Unutmabeni Çiçeğinin Hikayesi ve Özellikleri

beni-unutma-cicegi

Çiçek literatüründe oldukça önemli bir yere sahip olan Unutmabeni çiçeğinin anlamı, efsanelere konu olan hikayesi ve bitkisel özelliklerine değindiğimiz araştırma yazımızda, Unutmabeni hakkında bilmeniz gereken tüm detaylara değindik.

Unutmabeni Çiçeğinin İsmine Yönelik Efsaneler

Bu güzel çiçeğin ismi üzerine birçok efsane vardır. En çok anlatılan efsane, kimi yerlerde farklı anılsa da; bir Fransız şövalyesi sevdiği kadınla nehir boyunca yürürken; küçük mavi çiçekleri görmüş. Sevgilisine sunmak için eğilip toplamaya başlamış. Ancak, şövalyenin üzerindeki zırh, dengesini bozup nehre düşmesine sebep olmuş. Bir yandan akıntı ile boğuşurken diğer yandan elindeki çiçekleri sevgilisine atıp “unutma beni” diye bağırmış. Bu olayın ardından küçük mavi yapraklı çiçek, bu isimle anılmaya başlanmış.

Unutmabeni Çiçeği

Çiçeğin ismi üzerine anlatılan diğer bir efsane ise, Tanrı Zeus, isimlendirmek üzere, bütün çiçekleri bir araya toplamış. Toplanan çiçeklerin her birine birer isim vermiş. Şebboy, gül, papatya… Ancak tam arkasını dönüp gidecekken, bir çiçek ardından “unutma beni” diye seslenmiş. Zeus da bir an düşünüp isim bulamayınca, ismin “unutma beni” olsun demiş.

Başka bir efsane ise, Bebek İsa’nın, herkesin görmesi ve takdir etmesi için Meryem Ana’nın mavi gözlerinin görünüşünden güzel mavi çiçekleri yarattığı üzerinedir. Bu, Hristiyanlara Tanrı’nın onları her zaman izlediğini ve yardım için her zaman dua edebileceklerini hatırlatmaktadır.

Unutmabeni Çiçeğinin Etimolojik Kökeni

Çiçek, sadece “Unutmabeni” adı ile Türkçe’de değil; İngilizce’de “forget-me-not”, Almanca’da “Vergissmeinnicht”, İspanyolca’da “no-me-olvides”, İtalyanca’da “nontiscordardimé”, İzlandaca’da “gleym mér ei” isimleri ile anılmaktadır.

Myosotis cinsindeki yüzlerce çiçeğin tümü, “Unutmabeni” olarak adlandırılabilir. Bu alışılmadık Yunanca isim, çiçeğin küçük taç yapraklarının şeklinin oldukça gerçek bir tanımı olan “fare kulağı” anlamına gelir. Tanımlayıcı isim ilk olarak Almanca “Vergissmeinnicht” teriminden gelmiş ve bu çiçekle ilgili çoğu hikaye ve efsane de Almanya ve çevre ülkelerde gerçekleşmiştir.

Sembol Olarak Unutmabeni Çiçeği

Geleneksel olarak Unutma Beni Çiçekleri, hatırlama, gerçek aşk ve bağlılığın sembolik anlamını taşır. Kral IV. Henry için çiçek, narin mavi renginden dolayı, kraliyetin ve dayanıklılığın sembolü olmuştur. 1398’de, çiçeği resmi amblemi olarak kabul etmiştir. Unutmabeni, Alaska’nın resmi devlet çiçeğidir.

Çiçeğin Masonik bir anlamı da vardır. Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı arasında, unutmabeni amblemi, Almanya’daki Mason hayır kurumlarının bir simgesi olmuştur. Çiçeğin çok net bir mesajı vardır: ‘Yoksulları ve hastaları unutma’. Masonik örgütler, bu amblemi ilk olarak 1926’da kullanmışlardır. Hitler iktidara geldikten sonra Masonların tehlikede olduğu ortaya çıktı ve Nazilerin dikkatini çekmemek için geleneksel kare ve pusula sembollerini tanınmamak için değiştirmişlerdir. Böylelikle hem birbirlerini rahat tanıyabiliyor hem de, sokaklar da rahatça gezebiliyorlardı.

Ayrıca, dünyanın birçok yerinde Alzheimer dernekleri logolarında bu çiçeğe yer vermektedir.

İrlanda Alzheimer Derneği Logosu

Unutmabeni Çiçeğinin Botanik Özellikleri

Birçok kaynakta, Unutmabeni çiçeğinin zehirli olduğu yazar. Bu nedenle, tedaviden ziyade bir sembol olarak kullanılması belki de en iyisidir. Çiçek, tedavi amacı ile kullanıldığında, karaciğerde hasara neden olduğu bilinmektedir.

Unutmabeni Çiçeği

Yine de, bitki tarihsel boyunca birçok alanda kullanılmıştır. Bunlar; yaprakları toz haline getirilerek kanamaları durdurmak için; pembe renkli olan türleri, göz arpacıkları tedavisinde kullanılmıştır. Cilt tahrişlerinde merhem olarak kullanıldığı görülmüştür. Çeşitli akciğer problemlerinde çayı yapılarak tüketilmiştir.

Unutmabeni çiçeğini incelediğimiz yazımız ilginizi çektiyse; yine sitemizde yer alan Sağlık İçin Tüketilmesi Gereken 10 Şifalı Bitki adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler