MLA 8 Formatı ile Alıntı Yapma ve Kaynakça Hazırlama

MLA 8 formatı ile makale, ödev, tez ve bilimsel çalışmalarda alıntı yapma, atıfta bulunma ve kaynak gösterme ile ilgili tüm detaylara yer verdiğimiz kılavuzda MLA 8 formatı nedir, nasıl kullanılır? İnceledik!

Makale, tez, ödev gibi akademik çalışmalarınızı biçimlendirebileceğiniz ve kolay bir şekilde kaynakça oluşturup alıntı yapabileceğiniz MLA 8 formatı nedir, Nasıl kullanılır. MLA formatı kuralları nelerdir? Mla 8 Formatı ile örnek makale nasıl yazılır? Tüm detaylarıyla rehberimizde.

MLA 8 Formatı Nedir?

Modern Language Association (Modern Dil Derneği) tarafından kurulan MLA metin biçimlendirme formatı APA 6 ve APA 7 benzeri; dil ve edebiyat alanındaki araştırmacılar, dergi yayıncıları, öğrenciler ve akademisyenlerin ödev, tez ve makalelerini tek tip bir standart kullanarak biçimlendirmesi için geliştirilmiş bir makale yazma stilidir. Her düzeydeki yazarın her türlü kaynağa uygulayabileceği evrensel bir stil olan MLA 8 özellikle öğretmenler ve öğrenciler için dokümantasyon açısından APA formatından daha pratik bir kullanım imkanı sunuyor. Bu rehberde MLA 8 yazım formatının ilgili metinlerde kullanımı, kaynakça gösterimi ve atıfta bulunma gibi özelliklerine değineceğiz.

MLA 8 Formatı ile Alıntı Yapma ve Kaynakça Hazırlama

MLA 8 makale yazım stili birçok farklı yazı türüne uygulanabilen bir makale yazma formatıdır. Günümüzde ilgili araştırma makaleleri ile benzeri nitelikteki belgelerin ve tezlerin giderek daha dijital hale gelmesi neticesinde ilgili içeriğin birkaç farklı kaynakta yer alması kaçınılmaz bir hal almıştır. Bu sebepledir ki metin biçimlendirme sürecinde izlenen birkaç katı kural artık yetersiz kalmaktadır. MLA 8 kapsamlı katı kuralların aksine bir takım yol gösterici ilkelere dayanmaktadır. Bu ilkelerin temel unsurları sırasıyla;

  • Yazar.
  • Kaynak Başlığı.
  • İçerik Başlığı,
  • Katkıda Bulunanlar,
  • Sürüm,
  • Sayı,
  • Yayımcı,
  • Yayın Tarihi,
  • Yer.

Yukarıda maddeler halinde gösterilen her unsurun ardından gelen noktalama işaretleri o unsur ile birlikte kullanılmalıdır. MLA 8 yazı tipinin önceki sürümlerinde farklı noktalama işaretleri kullanılıyordu. Örneğin parantez ve iki nokta üst üste gibi. Ancak bu sürümde noktalama işaretleri daha basitleştirilmiştir (Noktalar ve virgüller).

Yazar

Giriş kısmı olarak yazarın soyadı ile bir başlangıç yapın ve sonuna virgül ekleyin. Ardından ismin geri kalanını ekleyip örnekte gösterildiği gibi ilgili noktalama işaretini ekleyin.

Acar, Mert H. MLA 8 Stili Yazım Kuralları Ve Kaynakça, Thinpo, 2021.

Kaynak Başlığı

Kaynak başlığı yazar ismini takiben italik veya tırnak içinde yazılır ve sonuna ilgili noktalama işareti eklenir.

Acar, Mert H. Yıldız Tozu Yoldaşlığı. Thinpo, 2021.

Süreli bir dergi, gazete ve makale tırnak içinde gösterilmelidir.

Acar, Mert H. “Apa 7 Yazım Kuralları İle Makale Yazımı Ve Kaynakça.” Tez Yazma Kuralları, cilt. 15, no. 1, 2020, s. 23-27.

Bir müzik albümünde yer alan şarkı veya şarkılar tırnak içinde gösterilmelidir.

Beyoncé. “Pray You Catch Me.” Lemonade, Parkwood Entertainment, 2016, www.beyonce.com/album/lemonade-visual-album/.

İçerik Başlığı

Önceki sürümlerden farklı olarak MLA 8 içeriğin bulunduğu daha geniş bir kümeyi kapsayan metnin kaynağına atıfta bulunur. Bu konuyu daha detaylı irdeleyecek olursak; Şiir koleksiyonunda “şiir” içeriği ifade ederken daha geniş bir kümeyi kapsayan kaynağı da “koleksiyon” ifade eder. Aşağıda yer alan örnekle bu tanımı pekiştirelim:

Acar, Mert H. “MLA 8 Kaynakça Hazırlama Unsurları” Thinpo, 2021,

s. 108-810 Yazı Biçimleme Formatları, adlı makaleden alıntılanmıştır.

Katkıda Bulunanlar

Yazar haricinde kaynakçada adı geçmesi gereken editörler, illüstratörler, çevirmenler gibi içeriğe katkıda bulunan diğer kimseler için kaynağı gerekliyse yazar isminin yanına eklenmesi gerekir.

Foucault, Michel. Deliliğin Tarihi. Çevirmen Mehmet Ali Kılıçbay, İmge Kitabevi, 1992.

Sürümler

Eğer bir kaynak, bir çalışmanın farklı bir baskısı veya sürümünden eklendiyse alıntıya eklenmelidir.

Jose Saramago, Körlük, 29. Baskı, Kırmızı Kedi Yayınevi, 2019.

Sayı

İlgili kaynak hem sayı hem de cilt numaraları içeren kitap veya dergi gibi numaralandırılmış bir yayının parçasıysa bu numaralar mutlaka alıntı olarak kaynakçada gösterilmelidir.

Fazzini, Ferda. “Gençlik Kültürü ve Politikası Hakkında Araştırma: Mevcut Koşullar ve Gelecek Hedefler” Sosyal Hizmet ve Toplum: Uluslararası Sosyoloji Dergisi, cilt. 6, no. 2, 2021.

Yayımcı

Yayımcılar yazılı materyali seri üreterek halka dağıtan kişilerdir. Eğer kaynağınız için gerekliyse yayımcıyı da alıntı yaptığınız kaynakçaya eklemelisiniz. Yayımcılar birden fazla ise eğik çizgi (/) ile ayırabilirsiniz.

Daniels, Greg ve Michael Schur. Parks and Recreation. Deedle-Dee Productions/Universal Media Studios, 2015.

Yayın Tarihi

Alıntı yapacağınız kaynağın yayın tarihini mutlaka kaynakçada belirtin. Eğer kaynak birden fazla yayın tarihine sahipse (Bir belgesel önce farklı bir medya kanalında yayınlanmış olup daha sonra Netflix ve Amazon Prime Video’da yayınlanmış olabilir.) makalenize en uygun tarihi kullanmanız yeterli olacaktır. Hangi tarihi kullanacağınızdan emin değilseniz, kaynağın ilk yayın tarihini belirtebilirsiniz.

James Ackerman. Palladio, Harmonsworth, Penguin, 14 Aralık 1996.

Yer

İlgili alıntının yerini belirlemek için oldukça spesifik olmalısınız. Çalışmanızı değerlendirecek veya okuyacak kişiler için referans niteliği taşıyan Yer, kaynağın konumunu ve doğruluğunu tespit etmek için başvurulacak gerekli bir unsurdur. Örnek olarak bir kitapta veya dergide yer alan bir paragraf veya açıklamayı alıntıladığınızda bu alıntının kaynağını belirtirken ilgili kitabın veya derginin sayfa numarası da belirtilmelidir.

Acar, Mert H. “MLA 8 Yazım Kuralları Ve MLA 8 Formatı Nedir?” Thinpo E-zine, Alfred A. Brady, 2009, s. 18-81 .

MLA 8 yazı tipi ile ilgili daha detaylı bilgi için Modern Language Association resmi web sitesinden MLA 8 El Kitabını indirebilir, çevrimiçi olarak inceleyebilirsiniz. Kaynakça için kullanmanız gereken bir diğer unsur da DOI adresidir. DOI adresi sayesinde çalışmanız uzun vadede çevrimiçi olarak DOI veritabanında tutulacak ve sabit bir başvuru kaynağı haline gelecektir. DOI Nedir ve Nasıl Kullanılır merak ediyorsanız DOI kullanımı ile ilgili rehberimize göz atabilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler