Sözde “dark web”i, 2013 yılında FBI tarafından kapatılan yasadışı bir çevrimiçi uyuşturucu pazarı olan Silk Road gibi sitelerde uyuşturucu ve silahların satıldığı bir yer olarak duymuş olabilirsiniz. Kulağa uğursuz gelen takma ad: “Karanlık Ağ”, internette anonim olarak gezinmenin bir yoludur. Peki Dark Web nedir? Daha açıklayıcı olmak gerekirse bu listemizde detaylı olarak bundan bahsettik.
Öncelikle Dark Web’in gerçekten de güvenilir olmadığının altını çizmeliyiz. Zira Dark Web’e bağlandığınızda karşınıza çıkabilecek tehlikeler başınızı büyük derde sokabilir. Bilgisayar veya mobil cihazınız zarar görebilir hatta kişisel bilgileriniz kötü niyetli kişiler tarafından çalınabilir.
Bu nedenle internet teknolojileri hakkında detaylı bilgiye sahip değilseniz bu konuda uzman birinin gözetiminde Dark Web’e bağlanmayı deneyebilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Dark Web Nedir ve Ne İçin Kullanılır?
Dark Web çoğunlukla yasadışı ürün ve hizmetlerin satıldığı, terör ve şiddet içeren medyanın yer aldığı bir internet ortamıdır. Dark Web’de yer alan içerikler genellikle Clear Web ortamında arama motorlarının dizinlerine indekslenmez. Bu nedenle bu internet sitelerine bağlanabilmek için özelleştirilmiş web tarayıcıları kullanılır. Bu web tarayıcılarından en yaygını Tor Browser’dır.
Tor web tarayıcısı kimliğinizi gizli tutar ve cihazınıza anonim bir kimlik tanımlar. Böylece bağlandığınız her web sayfası IP ve MAC adresini ya da diğer giriş bilgilerini takip edemez. Yine de Tor, bu anonimliği garantileyemediği gibi kimliğinizin ifşa olmasına IP ve MAC adresinizin takip edilmesine neden olabilir.
Bu nedenle birçok kullanıcı Dark Web’e bağlanmak için ek olarak üçüncü taraf VPN programları kullanır. Bu programlar bulunduğunuz konumu dünyanın farklı bir yerindeymiş gibi gösterebilir. IP ve MAC adresinizi maskeleyebilir.
En yaygın kullanılan VPN programları; Nord VPN, Tunnel Bear ve Surfshark’tır.
Dark Web herkese göre bir yer değil ama bazı kısımlarını keşfetmeye değer.
Bu uyarılar neticesinde hala Dark Web’e bağlanmak ve internetin karanlık tarafını keşfetmek istiyorsanız sizin için Google’da bulamayacağınız 16 güvenilir Dark Web sitesini listeledik.
Güvenli Dark Web Siteleri Listesi
Bu web siteleri sizi Dark Web’in “sözde” güvenilir limanlarına götürecek olsa da Dark Web’deki hiçbir şeyin güvenli olmadığını aklınızdan çıkarmayın! Ayrıca aşağıda listelediğimiz web siteleri tamamen bilgi vermek amacıyla listelenmiştir. Mesuliyet tarafımızca kabul edilmemekte olup sitelere bağlandığınız takdirde sorumluluk size aittir.
1. The Hidden Wiki
Dark Web’de henüz yeniyseniz mutlaka ziyaret etmeniz gereken ücretsiz bilgi kaynağıdır.
Clear Web’deki Wikipedia ile benzer niteliklere sahip olan The Hidden Wiki, Dark Web ile ilgili birçok bilgiye ulaşabileceğiniz açık erişimli Dark Web sitesidir.
Wikipedia tarzı siteler ilginizi çekiyorsa The Hidden Wiki’de ilginizi çekecektir.
Onion adresi: http://zqktlwiuavvvqqt4ybvgvi7tyo4hjl5xgfuvpdf6otjiycgwqbym2qad.onion
2. The Hidden Wallet
The Hidden Wallet, Dark Web üzerinden yapabileceğiniz ürün ve hizmet alışverişlerinizde tam anonimlik sağlayan bir bitcoin cüzdanıdır.
Diğer birçok dijital cüzdanın aksine finansal takibe izin vermeyen The Hidden Wallet, Dark Web’de tam güvenilirlik sağlar.
Onion adresi: http://d46a7ehxj6d6f2cf4hi3b424uzywno24c7qtnvdvwsah5qpogewoeqid.onion/
3. Facebook on Dark Web
Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook’un bir Dark Web adresi olduğunu biliyor muydunuz? Evet gerçekten de Facebook’un Dark Web kullanıcılarını düşünerek kurduğu Facebook ek platformu, Dark eb’in tüm niteliklerini taşımasının yanı sıra şiddet ve suç ağırlıklı paylaşımların gözdesi haline geldi.
Dark Web Facebook adresine bağlanmak için aşağıda yer alan Onion linkini Tor tarayıcınıza yapıştırarak adrese gidebilirsiniz.
Onion Adresi: https://facebookwkhpilnemxj7asaniu7vnjjbiltxjqhye3mhbshg7kx5tfyd.onion/
4. MegaTor
Dark web üzerinden alışveriş yapanların güvenliğini sağlayan MegaTor sitesi alıcı ve satıcı arasında müzakere yaparak alışverişlerin güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyor.
Dark Web’in dolandırıcıların palazlandığı bir internet ağı olması bu tarz bir oluşumun oluşması için zemin hazırlamış vaziyette! Eğer siz de Dark Web üzerinden alışveriş yapmak istiyorsanız bu tarz aracı siteleri ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz.
Onion adresi: http://crqkllx7afomrokwx6f2sjcnl2do2i3i77hjjb4eqetlgq3cths3o6ad.onion/
5. Onion Wallet
Herhangi bir merkez bankasına veya tek bir yöneticiye bağlı olmamasıyla da bilinen Bitcoin dijital para birimini aktarırken veya çevrimiçi cüzdanda tutarken bankaların takibinden sakınmak istiyorsanız Onion Wallet tam da aradığınız şey!
Onion Wallet sayesinde Dark Web’e bağlanıp aynı zamanda djiital varlıklarınızı da merkeziyetsiz bir uygulama da tutabiliyorsunuz. Aktarım esnasında ise hiçbir kurum, şirket tarafından takip edilmiyorsunuz. Zira günümüzde birçok borsanın yanı sıra online dijital varlık cüzdanları bankalar ve hükümetler tarafından takip ediliyor. Dolayısıyla Bitcoin ve benzeri dijital varlıklara sahipseniz Onion Wallet’i denemelisiniz.
Onion adresi: http://p2qzxkca42e3wccvqgby7jrcbzlf6g7pnkvybnau4szl5ykdydzmvbid.onion/
6. Torch
Tor ve arama portmantosu görevi gören Torch arama motoru, Tor ağındaki en eski arama motorudur. Torch, bir dizi karanlık web sitesini ve bağlantıyı dizine ekler. Bunun da ötesinde, Torch web arama hızları nispeten hızlıdır.
Torch, çevrimiçi anonimliği ve dijital kimliği çok ciddiye alır. Platform, gerçekten sansürsüz ve filtrelenmemiş web arama sonuçları sunar. Torch, sınırsız bir arama motoru listesi sunmasının yanı sıra web takibini de engeller. Siteye dark web tarayıcısı kullanarak bağlanmak için aşağıdaki onion adresini kullanabilirsiniz.
Onion adresi: http://xmh57jrknzkhv6y3ls3ubitzfqnkrwxhopf5aygthi7d6rplyvk3noyd.onion/
7. HayStack
1,5 milyardan fazla dizine eklenmiş sayfayla Haystack, diğer tüm derin web arama motorlarından daha fazla dizine eklenmiş siteye sahiptir. Ayrıca hızlıdır ve kimliğinizi ve gizliliğinizi korumaya yardımcı olur . Haystack, ücretsiz sürümü size ara sıra reklamlar sunmasına rağmen, verilerinizi izlemez veya kâr için gizliliğinizden ödün vermez.
Premium’a geçerseniz, reklamsız bir sürüm elde edersiniz ve ek veri iç görüleri ile web sitelerinin geçmiş sürümlerine erişim elde edersiniz. Haystak, Tor ağındaki en iyi dark web arama motorlarından biridir. Haystack arama motoruna erişmek için aşağıda yer alan güncel dark web adresini kullanabilirsiniz.
Onion adresi: http://haystak5njsmn2hqkewecpaxetahtwhsbsa64jom2k22z5afxhnpxfid.onion/
8. ProPublica
ProPublica, clear web’de var olan, aynı zamanda karanlık bir web bağlantısına sahip bir araştırmacı gazetecilik kuruluşudur. Bu şekilde, web sitesinin ziyaretçileri isterlerse anonim kalabilirler.
Bu, örnek bilhassa baskıcı rejimler altında yaşayan insanlar için kullanışlı olabilir. Ne de olsa ProPublica, çocuk işçiliği ve yozlaşmış politikacılar gibi tartışmalı konuları ele almaktan çekinmiyor. ProPublica, haberleri hem İngilizce hem de İspanyolca olarak yayınlamaktadır. Sitenin onion adresine aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz.
Onion adresi: http://lvtu6mh6dd6ynqcxtd2mseqfkm7g2iuxvjobbyzpgx2jt427zvd7n3ad.onion/
9. Deep Web Radio
Bu listedeki karanlık web bağlantılarını keşfederken eşlik edecek bir müzik mi arıyorsunuz? Şanslısınız çünkü karanlık ağın kendi dijital radyo istasyonu var. Deep Web Radio ile Tor üzerinden dinlemek için her türlü müzik akışı arasından seçim yapabilirsiniz. Kontrol ettiğimizde, hepsi farklı müzik türlerinin çalındığı on bir farklı kanal var. Ayrıca radyoyu doğrudan VLC player üzerinden dinlemenizi sağlayan XSPF indirilebilir dosyalarda mevcut.
Onion adresi: http://anonyradixhkgh5myfrkarggfnmdzzhhcgoy2v66uf7sml27to5n2tid.onion/
10. Secure Drop
SecureDrop, ihbarcıların ve gazetecilerin buluştuğu bir yerdir . Karanlık ağ, bilgi uçuranların takip edilmeyeceklerinden eminken bilgilerini paylaşmalarının tek yollarından biridir. Muhbirler genellikle bir şirket veya hükümet hakkında zarar verici bilgilere sahiptir ve bunu gazetecilerle paylaşmaya çalışırlar. Clear webde bunu yaparlarsa, muhtemelen izlenecek ve bazı durumlarda cezalandırılacaklardır
Secure Drop, dünyanın her yerindeki ihbarcıların ve gazetecilerin gizliliğini koruyan bir .onion sitesidir . Birçok önemli yayıncı ve haber kuruluşu, karanlık ağda anonim bilgi uçuranların gücünün farkına vardı ve kendi SecureDrop URL’lerini oluşturdu. Bazı dikkate değer örnekler şunlardır:
Financial Times : http://sdolvtfhatvsysc6l34d65ymdwxcujausv7k5jk4cy5ttzhjoi6fzvyd.onion/directory/financial-times/
Washington Post : https://www.washingtonpost.com/securedrop/
Onion adresi: http://sdolvtfhatvsysc6l34d65ymdwxcujausv7k5jk4cy5ttzhjoi6fzvyd.onion/
11. DuckDuckGo
DuckDuckGo dark web arama motoru, dark web için Google gibidir. Yaygın olarak en iyi özel arama motorlarından biri olarak kabul edilen bu, Tor tarayıcısındaki varsayılan arama motorudur.
DuckDuckGo, sayfanın ortasında bir arama kutusu bulunan basit bir arayüze sahiptir ve arama sonuçları listesi de Google’ınki gibi biçimlendirilmiştir. Ve bu sadece bir derin web arama motoru değil – DuckDuckGo, clear web siteleri için de çalışıyor.
DuckDuckGo’nun ayrıca kayıt tutmama politikası vardır, yani arama geçmişinizin kaydını tutmazlar veya diğer kullanıcı verilerini toplamazlar. Özelleştirilmiş bir web tarayıcı ile birlikte kullanılan DuckDuckGo, güçlü bir arama motoru ve güçlü bir gizlilik aracıdır. Aşağıda yer alan onion adresi haricinde Tor Browser’da varsayılan arama motoru olarak görüntülenir.
Onion adresi: https://duckduckgogg42xjoc72x3sjasowoarfbgcmvfimaftt6twagswzczad.onion/