Bugün sizinle geleneksel bir Kırım Tatar yemeği olan Çiğ böreği paylaşmak istiyorum. Geçmişi çok uzun yıllar önceye dayanan bu tarif, mutfağınızın yeni gözdesi olmaya aday…
İçerik Başlıkları
Çiğ Böreğin Hikayesi
Bu yemeğin adı Çiğ Börek olarak bilinse de kullanımı yaygın olmayan isimleri de mevcuttur. Bunlar; Şırbörek, Şuberek, Çiberek ve Çuberek olarak adlandırılır.
Çiğ Böreği Anadolu’da yapılan etli yemeklerden ayıran önemli bir özelliği vardır. Anadolu’da yapılan etli yemeklerde, et ve soğan birlikte pişirilir. Ardından iç harç olarak kullanıma hazır hale getirilir. Bu durum Çiğ Börek için geçerli değildir. Çiğ Börek, 1860 yılında Kırım Savaşı etkisiyle Anadolu topraklarında tanınmaya başlamış olup yıllar geçtikçe kültürümüzde yer almış ve günümüzde Eskişehir’in en sevilen yemeklerinden biri olmuştur. Eskişehir 2012 yılında Çiğ Böreği coğrafi işareti olarak almıştır.
Bu tarifin Anadolu mutfağına girişinden bağımsız olarak; benim hayatıma nasıl girdiğinden bahsetmek istiyorum. Çocukluğumdan beri yemek yemeye ve yemekleri araştırmaya çok ilgiliyim. Bu yemek ile ilk olarak ana sınıfında tanıştım. Yemeği çok beğenip nasıl yapıldığını sormak için mutfağa gittim ve yemeğin tarifini istedim. Eve girdiğimde kâğıdı anneme gösterdim ve mutfağa gidip birlikte çiğ böreği yaptık. Bu tarif benim yemeklere karşı olan ilgimi ortaya çıkardı. Bu anıdan sonra mutfağa olan ilgim yıllar içinde artarak devam etti.
Çiğ Börek Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Bu yemeğin altın kuralı hamurunun çıtır, iç harcının ise nemli olmasıdır. Bu sonuca ulaşmak için yağın yeterince ısındığından emin olmalısınız. Küçük bir parça hamur ile yağı kontrol edebilirsiniz. İçinin nemli kalması için hazırladığınız kıymalı harca bir miktar su ekleyerek daha sulu bir iç hazırlayabilirsiniz. Bu sayede böreğimiz piştiğinde içerisindeki kıyma kurumadan nemli bir yapıda kalır.
Bunların haricinde önerebileceğim tek şey dumanı üstündeyken taze taze tüketmeniz olacaktır. Şimdiden deneyen herkese afiyet olsun.
Not: Paylaştığım tarif küçük bir sayfayla eve gelip denediğim ve bugünkü yolculuğuma öncülük etmiş olan tariftir.
Çiğ Börek Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
- 1 su bardağı ılık su
- 3 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı sirke
- Sıvı yağ
- 400 gr kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay bardağı su
- 1 çay kaşığı karabiber
- ½ tatlı kaşığı tuz
Çiğ Börek Tarifinin Yapılışı
- Derin bir kabın içine unu ve tuzu alıp karıştıralım. Sirkeyi ekleyelim. Suyu yavaşça ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar karıştıralım.
- Hamuru bir kenarda dinlendirmeye bırakalım. Bu sırada iç harcımızı hazırlamaya başlayalım. Bunun için soğanı rendeleyelim. Soğanı rendeledikten sonra kıymayı ekleyip karıştıralım. Nemli bir harç elde etmek için, kıymanın üzerine suyu ekleyelim. Tuz ve karabiber ekleyip harcımızı 30 dakika dolapta bekletelim.
- Hamuru 50 gramlık parçalara ayıralım. Oklava yardımıyla açalım ve kıymalı harcı kaşık yardımıyla sürüp yarım ay şeklinde kapatalım. Şekilli bir bıçak yardımıyla veya çatal ile şekil vererek hamurumuzu şekillendirelim.
- Derin bir tencereye sıvıyağı ekleyelim. Sıvıyağın ısındığını kontrol etmek için bir hamur parçasıyla veya tahta bir kaşık yardımıyla hamurun ısındığından emin olalım. Yağ hazır olduktan sonra böreklerimizin iki tarafını da altın sarısı olacak şekilde pişirelim.
Çiğ Börek Tarifi Besin Değerleri
- Karbonhidrat : 377 Kcal
- Protein : 5 g
- Besin Lifi : 0.98 g
- Yağ : 19 g
- Kolesterol : 13 mg
Video olarak izlemek isterseniz aşağıdaki linkten Çiğ Börek Tarifine ulaşabilirsiniz.