Yunan Mitolojisinde Karınca Adamlar Myrmidonlar Kimdir?

Aşil’in Truva Savaşı’ndaki yardımcıları olan ve aynı zamanda sadakatleri ve yetenekleriyle bilinen Yunan mitolojisindeki karınca adamlar Myrmidonlar’ı kökenleriyle mercek altına alıyoruz.

En geniş mitolojilerden biri olan Yunan mitolojisinde pek çok efsanevi öge göze çarpsa da karınca adamlar olan Myrmidonlar farklı kökenleriyle dikkat çekiyor, çünkü karıncadan türeyen insanlar olarak anılıyorlar.

Bu gizemli kasaba halkının kökeni, Yunanlıların ve diğer birçok kültürün karıncalar hakkında sahip olduğu klişeleri yansıtan mit ve tarihin bir karışımıdır. Yunan mitolojisinin karınca adamları Myrmidonlar’a göz atalım.

Karınca Adamlar Myrmidonlar Kimdir?

Myrmidonlar
Myrmidonlar

Yunan mitolojisinin karınca adamları Myrmidonlar, Yunan mitolojisinin eski bir halkını oluşturur. Adları karınca anlamına gelen “Myrmex” teriminden gelir.

Yunan mitolojisi üzerine kitaplar, onları Güney Teselya’da Phthia ve Hellas bölgesinde yaşayan, asil ve savaşçı bir ruha sahip cesur bir halk olarak tanımlar. Homeros’un İlyada adlı epik şiirinde, Aşil ve Myrmidonların Truva Savaşı’nda zafer için birlikte savaştığını çokça atıfta bulunulur.

Yunan efsanesine göre Myrmidonlar, Truva Savaşı’nda Aşil’in önderliğinde savaşan güçlü savaşçılardan oluşan bir birliktir. Truva savaşı başladığında Yunanlılar bilinen tüm dünyadaki en büyük savaşçıyı aradılar. Buna karşılık Aşil, bir Myrmidon bölüğünü Ege’de savaşa götürdü. İlyada’ya göre Aşil, her biri 50 Myrmidon taşıyan 50 gemiyle Truva’ya geldi.

Siyah zırh giyen yetenekli savaşçılar olan Myrmidonlar, Aşil’e 12 şehri fethederken yardım ettiler ve birçok zafer elde ettiler. Truva’daki Myrmidonların komutanları arasında aynı zamanda Myrmidonların en bilinenleri olan Alcimedon, Bathycles, Epigeus, Eudorus, Menesthius ve Pisendor bulunur.

Truva savaşında Aşil ve Myrmidonlar
Truva savaşında Aşil ve Myrmidonlar

Myrmidonlar’ın Kökeni

Myrmidonların kim olduğu ve nereden geldikleri hakkında birkaç farklı hikaye bulunur. Bu efsanelerin ilki ve en kabul göreni, Aegina adasında bir veba neredeyse tüm ada sakinlerini öldürdükten sonra adayı yeniden doldurmak için bir karınca kolonisinden yaratılmalarıyla ilgilidir ve Şair Ovid’in Metamorfoz kitabında geçer.

Veba, Zeus’un karısı olan Hera tarafından gönderilmişti, çünkü adı daha önce Oenone olan ada, daha sonra kocasının sevgililerinden birinin adını aldı. Adanın nüfusunun çoğu öldükten sonra, Aegina adasının Kralı Aeacus, halkını geri kazanmak için Zeus’a dua etti.

Aeacus daha sonra tanrıların olumlu bir alamet olarak gördüğü bir gök gürültüsü duydu. O anda bir ağaca tırmanan, ağızlarında tahıl taşıyan bir sıra karınca gördü.

Krallığının ayakta kalması için Zeus’tan gördüğü karınca sayısı kadar halk istedi. O gece rüyasında karıncaların insana dönüştüğünü gördü. Aeacus ertesi sabah uyandığında ise rüya gerçek olmuştu.

Kral Aecus'un isteği üzerine insana dönüşen karıncaların Ovid'in Metamorfoz kitabındaki tasviri
Kral Aecus’un isteği üzerine insana dönüşen karıncaların Ovid’in Metamorfoz kitabındaki tasviri

Myrmidonlar’ın kökeni hakkında başka bir versiyonda ise Myrmidonlar insana dönüşen karıncalar değil, Myrmidon adında bir adamın torunlarıydı. Eurymedusa, tanrı Zeus’un dikkatini çeken güzel bir Phthia prensesiydi.

Zeus, prensesle birlikte olmak için kendini bir karıncaya dönüştürdü ve onu bu şekilde baştan çıkardı. Eurymedusa hamile kaldı ve sonunda Myrmidon’u doğurdu. Myrmidonların soyu da bu şekilde başlamış oldu

Daha az popüler bir bir düşüncede ise Myrmidonların sadece karıncalara benzer şekilde çalışan bir halk olduğunu savunulur. Yaşadıkları topraklar olan Teselya’da sert topraklardan tıpkı karıncalar gibi zengin kaynaklar çıkardıkları söylenir.

Ayrıca yiyeceklerini taşımak ve günlük yaşamlarının diğer işlevlerini yerine getirmek için uzun insan zincirleri oluşturdular. Kısacası tıpkı karıncalar gibi oldukça pratik ve işbirlikçi bir organizasyon sistemine sahiptiler.

Myrmidonların tasviri
Myrmidonların tasviri

Popüler Kültürde Myrmidonlar

  • Wolfgang Petersen’in yönetmenliğini yaptığı ve başrolünde Brad Pitt’in oynadığı Troy (2004) filminde tepeden tırnağa siyah giyinmiş Myrmidonlar bulunur.
  • Grant Morrison’ın çizgi romanı The Invisibles’da, Archons’a hizmet eden ve kendilerini bedensel modifikasyona adayan insanlar Myrmidonlar olarak bilinir.
  • Myrmidonlar, Myth: The Fallen Lords oyununda ölümsüz savaşçılardan oluşan güçlü bir birimdir.
  • Strateji video oyunu Fire Emblem’de, bir kılıç savaşçısı olan Myrmidon adlı kontrol edilebilir bir birim bulunur.
  • Mechwarrior 4: Mercenaries simülasyon oyununda Myrmidon, güçlü Particle Projection Cannons monte eden küçük, hızlı bir saldırı tankıdır.
  • Fantezi rol yapma oyunu Dungeons&Dragons’ta bir Myrmidon, dövüşçü karakter sınıfının (altıncı seviye dövüşçü) göreli bir beceri seviyesini temsil eder.
  • Magic: The Gathering’de Myr, çeşitli faydalı yeteneklere sahip robotik yaratıkların bir ırkıdır.

Bu yazımızda Aşil’in yardımcıları olan Yunan mitolojisinin karınca adamları Myrmidonlar’ı tanıttık.

Bu içerik ilginizi çektiyse yine sitemizde yer alan “Yunan Mitolojisinde Morpheus Kimdir?” adlı içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler