Vidarr: İskandinav Mitinde Bir İntikam Tanrısı

Vidarr: İskandinav Mitolojisini Sarsan İntikam Tanrısı

Odin’in oğullarından biri olan Vidar, İskandinav mitolojilerinde İntikam Tanrısı veya Sessiz Tanrı olarak tanımlanır. İskandinav mitinde az bilinen karakterlerden biri olsa da mitolojideki en önemli figürlerden biri. 

Vidarr, İskandinav mitolojisinde tanrıların babası Odin’in oğullarından biridir ve Ragnarok olayları sırasında Odin’in ölümünün intikamını alacak olan güçlü bir intikam tanrısı olarak tanımlanır.

Vidarr Kelimesinin Anlamı

Vidarr kelimesi Eski Norsça dilindeki Vidr ve Herr kelimelerinin birleşiminden oluştuğu tahmin edilmektedir. Vidr geniş veya kapsamlı anlamlarını taşırken Herr, ordu veya birlik anlamlarına gelmektedir. Vidr aynı zamanda orman veya ağaç anlamına da gelmektedir.

Vidr kelimesinin kökeni Proto-Celtic diline kadar takip edilebilmektedir. Kısacası Vidar, geniş ordu veya orman ordusu anlamlarına gelmektedir. İskandinav mitolojisinde birçok karakter doğayı temsil ediyor. Örneğin Odin öfke ve gücü, Tyr ise gökleri temsil ediyor. Aesir tanrılarından olan Vidarr’da doğanın gücünü ve intikamı temsil ediyor. Aynı zamanda kimi hikayelerde kardeşi Vali‘de intikam almak için yola çıkıyor ama Vidarr kadar başarılı olamıyor.

At sırtında Vidarr-Lorenz Frølich, 1895
At sırtında Vidarr-Lorenz Frølich, 1895

Vidarr’ın önemi eski İskandinavlar için Ragnarok’ta ortaya çıkıyor. Rangarok, yani İskandinav kıyametinde Vidarr içinde yaşadığı ormandan sonunda çıkıyor ve diğer tanrıları kurtarmaya gidiyor. Vidarr intikam dışında aile bağlarını da temsil ediyor olabilir.

Eski İskandinavya’da aile bağları ve intikam yeminleri oldukça önemliydi. Bu algıların sonrasında bir tanrıya dönüşmüş olması şaşırtıcı değil. Eski İskandinavya’da genç erkeklerin eğitim için ormana gönderildiklerini de unutmayalım. Sonuç olarak Vidarr en önemli İskandinav tanrılarından biridir.

Odin’in Oğulları Vidarr ve Vali

Vidarr İskandinav mitlerindeki tek intikam tanrısı değil. Kardeşi Vali’de aynı Vidarr gibi intikam tanrısı olarak anılabiliyor. İntikam tanrıları olmaları dışında ikisinin de annesi Jotun ırkından geliyor.

Vali’nin annesi Rindr, Vidarr’ın annesiyse Gridr. Her iki kardeşin görevi babaları Odin ve kardeşleri Baldr ve Thor’un intikamını almak.  Hikayelerde Vali kardeşi Bladr’ın intikamını almak için yola çıkıyor. Odin’in kör oğlu Hodr bir kaza sonucu Baldr’ı vurunca Vali intikam için Hodr’ü öldürüyor. Vali daha sonrasında Loki’yi öldürmek için de yola koyuluyor.

Vidarr ve Vali
Vidarr ve Vali

Vidarr kardeşi Vali’den çok daha önemli bir karakter. Bunun sebebi Ragnarok’ta daha aktif bir rol alması. Kimi hikayelerde Vali es geçilse de Vidarr asla unutulmuyor. Bunun sebebi Vidarr’ın doğrudan intikam ve adalet ile anılması. Vidarr intikam için yola çıktığında aynı zamanda bir sessizlik yemini de ediyor. Aynı zamanda İskandinav mitolojisindeki en önemli tanrının intikamını almak için yola çıkıyor, yani babası Odin’in. Vali’nin aksine her zaman galip geliyor.

Vidarr ve Fenrir’in Savaşı

Ragnarok İskandinav mitlerindeki en önemli olaylardan biridir. Tanrıların Kıyameti anlamına gelen Ragnarok’ta birçok İskandinav tanrısı ölür, fakat Vidarr ve Vali gibi tanrılar hayatta kalır.

Dev kurt Fenrir diyarları yedikten sonra Odin ile savaşır ve Odin’i yutar. Vidarr ise babasının ölümü ardından Fenrir’in peşine düşer. Neredeyse Thor kadar güçlü olan Vidarr sessizce intikam almak için yola çıkar. Asla konuşmayan Vidarr Ragnarok’un sonunu getirmek için yemin eder ve dev kurt Fenrir’in karşısına çıkar. Bu sırada kardeşi Vali’de Loki’nin peşine düşmüştür.

Vidarr ve Fenrir’in savaşı

Vidarr ve Fenrir uzun bir süre boyunca mücadele eder. Tüm diyarları ve baş tanrı Odin’i yutan Fenrir sessiz tanrı Vidarr’a yenik düşer. Fenrir’le savaştıktan sonra Vidarr bir ayağıyla Fenrir’in çenesine basar ve kılıcıyla çenesinin geri kalanını parçalar.

Pagan dönemde insanlar Vidarr’a güç sağlamak için ormana ufak deri parçaları bırakır. Bu deri parçaları Vidar’ın ayakkabısı içindir ve Fenrir’i yenmesine yardımcı olacağına inanılır. Fenrir’i yendikten sonra Ragnarok sona erer. Vidarr, Vali ve diğer sağ kalan tanrılar Ithavöllr’e yerleşirler. Doğanın sert gücünü temsil eden Vidarr’ın hikayesi kısaca böyledir.

Eğer İskandinav mitleri ilginizi çekiyorsa  yine sitemizde yer alan “Ölüler Diyarının Kraliçesi Tanrıça Hel Kimdir?” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler