Metal Müzik Konulu En İyi 13 Film

Metal müzik hayranları için en iyi Metal müzik konulu filmlere yer verdiğimiz listemizde Heavy Metal filmlerinden Trash Metal’e, Senfonik Metal’den Death Metal’e her türlü Metal müzik türünü referans alan en iyi Rock ve Metal filmlerini listeliyoruz.

Metal Müzik Nedir?

1960’lı yılların sonlarına doğru İngiltere’de ortaya çıkan Metal müzik ilk etapta rock müziğin bir alt dalı olarak ortaya çıkmıştır. Daha sonraları ise başlı başına bir müzik türü olarak yoluna devam eden metal müzik isyanın, başkaldırının ve marjinalliğin agresif bir temsilcisi olmuştur.

Ardından Metal müziğin yeni sanatsal seviyelere çekilmesiyle kendi içerisinde de birçok alt dala ayrılmıştır. Daha ağır ve yoğun ritimlere sahip Heavy Metal, agresif ve hızlı temposuyla Trash Metal, senfoni orkestrasıyla içli dışlı olan senfonik metal ve yöresel tınılara sahip Folk Metal gibi birçok türde metal müzik icra edilmektedir. Metal müziği icra etmek kadar dinlemek de ayrı bir keyiftir. Hatta Metal müzik konulu filmler izlemekte aynı hissiyatı verir. Dolayısıyla bu listemizde Metal müzik sevenler için beyaz perdeye taşınmış en iyi Metal müzik konulu filmlere yer veriyoruz.

Metal Müzik ile İlgili En İyi Filmler

Rock müziğin en agresif tarzı Metal müziğin sinema tarihinde yeri oldukça sınırlıdır. Ancak bu sınır bazen sınırları aşarak tarzını en iyi şekilde yansıtan Metal müzik filmleri tarihinin en iyi temsilcileri haline gelmiştir. Bu listemizde Metal müzik alt dallarına (Black, Death, Doom, Drone, Folk, Glam, Gotik, Groove vb.) referans veren gelmiş geçmiş en iyi filmleri listeliyoruz.

1. Metalhead (2013)

Metalhead

İzlandalı yönetmen Ragnar Bragason’un 2013 yapımı dram filmi Metalhead (Malmhaus) filminde 1990’lı yıllarda İzlanda kırsalında sorunları olan bir kızın Metal müzikte teselli bulmasını anlatan ilginç yapımlardan biridir.

Kısa bir süre önce erkek kardeşinin 12 yaşında vefat etmesi ve diğer aile sorunları yüzünden Helga (Þorbjörg Helga Þorgilsdóttir) kendi ayakları üzerinde durmak ve metal müzik albümü hayallerini gerçekleştirmek için evden kaçmayı düşünmektedir. Marjinal tarzı yüzünden anne ve babasının bile ötekileştirdiği Helga, bu hayatta kendini onaylayan tek kişi olan kardeşini de kaybetmiştir. Bu nedenle daima bir ikilemdedir. Ancak onun için tek bir gerçek vardır. O da yürüdüğü yolda amaçlarına ulaşmak için her şeyi göze alabilmesidir.

Adeta ruhunu metal müzik tanrılarına satan Helga’nın bu süreçte neler yaşadığı, aile ilişkileri ve Metal müziğin kalbine olan çetrefilli yolculuğuna tanık olacağız.

2. This Is Spinal Tap (1984)

This Is Spinal Tap

Amerikalı usta yönetmen Rob Reiner’ın ilk Mockumentary filmi olan This Is Spinal Tap filminde Spinal Tap Metal müzik grubunun karmaşık, inişli çıkışlı geçmişi, bir döneme damgasını vuran albümleri, isim değişiklikleri ve az satılan konserlerine kadar her şey dahil olmak üzere birçok olayın vukuu bulduğu kariyerlerinde müzik listelerinden düşmemek ve unutulmamak için çıktıkları Amerikan turnesinde yaşadıkları anlatılmaktadır.

Şimdiye kadar yapılmış en komik filmlerden biri olan “This Is Spinal Tap” birçok şey hakkındadır, ancak en önemlisi de rock müziğinin dünyasına katıksız bir yolculuktur.

3. Metallica: Through the Never (2013)

Metallica: Through the Never

Heavy Metal grubu Metallica’nın 2013 yılında konser filmi olarak ortaya çıkardığı fantastik gerilim filmi olan ve yönetmenliğini Stranger Things ve Predators’un yönetmenliklerini de yapan Nimród Antal’ın üstlendiği Metallica: Through the Never, Metallica hayranları için harika bir deneyim yaşatıyor. Hem konser hem de film tadında bir şeyler izlemek isteyenler için mükemmel bir seçenek!

James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett ve Robert Trujillo’nun harika Metal müzik performansları ve Dane DeHaan’ın usta oyunculuğu beklenmedik düzeyde, olağanüstü bir müzik şöleni sunuyor.

4. Evil Dead (2013)

Evil Dead

Metal müzik gruplarının takıntılı olduğu Evil Dead serisi 2013 uyarlamasıyla tekrardan hortladı! Don’t Breathe ve Texas Chainsaw Massacre (2022) ile adından sıkça söz ettiren Fede Álvarez tarafından yönetilen Evil Dead Metal müziğin beslendiği her şeyi bünyesinde barındırıyor; Yararsızlık, izolasyon, okült, vahşilik ve içsel karanlık.

Ardıllarıyla aynı konuyu paylaşan Evil Dead’in 2013 uyarlaması, bir grup gencin ormandaki bir kulübeye gitmesi ve ardından kanla yazılmış ve insan derisiyle kaplanmış Necronomicon Ex-Mortis’i bulmasıyla başlıyor.

5. Lords of Chaos (2018)

Lords of Chaos

“Norveç” ve “Metal müzik” kelimeleri bir araya gelince 90’ların başında ülkeyi kasıp kavuran kilise yakma dalgası her Metal müzik severin aklına gelecektir. Elbette ki Black Metal grubu Burzum’un kurucusu Varg Vikernes’i de hatırlamadan olmaz. Zira bu eleman ve müzik grubundaki diğer üyeler ile Norveç’te bir dizi tarihi kilisenin kundaklanmasında başrol oynadılar. Hatta bu eylemleri ülke genelinde birçok kilisenin daha yakılmasına neden oldu. Vikernes ve gruptan başka önemli bir isim olan Euronymous satanizmle ilişkilendirildi. Ancak mahkemede Vikernes yaptıklarını Hristiyanların Viking inançlarını kirlettiğini gerekçe göstererek haklı çıkarmaya çalıştı. Sonuç olarak 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Polar ve Spun adlı filmleriyle popülaritesini artıran Jonas Åkerlund’un yönettiği Lords of Chaos filmi ise bu olayların ve Burzum Black Metal grubunun hikayesine, dönemin en büyük terör dalgasının etkilerine bir referans taşıyor.

6. Deathgasm (2015)

Deathgasm

Daniel Radcliff’li Guns Akimbo filminin aykırı yönetmeni Jason Lei Howden’nın ilk yönetmenlik denemesi olan ve Yeni Zelanda menşei korku-komedi filmi Deathgasm, metal müziğin felsefesini eğlenceli bir şekilde işleyen ve metal müzik unsurlarını referans alan bir yapım olarak izleyiciyle buluşuyor.

Filmde Brodie, Zakk, Dion ve Giles adlı liseli gençlerin Deathgasm isimli bir metal müzik grubu kurmalarını ve bu süreçte yaşadıkları gençlik serüvenleri anlatılıyor. Metal müzik üzerine birçok detayı işleyen Deathgasm, Metal müzik severler için mutlaka izlenilmesi gereken Heavy Metal filmlerinden biridir.

7. Metal Lords (2022)

Metal Lords

Netflix’in yeni gençlik filmi Metal Lords, metal müzik aşkını liseye taşıyan en sağlam yapımlardan biridir. Yönetmenliğini Peter Sollett’in yaptığı ve senaryosunu Game of Thrones dizisinin senaristi D.B. Weiss’in yazdığı Metal Lords, 3 aykırı gencin okullarında düzenlenecek olan Gruplar Savaşı müzik yarışmasında kendi tabirleriyle “ilah” olmak için atıldıkları bir macerayı konu alıyor.

Metal müzik temasının belki de en sade örneklerinden biri olan film, Metal müzik hayranlarının mutlaka izlemesi gereken en kaliteli yakın dönem Death Metal konulu filmlerden biridir.

8. Sound of Metal (2019)

Sound of Metal

Mogul Mowgli ve Encounter filmleriyle tanınan Riz Ahmed Sound of Metal’de, sağırlığın başlamasıyla hayatı alt üst olan Amerikalı bir davulcuyu canlandırıyor. Filmin ibretlik hikayesi izleyenlerde pozitif bir etki bırakıyor ve ufuk açıcı bir örgüyle Ruben karakterinin gelişimini, zaman içinde hayata farklı bir perspektiften bakışını gözler önüne seriyor.

9. Rock & Rule (1983)

Rock & Rule

Şimdiye kadar verdiğimiz örneklerden oldukça farklı olan Rock&Rule, Kanada menşei animasyon stüdyosu Nelvana tarafından üretilen, yetişkinlere yönelik bir animasyon filmidir. İnsanlığın nükleer savaşla kendilerini yok ettiği kıyamet sonrası bir gelecekte geçen animasyon filminde antropomorfik insan-hayvan melezleri artık dünyanın yeni sahibi.

Filmde efsanevi bir rock müzisyeni olan Mok son albümünün yeteri kadar iyi satmamasını bahane edip farklı bir boyuttan şeytani bir gücü getirerek dünyadan intikam almayı hedeflemektedir. Bu boyutu açabilmek için ise meleksi bir sese sahip olan özel bir vokal arıyor.

Doğru sesi bulmak için dünyayı dolaştıktan sonra bir gece kulübünde Omar, Angel, Dizzy ve Stretch’e rastlayan Mok, Angel’ın sesiyle büyülenerek ondan etkilenir ve kötü emellerini gerçekleştirmek için grubu malikanesine davet eder. Haliyle tek istediği Angel olan Mok, grubun diğer üyelerini hipnotize eder ve Angel’ı kaçırır.

Baştan sona fantastik ögelerle süslü olan Rock&Rule Iggy Pop, Cheap Trick, Lue Redd ve Debbie Harry’nin muhteşem seslendirmesiyle adeta bir müzik şöleni vadediyor.

10. Heavy Trip (2018)

Heavy Trip

Finlandiyalı yönetmenler Jukka Vidgren ve Jusso Laatio’dan muhteşem bir Fin komedisi. Heavy Trip (Hevi reissu) yıllarca başka Metal müzik gruplarının şarkılarını çaldıkça iyice dibe batan ancak oldukça yetenekli olan bir grup gencin öyküsüne odaklanır.

Sonunda kendi şarkılarını yapıp meşhur olmaya karar veren gençler tesadüfen senfonik post apokaliptik, rengeyiği öğütmeli, Hristiyanlık karşıtı, aşırı derecede savaşçı, pagan, fenoskandiyen tarzı bir şarkı bestelerler. Ancak kendilerini kanıtlamak ve Metal müzik dünyasında bir yer edinebilmek için Norveç’te düzenlenecek olan Metal müzik festivalini organize eden bir organizatörden yardım istemek durumunda kalırlar.

Yardım çağrısı da boşa çıkınca umutsuzluğa kapılan ekibimiz daha acı bir haberle sarsılır. Akabinde Norveç’teki konserde yer alabilmek için ölümü bile karşılarına almaya karar verirler.

11. Hesher (2010)

Hesher

Save Ralph adlı kısa filmle dikkatleri üzerine çeken ünlü yönetmen Spencer Susser’dan kara mizah ve Metal müziğin harmanlandığı 2010 yapımı Hesher filmi Metal müzik hayranlarının mutlaka izlemesi gereken Metal müzik konulu filmlerin başında gelmektedir. Hesher filminin oyuncu kadrosunda Joseph Gordon-Levitt (Hesher), Rainn Wilson (Paul Forney) ve Natalie Portman (Nicole) gibi oyuncular yer almaktadır.

Hesher filminde Forney ailesine odaklanan bir konu işlenmektedir. Film de T.J Forney, annesinin ölümünden sonra babası ile zor bir hayat yaşayan 13 yaşında bir çocuktur. Bir süre sonra T.J, Hesher ve Nicole ile tanışarak hayatında bir dönüm noktası yaşayacaktır. Hesher oldukça tuhaf bir adam olmasının yanı sıra Metalci tarzıyla dikkatleri üzerine çeken kötü alışkanlıkları olan gizemli, uzun saçlı bir adamdır. Ancak bir kitabı kapağına bakarak yargılamanın yanlış olduğunu kanıtlayan Hesher Forney’lara farklı bir bakış açısı kazandıracaktır.

12. Airheads (1994)

Airheads

Adam Sandler, Brendan Fraser ve Steve Buscemi gibi usta oyuncuların yer aldığı Airheads filmi 90’lı yılların rock atmosferini hissedeceğiniz en iyi filmlerden biridir. Kara mizah filmlerin en iyi temsilcilerinden Michael Lehmann tarafından yönetilen filmin senaryosunu Rich Wilkes yazmıştır.

Filmde Chazz, Rex ve Pip adlı üç arkadaşın birlikte kurduğu rock grubu The Lone Rangers’ın adını duyurmak ve şöhreti yakalamak için oyuncak silahlarla bir radyo istasyonunu rehin alması konu ediniyor. Üç kafadar sadece yaptıkları demoyu radyoda çalmak ister. Ancak ellerindeki kaset bozulunca kasetin diğer kopyası karşılığında polislerle pazarlığa girişirler.

13. The Devil’s Candy (2015)

The Devil’s Candy

En rahatsız edici ve en harika film Devil’s Candy’e hoş geldiniz! Zira bu film bir metal müzik hayranı için biçilmiş kaftandır. 90’lı yılların popüler oyuncularından Ethan Embry’nin başrolünde yer aldığı film Amerikan korku sinemasının en iyi örneklerinden biridir.

Perili bir evin hikayesini iki farklı aile üzerinden anlatan film, Metal müzik dünyasında işlenen birçok konuyu içerisinde barındırıyor. Gerilim dolu dakikaların sahne sahne dozajını artırdığı The Devil’s Candy temelden rahatsız edici ancak izlemek için oldukça muhteşem bir yapım olarak lanse ediliyor.

Bu tarz içerikler ilginizi çekiyorsa yine sitemizde yer alan “Opeth Grubunun Sıralı, En İyi 13 Albümü” adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler