Netflix Freud Dizi İncelemesi

Bu yazımızda; çığır açan kuramlarıyla psikoloji alanına yön vermiş Sigmund Freud’u baş karakter olarak gördüğümüz 2020 yapımı Netflix dizisi Freud’u, hikayesinin ve olay örgüsünün Freud’un gerçek hayattaki yaşamından ne kadarına değindiğini ve karakterizasyon olarak Freud’u ne kadar yansıttığını ele alarak dizinin olay örgüsünü inceleyeceğiz.

Netflix’in 2020 yılında 8 bölüm olarak yayımladığı Freud dizisi Avusturya-Almanya ortak yapımı bir suç dizisidir. Dizinin yönetmen koltuğunda Marvin Kren’in oturduğu dizinin başrollerini Robert Finster ve Ella Rumpf canlandırmaktadır. Psikanalizin kurucusu efsanevi Sigmund Freud’un baş karakter olduğu dizi, bir takım kaçırılma ve cinayetleri, bir medyum olan Fleur ile birlikte bir dedektife yardım ederek çözmesini konu alıyor.

Sigmund Freud Kimdir?

Sigmund Freud, 1856-1939 yılları arasında yaşamış, psikanaliz kuramını hayatımıza sokan, psikoloji dünyasının dahi adamıdır. Avusturya doğumlu olan Freud, hayatının büyük bölümünü Viyana’da geçirmiştir. Yaşadığı dönemde psikolojik sıkıntıları olan insanlar, ilkel denebilecek yöntemlerle iyileştirilmeye çalışılıyordu. Sigmund Freud bu yanlışlığın farkına varmış ve psikanaliz kuramını bularak çözümün bir parçası hatta tam olarak çözümün ta kendisi olmuştur.

Freud karakterini canlandıran Robert Finster

Freud Dizisinin Konusu Nedir?

Viyana’da yaşayan ve kendini, çevresine ve tıp dünyasına kabul ettirmeye çalışan Dr. Freud kendini, bir medyumun gerçekleştirdiği ruh çağırma seansında bulur. Burada tanıştığı Fleur isimli bir medyumla birlikte, yaşanan birtakım kaçırılma ve cinayetleri çözmek için dedektiflere yardım etmeye başlarlar. Freud dizisi gerçek bir hayat karakterini alıp onu kurgusal bir senaryonun içine atan gerilim ve suç dizisidir. Bu sebeple diziyi Freud’un hayatını, psikanaliz kuramını nasıl ortaya atığını öğrenmek için izlemek isteyenler hayal kırıklığı yaşayabilirler. Freud dizisi, Sigmund Freud’un biyografik öyküsünü anlatmak ya da belgesel-drama niteliğinde çekilmiş bir dizi değil, aksine Freud’un psikanaliz çalışmalarına son gaz devam ettiği dönemde neler yaşamış olabileceğine dair bir yorum, kurgusal bir hikayedir.

Anlatılan hikaye gerçekliği yansıtmasa da karakterizasyon açısından Freud’un kişiliğine dair pek çok noktanın gerçeklik payı var. Nişanlısına göndermek için yazdığı ve bizim de onun iç dünyasını anlamamıza yardımcı olan mektupları, kokain kullanması, az uykuyla geceler boyu yazılar yazıp çalışması, diğer doktorlara histeri ve hipnozla ilgili düşünce ve bulgularını kabul ettirmeye çalışması gibi pek çok nokta gerçek hayattaki Freud’u yansıtmak için kullanılmış.

Freud dizisinden bir sahne

19. yüzyılın ortalarında geçen dizi de Sigmund Freud’un burs alarak gittiği Paris’teki Jean Martin Charcot yönetimindeki Salpetriere Kliniği’nden döndükten sonra histeri ve hipnoz üzerine olan çalışmalarına ağırlık verdiği dönemde geçmektedir. Hikayenin özü Freud’un Charcot’tan öğrendiği, histeri tedavisinde bir teknik olan hipnozun geçerliliğini ve bilinç dışında bir de bilinçaltı denen bir olgunun varlığını diğer meslektaşlarına kanıtlamak. Öyle ki hipnoz konusunda daha tam olarak kendini geliştirememesine rağmen sahte bir hipnoz organizasyonu düzenleyecek kadar da hırslı bir karakter. Dizinin diğer tarafı olan ve dizinin neredeyse ana konusu durumuna gelen Fleur karakterinin hikaye akışı ise diziyi gerçeklikten ve bilimsellikten biraz uzaklaştırıp bizi Macar mitolojisiyle buluşturuyor. Fleur’un zihni bir tür hipnoz yöntemiyle onu büyütenler tarafından kontrol edilmeye, ondan bir Taltos yaratılmaya çalışılıyor.

Macar mitolojisinde dünya üç katman olarak düşünülür: Üst Dünya – Orta Dünya – Alt Dünya. Taltos da Macar Mitolojisinde şamanlara verilen bir addır ve üst ve alt dünyalarla yani; tanrıların, iyi ruhların olduğu üst dünya ve kötü ruhların, şeytanların olduğu alt dünyayla iletişime geçebildiğine inanılır. Fleur’un sezgisel yeteneklerinin farkında olan Sophia ve Viktor’un isteği ise Fleur’un alt dünyayla iletişime geçmesini sağlayıp insanların içindeki karanlığı ortaya çıkarmasını sağlamaktır. Bu sayede Macar soyluları olan Sophia ve Viktor kendi milletleri adına Avusturya’dan intikam alabileceklerdir.

Freud Dizi Yorumu

Diziye Sophia ve Viktor’un olay örgüsü üzerinden bakacak olursak, senaryo bu ikilinin Avusturya’dan intikam alma konusunu açıklamada biraz zayıf kalıyor. Evet tarih derslerinden hepimiz Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nu biliyoruz, az çok hakimiz fakat yine de kim neyden neyin intikamını neden alıyor, orası hikaye anlatısı içerisinde biraz eksik kalıyor gibi. Diğer yandan Freud ise Fleur’un bu sezgisel durumunu fark ettiğinde, onun bölünmüş bilince sahip biri olduğunu öne sürerek bilimsel olarak da bu duruma bir tanım getirmiş oluyor ve onu kendi bilincinde kalması için tedavi etmeye çalışıyor.

Dizinin bu mistik ve bilimsel iki taraf arasında gidip gelen hikaye akışıyla birlikte dizinin derinliği ve heyecanı artıyor. Bu sayede, günümüzde bile bilinçaltı gibi açıklanması ve kavranması epey zor olan bir kavramı izleyiciye aktarmada dizi, yaratılan gerçeküstü olay ve sahnelerden yararlanıyor.

Olay örgüsündeki ufak tefek eksiklikler dışında gerek yaratılan boğucu, soğuk, karanlık Viyana atmosferi gerek kullanılan kostüm ve renk uyumları bakımından dizinin sanat ve görüntü çalışması diziyi yukarıya taşıyan unsurlardan biri. Oyunculuk açısından ise baş karakterler kadar yan karakterlerin de rollerinin hakkını vermesi dizinin sürükleyicilik seviyesini bir hayli arttırıyor.

Freud dizisinde Fleur Salomé karakterini canlandıran Ella Rumpf

Beğeneni olduğu kadar beğenmeyeni de olan bu diziyi izlerken, Freud’un hayatına farklı bir perspektiften bakıyormuşçasına izlerseniz keyifli bir sekiz bölüm izleyebilirsiniz.

Ayrıca düşünceleri ve fikirleriyle günümüzde hala yerini koruyan Sigmund Freud hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz de yine sitemizde yer alan Sigmund Freud Kimdir? Fikir Hayatı ve Karakteri Üzerine adlı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Freud Dizi Fragmanı

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler