Son zamanların popüler blockchain furyası NFT hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklıyoruz! NFT nedir? Nasıl yapılır ve popüler NFT pazar yerlerinde nft nasıl satın alınır, tüm detaylarıyla rehberimizde.
Non-fungible token olarak bilinen NFT, Blockchain teknolojisiyle birleştirilmiş dijital dosyalardır. Bu dosyalar sanatsal içeriklerden oluşabildiği gibi tamamen kişisel bir takım koleksiyon ürünlerinden de meydana gelebilir. Ünlü şahsiyetlerin imzalı içerikleri, resim, video, ses ve dijital olarak oluşturulabilen herhangi bir şey!
Son zamanlarda milyon dolarlara alıcı bulan bu dijital varlıklar nasıl oluyor da her türlü dijital ürünün anonimleşebildiği internet mecrasında güvenli bir şekilde sahiplenilebiliyor? İşte tam olarak bu kısımda, devreye Blockchain teknolojisi giriyor. NFT olarak tokenize edilmek istenen içerik öncelikle Rarible, Opensea vb. NFT satın alınabilen platformlarda belirli bir ücret karşılığında Ethereum ağını kullanarak Blockchain şeklinde şifreleniyor.
Böylece ilgili içerik dijital olarak benzersiz bir Blockchain’e sahip oluyor. Dolayısıyla Blockchain kullanılarak şifrelenmiş içerik ne kadar kopyalanırsa kopyalansın benzersiz bir dijital varlık haline geliyor. Örnek olarak birden çok kopyaya sahip bir NFT resim dosyasının kaynak kodlarına bakarak hangisinin orijinal olduğu anlaşılabiliyor.
Günümüzde kripto varlıklara artan ilgi sayesinde değiştirilemez jetonlar gibi yeni buluşlarında önü açıldı. Geleceğin teknolojisi olarak nitelendirilen Blockchain, tüketim toplumunu şekillendirirken geleneksel yöntemlerden kaçınarak ticareti ve ekonomiyi merkezsizleştiriyor.
Peki NFT furyası bu aksiyomun tam olarak neresinde? Her şeyin dijitale aktığı günümüzde sanat eserlerinin ve benzeri koleksiyon içeriklerinin NFT olarak piyasaya sunulması bir dönüşümün sinyali mi?
Tüm soruların cevaplarını NFT Nedir, Nasıl Yapılır? NFT Satın Alma Rehberi adlı makalemizde bulacaksınız.
NFT Nedir?
NFT, ilk paragrafta da bahsettiğimiz üzere Non-fungible token anlamına gelir. Bu tokenler Türkçede Benzersiz Token olarak lanse edilir. Benzersizliğini Blockchain teknolojisi ile dijital olarak lisanslandığı için kazanmıştır.
Sadece tek bir orijinal kopyası mevcuttur. Satın alan kişi aldığı dijital içeriğin asıl sahibidir. NFT istenildiği kadar çoğaltılabilir. Ancak orijinalinin yerini tutmaz. Blockchain şifrelemesi sadece orijinalinde mevcuttur, kopyalanamaz.
Koleksiyon içeriği olarak kullanılabilen nadir tokenlerdir. Ancak NFT varlıkların günümüzde popülerliğini arttırması dolayısıyla bu varlık sınıfının daha kolay çıkarılması amaçlanmıştır.
Bu ürünlerin aynı zamanda dijital dünyada mülkiyet ispatını da kolaylaştırdığı biliniyor. Nitekim şu an da sadece tokenize edilmiş ürünlerin ticareti gerçekleştirilebiliyor. Ancak ilerde NFT’nin farklı işlemlerde lisans ve mülkiyet fikrini yeni bir boyuta taşıyacağı kesin!
NFT Nasıl Yapılır?
NFT’ler nispeten yapılabilecek en kolay dijital varlıklardır. Bu bir resim, GİF vb. herhangi bir şey olabilir. Önemli olan NFT’nizi yaptıktan sonra hangi blokzinciri hizmetinde yayınlamak istediğinizdir.
Başlıca Blockchain hizmeti veren platformlar şunlardır:
- Binance Smart Chain
- Flow by Dapper Labs
- Tron
- EOS
- Polkadot
- Tezos
- Cosmos
- WAX
Her NFT blok zincirinin kendi ayrı standardı, uyumlu kripto cüzdan hizmeti ve al/sat yapabileceği pazar yerleri bulunur. Örneğin Binance Smart Chain üzerinden NFT oluşturursanız bunları yalnızca Binance Smart Chain destekleyen pazar yerlerinde satabilirsiniz. Nitekim VIV3 veya Ethereum tabanlı Opensea platformunda NFT’lerinizi satamazsınız.
Şu an da piyasada en popüler NFT blokzinciri kuşkusuz ERC-721 destekleyen Ethereum’dur. Öyleyse Ethereum tabanlı NFT pazar yerlerini baz alarak ilerleyelim.
NFT alım satımı yapabileceğiniz Ethereum tabanlı NFT pazar yerleri:
Pazar yerlerinde NFT alım satımı yapabilmek için ihtiyacınız olanlar:
- Metamask, Coinbase Wallet ve Trust Wallet gibi ERC-721 standardını destekleyen çevrimiçi bir kripto para cüzdanınız olmalı.
- $50-$100 civarında bir miktar Ethereum satın almalısınız. Kripto para borsalarından temin edebilirsiniz. Ethereum satın almak için Binance kripto para borsası hakkında yazdığımız kılavuza bir göz atabilirsiniz.
Tüm gerekli adımları yerine getirdiğinizde artık cüzdanınızı OpenSea, Rarible vb. pazar yerine bağlayıp dijital artist olarak kayıt olmalısınız. Ardından ürettiğiniz dijital tokeni pazar yerine yüklemeniz gerekir. Ardından bir fiyat belirleyerek NFT’nizi ilgili pazar yerinde satışa açmış olursunuz.
OpenSea Pazar Yerine NFT Nasıl Yüklenir?
OpenSea platformunda profilinizi oluşturduktan sonra ilk NFT içeriğinizi platforma yüklemek için ana sayfada yer alan Create butonuna tıklayın.
Karşınıza çıkan bir sonraki sayfada Ethereum blok zinciri ile bağlantı kurmak için kullanılan MetaMask kripto para cüzdanı kaydını oluşturmalısınız. Daha önceden hali hazırda oluşturduğunuz bir MetaMask cüzdanınız var ise OpenSea platformuna entegre etmeniz gerekir.
Dijital kreasyonunuzu pazar yerine yüklemek için bir sonraki adım koleksiyonlar sayfasıdır. Bu kısımda tekrar Create butonu tıklanır. Böylece NFT’lerinizi kategorilendirebileceğiniz bir koleksiyon sayfası oluşur.
Ardından pop-up reklam gibi sayfada ürün yükleme menüsü oluşur. 350×350 boyutlarında, logosu, belirli bir ismi ve açıklaması olan NFT varlıkları tanımlamak için bu kısımlar doldurulmalıdır. Ardından NFT dijital varlığı sisteme yükleyip Ethereum gaz ücretini ödedikten sonra OpenSea pazar yerinde satışa sunabilirsiniz.