliographies

Yapay zeka, programlama dilleri, veri tabanı araştırması, dağıtık sistemler, ağ ve telekomünikasyon, bilgisayar grafikleri, mantık programlama ve nöral ağlar gibi konularda kapsamlı bir veri tabanı sunan Bilgisayar Bilimleri Bibliyografyaları Koleksiyonu, bilişim dalında açık erişim materyaller sunan bir veri tabanıdır.

Sosyal Bilimler

33. Behavioral Brain Science Archive

Psikoloji ve nörobilim dalında açık erişimli bilimsel dergi ve makale arşivi sunmaktadır.

34. Social Science Research Network

Bilişsel bilim, yönetim ve sosyal sigorta dahil olmak üzere bir dizi kategoride araştırma makaleleri dizini sunmaktadır.

35. Clarivate

12 milyondan fazla açık erişim makalesine sahip olan Clarivate, ayrıca ücretli kütüphane ve veri tabanına sahiptir.

36. Ethnologue

Dünyanın bilinen tüm yaşayan dillerinin ansiklopedik bir referansını sunan Ethnologue, akademik dilbilim ve narratoloji araştırmaları için dil araştırma bibliyografyası dizini sunar.

Tarih

37. David Rumsey Historical Map Collection

16. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar nadir bulunan Kuzey ve Güney Amerika haritalarının yanı sıra Dünya, Asya, Afrika, Avrupa ve Okyanusya haritalarının bir koleksiyonunu içeren David Rumsey Historical Map Collection, atlaslar, dünya küreleri, duvar haritaları, okul coğrafyaları, cep haritaları, keşif kitapları, deniz haritaları ve cep, duvar, çocuk ve el yazması haritaları dahil olmak üzere çeşitli kartografik materyalleri içeren bir arşivdir.

38. Genesis

Araştırma haberleri, bloglar, podcastler ve filmlerden oluşan kapsamlı bir veri setine sahip olan Genesis, akademik ve bilimsel araştırmalar için güçlü bir alternatiftir.

39. Fold3

ABD, Avustralya, Kanada, Yeni Zellanda ve Birleşik Krallık’tan doğrulanmış askeri kayıtlara sahip geniş bir arşive sahiptir. Ayrıca tarihi olaylar hakkında makaleler ve hikayeler içermektedir.

40. Internet Modern History Sourcebook

Modern dünya tarihi hakkında geniş ölçekli bir dizine sahiptir. Tarihi anlamda hemen hemen her konuda kaynak gösterilebilecek dijital belgeler ve makaleleri barındırır.

41. Library of Anglo-American Culture and History

SUB Göttingen ile FU Berlin’deki JFKI Kütüphanesi işbirliğine dayanan FID, Anglo-Amerikan Kültürü üzerine araştırma belgeleri ve makaleler sunan kapsamlı bir araştırma topluluğudur.

42. Internet Ancient History Sourcebook

Mezopotamya, Roma, helenistik çağ, geç antik çağ ve Hristiyan kökenleri gibi konularda araştırma materyalleri sunan antropoloji odaklı dijital bir kütüphanedir.

43. History Engine

Akademisyenlere, öğretmenlere ve genel halka ücretsiz olarak sunulan, geçmişin geniş kapsamlı bir portresini çizen ve dizininde binlerce tarihi makalesi bulunduran bir arama motorudur.

İş ve Ekonomi

44. Virtual Library Labour History

Coğrafi olarak kategorilendirildirilmiş ve neredeyse her ülkeden tarihi araştırma makaleleri içeren sanal kütüphanedir.

45. EconLit

Dünyanın dört bir yanından 120 yıllık ekonomi literatürü; 1886’dan 1968’e kadar hakemli dergi makaleleri, kitap incelemeleri, araştırma belgeleri ve doktora tezleri içeren geniş bir arama ağıdır.

46. National Bureau of Economic Research

Ekonomi dalında onlarca alt kategori ve çalışma gruplarıyla kapsamlı bir ekonomik araştırma platformudur.

47. Research Papers in Economics

1.2 milyondan fazla makale, kitap, belge sunan ve kar amacı gütmeyen platform Research Papers in Economics, eknonomi ve ilgili bilimlerde kapsamlı materyal veri tabanına sahiptir.

48. Corporate Information

Şirket raporu araştırması yapmak ve kurumsal mali kayıtları bulmak için geliştirilmiş kapsamlı, finans odaklı bir arama motorudur.

49. Inomics

Ekonomistler için iş, kurs ve konferanslar hakkında ekonomi kaynakları bulabileceğiniz kapsamlı bir platformdur.

50. Google Finance

Sektör performansını ve piyasadaki ekonomik varlıkları takip edebileceğiniz ve neredeyse her türlü finans kaynağına ulaşabileceğiniz arama motorudur.

51. EDGAR Search

SEC (ABD Menkul Kıymetler Borsa komisyonu), dünya ekonomisini derinden ilgilendiren şirket dosyaları ve yatırım fonlarını içerir. Milyonlarca şirket ve bireysel dosya içeren EDGAR, menkul kıymetler piyasalarının verimliliğini, şeffaflığını ve adaletini artırarak yatırımcılara, şirketlere veri sağlar.

Diğer Bilgi Arşivleri

52. PubMed

19 milyondan fazla mevcut tıp dergisi makalelerine tam metin olarak erişebileceğiniz veri tabanıdır.

53. EBSCO

Okullar, şirketler, sağlık kurumları, kütüphaneler ve yayıncılar için makale, kitap, dergi ve daha fazlasına ulaşabileceğiniz güvenilir araştırma içeriği veri tabanıdır.

“EBSCOhost veri tabanına erişim rehberi” adlı yazımızı inceleyerek EBSCO veri tabanına nasıl giriş yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

54. Circumpolar Health Bibliographic Database

İnsan sağlığının tüm yönlerine değinen 6300’den fazla makaleye sahip açık erişimli bibliyografik veri tabanıdır.

55. Education Resources Information Center

Eğitim bilimleri üzerine dergiler, araştırma makaleleri, referanslar ve belgeler sunan geniş kapsamlı tez ve koleksiyon veri tabanıdır.

56. MedlinePlus

Güvenilir sağlık bilgileri, makaleler, videolar ve araçlar sunan kapsamlı, ansiklopedik bir veri tabanıdır.

57. Semantic Scholar

Bilimsel literatür için ücretsiz, yapay zeka destekli bir araştırma motorudur.

58. Artcyclopedia

Güzel sanatlar ve sanatçılar hakkında ansiklopedik bilgi sunan Artcyclopedia, 3 binden fazla indeksli web sitesi, 160 bin bağlantı ve 9 bin sanatçının yer aldığı listelere sahiptir.

Kaynakça

59. Merriam-Webster Dictionary and Thesaurus

Eş anlamlı kelimeler, tanımlar, oyunlar, quizzler, dilbilimsel makale ve tezlerin yer aldığı Merriam-Webster’ın dijital ve kapsamlı sözlüğüdür.

60. References.net

Patentlerden almanaklara kadar mevcut hemen hemen her referans aracına sahip referans platformudur.

61. Quotes.net

Ünlü kişilerin ünlü sözlerine atıfta bulunmak için geliştirilmiş söz dizinidir.

62. The Literary Encyclopedia

Edebiyat, edebi kitaplar ve belgeler için dijital bir kütüphane ve arama veri tabanıdır.

63. CORE

Dünya çapında 207 milyondan fazla açık erişimli tam metin dergi ve akademik makaleleri bulan ücretsiz bir arşiv motorudur.

Açık Erişimli Veri Tabanı ve Arşivler

64. Africa Journals Online

Afrika’nın sağlık, eğitim, iklim değişikliği ve az gelişmişlik alanlarındaki zorluklarını ele alacak çözümler geliştirmek için Afrika’dan bağlamsal olarak alakalı kaliteli araştırma yayınlarına erişilebilen Afrika odaklı araştırma veri tabanıdır.

65. USDA

Amerikan tarım bakanlığı tarafından koordine edilen USDA; biyoteknoloji, iklim, gıda ve tarım üzerine araştırma makaleleri sunan bir platformdur.

66. Anthropological Index Online

Kraliyet Antropoloji Enstitüsü (RAI) tarafından British Museum’daki Antropoloji Kütüphanesi ve Araştırma Merkezi ile işbirliği içinde dergi, makale ve film arşivine sahip kapsamlı bir dizindir.

67. JSTOR

Neredeyse her konuda bilimsel makale, kitap ve görsel işitsel materyal veri tabanına sahip kapsamlı bir dizindir.

68. Analytical Sciences Digital Library

Analitik bilimler üzerine elektronik tablolar, denklemler, grafikler ve eğilim çizgilerinden oluşan materyallere sahip kapsamlı bir dijital kütüphanedir.

69. CiteSeerX

Kapsamlı bilgisayar bilimleri makalelerinden oluşan ücretsiz bir veri tabanıdır.

70. E-Books Directory

İnternetin her yerinde bulunan, ücretsiz olarak erişilebilen e-kitaplara, belgelere ve ders notlarına yönelik ücretsiz bir dizindir.

71. Project Gutenberg

60.000’den fazla ücretsiz epub ve Kindle e-kitaplarından oluşan dijital kütüphanedir.

72. ProQuest

Bilimsel dergiler, kitaplar, videolar, ses kayıtları, bilimsel incelemeler ve tezlerden oluşan ücretli bir veri tabanıdır.

Editör Notu: Bu liste akademik araştırmalar için güvenilir, güncel bir veri tabanı ve arşiv listesi oluşturmak için sürekli güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Listede yer almayan ancak kriterleri karşılayan arşiv, veri tabanı ve dizin önerilerinizi listeye eklenmesi için yorum olarak gönderebilirsiniz.
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler