Haber siteleri için kaliteli, özgün içerik ve SEO uyumlu haber nasıl yazılır? SEO uyumu olan haber yazma teknikleri ve internet haberciliği ile geleneksel yazılı medya hakkında bilinmesi gereken tüm detaylara yer veriyoruz.
Günümüzde geleneksel yazılı medya (gazete ve dergi) haberciliğinin aksine internet haberciliğine duyulan ihtiyaç TÜİK yazılı medya ve uluslararası standart kitap numarası istatistiklerine göre; 10 yılın zirvesinde!
2011 yılında ülkemizde yayımlanan 2 bin 905 gazete ve 3 bin 873 dergi var iken 2015 senesinde dergi sayısı %25 artış göstermiş ancak gazete sayısı %6 düşmüştür.
TÜİK verileri baz alındığında gazete ve dergi sayısı, 2015 yılından 2020 yılına kadar %30 azalarak büyük bir kayıp vermiştir. Dolayısıyla bu azalma, geleneksel medya haberciliğini önümüzdeki 10 yıl içerisinde neredeyse yok olmanın eşiğine getirecek.
Bu istatistiklerle doğrudan bağlantılı olan internet haberciliği ise geleneksel medyanın yerini hızlı bir şekilde doldurmaya başladı. Bu nedenle hayatımızın her anında olan internet, günlük bir rutin haline geldikçe haberin yayın mecrası da bir dönüşüm sürecine girecektir.
İnternet Haberciliği Nedir?
İnternet haberciliği, sadece İnternet üzerinden haber yayını yapılması anlamına gelen bir yeni medya terimidir.
Her bilginin ayrı bir önem taşıdığı habercilikte gazete ve dergiler güncellik ve erişilebilirlik açısından internet haberciliğinin gerisinde kalmıştır. Bunun nedeni gazete ve dergilerin günlük, haftalık ve aylık periyotlarda yayınlanmasıdır.
Bilakis internet haberciliğinde bu periyotlar dakikalara kadar düşmektedir. Üstelik ülkede yaşanan bir olay hakkında son dakika paylaşılan bir internet haberi haiz hedef kitleye kısa sürede ulaşmaktadır.
Günümüzde internet haberciliği önemli bir iş kolu haline gelmiştir. Bunun farkında olan medya girişimcileri her geçen gün çeşitli kategorilerde haber, blog ve dijital dergi platformları kurmaktadır. Hatta birçok geleneksel medya kuruluşu da gazete ve dergi dışında dijital olarak içerik üretmektedir.
Özellikle siyaset, spor, ekonomi ve magazin konularının revaçta olduğu siteler en çok tıklanan içeriklere sahiptir.
Buna rağmen bir rekabet ortamının hakim olduğu internet dünyası birçok haber ve blog sitesinin emeklerinin karşılığını vermemektedir. Bunun en önemli sebebi ise internet haberciliğinin geleneksel medya habercilik anlayışıyla karıştırılmasından dolayıdır.
İnternet haberciliği, geleneksel habercilik anlayışının aksine farklı kurallara tabiidir. Nitekim internet haberciliği yapacak kişi ve kuruluşların yeni medya ve gazetecilik eğitiminin yanı sıra dijital içerik üreticiliği eğitimi alması gerekir.
Sektörün önde gelen internet haberciliği yapan kuruluşları her ne kadar bu kurallara uymasa da köklü geleneksel medya geçmişleri sayesinde -başka bir deyişle marka marjı- sektöre tutunmuştur.
Oysa ki gazetecilik etik değerlerinden uzak ve son derece kötü yazılmış içeriklerle sadece trafik kaybetmekte ve bir arpa boyu yol kat edememektedirler.
İnternet okuryazarlığı konusunda bilinçlenen internet kullanıcıları, faydalı içerik ve spam içerik arasındaki farkı anlayabiliyor. Dolayısıyla kullanıcı arama niyeti de bu unsura göre şekilleniyor. Kullanıcı doğrudan arama sonuçlarından bağlanmak istediği siteyi seçebiliyor. Hatta asparagas içerikleri tespit edip yetkili otoritelere bildiriyor.
Tıklama tuzağı (clickbait) olan içerikler kısa vadede iyi bir trafik getirse de zamanla arama sonuçlarından düşme, ceza yeme, hatta sitenin kapatılması gibi durumlarla karşılaşılabilir.
SEO Uyumlu Haber Nasıl Yazılır?
Google, Bing ve Yandex gibi arama motorları internet kullanıcılarının %90’ının internete bağlanmasını sağlayan internet tarayıcılarıdır. Dolayısıyla her arama motoru web sitelerini sıralarken çeşitli faktörleri esas alır.
Özellikle Google, özgün ve faydalı içeriği daha çok ön plana çıkarır. Spam özelliği taşıyan ve kullanıcı nezdinde zararlı olarak addedilen siteleri ise arama sonuçlarında geri plana atar veya birtakım yaptırımlar uygular. Tabi bu faktörler dışında SEO (Search Engine Optimization) unsurları da vardır.
Google bir web sitesini sıralamak için değerlendirirken sitenin hızlı yüklenmesi, mobil uyumluluğu, kod-metin dengesi, tasarımı, link inşası ve site haritası gibi birçok metriği referans alır.
Yine de en önemli etken içeriktir. İçeriğin özgün olması ve SEO kurallarına uygun olarak yazılması önceliklidir.
SEO uyumlu içerik oluşturmak SEO hakkında detaylı bilgiye sahip olmayı gerektirir. Bu nedenle SEO uyumlu içerik oluşturmayı öğrenmek için “SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?” adlı rehberimizi inceleyebilirsiniz.
SEO Uyumlu Haber Yazma Teknikleri Nelerdir?
İnternet haberciliğinde haber yazma, toplama süreci ve haber yazım kuralları (ters-düz üçgen, koni, dikdörtgen vb.) geleneksel habercilikle birebir aynıdır. Ancak dijital ortamda yayımlanan haber içeriğinin internette erişilebilir olması için SEO uyumu gerekir.
SEO uyumlu haber içeriğinde olması gerekenler:
- Anahtar kelime: Anahtar kelimeler bir içeriğin Google’da doğru şekilde sınıflandırılabilmesi için SEO uyumlu içeriğin en başat unsurudur.
- Başlık Hiyerarşisi: Haber içeriğinin bir ana başlığı ve metnin gövdesinde alt başlıkları olması gerekir. Dolayısıyla hiyerarşi H1>H2>H3>H4>H5>H6 şeklindedir.
- Görsel ve Multimedya: İçeriğin okunabilirliğini destekleyecek görsel ve multimedya dosyaları kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkileyeceği için oldukça gereklidir.
- İç/Dış Bağlantı Linkleri: Haberi destekleyecek referans linkleridir. İç link web sitesindeki benzer özellikteki başka bir habere link çıkışı yaparken dış link haberin kaynağına veya açıklaması haber içeriğinde olmayan bir kavramı tanımlayan siteye yönlendirme yapar.
- Meta Etiketleri: Haber içeriğinin ne hakkında olduğunu açıklayan açıklama kısmını, adres yapısını ve başlığını içeren etiketlerdir.
Yukarıda maddeler halinde tanımladığımız bu unsurlar, haber içeriğinin vazgeçilmezidir. Lakin bunlara ek olarak haber içeriğinin özgün olması gerekir.
Ancak birçok haber sitesinin aynı haber ajansından gelen neredeyse birbirinin aynı 200-300 kelimelik spin metoduyla yazılmış içerikleri kopyala/yapıştır yöntemiyle paylaştığı haberler özgünlükten uzak olduğu gibi ilgili sitenin otoritesine de zarar verir.
Google’ın NLP (Doğal Dil İşleme) algoritması bu tarz metin verilerini işlemek ve yorumlamak için geliştirilmiştir. Dolayısıyla özgünlük testini geçemeyen içerik, arama sonuç sayfasında iyi bir pozisyon elde edemeyecektir.
Haber metinleri için başlık hiyerarşisi önemli olduğu gibi ana başlığın kelime uzunluğu ve içerik detayı oldukça önemlidir. Ana başlık en fazla 5-6 kelime ve boşluklar, semboller dahil 60-65 karakter aralığında olmalıdır.
Ne yazık ki bu standartlardan bihaber olan haber siteleri 2-3 satırlık başlıklarla arama sonuç sayfasında Google’ın insafına kalmıştır. Çünkü Google bu başlıkları kısaltarak yeniden yazabilir veya kelimeleri anlamsız şekilde kesebilir.
Adeta içeriğin arama sonuç sayfasındaki vitrini olan ana başlık, içeriğin ne ile ilgili olduğunu açıklarken yetersiz kalabilir.
Ayrıca haber sitelerinin düştüğü başka bir yanılgı da miadını dolduran içeriklerin silinerek içerik veri tabanından kaldırılması işlemidir. Bu durum aslında haklı bir sebeptendir. Ancak 20 binden fazla içeriği olan bir haber sitesi için 5 bin içerik kaldırmak 5 bin kırık linkin oluşmasını tetikler. Eğer bu linkler yönlendirilmez ise Google’da gösterilmeye devam edecektir.
Böylece kırık linke tıklayan kullanıcı 404 hata koduyla karşılaşacak ve hızlı bir şekilde siteyi terk edecektir. Bu da hemen çıkma oranını (bounce rate) yükseltecektir. Hemen çıkma oranının yüksek olması, olumsuz bir durumdur.
Son olarak Black hat SEO uygulamaları, spam backlink, sahte tıklama, anahtar kelime yamyamlaştırma yöntemleri gibi şeyler Google’ın sitenizi cezalandırmasına ve kullanıcı trafiğinizin azalmasına neden olur.
Bu tarz içerikler ilginizi çekiyorsa yine sitemizde yer alan “Metin Yazarlığında Kullanılan 3 İçerik Pazarlama Formülü” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.