Metin Yazarlığında Kullanılan 3 İçerik Pazarlama Formülü

Dijital pazarlamanın vazgeçilmez bir parçası olan içerik pazarlaması hakkında bilinmesi gerekenler, örnekleriyle içerik pazarlama türleri ve en önemlisi de içerik pazarlaması yapan profesyonel metin yazarlarının kullandığı metin yazma formülleri AIDA, IDCA ve ACCA’nın aşamalarına değindik.

İçerik Pazarlaması başka bir deyişle Content Marketing, dijital pazarlama stratejileri arasında tamamen metne veya içeriğe odaklanmış pazarlama stratejisidir. Alakalı ve tutarlı içerik, müşteri eylemini yönlendirebildiği gibi ürün ve hizmetlerini tanıtmak isteyen işletmelerin marka bilinirliğini artırarak müşteri yolculuğunun her aşamasında kullanılmaktadır.

İçerik Pazarlaması Nedir?

İçerik pazarlaması, profesyonel pazarlamacılar tarafından sıklıkla kullanılmasının yanı sıra pazarlama stratejilerinin vazgeçilmez bir sürecidir. Bu süreç olmadan amacına ulaşmış bir pazarlamadan bahsedemeyiz. Zira kendini hedef kitlesine kanıtlamamış bir marka, ürün ve hizmetlerini dijital kanallar aracılığıyla potansiyel müşterilere satmakta zorlanabilir. Bunun birçok sebebi olabilir ancak en temel sebebi iletişimsizliktir. Dijital dünyada hedef kitlesiyle iletişim kuramayan bir marka, ürün ve hizmetlerini tanıtamaz, pazarlayamaz ve ne yazık ki hedeflerini gerçekleştiremez.

İçerik pazarlaması bu hedefleri gerçekleştirmek, hedef kitleyle etkileşim kurmak ve en önemlisi de potansiyel müşterilerden ürün ve hizmetler nezdinde aksiyon almaktır.

İçerik Pazarlamasında Kullanılan İçerik Türleri

İçerik Pazarlaması söz konusu olduğunda içerik türleri kullanım amaçlarına göre değişiklik göstermektedir. Misal bir blog gönderisi marka bilinirliği oluşturmak, ürün ve hizmet tanıtımı yapmak, müşteriler için işletmeniz hakkında bilgi vermek gibi hedef kitleyle iletişim kurabileceğiniz yetkinliktedir. Buna ek olarak basın bültenleri ürün envanterinize yeni eklenen ürün ve hizmetler hakkında duyuru yapmak, resmi açıklamalarda bulunmak için kullanılmaktadır.

İçerik pazarlamasında kullanılan içerik türleri

Hedef kitle oluşturmak ve müşterilerle etkileşime geçmek için sosyal medya kanalları da içerik pazarlamasında kullanılan dijital kanallardır. Dikkat çeken, yaratıcı içerikler (gif, vlog, tweet, mention, memler, story vb.) potansiyel müşteriler oluşturmak ve marka tanınırlığı için oldukça ideal etkileşim kaynaklarıdır.

E-kitap, podcast, video ve saymakla bitmeyecek birçok içerik türü vardır. Hangi içerik türünün marka, ürün ve hizmetleriniz için ideal olduğuna karar verdikten sonra işletmenize değer katacak içerikler üretmeye başlayabilirsiniz. Buna ayıracak vaktiniz yoksa alanında deneyimli bir içerik üretici veya metin yazarından profesyonel destek alabilirsiniz.

İçerik Pazarlamasında Kullanılan Metin Yazma Formülleri

Web sitesi metin yazarlığı olarak da bilinen dijital reklam metin yazarlığı içerik pazarlamasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Metinler işletmelerin marka bilinci oluşturma, ürün ve hizmet tanıtma, yeni ürünler hakkında kullanıcıları bilinçlendirme ve bir konu hakkında farkındalık yaratma gibi birçok  işleve sahiptir.

Ayrıca markaların hedef kitlesiyle kurduğu öne çıkan bir iletişim türüdür. Fakat ne yazık ki her metin istenilen etkiyi vermez. Hatta kullanıcılar tarafından yanlış anlaşılabilir ve güvensizlik yaratarak müşteri yolculuğunu kesintiye uğratır. Bu nedenle metin yazarlığı konusunda uzman olan içerik pazarlamacıları son derece yaratıcı ve dikkat çeken metinler oluşturarak hedef kitlenin dikkatini çekmekte ve akabinde markalar için dönüşüm elde etmektedir.

Peki bu nasıl oluyor?

Son derece basit olmakla birlikte bu sorunun cevabı oldukça karmaşık olabilir. Eğer bir metin yazarıysanız içerik pazarlamasında güçlü bir strateji uygulayan metin yazarlarının kullandığı birtakım metin yazarlığı formüllerini duymuş olabilirsiniz.

Bu formüller sayesinde yazılan her metin potansiyel müşterilerinizi müşterilere dönüştürmek için harika bir fırsat olabilir. Aynı zamanda tutarlılık açısından güçlü bir yapı kurmanızı sağlayabilir.

1. AIDA Formülü

Awareness, Interest, Desire, Action kelimelerinin akroniminden oluşan AIDA modeli, tüm klasik içerik pazarlama stratejilerinde en çok kullanılan metin yazma formülüdür.

AIDA Modeli

AIDA formülü bir müşterinin ürün ve hizmet satın alma sürecindeki bilişsel aşamaları tanımlar. Bunu Google’ın dijital pazarlamada bir örnek teşkil eden dönüşüm hunisine benzetebiliriz. Ancak modelin sadece müşteri ve şirket arasındaki bir ilişkiden ibaret olmadığını bilmekte fayda var. Zira AIDA günümüzde farklı dijital kanallara genişletilebilir bir yapıdadır. Çok farklı formlara uyarlanabilir. Ancak temelde aynı formüle sahiptir.

AIDA Formülünün Aşamaları Nelerdir?

  • Farkındalık (Awareness): İşletmenizin; marka, ürün ve hizmetleriyle hedef kitle arasında marka bilinirliği oluşturmak.
  • İlgi (Interest): Markaların ürün ve hizmetlerinin faydalarına işaret etmek ve potansiyel müşterilerden müşteriler yaratmak.
  • Arzu (Desire): Markanızın ürün ve hizmetlerinin hedef kitleyle duygusal bağ kurduğu aşamadır. Tüketicinin bu ürün ve hizmete neden ihtiyacı olduğu açıklanır.
  • Aksiyon (Action): Eylem veya CTA’de denir. Potansiyel müşteriyi müşteriye dönüştürmek için harekete geçirici mesajı içeren aşamadır. Bu aşamada ürün ve hizmeti satın alması için potansiyel müşteri ikna edilir ve satın alma sayfasına yönlendirilir. Aynı şekilde bu bir “Hemen Arayın!” gibi bir iletişim kurma yönlendirmesi veya ürün ve hizmetlerin yer aldığı broşür ve promosyon dosyası/sayfası olabilir.

2. IDCA Formülü

Interest, Desire, Conviction ve Action kelimelerinin akroniminden oluşan IDCA formülü AIDA formülü gibi metin yazarlarının içerik pazarlamasında sıklıkla kullandığı reklam yazma tekniğidir.

IDCA formülü

IDCA formülü AIDA’dan farklı olarak İkna aşamasını içermektedir. Bu aşama da potansiyel müşteri ürün ve hizmeti almaya ikna edilir. Daha doğrusu ürün ve hizmete karşı olumlu bir inanç geliştirilir.

IDCA Formülünün Aşamaları Nelerdir?

  • İlgi (Interest): Hedef kitlenin ilgisine veya merakına hitap etmeniz gereken aşamadır. Bu aşamada ürün ve hizmetlerinizi okuyucunun ilgisine sunmanız gerekir.
  • Arzu (Desire): Sunulan hizmet ve ürünün neden gerekli olduğunu hedef kitleye anlatıldığı aşamadır.
  • İkna (Conviction): Potansiyel müşterilere ürün ve hizmetlerinizi satmak ve yeni müşteriler yaratmak için güven verin ve ikna edin.
  • Aksiyon (Action): İkna aşamasından sonra potansiyel müşteriyi harekete geçirici bir mesaj ile hizmet ve ürün sayfasına yönlendirin.

IDCA formülü tıpkı AIDA formülündeki gibi birtakım sorular sorduğumuzda alacağımız cevaplar ışığında metne optimize edilebilecek teknikler bütünüdür. Dolayısıyla ilk aşamadan önce IDCA metin başlığının yeterince dikkat çektiğini varsayar. Bu kabulden sonraki amaç hedef kitleyi bağlamak için arzu ve aksiyon arasına ikna aşamasını yerleştirmektir. Akabinde bu formül bağlayıcılık esas alındığında AIDA formülüne göre daha avantajlıdır. Ancak kurgu AIDA’ya göre daha zorlaşır.

3. ACCA Formülü

ACCA Formülü

ACCA formülü diğer formüllerde olmayan Anlama (Comprehension) aşamasını içermektedir. Anlama aşaması öncelikle sorunun ne olduğunun hedef kitleye anlatılmasıdır. Ve hemen ardından gelecek olan ikna aşamasında da bu sorunun harika bir çözümü olduğunu hedef kitleye lanse etmelisiniz. Dolayısıyla bu yaklaşım hedef kitleden potansiyel müşteri oluşturmak için garantili bir yöntemdir.

ACCA Formülü Aşamaları Nelerdir?

  • Farkındalık (Awareness): AIDA formülünde olduğu gibi hedef kitleye bir duruma karşı farkındalık sahibi olmasını sağlamak, bu konu hakkında okuyucuların bilinçlenmesini sağlamak gerekir.
  • Anlama (Comprehensive): Diğer formüllerin aksine anlama aşaması ilgili sorunu tanımlamak ve hedef kitleyi bu konuda eğitmeyi içerir.
  • İkna (Conviction):Durum hakkında hem bilinçlenen hem de anlama aşamasıyla durumu anlayan kitle, ikna aşamasında potansiyel müşterilere dönüşecektir.
  • Aksiyon (Action): Bu aşamada pazarlama hedefine ulaşmak için harekete geçirici bir CTA ile potansiyel müşteriler ürün ve hizmet sayfalarına yönlendirilmelidir.

İçerik pazarlaması hakkında içerikler ilginizi çekiyorsa yine sitemizde yer alan “SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?” adlı yazıya da göz atabilir, içerik pazarlaması hakkında daha detaylı bilgiler öğrenebilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler