Bu içeriğimizde, ralli tarihinde unutulmaz anılara imza atan, tutkulu sürücülerin elinde zaferlere koşan ve zihinlerden çıkmayan en ikonik ralli arabalarını sizler için derledik.
Ralli, ilk resmi etkinliğinin düzenleyicisi olan Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) 1973 yılında başlatılmış olmasında rağmen dünyadaki en eski motor sporlarından biridir. Onlarca ülkeye ev sahipliği yapan WRC, insanları bu tutkulu şampiyonaya bağlamayı da başardı. On yıllar boyunca bu şampiyonaya sayısız ralli arabası katıldı ancak bunlardan bazıları tarihte unutulmayanlar arasında yerini aldı.
Ralli dünyası tarih boyunca heyecan, hız ve çekişme dolu anlarla dolup taşmış, bu anıları ölümsüzleştiren ise zirve performansa sahip ikonik ralli arabaları olmuştur. Zorlu parkurlarda toz bulutları arasında dans eden, virajları hızla aşan ve yarış severleri büyüleyen bu araçlar, sadece birer otomobil değil, adeta birer efsane haline gelmiştir.
İçerik Başlıkları
Mitsubishi Lancer Evolution
Mistubishi, 1990’lı yılların sonuna doğru WRC sıralamasında üstünlüğünü kurmayı başardı. Mitsubishi, Finlandiyalı ralli pilotu Tommi Makinen’in sürücü koltuğunda olduğu Evo III, IV, V ve VI modelleriyle dört yıl üst üste şampiyonluğu kazanmayı başardı.
Mitsubishi için her şey harika giderken ralli pilotu Tommi Makinen’in birtakım diskalifiye ve emeklilik haberleri nedeniyle başarılarını devam ettiremediler. 2005 yılında Mitsubishi yönetimi Dakar Rallisine daha fazla fon ayırmak için WRC’den çekilme kararı aldılar. Mitsubishi, WRC’ye şu ana kadar hala girmese de tarihteki yerini alarak hafızalara kazınmayı başardı.
Subaru Impreza WRX
Subaru Impreza, listemizin olmazsa olmazı olan bir araba diyebilirim. Tasarımıyla, sesiyle günümüzde bile binlerce insanın hayallerini süsleyip hafızalardan çıkmayan bir ralli arabası. Japon devi olan Subaru 1993’ün başlarında Dünya Ralli Şampiyonasında olacağı duyurulduğu andan itibaren başarılara imza atacağı tahmin ediliyordu.
Subaru, 1995-1997 yılları arasında üst üste üç defa üretici şampiyonu olmayı başardı ve ayrıca 1995 yılı şampiyonasında Colin McRae ile sürücüler şampiyonluğunu da kazandı. İskoçyalı ralli pilotu McRae ve uzun süredir rakibi olan Mitsubishi’den Tommi Makinen, sonraki sezonlarda rekabete girecekti, ancak ne yazık ki Colin McRae ilk zaferinden sonra hiçbir sezonu podyumun en üst noktasında bitirmeyi başaramadı.
Ancak Subaru için hikaye bitmedi; otomobilin daha sonraki versiyonlarını kullanan İngiliz ralli pilotu Richard Burns ile 2001 yılında, Norveçli ralli pilotu Petter Solberg ile de 2003 yılında şampiyonluklar kazanmayı başardı.
Volkswagen Polo R WRC
1990 yılında WRC’ye girme konusunda ilk ve başarısız girişimin ardından Volkswagen, 2013 yılında ilk fabrika ekibi çalışmasını başlattı. Şirketin umutları , piyasaya sürülmeden önce geliştirme ve test aşamasında iki yıl harcadığı söylenen Volkswagen Polo R WRC’ye bağlanmıştı. Volkswagen hiçbir şeyi şansa bırakmamıştı ve Polo R WRC, direksiyon başında yetenekli sürücü Sébastien Ogier ile yeteneğini kanıtlamaya hemen başladı.
İşini şansa bırakmayan Volkswagen, 2013, 2014, 2015 ve 2016 yılında sürücü koltuğunda olan Sebastian Ogier ile üst üste şampiyonluklar yaşamayı başardı. Sebastian Ogier’in Citroen ile antlaşmasından sonra Volkswagen daha henüz bir şampiyonluk göremedi.
Peugeot 205 T16
Ralli dünyasının unutulmayan bir aracı da Peugeot 205 diyebiliriz. Peugeot 205 T16, Finlandiyalı ralli pilotu Timo Salonen sürücü koltuğunda olduğu 1985 yılında şampiyonluk kazandı. 1986 yılında ise yine Finlandiyalı olan farklı bir ralli pilotu Juha Kankunnen ile şampiyonluk kazandı.
Her ne kadar adını Peugeot 205 hatchback ile paylaşsa da, bu araç neredeyse ralli yarışlarına yönelik olarak üretilmişti. Peugeot bu araçtan sonra ralli dünyasındaki bazı kural değişiklikleri nedeniyle 1999 yılına kadar turnuvaya katılmadı.
Citroen C4 WRC
Şimdiye kadarki en başarılı ortaklık muhtemelen Citroen ve Fransız ralli pilotu Sebastien Loeb arasındaki ortaklıktır. Citroen, Fransız ralli pilotuyla birlikte 2004, 2005 yıllarında şampiyonluklar yaşadı. Sebastian Loeb 2005 yılında Ford ile anlaştı ve 2005, 2006 yıllarındaki şampiyonlukları Ford markasıyla kazanmayı başardı.
2007 yılına gelindiğinde ise tekrardan Citroen ile anlaşan Sebastian Loeb 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 ve 2012 yıllarındaki şampiyonaları kazanarak isimlerini altın harflerle tarihe yazdırmayı başardılar. Loeb’in 2007, 2008, 2009 ve 2010 yıllarındaki kullandığı araç Citroen C4 olmuştur. Sebastian Loeb bu kırılması çok zor olan seriyle birlikte WRC tarihinin şimdiye kadarki en başarılı sürücüsü olmaya devam ettiğini de söyleyebiliriz.
Toyota Celica GT-4 ST185
Toyota günümüzde (2018 – 2023 yılları arası) üst üste Dünya Ralli Şampiyonalarını kazanıp ralli dünyasındaki hakimiyetini kurmayı başarsa da bu ilk başarıları değildi. Motorsport Magazine’e göre, 1992 ile 1994 yılları arasında art arda farklı sürücülerle şampiyonluk kazanan ilk ralli otomobili oldu. Üç farklı sürücüyle üst üste şampiyonluk kazanan tek ralli otomobili olmaya günümüzde de devam etmektedir.
Sağlamlığı konusunda büyük bir itibar kazanan Toyota Celica, 1995 yılında otomobilin turbosunda kural dışı bir durum tespit edildi ve şampiyonadan diskalifiye edilip ismine leke sürüldü. Ne kadar kötü bir sonla bitmiş olsa da dönemine göre oldukça ilgi çeken tasarımı ve performansıyla ralli severlerin unutamadığı bir araba olmayı başardı.
Citroen Xsara WRC
Sebastian Loeb & Citroen ortaklığının başarılarının başlangıcı olan araç desek yanlış olmaz. Tasarımı, dizaynı ile ralli severleri kendisine çekmeyi başaran Citroen Xsara, 2002 yılında Fransız sürücü Sebastien Loeb’in Monte Carlo Rallisini kazanması gerekiyordu ancak kurallara aykırı lastik değişimi nedeniyle ceza aldı.
2004, 2005, 2006 yıllarındaki Dünya Ralli Şampiyonalarını Citroen Xsara’nın şoför koltuğunda oturan Sebastian Loeb kazanmış oldu. Hem Şampiyona kazanarak hem de tasarımı ve performans gücüyle ralli severlerin unutamadığı bir ralli arabası oldu.
Peugeot 206 WRC
Peugeot 205 T16’dan sonra 1999 yılına kadar ralli şampiyonasında olmamıştı, özel bir çalışmayla akıllardan çıkmayacak ufak ama bir o kadar güçlü olan bu araba eski ihtişamını yakalaması için umut bağlanılıyordu. Aslında bakarsak öyle de oldu diyebiliriz.
2000, 2001, 2002 yıllarında üst üste üç kez üretici araba şampiyonluğu kazanmayı başarmışlardı. Bununla kalmayıp 2000 ve 2002 yılında sürücü koltuğunda Finlandiyalı Marcus Grönholm varken Dünya Ralli Şampiyonalarını kazanarak tarihte unutulmayanlar arasında yerini aldı.
Bu içeriğimizde tarihte unutulmayan en ikonik ralli arabalarına değindik. Ralli tutkunlarının gönlünde özel bir yer edinen bu arabalar, geçmişin izlerini günümüze taşıyarak adeta zamanın üstesinden gelmişlerdir. Her biri, sadece bir ralli arabası olmanın ötesinde birer simge haline gelerek hayranlarını ve pilotlarını yıllar boyu etkilemeye devam edeceklerdir.
Ayrıca arabalar hakkında içerikler ilginizi çekiyorsa ”Messerschmitt Arabalarının Tarihi ve Üretim Süreci” adlı yazımıza da göz atabilirsiniz!