Yönetmenliğini Celine Song’un üstlendiği ”Past Lives” Amerikan romantik drama filminin konusuna, In-Yun kavramına, yorum ve detaylı incelemesine yer verdik.
8.1 IMDb ile 2023 yılının en etkileyici filmi olarak karşımıza çıkan ”Past Lives” Güney Kore ve Kanada kökenli yönetmen Celine Song‘un ilk filmi olarak sinemayla buluştu.
Sundance ve Berlin Film Festivali‘inde ilk gösterimiyle karşımıza çıkan filmin, oldukça sade ve hayatın olağan akışına uygun draması oldukça dikkat çekmektedir.
İçerik Başlıkları
Past Lives Film Konusu
Baş rollerinde Greta Lee, Teo Yoo ve John Magaro yer alan Past Lives filminin konusu; Güney Kore ve Amerika olarak iki farklı coğrafyada geçmektedir.
Past Lives, birbirlerinin çocukluk aşkı olan Nora (Greta Lee) ve Hae Sung (Teo Yoo) arasında geçen uzun soluklu romantik drama olarak karşımıza çıkmaktadır.12 yaşına kadar Güney Kore de büyüyen Nora, bundan sonraki yaşamına Kanada da devam eder ve geçmiş ile geleceğin ortasında kendi doğrularını bulmaya çalışır.
Oyun yazarı olarak hayatına devam eden Nora ile Kore de yaşayan Hae Sung 24 yaşında internet aracılığı ile birbirlerini tekrar bulup konuşmaya başlarlar. Daha sonra aralarına giren onlarca mesafe yüzünden bir 12 yıl daha uzak kalırlar. Niyahetinde 12 yıl sonra Hae Sung Amerika’ya Nora’yı görmek için gider.
Nora ve eşi Arthur ile karşılaşan Hae Sung, derin bir hesaplaşmaya girer ve yaşanmayan 24 yılın dramı sade ve akıcı bir şekilde seyirciye aktarılır.
Past Lives Yorum ve İncelemesi
Yönetmen Celine Song’un 2023 yılına iz bıraktığı Past Lives, olasılıklar üzerine kurulan hüzünlü bir aşk hikayesini anlatmaktadır.
Past Lives yorumu üzerine konuşulacak birçok yön olmasına rağmen aslında en çok değinilen noktalardan bir tanesi kader ile olan bağlantımıza değinmektedir.
Film de Nora’nın kader ile olan savaşı ve yaşadığı iç hesaplaşma, izlediğimiz bir buçuk saatte; çok yalın ve sade anlatılarak seyirciyi kurgu yaşantısının birer parçası haline geldiğini hissettirmektedir.
Film, Hae Sung’un Nora’ya karşı hissettiği sevginin acı ve buruk hesaplaşması, Nora’nın eşi olan Arthur’un bakış açısısını ve bu aşk üçgenin içinde bocalayan Nora’nın seçimlerini gayet başarılı bir şekilde seyirciye aktarmaktadır.
Gösterişsizliğin, sade ve inceliğin çok mümkün olmadığı bu zamanlarda bize saf sevginin güzelliğini sunan filmin bundan sonraki yıllarda birçok ödüle aday olacağını ifade edebiliriz.
In-Yun Kavramı Nedir?
Film de In-Yun olarak ifade edilen kavram oldukça dikkat çekmektedir. Peki In-Yun kavramı nedir? In-Yun, kökleri Budizm’e dayanan ve Kore kültüründe de çok kullanan kader bağlantısını ifade etmektedir.
Her biri geçmiş yaşantımızın birer sonucu haline gelen deneyimlerimizin, gelecekteki yaşantımıza yön verdiğine inanılan ve bu yöndeki karşılaşmalarımızı ifade etmektedir.
Past Lives da ifade edilen In-Yun ise, film de bize kader bağlarını sorgulattıracak şekilde sunulmuştur. Nitekim, çocukluk yıllarında ailesiyle birlikte Kore’yi terk ederek New York’a göç eden Nora’nın yaptığı seçimler, milyonlarca olasılık arasından onu bu beyaz Amerikalı yazar adayıyla evlendiren bir kaderle sonuçlanıyor.
Kore’de bir inanış var. In-Yun. Yazgı anlamına geliyor ya da kader diyebilirsin; ama özellikle insanlar arasındaki ilişkiyi ifade eder. Sanırım Budizm ve reenkarnasyondan geliyor.
Sokakta birbirinin yanından geçen iki yabancının kıyafetlerinin birbirine sürtünmesi In-Yun’dır; çünkü bu, geçmiş yaşamlarında mutlaka bir ilişkileri olduğu anlamına gelir. Eğer iki insan evlenirse, bunun In-Yun’ın 8000 katmanı sayesinde olduğu söylenir. 8000’i aşkın yaşamın…
Her olasılığın farklı bir sonuç doğurduğu bu tarz filmler ilginizi çekiyorsa sitemizde bulunan ”The Age Of Adaline (Ölümsüz Aşk) Film İncelemesi” adlı yazımıza da bakabilirsiniz.