Video Oyun Tasarımına Yeni Başlayanlar İçin 5 Tavsiye

Video Oyun Tasarımına Yeni Başlayanlar İçin 5 Tavsiye

Oyun tasarım öğrenmesi uzmanlaşması zor bir alan. Her zaman doğru yardımı ve eğitimi alamayabilirsiniz. Ama doğru adımları izleyerek siz de başarılı bir oyun tasarımcısı olabilirsiniz. Bu rehberde oyun tasarım macerasına yeni başlayanların işine yarayacağına inandığım 5 konudan bahsettim.  

Oyun tasarım günümüzde bir çok gencin merak duyduğu bir konu. Oyun oynayan ve oyunlara ilgi duyan hemen hemen herkesin hayalini kurduğu bir oyun fikri vardır veya hayali vardır.

Bilgisayar kullanımının çokça yaygın olduğu bu günlerde hem oyunlar çok daha fazla oynanıyor, hem de daha detaylı inceleniyor . Kısacası oyunlara olan ilgi ve merak hiç olmadığı kadar yüksek.

Oyun Tasarımına Yeni Başlayanlar İçin Tavsiyeler

Ülkemizde çeşitli üniversitelerin oyun tasarım bölümleri açması, hem yerli hem de yabancı yatırımcıların bu alana yatırım yapması, hem de tasarım ve geliştirme araçlarının yaygınlaşması Türkiye’yi kısa sürede dijital eğlence alanında önemli bir konuma taşıdı.

Bir zamanlar biz oyunculara uzakta duran oyun sektörü ayağımıza kadar geldi. Fırsatların bu kadar yüksek olduğu bir yerde herkes bu sektöre bir şekilde girmek istiyor. Ben de hem bu sektörde çalışmış, hem de üzerine dersler almış biri olarak sizlere bir rehber hazırladım. Oyun tasarım macerasına yeni başlayan herkesin okumasını tavsiye ediyorum.

1. Her Şeyden Önce Sağlam Bir Oyun Kültürü

İyi bir oyun tasarımcısı aynı zamanda iyi bir oyuncu olmalı.
İyi bir oyun tasarımcısı aynı zamanda iyi bir oyuncu olmalı.

Aslında sektördeki herkesin düzenli olarak oyun oynadığını sanıyordum, ama ilk işime başladığımda bunun böyle olmadığını anladım. Birlikte çalıştığım insanlar genel oyun kültürüne hakim olsalar da işin inceliklerine kimi zaman pek hakim değillerdi.

Oyun kültürüne sahip arkadaşlarımla yaptığımız toplantılar daha verimliyken bu kültüre biraz daha uzak olan arkadaşlarıma çeşitli konseptleri anlatamadığım için toplantılar hep uzuyordu.

İyi bir oyun tasarımcısı olmak istiyorsanız öncelikle sağlam bir oyun kültürüne sahip olmanız gerekiyor. Düzenli olarak, dikkatli bir şekilde oyun oynamanız önemli. Oynadığınız her oyun size çalışacağınız projelerde yön gösterecek. Oynayamadığınız veya ilginizi çekmeyen oyunların videolarını izleyebilirsiniz.

Bunun dışında oyun oynarken ufak notlar alabilir ve kısa incelemeler yazabilirsiniz. Bu şekilde ufak detayları daha iyi yakalayabilirsiniz. Ayrıca modası geçmiş oyunlara bakmayı unutmayın.

2. Öğrenme Zaman Alır, Acele Etmeyin

Tek seferde tek bir projeyle uğraşın.
Tek seferde tek bir projeyle uğraşın.

Oyun tasarım hem öğrenmesi, hem de uzmanlaşması zor bir alan. Öğrenmemiz gereken farklı programlar, farklı beceriler, birbirinden tamamen farklı yazılım dilleri ve daha fazlası. Sadece başlangıç seviyesi için bile öğrenilmesi gereken onlarca konu var, ve acele etmek durumu sadece daha da kötüye itecektir. Sakin ve emin adımlarla ilerlemek en sağlıklısı olacaktır.

Öncelikle her şeyi bilmenize gerek yok. Oyun tasarım maceranızın başındaysanız ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız kendinize bir alt disiplin seçerek başlayabilirsiniz.

Yazılıma mı yatkınsınız? O zaman oyun mekanikleri üzerine yoğunlaşın. Yazılım sizi zorluyor mu? Peki ya çizim veya tasarım becerileriniz? 3D modelleme öğrenebilirsiniz. Adımlarınızı teker teker atın. Tek seferde her şeyi kimse öğrenemez. Acele etmek sizi sadece daha da yoracaktır.

3. Tüm Oyun Tasarım Tekniklerini Bilmenize Gerek Yok

İyi bir tasarım bilincine sahip olun.
İyi bir tasarım bilincine sahip olun.

Üstte dediğim gibi, uzmanlaşmak zor. İyi bir oyun tasarımcısı olmak istiyorsanız yazılımdan çizime kadar neredeyse her konuda fikir ve deneyim sahibi olmanız şart. Ama Her şeyi bilmenize de gerek yok.

Çevremdeki bir çok insan yazılım bilmedikleri için oyun tasarımcısı olamayacaklarını düşünüyorlar. Temel düzeyde yazılım bilgisi önemli olsa da bir çok alanda neredeyse hiç ihtiyacınız yok.

Yukarıda da bahsettiğim gibi 3D modelleme veya başka bir tasarım yöntemi üzerine yoğunlaşabilirsiniz. Veya modellemeyi ve tasarım araçlarını es geçip doğrudan yazılıma geçebilirsiniz. Temel düzeyde bilgi sahibi olmanız gerekse de her şeye hakim olmanızı kimse bekleyemez. İşin başındaysanız tek bir beceriyle uğraşmak kesinlikle çok daha faydalı olacaktır.

4. Sağlam Bir Oyun Tasarım Portfolyosu

Oyun tasarım portfolyonuzu ArtStation'da sergileyin.
Oyun tasarım portfolyonuzu ArtStation’da sergileyin.

Alanınız ne olursa olsun iyi bir oyun tasarımcısının iyi bir portfolyoya ihtiyacı var. Üzerinde çalıştığınız 3D modelleri, çevre ve bölüm tasarımlarını veya mekanikleri sosyal medya da paylaşın ve portfolyonuzu geliştirin. Becerilerinizi sergilemekten çekinmeyin. Sosyal medyada projelerinizle varlık göstermek her zaman önemlidir.

Eğer henüz iş deneyiminiz yoksa ve iyi bir pozisyonda başlamak istiyorsanız iyi bir portfolyo işinize yarayabilir. Bir ArtStation hesabı açın, ayrıca LinkedIn, YouTube ve Instagram üzerinde de düzenli olarak paylaşım yapın.

Sadece portfolyonuz içeren bir hesap açmak işinize yarayabilir. Tüm becerilerinizi sergileyin. Ayrıca eleştirel yorumlara açık olun. Paylaştığınız projede bir eksik veya hata varsa insanlar bunu dile getirebilir. Geri dönüş alın ve daha iyisini yapın.

5. Bir Oyun Tasarım Ekibi Oluşturabilirsin

Ekiple çalışmak her zaman daha iyidir.
Ekiple çalışmak her zaman daha iyidir.

Oyun tasarıma başlamak uzun ve sert bir yolculuk, ama yalnız olmak zorunda değilsiniz. Çevrenizde sizin gibi bu alanla ilgilenen insanları bulun, onlarla birlikte çalışın, ufak ekipler kurun.

Çevrenizde oyun tasarımla ilgilenen yoksa sosyal medyada sizin gibi video oyun tasarımına yeni başlayan kişileri bulun. Sadece basit bir takipleşme bile çok büyük fırsata dönüşebilir.

Sizi tamamlayacak çalışma arkadaşları bulmaya çalışın. İyi bir yazılımcıysanız yanınıza bir çizer veya 3D modellemeci alın. Tasarımcıysanız sağlam yazılımcılarla arkadaşlık kurun. Böylece hem farklı disiplinlerin nasıl çalıştığını görürsünüz hem be birbirinizin becerilerini gösteren ortak projeler yaparsınız. Ama daha da önemlisi sizin alanınızda insanlarla da iletişim halinde olun.

Sizden daha iyi olanlardan her zaman bir şeyler öğrenebilirsiniz, henüz size göre daha acemi olanlara ise yol gösterebilirsiniz. Ayrıca şanslı olursanız ve iyi işleyen bir ekip kurarsanız yatırım alacak projeler yapabilirsiniz ve başarıyı erken yakalarsınız.

Oyun tasarım ilginizi çekiyorsa “Her Oyuncunun Bilmesi Gereken 26 Oyun Terimi ve Anlamı” adlı yazıyı okumanızı tavsiye ederim, herkese iyi oyunlar.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler