Eski Mısır’ın en güzel ve güçlü kraliçelerinden Nefertari’nin hayatına yer verdiğimiz yazımızda; tarihe ölümsüz bir figür olarak geçen Antik Mısır kraliçesinin bilinmeyenlerine ışık tutuyoruz.
M.Ö. yaklaşık 1290 1254 yılları arasında yaşadığı bilinen ve Mısır tarihinin en önemli firavunlarından biri olan II. Ramses’in gözbebeği olan kraliçesidir Nefertari.
Nefertari Merytmut veya Mut-Nefertari olarak da anılmış olan kraliçe, Ramses’in baş eşi “Büyük Kraliyet Hanımı” ünvanına sahipti. İsminin anlamı ‘Güzel eş’ olan kraliçenin mezarı Kraliçeler Vadisi’ndeki en görkemli mezarlardan birinde ebedi istirahatindedir. Ayrıca Ramses’in Abu Simbel’de kendi tapınağının yanında eşi için de yaptırdığı gösterişli bir tapınak bulunmaktadır.
İçerik Başlıkları
Nefertari’nin Hayatı
Kraliçe Nefertari’nin kökeni tam olarak bilinmese de mezar keşiflerinden çıkan bilgiler ışığında 18. Hanedan’a mensup olabileceği düşünülmüştür. 18. Hanedan Tutankhamun, Nefertiti ve Akhenaten’in de mensubu olduğu hanedandır.
Neferari evlendiğinde 13, Ramses ise 15 yaşlarındaydı ve henüz Ramses tahta çıkmamıştı. Kısa süren evliliği boyunca Ramses’in sekiz eşi arasında her zaman en önemli olmayı başarmıştır.
Kleopatra, Nefertiti ve Hatshepsut gibi ünlü kraliçeler arasında sayılmaktadır. Kendi başına hüküm sürmemiş olsa da çok bilgili ve iyi eğitimli olduğu için bir çok konuda söz sahibiydi. Yaşadığı devirde nadir bir beceri olan hiyeroglifleri okuyup yazabiliyordu bu becerisini diplomaside ustalıkla kullanmayı başarmıştı.
Nefertari’nin Ramses’ten en az dört oğlu ve iki kızı olmuştur fakat hiçbirisi tahta geçememiştir. Ölümünden sonra Baş Hanım olan İsetnofret’in oğlu tahta çıkmıştır.
Güzel kraliçe hükümdarlıklarının 25. yılında Ramses’in kendisi için yaptırdığı Abu Simbel tapınağının açılışına giderken rahatsızlanıp ölmüştür.
Nefertari’nin Önemi
Bir zamanların en güzelleri arasında yer alan Eski Mısır Kraliçesi Nefertari, tarihte ölümsüzleşen bir figür olarak anılıyor. Kahramanlıkları, güzelliği ve onurlu yaşamı ile Nefertari, “İpek Yolu”nun önemli figürlerinden biri olarak bilinir.
Eski Mısır Kraliçesi Nefertari, Nil vadisinde yaşayan Mısır kralı Ramses II’nin eşi olarak tarihe girmiştir. Yaşamı boyunca, kraliçe ile kral arasındaki ilişkiyi göz önünde tutarak, Ramses ‘in hüküm sürdüğü ülkenin siyasi ve sosyal hayatını destekledi. Bunun yanı sıra, kraliçenin zengin kültürel mirası da tarihçiler tarafından bilinmektedir. Nefertari’nin en önemli rolü, Mısır inancına özgü tapınakların ve kutsal alanların düzenlenmesindir.
Nefertari’nin Kültürel Mirası
Kraliçenin yaşamının diğer önemli bir parçası, çok sayıda kabartma ve heykel sanatının üretilmesinde oynadığı roldür. Nefertari, çoğu zaman kraliyet ailesi ile birlikte çeşitli devlet törenlerinde tasvir edilmiştir ve bu görseller, kraliçenin güzelliğini ve üstün statüsünü yansıtmak için kullanılmıştır.
Ramses tarafından yaptırılan Abu Simbel Tapınağı, Antik Mısır’ın en önemli yapılarından biridir. Tapınak, Nil Nehri’nin batı kıyısında, Nübye Çölü’nün çevresinde bulunur ve devasa boyutlarıyla dikkat çeker.
Büyük olan tapınak Ramses’e aittir ve devasa heykelleri ile dikkat çeker. Hemen yanında ise Nefertari için yapılmış tapınak bulunmaktadır. Bu tapınaklar kompleksi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır ve popüler bir turistik cazibe merkezidir.
Nefertari’nin Az Bilinen Tarihi Başarısı
Kadeş Savaşı ve Kadeş Antlaşması
Kadeş savaşı M.Ö. 1274 yılında Mısır Firavunu Ramses ve Hitit İmparatoru Muvatalli arasında gerçekleşen ve o dönemin en büyük iki ordusunun karşı karşıya geldiği muharebedir. Topraklarını genişletmek isteyen Mısır hanedanlığı, Hitit sınırları içerisinde kalan Amurru ve Amka şehirlerini ele geçirmek istemiştir.
Suriye sınırları içerisinde kalan Kadeş bölgesinde iki ordu karşı karşıya gelmiştir.
“Yaklaşık on beş yıl kadar uzun süren savaş sırasında her iki devletin birbirine karşı olan üstünlüğü zafer ile taçlandırılamamış ve bu savaş iki ülkeyi de hem ekonomik hem de fiziksel anlamda buhrana sürüklemiştir.
Mağlubu ve galibi olmayan savaş yüzünden yaşanılan acılar iki kraliçenin ‘Mısır kraliçesi Nefertari ve Hitit kraliçesi Putuhepa’ sağ duyu ile düşünmesine neden olmuştur. İstikbale uzanırken dostluk ve barışı perçinlemek zorunluluğundan yola çıkmaları ve gizli gizli yazışmaları sonucunda kendi aralarında başlattıkları dostluk ve diplomasi ile atılmıştır aslında Kadeş anlaşmasının temelleri.”
Kraliçenin ölümünden sonra, onun hayatının çeşitli bölümleri hala tarihsel çalışmalara konu olmuştur. Nefertari’nin kültürel mirası, tarihteki önemini açıkça ortaya koymaktadır. Eski Mısır Kraliçesi Nefertari, güzelliği, inançları ve tarih boyunca üstün statüsü ile tarihe ölümsüz bir şekilde kazınmış bir figür olarak almaktadır.
Bu tarz içerikler ilginizi çekiyorsa, sitemizde bulunan “Kleopatra Hakkında Bilinmeyen 10 Gerçek” adlı yazımızı da inceleyebilirsiniz.