Açık kaynaklı DOSbox, DOS tabanlı retro ve eski oyun emülatörü nedir ve nasıl kullanılır? DOS oyunu denildiğinde ilk akla gelen DOSbox hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar, Windows 11 DOSbox kurulumu ve DOSbox üzerinde oyun oynayabileceğiniz binlerce ücretsiz oyun sunan My Abandonware oyun indirme rehberi.
2002 yılında piyasaya sürülen ve günümüze değin eski oyunları modern bilgisayarlarda ve mobil cihazlarda çalıştırmak için bir standart haline gelen DOSbox MS-DOS oyun emülatörü hakkında bilmeniz gereken tüm detayları rehberimizde mercek altına alıyoruz.
Wolfenstein 3D, Star Wars: Dark Forces ve Bethesda Softworks’ün efsanevi oyunu The Elder Scrolls II: Daggerfall gibi oyunları içeren DOSbox oyun emülatörü nedir, ne değildir? Nasıl kullanılır? DOSbox Windows işletim sistemine nasıl kurulur? Retro oyun meraklıları için adım adım açıklıyoruz.
İçerik Başlıkları
DOSbox Nedir?
DOSbox kısaca; Windows işletim sistemlerinde çalıştırılamayan (Windows Xp dahil) birçok eski MS-DOS oyununu çalıştırmak için gerekli olan ses , grafik , fare , joystick , modem vb. ile eksiksiz bir Intel x86 PC’yi öykünen bir oyun emülatörüdür. Aslında retro oyunlar haricinde tüm MS-DOS yazılımlarını da teorik olarak çalıştırdığı bilinmektedir.
DOSbox’un kendine özel DOS benzeri komut istemcisi vardır. Günümüz yazılımları göre nispeten ilkel özelliklere sahip olsa da temel amacı DOS oyunlarını Linux, Mac ve Windows işletim sistemli bilgisayarlara kurmak ve çalıştırmaktır. Ayrıca DOSbox hakkında aklınıza takılan birçok soru için danışabileceğiniz aktif bir topluluk olan Vogons’a sahiptir.
DOSbox Sistem Gereksinimleri Nedir?
DOSbox oyun emülatörü, C++ derleyicisi olan hemen hemen her işletim sisteminde çalışmaktadır. Minimum sistem gereksinimleri Windows 9x sürümü ve SVGA çözünürlük standardıdır. Yine de DOS/4GW korumalı modunda oynanabilen büyük oyunlar 1 Ghz işlemci hızı gerektirebilir.
Windows 11 İçin DOSbox Nasıl Kurulur?
Bu aşama, MS-DOS oyun emülatörü DOSbox’un Windows 11 işletim sistemine sahip bir bilgisayara kurulumunu ve devamında DOSbox’ta nasıl oyun oynanacağını göstereceğimiz birtakım adımlar içermektedir. Bu adımları eksiksiz olarak tamamladığınızda DOSbox Windows uyumlu cihazınıza başarılı bir şekilde kurulacaktır.
DOSbox DOS oyun emülatörünü bilgisayarınıza indirmek için resmi DOSbox indirme sayfasını ziyaret edin. Ardından yükleyici listesinde yer alan işletim sistemlerinden uygun olanını seçin. Biz Windows işletim sistemine DOSbox kurulumu yaptığımız için Windows (Win32 Installer) yükleyicisini seçiyoruz.
Daha sonra seçtiğiniz yükleyici yeni bir sekmede Sourceforge sitesinde açılacaktır. Download butonuna tıklayarak .exe uzantılı dosyayı indirin.
Son olarak indirme işlemini başlatın ve kurulum sihirbazındaki yönergeleri izleyin. Genellikle varsayılan ayarlarda kuruluma devam etmek yeterli olacaktır.
Programı yükledikten sonra masaüstünde kısayol olarak oluşan DOSbox simgesine tıklayın. Program açıldıktan sonra sizi yukarıdaki gibi bir terminal penceresi karşılayacaktır. Yukarıdaki gibi bir pencere açılmazsa programı kapatıp sildikten sonra yeniden yükleyin.
DOSbox’ta Nasıl Oyun Oynanır?
DOSbox emülatör kurulumunu yaptığımıza göre artık geriye DOSbox’a retro oyunlar yükleyerek biraz nostalji yapmak kaldı. “Peki DOS tabanlı retro oyunları nasıl bulacağız?” Bu sorunun cevabı tabii ki de My Abandonware sitesidir. 20 000’den fazla eski oyunu ücretsiz olarak indirebileceğiniz ve DOSbox’a kurduktan sonra oynayabileceğiniz bir oyun indirme platformudur.
1978 yılından 2010 yılına kadar binlerce oyunu kategorilendirilmiş bir şekilde bulacağınız My Abandonware, Pacman, Arkanoid, Tetris, Galaxian, Alter Ego, Blackthorne, Civilization, Sim City, Prince of Persia, Xenon 2, King’s quest, Ultima, Kyrandia, The Incredible Machine, Another World, Test Drive ve Flashback gibi birçok popüler video oyununu içermektedir.
İlk olarak DOS uyumlu oyunu indirmek için My Abandonware sitesindeki Platform menüsünden DOS oyun kategorisine girerek indirmek istediğiniz oyunu seçin. Biz onca oyun arasından 1983 yılında Konamı tarafından piyasaya sürülen hit arcade oyunu Antarctic Adventure’ı seçmeye karar verdik. Bu sevimli, eğlenceli ve bağımlılık yapan oyunu indirdikten sonra DOSbox oyun emülatörüne nasıl kurulacağını gösterelim.
DOSbox Oyun Kurulumu Nasıl Yapılır?
Oyunu indirdikten sonra .zip uzantılı arşivden oyun dosyalarını çıkarın. Ardından arşivden çıkan .exe uzantılı dosyayı C sürücüsüne kopyalayın.
Daha sonra Dosbox’u açın ve yukarıda okla gösterilen komut satırına aşağıdaki komutları sırasıyla girin. “oyun klasörünün ismi” yazan kısım C sürücüsüne kopyaladığınız oyun klasörünün ismidir. Önemli bir dipnot: oyun klasörünün ismi 8 karakterden az olmalıdır. Eğer fazlaysa cd komutu doğru çalışmaz.
Son olarak cd komutu ile klasöre bağlandıktan sonra oyun ismini dosyada belirtildiği gibi yazmanız yeterlidir. Ardından ENTER butonuna basarak oyuna giriş yapabilirsiniz.
mount c c:\ c: cd oyun klasörünün ismi oyun ismi
Ayrıca oyunun çerçeve genişliğini ayarlamak için DOSbox launcher simgesi üzerine imleç ile gelip farenin sağ tuşuna tıklayın ve özellikler menüsünden dosya konumunu açın.
Burada DOSbox Options yazan bir toplu iş dosyasıyla karşılaşacaksınız. Bu dosyayı Notepad ile açın ve fullscreen=false
değerini bulun. Ardından false
değerini true
olarak değiştirin ve kaydedin.
Bu tarz içerikler hoşunuza gidiyorsa yine sitemizde yer alan “Ubuntu’ya Steam Kurma ve Linux Oyun Rehberi” adlı yazımızı da inceleyebilirsiniz.