Japon kültürü denildiğinde günümüzde de sembol halini alan kimonolar akla gelmektedir. Zamana, mevsime ve sosyal statüye uygun birçok kimono vardır. Bu yazımızda Japon kültüründe oldukça popüler olan ve sıkça karşılaşabileceğimiz kimonoları yakından tanıyarak kimonoların nasıl giyildiğini öğreniyoruz.
Japonlar oldukça uzun yıllardır kimono giymektedir. Günümüzde kimonolar genellikle önemli bayramlarda ve etkinliklerde giyilse de, özellikle turistler açısından popülerliğini korumaktadır.
Kadınlar ve erkekler tarafından giyilebilen kimonolarda; kadın kimonoları daha düzenli, genellikle de daha parlak renklere ve daha göz alıcı desenlere sahiptir. Erkek kimonoları ise öncelikle düğünlerde ve çay seremonilerinde giyilirken; genellikle daha koyu renklere sahip ve desensizdir.
İçerik Başlıkları
- 1 1. Furisode Kimono
- 2 2. Tomesod Kimono
- 3 3. Houmongi Kimono
- 4 4. Tsukesage Kimono
- 5 5. İromuji Kimono
- 6 6. Komon Kimono
- 7 7. Mofuku Kimono
- 8 8. Uçikake Kimono
- 9 9. Şiromuku Kimono
- 10 10. Susohiki/ Hikizuri Kimono
- 11 11. Juunihitoe Kimono
- 12 12. Yukata Kimono
- 13 13. Odori Katamigawari Kimono
- 14 14. Onsen Kimono
- 15 Kimono Nasıl Giyilir?
1. Furisode Kimono
Edo döneminde, büyük kolları sallamak, duyguları göstermenin bir yolu olarak görülüyordu. Bu nedenle, Furisode bekar kadınlar için tasarlanmış bir kimono tarzıdır. ‘Furi’ salıncak, ‘sode’ ise kol manasına gelmektedir.
Genç Kızlar genellikle düğün törenleri, çay seremonisi gibi resmi durumlarda Furisode giymektedir. Bu kimono türü, parlak renklere sahip kaliteli ipeklerden yapılmaktadır. Elleri kapatan çok uzun ve geniş kollar bu kimononun önemli bir parçasıdır. Furisode kimonolar, kol uzunluklarına göre; 3 tipe ayrılmaktadır
- Kofurisode: kısa kollu
- Chu-furisode: dirsek kol
- Ofurisode: yere kadar inen kollar
Japon kültüründe, genç kızların Furisode giymesi, evlenme yaşlarının geldiği ve evlenmeye hazır oldukları anlamına gelmektedir.
2. Tomesod Kimono
Furisode’den farklı olarak Tomesode, boşanmış olsun ya da olmasın evli kadınların giydiği bir kimono türüdür. Bu kimono, kısa ve dar kollu olurken basit ama zarif desenlerle süslenmiştir.
Geleneksel olarak tasarımı genellikle siyahtır ve üzerinde işlemeli “kamon” adı verilen aile simgesi vardır. Evlenmiş kadınlar, Tomesod’ları tüm aileyi bir araya getiren özel günlerde giymektedir.
3. Houmongi Kimono
Japonca’da “homon” ziyaret anlamına gelmektedir. Houmongi, düğün törenlerinde genellikle gelinin arkadaşları veya çay töreni gibi resmi davetlerde genellikle evli olmayan kadınlar tarafından giyilir. Bu tür kimonoların gövdesi, kimononun omuzlarında, kollarında ve alt kucağında aynı desenlerle düz renktedir.
4. Tsukesage Kimono
Tsukesage çay törenlerinde, çiçek aranjmanlarında ve Japonların yakın arkadaşlarının düğünlerinde giydikleri bir başka tür kimonodur. Tsukesage’nin tasarımı Houmongi’nin tasarımına oldukça çok benzer. İkisi arasındaki fark ise, Tsukesage’nin desenlerinin Houmongi’ninkinden daha mütevazidir ve daha gösterişten uzak olmasıdır.
5. İromuji Kimono
“Düz renk” anlamına gelen Iromuji, kimonolar anıldığında oldukça az bahsedilse de giymesi en kolay kimono türü olarak bilinmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere tek renkli olan kimono, desenli ve renkli kimonolara göre oldukça az popülariteye sahiptir.
Iromuji kimonolar, siyah ve beyaz renklerinin dışında herhangi bir renge sahip olabilirler. Daha çok kadınların kullandığı bu kimono, hem evli hem de bekar kadınlar tarafından giyilebilen bu kimono çeşidinde aile arması zorunluluğu yoktur. Ancak kimonolarda aile armasının bulunması kimonoyu giyenin sosyal statüsünü ve köklü ailesini yüceltmektedir.
6. Komon Kimono
Küçük desenler anlamına gelen Komon, kimono boyunca tekrarlanan küçük desenlere sahiptir. Bu kimonolar tarz olarak çok daha rahattır ve günlük hayatta, şehirde giyilebilir.
Birçok tür kumaştan dikilebilen ve hem erkekler hem de kadınlar tarafından giyilebilen Komonlar, batı kıyafetlerinin Japonya’da popüler hale gelmesinden önce Japonya’daki en yaygın kimonolardı.
7. Mofuku Kimono
Mofuku kimonolar, erkekler ve kadınlar için resmi bir yas kıyafetidir. Genellikle aile ve merhumun yakınları tarafından giyilen bu kimono; üzerindeki tüm aksesuarlar birlikte tek renk olarak; siyahtır.
8. Uçikake Kimono
Uchikake, gelinler veya sahne sanatçıları tarafından tercih edilen oldukça resmi bir kimonodur. Kimonoların dışına giyilir, bu nedenle asla bir obi yani kemer ile bağlanmaz. Uchikake esas olarak gelin kostümü olduğu için temel renkler olarak kırmızı veya beyaz kullanır. Bu tür kimono diğer türlere nazaran çok daha uzundur.
9. Şiromuku Kimono
Bu tür Kimonolar, geleneksel düğünlerde görülebilen ve en karmaşık giyilen kimonolardır. Oldukça uzun ve daire şeklinde zemini kaplayan kimono giyen gelinler, düzgün yürümek için başkalarının yardımına ihtiyaç duymaktadır.
Mofuku’nun aksine, Shiromuku ve tsunokakushi adlı bir başlık ve chonmage (bir tür geleneksel topuz) dahil tüm aksesuarların tamamı beyazdır.
10. Susohiki/ Hikizuri Kimono
Susohiki genellikle geyşalar veya geleneksel Japon dansının sahne sanatçıları tarafından tercih edilmektedir. Shiromukularda olduğu gibi oldukça uzun ve zemini kaplayan eteklere sahiptir.
Susohikiler tasarım olarak diğer kimonolardan farklıdır. Alışılagelen kimonoların yakaları enseden bir yumruk kadar aşağıdayken; Susohiki’ninkilerin yakaları daha alçaktır. Alçak yakayı daha net göstermemek için de omuzlar ve kollar arasındaki dikiş, önden arkaya göre çok daha uzundur.
11. Juunihitoe Kimono
Juunihitoe, sadece Japon sarayına mensup hanımlar tarafından giyilen oldukça zarif ve oldukça karmaşık bir kimono türüdür. Juunihitoelerde; en içteki giysi beyaz ipekten yapılmıştır ve ipek katmanlardan oluşmaktadır.
Oldukça pahalı olan bu tür kimonolar; günümüzde sadece filmlerde, müzelerde, festivallerde veya İmparatorluk Hanesi’nin bazı önemli etkinliklerinde görülebilmektedir.
12. Yukata Kimono
Yukatalar, turistler tarafından en çok bilinen kimono türü olabilir. Yaz mevsiminde kullanılan ve pamuklu kumaştan yapılan bir kimono türüdür. Furisode’ye göre Yukatalar çok daha basittir.
Geleneksel Yukata’nın yalnızca beyaz – siyah veya mavi – beyaz olmak üzere iki renk takımı vardı. Son dönemde bu kimono stili birçok göz alıcı renkte tasarlanmaya başlanmıştır.
Eski zamanlarda Yukata sadece evde banyo kıyafeti olarak kullanılırken; bugün Yukatalar hem erkekler hem de kadınlar tarafından Bon-Odori gününde ve Tanabata ve diğer yaz festivallerinde giyilmektedir.
13. Odori Katamigawari Kimono
Odori, “dans etmek” anlamına gelen Japonca bir kelimedir, bu nedenle Odori Katamigawari, geleneksel bir Japon dansçısı tarafından giyilen bir tür kimonodur. Tsukesage, houmongi veya komon ‘dan farklı olarak genellikle sentetik kumaşlardan yapılmakta ve genellikle astarsız olarak tasarlanmaktadır.
14. Onsen Kimono
Onsen kimonoları, Japonya’daki en gayri resmi kimono türü olarak anılmaktadır. Bu kimono stilleri hamamlarda, kaplıcalarda ve diğer salon ortamlarında görülebilmektedir ve bu kimonolar temel olarak bornozdur. Hem erkekler hem de kadınlar tarafından giyilebilen pamuklu kumaşlardan üretilmektedir.
Çoğunluklar kadınlar tarafından giyilen kimonolar anılmış olsa da; erkek modası için de önemli bir yere sahiptir. Hakama (kimono pantolon) ve Haori’nin (kimono ceket) kombinasyonu, en resmi erkek kimono tarzıdır. Bele bağlanan bir obi kemeri ile basitçe giyilen Kinagashi, en popüler erkek kimono türüdür.
Kimono Nasıl Giyilir?
Japonca’da kimono giymek kitsuke olarak isimlendirilmektedir.
Ayrıca kimonoların Japon kültüründeki yeri ve tarihi ilginizi çekiyorsa; sitemizde yer alan “Kimonoların Eşsiz Tarihi ve Güzelliği” adlı yazımızı da göz atabilirsiniz.