PHP programlama dilini öğrenirken sadece teoride kalmayın. PHP tabanlı web uygulamaları geliştirin. Yeni başlayanlar için PHP web uygulaması örnekleri veriyoruz!
PHP, yani Hypertext Preprocessor internet kullanımı için yaratılmış, sunucu taraflı, HTML gömülebilen; aynı Python, Ruby, Lua, Perl gibi betik ve programlama dilidir. İlk olarak 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından yaratılan PHP programlama dili günümüzde PHP topluluğu tarafından geliştirilmektedir. Ocak 2014 itibarıyla 245 milyondan fazla web sitesi PHP ile çalışırken 2 milyon web sunucusunda PHP kurulumu bulunmaktadır. Günümüzde PHP programlama dilini kullanan ünlü web siteleri Facebook, Twitter, WordPress ve Youtube‘dur.
PHP özgür bir yazılım olduğundan ücretsizdir ve tüm web sunucularında ve işletim sistemlerinde rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca PHP, özellikle Mysql veritabanıyla birlikte ve Linux işletim sistemi altında iyi bir performans sergilemektedir. Bu sebeple daha çok Linux sürümlerinde tercih edilir.
İçerik Başlıkları
- 1 PHP Nedir? PHP Programlama Dili Hakkında Temel Bilgiler
- 1.1 1. Quiz Programı
- 1.2 2. To Do List(Yapılacaklar listesi)
- 1.3 3. Bir blog için CMS(İçerik yönetim sistemi) yani WordPress benzeri
- 1.4 4. Alışveriş sepeti yazılımı
- 1.5 5. RSS Okuyucu
- 1.6 6. Standart Bir Forum Sitesi
- 1.7 7. Online Video Oynatıcı(Youtube Benzeri)
- 1.8 8. Egzersiz Planlayıcı
- 1.9 9. Basit Resim Galerisi
- 1.10 10. Basit Hatırlatıcı Alarm Programı
- 1.11 11. Basit Birim Dönüştürücü(Dolar, Tl veya cm, m vb.)
- 1.12 12. Basit bir zar oyunu.
PHP Nedir? PHP Programlama Dili Hakkında Temel Bilgiler
<!DOCTYPE html> <html> <head> <title>PHP Basit Programlar</title> </head> <body> <?php echo '<p>Merhaba Thinpo</p>'; ?> </body> </html>
Örnek HTML betiğinin içerisinde PHP kodlarını görebilirsiniz. Zira PHP kodlarının HTML içerisinde gömülü olması gerekmez. PHP standart olarak yaygın sorunları çözmeyi amaçlayan bir ara yüzler ve sınıflar kitaplığı ile birlikte gelir. Symfony bileşeni bu kitaplıklardan biridir.
Bir programlama dili öğrenmek bazen zorlayıcı olabilir. Ancak doğru kaynaklarla ve planlı bir çalışmayla üstesinden gelemeyeceğiniz bir programlama dili yoktur.
Bu yazımızda PHP programlama diline yeni başlayanlar için kolay PHP web uygulamaları “PHP nedir? PHP web uygulaması örnekleri nedir?” sorularına cevap vereceğiz. PHP programlama dilinin bir sınırı yoktur aklınıza gelebilecek her programı yazabilirsiniz. Ancak programlama alıştırması olarak yapabileceğiniz bazı ilk programlar vardır. Bu programlar basit olduğu gibi PHP fonksiyonlarının nasıl işlediği ile ilgili fikirler verir. Böylece gördüğünüz PHP konuları ile yazdığınız programlar arasında bir bağlantı oluşturursunuz. Böylece ekstra bir motivasyon elde etmiş olursunuz. Bu yazının devamında PHP’de yapabileceğiniz en basit 12 web uygulamasına yer vereceğiz.
1. Quiz Programı
Bir sayfada 10 soru ve her soru için 4 cevap şıkkı tanımlayın ve tüm sorular yanıtlandığında testi e-postanıza gönderecek bir gönder butonu oluşturun.
2. To Do List(Yapılacaklar listesi)
Yapılacak işleri ekleyebileceğiniz, ve tiklerle işaretleyebileceğiniz ardından silebileceğiniz basit bir web uygulaması yapın.
3. Bir blog için CMS(İçerik yönetim sistemi) yani WordPress benzeri
Basit bir oturum açma / kayıt sistemi oluşturun, giriş yaptıktan sonra kullanıcıya ana sayfada gösterilecek içerik ekleme ve düzenleme özelliği yetkisi verin.
4. Alışveriş sepeti yazılımı
Satmak istediğiniz ürünleri listeleyin ve fiyatlandırın. Ardından diğer kullanıcıların bu listedeki ürünleri seçip sepete eklemesini sağlayın. Sepette ürün varken satın alma butonuna tıklandığında kendinize bir e- posta gönderin.
5. RSS Okuyucu
En sevdiğiniz web sitenin RSS’sinden en son içerikleri okumanızı sağlayacak bir e-posta aboneliği programı oluşturun.
6. Standart Bir Forum Sitesi
Kayıt sistemi olan ve foruma giriş yapıldığında konu oluşturup yorum yapabildiğiniz, kullanıcı izinleri olan(Admin yetkileri olan) bir forum sitesi kodlayın.
7. Online Video Oynatıcı(Youtube Benzeri)
Youtube gibi özel oynatma listeleri oluşturup kişiselleştirebileceğiniz bir video oynatıcı uygulaması yapın.
8. Egzersiz Planlayıcı
Belirli bir egzersiz veritabanı oluşturun ve seçtiğiniz zorluk seviyesine göre antrenman planı kodlayın.
9. Basit Resim Galerisi
Cihazınızdan resim yüklemeye izin veren ve slayt gösterisi yapabildiğiniz bir resim galerisi programı oluşturun.
10. Basit Hatırlatıcı Alarm Programı
Hatırlamak istediğiniz şeylerin bir listesi yapın ve ayarladığınız saatlerde size e-posta göndermesini sağlayın.
11. Basit Birim Dönüştürücü(Dolar, Tl veya cm, m vb.)
Sıradan bir hesap makinesi bile birimleri dönüştürebilir. Ancak önemli olan pratikliktir. Sıcaklık, Ağırlık ve kütle, Uzaklık ve uzunluk, Alan, Güç ve kapasite, Hız, Güç, Enerji, Basınç, Kuvvet, Zaman, Depolama aklınıza gelebilecek her türlü skaler ve vektörel büyüklüğü PHP birim dönüştürücü ile farklı birimlere dönüştürebilirsiniz.
12. Basit bir zar oyunu.
Bu benim en sevdiğim PHP uygulamalarından biridir. Eğer masa oyunları ve FRP hayranıysanız bu programı yazarak zar atma olayını pratikleştirebilirsiniz.
Bu temel PHP web uygulamalarının kodlanma süresi belki birkaç haftanızı alabilir. Ancak pes etmeyin. Anın tadını çıkarın. Unutmayın “Emek vermeden bir şeye ulaşmayı düşünmek, hayalperestlikten başka bir şey değildir.”
Nitekim bu basit php web uygulaması örneklerini kodlamak zorunda değilsiniz. İlk başta dediğim gibi PHP sınırsızdır. Kendi aklınızdan algoritmalar oluşturun. Zorluklar yaratın. Farklı fikirler deneyin. Ayrıca PHP konusunda kaynağa ve interaktif bir eğitime ihtiyacınız var ise Codecademy web sitesine üye olarak interaktif PHP eğitim serisi dahil birçok programlama dilini ücretsiz olarak öğrenebilirsiniz.