Askeri Robotik Teknolojisi’nin Kullanım Alanları

Dünya genelinde hızla yayılmakta olan robotik teknolojilerin avantajlarını ve dezavantajlarını ve hangi ülkeler tarafından ağırlıkla kullanıldığını derlediğim yazıya gelin birlikte göz atalım.

Günümüz dünya orduları kendini günden güne en gelişmiş teknolojilere adapte etmeye çalışıyor. Özellikle ordular zorlu saha görevlerinde kas gücünü azaltmak adına yapay zeka ve robotikten fazlasıyla yararlanıyor. Peki dünya genelinde robotik ve yapay zeka kullanımı ne durumda? Ordular yapay zeka kullanımına nasıl yaklaşıyor? Gelin bu yazıda detaylıca inceleyelim.

Askeri Robotik Teknolojileri Ne Zaman Kullanılmaya Başlandı?

Ülkelerin güvenlik ihtiyaçlarını yapay zekadan yararlanarak karşılamaya başlamasıyla orduların içinde yapay zeka birimleri kurulmaya başlandı ve bu konularda çalışmalar yapan özel şirketlerin sayısı artmaya başladı. Hayatı kolaylaştırmak için birçok konuda yapay zeka ve robotik biliminden yararlanan insanlığın güvenliğini sağlaması için yapay zeka kullanımına başlaması da erken bir tarihte gerçekleşti. 2. Dünya Savaşı ile birlikte Soğuk Savaş döneminde Amerika ve Sovyetler Birliği‘nin kullandığı Drone ve Tele Tanklar (Uzaktan kablolu kumanda ile kontrol eden tank türü.) savaş sırasında robotik biliminden yararlanılarak geliştirilen ilk modeller oldu. Biraz robotik terimini açmak gerekirse belki de çoğumuzun aklına belli kalıplarda düşünceler gelecektir, mekanik parçalarla tasarlanmış, konuşabilen, yürüyebilen bir prototip fakat eğer bu terimi Unmanned (İnsanız) teknolojiler kavramı ile özdeşleştirirsek güvenlik alanında yapay zeka ve robotikten yararlanılarak yapılmış birden çok araç sayabiliriz. Yani sürücüsüz bir zırhlı araçinsansız hava aracıarama kurtarma robotuinsansız tank bu gibi buluşların hepsi hava, kara, deniz, koşullarında personel kullanımını azaltmak ve maliyeti en aza indirmek amacıyla geliştirilmiş teknolojilerdir.

Askeri Robotik Teknolojileri Avantaj ve Dezavantajları

Hali hazırda bir yarar üzerine geliştirilen bu teknolojilerin sağladığı yarar paha biçilemez. Örneğin bir tabur askerin sahada yapacağı riskli bir mayın tarama görevinin arama – kurtarma robotları tarafından icra edilmesi büyük ölçüde personelin kullanacağı ekipman maliyetini ve can kaybı olasılığını sıfıra indirir. Veya hava savunma sistemleri ve uçaksavarların konuşlandırıldığı bir bölgede kullanılacak insansız hava aracı kayıpların yaşanacağı ve masraflı olabilecek bir kara harekatının önlenmesini sağlar. Yararlı olduğu kadar riskleri de olan sistemlerin kullanımı ne kadar komuta zincirinin inisiyatifine kalsa da yazılımları itibari ile özellikle günümüzde Boston Dynamics tarafından geliştirilen ve keşif amacıyla kullanılan prototiplerin sahada yapabileceği itaatsizlikler gizlilik ve güvenlik açısından risk oluşturuyor.

Ülkelerin Yapay Zeka Kullanım Oranları

Dünya genelinde her geçen sene büyümekte olan pazarın en aktif iki kolu ABD ve Avrupa Ülkeleri. Bu ülkeler pazarın neredeyse yarısını oluşturuyor. Özellikle son zamanlarda gündeme gelen Fransa’nınBoston Dynamics‘ten aldığı keşif robotları ile yaptığı tatbikatlar Avrupa ülkelerinin bu teknolojilere ne kadar önem verdiğinin kanıtı. Sadece Fransa değil bu pazarın içinde Avrupa’dan; AlmanyaİtalyaTürkiye gibi ülkelerde bulunuyor. Dünya genelinde Avrupa ülkeleri pazarın %6’sını oluşturuyor bu oranın 2021 – 2027 yılları arasında %7’ye çıkacağı öngörülüyor. Amerika 2019 itibari ile ayırdığı bütçeyi %28 oranında arttırarak bu rakamı 9.6 Milyar Dolara çıkarmıştır. Ayrıca yine dünya pazarının ikinci aktif kolu olan Amerika, Kanada ile oluşturduğu Kuzey Amerika ortaklığı ile pazarın %8.5’luk kısmını oluşturmaktadır. 2021 itibari ile 17 Milyar Dolarlık hacme sahip olan pazarın 2027 itibari ile 27 Milyar Dolara çıkacağı öngörülmektedir. Pazarın kalan kısmını oluşturan ülkeler ise; Brezilya, RusyaÇinHindistan, JaponyaGüney Kore, MeksikaBAEGüney AfrikaSuudi Arabistan gibi çoğunluğun Asya ülkelerinden oluştuğu ülkeler oluşturmaktadır.

Fransız ordusunun geçtiğimiz haftalarda tatbikatında kullandığı ABD Menşei Boston Dynamics tarafından üretilmiş Robot Köpek Spot modeli. (Keşif amaçlı kullanılmıştır.) 

Boston Dynamics Robot Köpek Spot Tanıtım Videosu;

 

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler