Üniversite tercihlerini yapan ve yerleştikleri üniversitelere alışamayan öğrenciler, çareyi yatay geçiş sisteminde bulabilir. Yatay geçiş ile kayıtlı olunan bölüm veya üniversite değiştirilebilir. Bu sayede öğrenciler, gerekli belgeleri gerekli kurumlara ileterek kendilerini daha iyi adapte olacakları üniversitelere nakil ettirebilirler.
İçerik Başlıkları
- 1 Yatay Geçiş Nedir?
- 2 Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?
- 3 Yatay Geçiş Puanları Nelerdir?
- 4 Yatay Geçiş Hangi Sınıfta Yapılabilir?
- 5 Kaç Çeşit Yatay Geçiş Vardır?
- 6 AGNO ve GANO ile Yatay Geçiş Nedir?
- 7 Kimler Yatay Geçiş Yapabilir?
- 8 Not Ortalamasına Göre Yatay Geçiş Şartları Nelerdir?
- 9 Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Şartları Nelerdir?
- 10 Yatay Geçiş Başvuruları İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?
- 11 Yatay Geçiş İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
- 11.1 Yatay geçiş yapmak için hangi şartlar gerekli?
- 11.2 Kimler yatay geçiş hakkından yararlanamaz?
- 11.3 Yatay geçiş için minimum kaç ortalamaya ihtiyaç var?
- 11.4 Üniversitenin 1. sınıfında yatay geçiş yapılabilir mi?
- 11.5 Yatay geçiş hangi sınıfta gerçekleştirilebilir?
- 11.6 Dersten kalındığında yatay geçiş yapılabilir mi?
- 11.7 Yatay geçiş türleri nelerdir?
- 11.8 2025 Yılı yatay geçiş başvuruları ne zaman yapılacak?
- 11.9 Yatay geçişte yıl kaybı yaşanır mı?
Yatay Geçiş Nedir?
Yatay geçiş nedir diye soranlar bilmeli ki, bir öğrencinin mevcut eğitim aldığı üniversiteden farklı bir üniversiteye geçmesi demektir. Veyahut aynı üniversitedeki başka bir programa geçiş yapması durumu da yatay geçiştir. Öğrenciler yatay geçişle akademik kariyerlerini daha iyi bir noktaya taşımak istemektedir. Ya da kendi bağlı oldukları program dışında ilgi duydukları alana geçmek istemektedir. Farklı bir programda eğitim almak isteyenler de bu yöntemi tercih edebilir. Yatay geçişle daha iyi bir eğitim alınabilir.
Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?
Yatay geçiş ne demek ve nasıl yapılır diyenler için öğrencinin öncelikle başvurduğu üniversitenin belirlediği koşulları sağlaması gerektiğini belirtmemiz lazımdır. Bir üniversiteden başka bir üniversiteye geçmek yatay geçiştir. Üniversitede yatay geçiş nedir diyorsanız, bir bölümden başka bir bölüme geçmenin de bu kapsamda değerlendirildiğini belirtelim. Başvuru süreci şöyledir;
- Üniversitelerin Başvuru Duyuruları
- Lazım Olan Belgelerin Hazırlanması
- Başvuru Formunun Hazırlanması
- Mülakat veya Değerlendirme Süreci
- Başvuru Sonuçların Açıklanması
Yatay geçiş nasıl yapılır diyenler, bu hususları bilmelidir. Yatay geçiş sürecinde ilgili belgelerin eksiksiz hazırlanması önemlidir. Başvuru tarihini de kaçırmamalısınız. Bu yüzden üniversitenin resmi sitesinin duyurularını takip ediniz.
Yatay Geçiş Puanları Nelerdir?
Yatay geçiş puanları, öğrencinin okudukları programındaki başarı durumunu açıklar. Yatay geçiş puanı, geçiş yapmak istenen programa kabul için etkin rol oynar. Üniversitelerin yatay geçiş için belirledikleri puan skalaları vardır. Ve bu minimum puan farklılık gösterebilir.
Yatay geçiş yapılırken dikkate alınan puanlar, öğrencinin GNO (Genel Not Ortalaması) veya merkezi yerleştirme puanı olmaktadır. Bu puanlar, geçiş işleminde önemlidir. Çünkü not ortalamasından bahsettiğimizde öğrencinin akademik performansından söz etmiş oluruz. Öğrencinin geçişe uygunluğunu puanları belirler.
Yatay Geçiş Hangi Sınıfta Yapılabilir?
Yatay geçiş hangi sınıfta yapılabilir diye çok soru gelmektedir. Özellikle bölümler arası yatay geçiş konusunda bu çok önemsenir. Tabii bu geçiş işlemi öğrencinin bulunduğu sınıfa bağlı olarak yapılabilir. Yatay geçiş, 1. sınıfın sonundan itibaren 2. sınıfa kadar yapılabilir. Mesela son sene geçiş yapılmaz. Çoğu üniversitede bu durum geçerlidir.
Çok nadir olarak bazı okullar, 3. veya 4. sınıfa geçiş için de belirli koşullar altında yatay geçişi mümkün kılabilir. Her üniversitenin prosedürü faklıdır. Bu nedenle, her üniversitenin kendi kurallarını öğrenin.
Kaç Çeşit Yatay Geçiş Vardır?
Yatay geçiş ve dikey geçiş çok merak edilir. Kaç çeşit yatay geçiş imkanı olduğu da merak edilir. Yatay geçiş çeşitleri şöyledir:
- Kurumlar Arası Yatay Geçiş
- Program İçi Yatay Geçiş
Üniversite yatay geçiş şartları için ilgili kurumun resmi sitesini takip edin. Mesela kurumlar arası yatay geçiş, üniversiteler arasında geçişi ifade eder. Program içindeki yatay geçiş, aynı programa başka üniversitede devam etmektir.
AGNO ve GANO ile Yatay Geçiş Nedir?
AGNO (Ağırlıklı Genel Not Ortalaması) ile yapılan yatay geçiş için önemli bir göstergedir. GANO (Genel Not Ortalaması) ise öğrencinin akademik başarısını gösterir. Yatay geçiş başvurularında bu notlar değerlendirilir. Üniversitenin belirlediği kriterlere göre bu puanlar değerlendirilir.
AGNO, öğrencinin tüm derslerdeki notlarının toplamıdır. Yani bu toplamın ortalamasıdır. GANO ise belirli bir dönemdeki genel başarıyı göstermektedir. Not ortalamanız, yatay geçişte kabul edilip edilmeyeceğinizi gösterir.
Kimler Yatay Geçiş Yapabilir?
Kimler yatay geçiş yapabilir dediğinizde, öğrenciliği aktif olanların yapabildiğinin bilinmesi lazımdır. Yatay geçiş yapabilmek için belirli şartları yerine getiriniz. Bu şartları karşılayan tüm öğrenciler geçiş yapabilir. Mesela 2 dönem yatay geçiş kabul edilen üniversiteler nedir diye araştırabilirsiniz. Yatay geçiş şartları şöyledir:
- Aktif olarak öğrenci olmak
- Belirli bir puanın üstünde puana sahip olmak
- Not ortalaması başvuru yapılan programı karşılamak
- Geçiş yapmak istenilen programın kontenjanının uygun olması
Yatay geçiş ne zaman yapılır diye soranlar üniversitelerin duyurularını takip etsin. Her üniversitenin yatay geçiş süreci farklıdır.
Not Ortalamasına Göre Yatay Geçiş Şartları Nelerdir?
Not ortalamasına göre yatay geçiş şartları, her üniversitede farklıdır. Çünkü her üniversite, kendi belirlediği kriterlere bağlı çalışan kurumlardır. Mesela öğrencinin AGNO’su, geçiş yapmak istediği programın belirlediği minimum ortalamaya uymuyorsa kişi geçiş yapamaz. Mutlaka bu puanlar birbiriyle eşleşmelidir. Yine diyelim bazı üniversiteler belirli programlar için 2.00 veya 2.50 gibi minimum AGNO şartı koyabilmektedir.
Bazı programlar için ek şartları olduğunu unutmayın. Mesela dil bilmek ya da geçer not almak buna örnektir. Üniversite değiştirmek isteyenler bunları akıllarında bulundursun.
Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Şartları Nelerdir?
Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş şartları, üniversitelere göre değişir. Merkezi puan, öğrencinin üniversiteye girişte aldığı puandır. Geçmek istediğiniz programın ve üniversitenin kabul şartlarına bir bakın. Sizden istenen merkezi yerleştirme puanınızı belirli bir düzeyde tutmanız olacaktır. Yani merkezi puanın belirli bir puanın üstünde olması gerekir.
Yatay Geçiş Başvuruları İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?
Yatay geçiş şartlarına önem verin. Merkezi yatay geçiş ne zaman yapılır diye soranlar üniversitenin sitesine baksın. Orada sizden istenen evrakların listesini de bulabilirsiniz. Yatay geçiş başvuruları için şu evraklar gerekir:
- Başvuru Formu
- Transkript Belgesi
- Kimlik Fotokopisi
- Ek Belgeler
Üniversite’de yatay geçiş ne zaman yapılır diyen öğrenciler, ilgili dönemleri takip edebilirler.
Yatay Geçiş İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Yatay geçiş, üniversite öğrencileri için büyük bir değişiklik anlamına geldiği için yatay geçiş soruları sıklıkla sorulmaktadır.
Yatay geçiş yapmak için hangi şartlar gerekli?
Yatay geçiş yapmak için bazı şartlar vardır. Mesela not ortalamanız belirli bir düzeyde olmalıdır. Ayrıca geçiş yapmak istediğiniz programın kontenjanına uygun olmalısınız. Aynı bölümden başka üniversiteye geçiş için istenen evrakları kontrol edin.
Kimler yatay geçiş hakkından yararlanamaz?
Yatay geçiş hakkından yararlanamayanlar, cezalı kişilerdir. Eğer disiplin cezası almışsanız geçiş yapamazsınız. Not ortalamanız düşükse geçiş yapamazsınız.
Yatay geçiş için minimum kaç ortalamaya ihtiyaç var?
Yatay geçiş için minimum ortalama, ilgili üniversiteye göre değişir. Aynı zamanda geçmek istediğiniz programa göre değişir. Yatay geçiş nasıl yapılır diyenler bilmeli ki ortalamanızın 2.00 veya 2.50 gibi oranlarda olması lazımdır.
Üniversitenin 1. sınıfında yatay geçiş yapılabilir mi?
Üniversitenin 1. Sınıfında yatay geçiş yapılır. Ancak çoğu üniversite sene sonunda yatay geçişe izin vermektedir.
Yatay geçiş hangi sınıfta gerçekleştirilebilir?
Yatay geçiş hangi sınıfta gerçekleştirilir diyorsanız, 1. sınıfın sonundan itibaren 2. sınıfa kadar yapılabilir. Tabii bazı üniversiteler 3. ve 4. sınıflarda da geçişe izin verir. 2 yıllıktan 4 yıllığa yatay geçiş olanağı mevcuttur. Yatay geçiş sınavına girmeniz de gerekebilir.
Dersten kalındığında yatay geçiş yapılabilir mi?
Dersten kalındığına yatay geçiş başvurusu yapılabilir. Kabul alıp almayacağınız üniversiteye bağlıdır.
Yatay geçiş türleri nelerdir?
Yatay geçiş türleri, kurumlar arası ve program içi yatay geçiştir. Size uygun olana başvuru yapabilirsiniz.
2025 Yılı yatay geçiş başvuruları ne zaman yapılacak?
2024 yılı yatay geçiş başvuruları üniversitelere bağlıdır. İlgili tarihleri üniversitelerin resmi duyurularından takip edebilirsiniz.
Yatay geçişte yıl kaybı yaşanır mı?
Yatay geçişte yıl kaybı yaşanmaz. Tabii ki geçiş yaptığınız üniversitenin eğitim yapısına ve derslerin eşleşmesine de bu durum bağlıdır. Bazen tekrar benzer dersleri almanız maalesef ki icap edebilmektedir.