Ekosistemimizin En Büyük Tehdidi: Küresel Isınma

Son zamanlarda dünyanın başlıca problemi olan küresel ısınma, ekosistem içerisindeki bütün canlıları tehdit eder noktaya ulaştı. Dünya Yaban Hayatı Koruma Fonu (WWF)’nun yayınladığı rapora göre küresel ısınmanın etkisi ile Türkiye’de 40 dereceye yakın sıcaklıklar mevsim normalleri olurken, tarım alanlarının yüzde 40’ı kuruyacak. Peki biz karşı karşıya kaldığımız bu tehdidin ne kadar farkındayız?

Hayatımızı tehdit edecek noktaya ulaşan küresel ısınma nedir, küresel ısınmaya sebep olan etkenler nelerdir? gibi soruların dışında yazımızda bu konuya birçok farklı noktadan bakarak inceledik.

Küresel Isınma Nedir?

Küresel ısınma, çeşitli nedenler ile yıl boyunca kara, deniz ve havanın ortalama sıcaklıklarındaki artışa verilen isimdir. Her yıl küresel ısınma sebebi ile artan sıcaklıklar ekosistem üzerinde büyük bir tehdit haline geliyor. Gelin küresel ısınmanın sebeplerine hep birlikte bakalım.

Küresel Isınmanın Sebepleri Nelerdir?

Küresel ısınmaya sebep olarak ana sebep atmosfere salınan sera gazları gösterilmektedir. Karbondioksit (CO2), Nitröz Oksit (N2O), Metan (CH4), Hidroflorür karbonlar (HFCs), Perfloro karbonlar (PFCs), Sülfürhekza florid (SF6) gazları sera gazlarıdır. Bu gazlar ısıyı tutma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla bu gazların atmosfere salınması ısı artışına sebep olacaktır. Hızla ilerleyen sanayileşme ile birlikte kömür, doğalgaz gibi fosil yakıtların taşınması, kullanımı bu gazların atmosfere yayılmasına neden olur.
Küresel ısınmaya sebep olan durumlardan bir diğeri ise ağaçların kesilmesi, çeşitli sebepler sonucu yeşil alanların yok edilmesidir. Yetişkin bir ağaç saatte 2.3 kg karbondioksiti bünyesine alır ve fotosentez ile 1.7 kg oksijen üretir. Bu durum sera gazlarının küresel ısınmaya olan etkisini azaltır. Birleşmiş Milletler Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) hazırladığı çalışma, ağaçların küresel ısınmayı engellemek konusunda ne kadar etkili olduğunu gözler önüne seriyor. Çalışmaya göre bir trilyon ve üzerinde ağaç dikilirse gelecek birkaç on yıl içerisinde 830 milyar tonluk karbondioksit ağaçlar tarafından emilir. Bu miktar son 25 yılda atmosfere salınan karbondioksit miktarına eş değer.

Küresel Isınmanın Ekosisteme Etkileri

Küresel ısınma ekosistem içerisinde yaşayan bütün canlıların hayatını tehlikeye atan ve ekosistem düzenini bozan bir olgudur. 3 derecelik bir sıcaklık artışı, ekosistem içerisinde 500 metrelik bir yükselti değişime sebep olacaktır. Bu durum ekosistem içerisindeki yaşam alanının daralması, canlıların göç etmesi, bazı canlı türlerinin yok olması anlamına gelir. Bununla beraber sıcaklık ile meydana gelen biyolojik değişimler canlıların üreme hızına etki edeceğinden üremede olağanüstü azalış görülmesi mümkündür. Kuzey Amerika kıyılarındaki somon balıkların suların ısınmasına bağlı olarak üremelerinde düşüş yaşanması bu duruma örnek olarak verilebilir.
Bazı hayvan türleri bedenlerinde güneş ışınlarına karşı korunmaya sahip olsa da, küresel ısınma ile birlikte artan ultraviyole ışınlarından etkilenmesine ve çeşitli kanser hastalıkları ile karşılaşmasına sebep olur.
Küresel ısınma ekosistem içerisindeki bitkileri de çok büyük ölçüde etkiler. Küresel ısınma ile birlikte kuraklığın ortaya çıkması beraberinde bitki türlerinde azalma görülmesine neden olur. Artan sıcaklık ile birlikte fotosentez yavaşlar, bitkilerin döllenerek çoğalması bu durumdan etkilenir.

Küresel Isınmanın bir diğer etkisi olan iklim değişikliği hakkında olanKüresel İklim Değişikliği Nedir? İklim Krizinin Nedenleri ve Sonuçları isimli yazımıza göz atabilirsiniz.

Küresel Isınmanın Ülkelere Etkisi

Hepimizin geleceğini tehdit eden küresel ısınmanın ülkelere olan etkilerine baktığımızda her ülkenin bu durumdan eşit şekilde zarar aldığını görmüyoruz. Stanford Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre küresel ısınma yoksul ülkelerin büyümesini negatif anlamda etkilerken, zengin ülkelerde refah seviyesini arttırdığı ortaya çıktı. Araştırmaya göre küresel ısınma nedeni ile Hindistan’da kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla %31 azalış gösterdi.

Küresel Isınmadan En çok Etkilenen Ülkeler

Küresel Isınmadan en çok etkilenen ülkeler Afganistan, Bangladeş, Barbados, Bhutan, Kosta Rika, Etiyopya, Gana, Kenya, Kiribati, Madagaskar, Maldivler, Nepal, Filipinler, Ruanda, Saint Lucia, Tanzanya, Doğu Timor, Tuvalu, Vanuatu ve Vietnam’dır. Bu yirmi ülke küresel ısınmaya çözüm bulmak amacı ile ‘Vulnerable’ (Savunmasız) 20 adında bir grup kurdu. V20 grubu hedeflerini şu şekilde açıklıyor:

“Ekonomik ve finansal işbirliğini güçlendirmek, iklim değişikliğinin risk ve fırsatlarına yönelik ortak hareket etmek.”

Küresel Isınma ve Türkiye

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın isteğiyle hazırlanan “Türkiye için iklim değişikliği senaryoları” başlıklı hazırlanan rapora göre 2070-2100 yılları arasında gerçekleşmesi muhtemel olaylar şu şekilde:

  • Kış mevsiminde sıcaklıkların 2 ile 3 derece yükselmesi
  • Karadeniz bölgesinde yağışların artması, güneyde ise azalması
  • Yaz mevsiminde Türkiye’nin batısında sıcaklıklar 5 ile 6 derece, Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinde 3 ile 4 derece arasında sıcaklık artışları gözlenecek.


Küresel Isınma Nasıl Önlenir?

Küresel ısınmayı önlemek adına hayatımızda yapabileceğimiz bir çok şey var. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Enerji dostu ampuller kullanılmalı.
  • Güneş enerjisi kullanımı yaygınlaşmalı.
  • Kullanılmayan teknolojik aletlerin fişi çekilmeli.
  • Toplu taşıma araçları tercih edilmeli.
  • Kısa mesafelere arabayla gitmek yerine yürünmeli.
  • Plastik atıklar en aza indirgenmeli.
  • Bilgisayarlar bekleme modunda bırakılmamalı.
  • Su tüketiminde israfa engel olmalıyız.

Su tasarrufunu nasıl yapılabileceğimizi anlatan Su Tasarrufu İçin Neler Yapmalıyız? isimli yazımıza göz atabilirsiniz.

Dünyanın karşı karşıya olduğu küresel ısınma tehlikesi eğer gerekli önlemler alınmazsa gelecekte çok daha büyük sonuçlar ile karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Dünya bizim tek evimiz. Bu sebeple küresel ısınmanın ne kadar büyük bir tehdit olduğunun farkına varmalı, el ele vererek almamız gereken önlemleri almalıyız.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler