Özgürlük Yazarları Filminin Arkasındaki Hikaye

Bu yazımızda 2007 yapımı Özgürlük Yazarları filminin adını nereden aldığını, bunda kimlerin ve hangi olayların etkili olduğundan bahsedeceğiz. Özgürlük Yazarları, Amerika’daki ırkçılığın tarihçesi ile ilgili bir film. Bu film, sadece belli bir dönemi ve belli bir grup insanı değil de kuruluşundan itibaren Amerika’da yaşananları geniş çerçeveden anlatmakta.

Özgürlük Yazarları Filminin Konusu

Yeni atanmış, öğretmeye ve kendi de öğrenmeye çok hevesli olan öğretmen Erin Gruwell Long Beach kısmında notları kötü olan, umut vadetmeyen, etnik özelliklerinden dolayı azınlık gruplarına ait öğrencilerin olduğu Woodrow Wilson Lisesi’ne atanır.

İngilizce ve İngiliz Edebiyatı’nı öğretmek istediği 15 öğrencisi ise umut dolu öğretmenlerinin her geçen gün daha da karamsarlığa kapılmasına sebep olurlar. Çünkü öğretmenleri orta sınıf, oldukça pozitif ve beyaz bir kadındır. Öğrencilerine göre pozitifliğini ve beyazlığını gözlerine sokuyormuş gibi gelir.

Erin her gün samimiyetle farklı bir yöntem veya konu ile onlara yaklaşmaya çalışır, ilgilerini çekmek için elinden geleni yapar ama öğrencilerini güdülemek yerine tam tersi karşıt tepkiler alır.

Sonuçlar böyle olunca Erin okulunu ve öğrencilerini bırakmayı düşünür. Azimli ve değer veren bir insan olduğu için bu fikirden vazgeçer ve öğrencilerine ulaşana kadar denemeye devam eder.

Uğraşları ta ki bir gün ırkçılık hakkında bir konuşma yaparken bir öğrencisinin Hitler ve Nazileri bilmediğini söylemesiyle başlar. Erin öğrencilerinin dikkatini yakaladığı yeri bulur. Okul kaynakları karşılamadığı için okul dışında ek bir işte çalışarak öğrencilerine ırkçılık ile ilgili kitaplar alır.

Su içerken bile ırkçılık hakim.
Su içerken bile ırkçılık hakim.

Öğrencilerinin çoğunun maddi durumu olmadığı için öğretmenlerinin onlara kitap alması, onları düşünmesi aradaki buzlarla beraber önyargıları da eritir.

Erin öğrencilerine çektikleri acıların, karşılaştıkları maddi ve manevi sorunların aslında evrensel olduğunu ve dünyada başka zamanlarda başka insanların da yaşamış olduğunu gösterir. Ayrı ayrı birbirlerini dışlayan olmak yerine, bir grup olup destek olmaları gerektiğini hatırlatır.

Erin babasından da gördüğü destek ile öğrencilerine daha fazla imkan sunmaya çalışır. Aldıkları kitapların yanı sıra, başka işlerde daha çalışıp öğrencilerine geziler düzenler. Müzelere giderler, Auschwitz kampından kurtulmuş dünyaca ünlü kişiler ile buluşmalar ayarlar.

Öğrencilerinin çetelerden ayrılması, kendileri ve aileleri için daha çok motive olup derslerine daha çok odaklanmaları ile Erin emeklerinin karşılığını görür. Geçen zaman ve kurulan bağlar ile bahsetmiş olduğumuz gibi, öğrencilerin kendi hayatlarına dayandırarak yazdıkları Özgürlük Yazarları günlüğü ise filme adını verir.

Özgürlük Yazarları Filminin Adı Nereden Geliyor?

Yönetmen koltuğunda PS I Love You (Not: Seni Seviyorum), Unbroken (Boyun Eğmez) ve The Comedian (Komedyen) yapıtlarıyla tanımış olduğumuz Richard LaGravenese’in olduğu ‘’Özgürlük Yazarları’’, 2007 yapımı bir Amerikan drama filmidir. Filmin adı, 1999 yılında öğretmen Erin Gruwell’in Long Beach California’daki Woodrow Wilson Klasik Lisesi’nde öğrencileri ile verdiği İngilizce dersinde kendi hayatlarıyla ilgili günlük yazma girişimlerinden ortaya çıkıyor.

Hem filmin hem de günlüğün adı, 1961 ABD Yüksek Mahkemesi’nin eyaletler arası otobüslerin ırk ayrımının kaldırılmasına ilişkin kararını test eden çok ırklı sivil haklar aktivistlerine atıfta bulunan “Özgürlük Binicileri” terimiyle ilgili yapılmış bir kelime oyunu. ‘Özgürlük Yazarları’ adı ise bir grup gencin hayatı ve toplumu tanıma sürecinde kendilerini ifade etmek için buldukları, çok anlamlı bir kalıp.

Otobüste ırkçılık yaşayan siyahiler arkada oturuyorlar.
Otobüste ırkçılık yaşayan siyahiler arkada oturuyorlar.

‘Özgürlük Binicileri’ Nasıl Ortaya Çıktı?

1950’li yıllara kadar Amerikan sosyal hayatında özellikle de siyahilere karşı yapılan ırkçılık çok yüksek bir seviyedeydi. Siyahiler beyazlar ile aynı tuvaletleri kullanamazlardı, bir kafede ya da restoranda siyahilerin oturmalarına izin verilen bölmeler belirliydi, sokaklarda su içmek için farklı çeşmeleri kullanırlardı ve bir otobüste beyazlar önde siyahiler ise arkada otururlardı. 1950’li yıllarda Amerika’da Sivil Haklar Hareketi ortaya çıkmış ve ırkçılık karşıtı eylemler yapılmıştır. 1 Aralık 1955 tarihinde Rosa Parks isimli siyahi bir kadın otobüste beyaz bir vatandaşa yer vermeyerek Jim Crow yasalarını çiğneyince tutuklanmıştır.

Bu olay üzerine Martin Luther King, meşhur Montgomery otobüs boykotunu düzenlemiş ve bu boykot olumlu sonuç verince siyahiler beyazlarla aynı otobüslere binme hakkına sahip olabilmişlerdir. Bu sayede siyahiler de bir birlik olmanın verdiği güvenceyle fikirlerini beyan edebilmeye ve kendilerini savunabilmeye başladılar. ‘Özgürlük Binicileri’ ise kendini ifade etmeye başlayan siyahilerin destekçisi olan aktivistlerin adıdır.

Tarih ile bağlantısı olan Özgürlük Yazarları filmini sizlere açıkladım. Eğer gerçek hayata dayanan film incelemeleri hoşunuza gidiyorsa “Gerçek Bir Kaçış Öyküsü: Balloon Film İncelemesi” adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederim.

Özgürlük Yazarları Film Fragmanı

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler