Ben, Malala Kitap Yorumu ve İncelemesi

2014 Nobel Barış Ödülü’nün sahibi Malala Yusufzay’ın hayatını anlatan ”Ben, Malala” kitabının konusu, özeti, yorum ve incelemesine değindik. 

Ben, Malala, okuma hakkı ve eğitim için mücadele eden Pakistanlı bir aktivist olan Malala Yusufzay’ın hayatını anlatan otobiyografi türündeki kitabıdır. Kitap, Malala Yusufzay ve Christina Lamb ile birlikte hazırlanılmış ve 2013 yılında yayınlanmıştır.

Malala Yusufzay Kimdir?

Malala Yousafzai
Malala Yousafzai

Malala Yusufzay (Yousafzai), 12 Temmuz 1997’de Pakistan’ın Hayber Pakhtunkhwa eyaletinin Mingora şehrinde dünyaya gelmiştir. Malala, okumaya ve eğitime önem veren bir ailede büyümüş olmasına rağmen o zamanki Taliban baskına maruz kalmış çoğu çocuktan yalnız biridir.

Malala, yaşanan baskılar, eğitim haklarının kısıtlanmasını kabul edememiş ve 2008’de Swat Vadisi’nde Taliban’ın eğitim yasağına karşı çıkmaya başlamıştır. Ayrıca kızların eğitim hakkının savunulması ve korunması hakkında, BBC Urdu’da yazılar yazmaktaydı.

Malala Yusufzay'ın tedavi edildiği hastanedeki görüntüsü
Malala Yusufzay’ın tedavi edildiği hastanedeki görüntüsü

2012 yılında, okula gideceği sırada okul otobüsünde Taliban tarafından saldırıya uğradı ve tutuklandı. Başından vurulan Malala, İngiltere’ye götürülüp tedavisine orada devam edildi. O sıra da tüm dünya da büyük ses getiren bu olay, Malala’nın hayatına dokundu ve uluslararası destek almasına neden oldu.

Direnişin göstergesi olarak dünya genelindeki kızların eğitimi için kampanyalar başlatıldı. Bundan sonrası için Malala, kız çocukların eğitimi konusunda bir aktivist olarak anılmaya başlandı. Ve 17 yaşında, 2014 Nobel Barış Ödülünün sahibi oldu.

Ben, Malala Kitap Konusu

Ben, Malala, Nobel Barış Ödülünü kazanan en genç isim olan Malala Yusufzay’ın çocukluğundan bir aktivist olmaya kadar yaşanan gerçek olayları konu almaktadır. Kitap, Malala’nın erken dönem yaşamına ve daha sonra henüz 15 yaşındayken Taliban tarafından suikast girişimine uğramasına yol açan olayları değinmektedir.

”Malala kim?” diye sordu silahlı adam.

Malala benim, bu da benim hikayem.

''Ben, Malala'' kitap kapağı
”Ben, Malala” kitap kapağı

Beş bölümden oluşan kitap, Malala’nın yaşadığı Swat bölgesinde yaşanan sıkıntılara ve kız çocuklarının okula gidilmesi yasak olduğu bir süreci anlatıyor. Malala, en büyük destekçi ve hayatının en önemli figüranı olan babası ile birlikte bu yasağa karşı çıkmış ve uluslararası bir hareket başlatmıştır.

Kitabın ikinci bölümü, Malala ve babası ile olan ilişkisini ve insani yaşam bakış açısını nasıl kazanıldığına değinilmektedir. Diğer bölümlerinde ise Taliban‘ın nasıl hayatına girdiğini, gösterdikleri direnişten ve başından vurulmasından sonra nasıl mucizevi şekilde hayatta kalmasını, iyileşme sürecini anlatıyor.

Malala Yusufzay ve ailesi
Malala Yusufzay ve ailesi

Kuzey Pakistan’daki vadiden New York’taki Birleşmiş Milletler binasının koridorlarına uzanan olağanüstü yolculuğun anlatıldığı kitap, pek çok gerçek olay üstünde durmaktadır.

Ben, Malala’yım: Eğitim için ayağa kalkan ve Taliban tarafından vurulan kızın hikayesi.

Eğitim, Doğulu ya da Batılı değil insanidir.

Ben, Malala Kitap Yorum ve İncelemesi

”Ben, Malala”, Swat Vadisi’nin politik ve sosyal yapısını, yerel kültürünü ve geleneksel yapısını da içine alan bir bakış açısıyla yazılmış olup okura görünen arkasındaki görünmeyeni akıcı bir şekilde sunuyor. Kitap, eğitim hakkı ve insan hakları kavramı açısından dikkat çekmekte ve derin bir anlayış sunmaktadır.

Malala’nın cesareti, kararlı duruşu ve davasına adanmışlığı, hala birçok insana ve özellikle dünyadaki kız çocuklarına bir çok anlamda ilham kaynağı olmaktadır.

”Neden kızların okula gitmesini istemiyorlar? diye sordum babama.

”Çünkü kalemden korkuyorlar” diye cevap verdi.

Dünyada iki güç vardır; biri kılıç, diğeri kalem. – İkisinden daha kuvvetli olan üçüncü güç ise kadınların gücüdür.

Malala Yusufzay'ın kürsüde konuşma yaparken çekilen fotoğrafı
Malala Yusufzay’ın kürsüde konuşma yaparken çekilen fotoğrafı

Kitap, ne yazık ki günümüz de hala dünyanın birçok yerinde devam eden bu baskı ve yasaklara eleştirel bir yorum getirmiş olup okura geniş bir perspektiften bakış açısı sunmaktadır.

Bazı insanlar, hayaletlerden bazıları örümceklerden ya da yılanlardan korkar, o günler de biz insanlardan korkuyorduk.

Bir insana gözlerini ya da ciğerlerini verebilirsin ama gülümsemesini veremezsin.

Eğer bu tarz kitap incelemeleri ilginizi çekiyorsa, sitemizde yer alan ”Mario Puzo Godfather Kitap İncelemesi” adlı kitap incelememize göz atabilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler