Çağımızın İnternet Hastalığı Siberkondri Nedir?

İnternet hastalığı siberkondri nedir? Nasıl önlenir? Siberkondri ve hipokondriya bağlantısı ve bu hastalık hakkında bilmeniz gereken tüm detaylara yer veriyoruz.

Özellikle pandemiden sonra artış gösteren internet kullanımı, neredeyse her türlü bilginin içinde barındırıldığı devasa bir ağ sayesinde milyarlarca kullanıcının günlük yaşamında önemli bir rol oynuyor.

Örneğin; aklımıza takılan bir sorunun cevabını bulmak için ilk önce internete başvuruyoruz. Dünyadaki gelişmelerden haberdar olmak için de interneti kullanıyoruz.

Hatta ufak bir hesap yaptığımızda, aslında interneti her an her yerde sürekli olarak kullanıyoruz. İnternet sayesinde günlük yaşamımızda karşılaştığımız birçok sorunu çözebiliyoruz ve tabiri caizse internetle yatıp internetle kalkıyoruz.

İnternet kullanımı

Peki bunca faydadan bahsettikten sonra internetin sağlığımıza zararlarından bahsetmek ne kadar ikna edici olur?

Hayatımızın her anında yardımımıza koşan internet nasıl olur da bilinçsizce kullanıldığında zararlı olabilir? Üstelik bununla da kalmayıp bağımlılık derecesinde sağlığımızı kötü yönde etkileyebilir?

Bu yazımızda internetin yararlarından ve  zararlarından doğrudan bahsetmeyeceğiz. Lakin çağımızın son derece tehlikeli olan internet hastalığı siberkondrinin ne olduğundan ve siberkondriyak olan kişilerin hastalığın önlenmesi için neler yapabileceğine değiniyoruz.

Siberkondri Nedir?

Siberkondri kavramı oldukça yeni bir etimolojiye sahip olsa da temelde hipokondrinin internet kullanımına uyarlanmış halidir. Hipokondri ise bilindiği üzere bir kişinin geliştirdiği hastalık benzeri semptomları üzerine sağlık kaygısı duymasıdır.

Bu kaygıyla artan semptomlar ise kişiye yanlış mesajlar vererek tehlikeli bir hastalığa yakalanma hissiyatı verir ve böylece hasta kendi kendine teşhis koyup hastalık veya hastalanma korkusuna kapılır.

Çoğunuz “Dr. Google” terimini duymuşsunuzdur. Zira bu terim internet kullanıcıları arasında oldukça popülerdir. Terim sıklıkla birtakım yaygın semptomlara sahip kişilerin semptomların neden olabileceği hastalıkları internet üzerinden araştırmaları sonucunda kendi kendine teşhis koydukları bir sürece ışık tutar.

Siberkondrinin anlamı

Bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse; bir kişi zonklayıcı bir baş ağrısına sahip. Ve bu kişi uzman bir doktora danışmak yerine internete girip aynı semptomlara sahip hastalıkları araştırıyor ve internette yer alan bilgilere göre beyin kanseri olduğunu öğreniyor.

Peki aynı kişi aynı semptomla uzman bir doktora başvurmuş olsaydı, ne olurdu?

Büyük bir ihtimalle, sinüzit, migren veya tamamen psikolojik bir baş ağrısı teşhisi konurdu ve doktorun önerdiği birtakım tıbbi ilaçlarla baş ağrısı problemi kısa sürede çözülürdü.

Üstte verdiğimiz bilgiler neticesinde siberkondri, internet üzerinden kaynağı belli olmayan ve hap bilgi yayan sitelerden araştırma yapıp kendi kendine teşhis koyan ve teşhise göre de alternatif çözümler üreten kişilerde görülüyor.

Siberkondri hastalığı

Bir fenomen haline gelen siberkondri hastalığı, her gün milyonlarca insanın “Dr. Google” a danıştıktan sonra majör bir kaygıyla hastane koridorlarını doldurmasıyla sonuçlanıyor.

Üstelik bu kaygıların büyük bir çoğunluğu ise yersiz çıkıyor. Nitekim yapılan tahliller, raporlar, reçeteler ve radyolojik görüntülemeler sadece maddi bir külfet olmaktan öteye geçemiyor.

Ayrıca internette yer alan sağlık bilgilerinin ne kadar doğru olduğu bir denetim mekanizması olmadığı sürece bilinmemektedir. Ayrıca bazı durumlarda hastalığın teşhisi uzmanlarca konmuş olsa bile, hasta internetten araştırdığı bilgiler neticesinde asıl tedaviyi reddedip alternatif yöntemlere başvurabiliyor. Bu da hastanın sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.

Siberkondri Nasıl Önlenir?

Siberkondriden korunmak için ilk olarak hastalık nedeni olan semptomların belirlenmesi gerekmektedir. Bunun için yapmanız gereken tek şey kendinizi gözlemlemektir.

Semptomları öğrendikten sonra ise hastalığın nedenlerine yönelik bir Google araştırması yerine en yakın sağlık kuruluşuna giderek uzman doktordan sizi muayene etmesini isteyebilirsiniz. Eğer muayene sizin için yeterli olmadıysa ikinci bir görüş almak için başka bir doktora görünmelisiniz.

Uzman doktor

Erken teşhis hastalığın önlenmesini kısa sürede sağladığı gibi lisanslı bir uzman kontrolünde bilinçli ve doğru tedavi de hayat kurtarır.

Bu tarz içerikler ilginizi çekiyorsa yine sitemizde yer alan “Adaptojenik Bitkiler: Stresle Baş Etmede Direncinizi Arttırın” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler