Hepimizin belirli hedefleri var ve hepimiz hedeflerimize ulaşmak istiyoruz. Bu hedefler çalıştığımız iş yerinde belirli bir konuma yükselmek, istediğimiz eve, arabaya sahip olabilmek, okulumuzda iyi bir başarı elde etmek ya da hayalini kurduğumuz bir ülkede yaşamak olabilir. Yazımızda hedefimize ulaşmak için yürüdüğümüz yolda bize yardımcı olacak, adımlarımızı daha emin atmamızı sağlayacak bir kavram olan vizyon kavramından bahsettik.
İş mülakatlarında, seminerlerde, kimi zaman eğitim aldığımız kurumlarda sıklıkla karşımıza ‘Kendini 5 yıl sonra nerede görüyorsun?’ sorusu çıkıyor. Artık klişeleştiğini düşündüğümüz bu sorunun altında aslında çok önemli bir kavram yatıyor: Vizyon! Gelin vizyon nedir, bu kavram bizim için neden önemli, hayal ile vizyon hangi noktalarda birbirinden ayrılıyor ve nasıl vizyon sahibi olabiliriz öğrenelim.
İçerik Başlıkları
Vizyon Nedir? Ne Anlama Gelir?
Vizyon, kişilerin, kurumların hatta devletlerin belirledikleri zaman içerisinde, kendilerinin hangi alanda ve hangi noktada olacaklarını bilmeleridir. Başka bir deyişle vizyon, kişilerin, kurumların, devletlerin, kendi gelecekleri hakkında ileri görüşlü olmasıdır. Yazımızda kişisel vizyonu ele alıyoruz.
Vizyon ile Hayal Arasındaki Fark Nedir?
Hepimiz gelecekte nasıl bir evde oturacağımızı, nerede yaşayacağımızı, nasıl bir yaşam tarzına sahip olacağımızı hayal ediyoruz değil mi? Kurduğumuz hayaller bizim vizyon sahibi olduğumuzu mu gösteriyor? Bu sorunun cevabı hayır. Hayal kurmak ile vizyon sahibi olmak birbirinden çok önemli noktalarda ayrılıyor. Kişisel vizyonlarda kişi, kendi yeterlilikleri ile korkusuz bir şekilde yüzleşmiş, kendi becerilerinin farkına varmış, ulaşmak istediği hedefe giden yolda engelleri öngörmeye çalışmıştır. Bu süreçte kişi, kendisi ve hedefi arasında kurduğu ilişki ile hedefine ne zaman, hangi şartlar altında ulaşacağının resmini büyük ölçüde çizmiştir.
Hayal ise kişinin yeteneklerinden, becerilerinden ve o andaki konumundan bağımsız, birdenbire insanın aklına düşen gelecek senaryosudur. Burada anlatmak istediğimiz hayal kurmanın gereksiz bir eylem olduğu değildir. Kuşkusuz bu eylemin de kişi üzerinde bir çok faydası var. Fakat halihazırda belirlediğimiz hedefe giden yolda, kişinin kendisiyle yüzleşerek çıkardığı bir yol haritası olan vizyon kavramı, hedefe ulaşmada çok daha büyük önem teşkil etmektedir.
Vizyon Sahibi Olmak Neden Önemlidir?
- Vizyon sahibi olmak hedeflerimize ulaşabilmek adına çok önemli bir adımdır.
- Vizyon sahibi olan bir kişi gideceği yolda net ve emin adımlar atar.
- Kendisini neler yapabileceği ya da yapamayacağı konusunda değerlendirmiş ve kendisine ulaşabileceği hedefler edinmiştir.
- Vizyon sahibi kişi, geleceği konusunda nettir çünkü adımlarını ve eylemlerini hedeflerine göre planlamıştır.
- Kişinin, ileri görüşlülük becerisi gelişir dolayısıyla kişi kendisi için en doğru kararları alabilir.
- Vizyon sahibi kişi, liderlik vasfına sahip olur.
Vizyon Sahibi Nasıl Olunur?
Vizyon sahibinin öneminden bahsettik. Gelin 5 adımda nasıl vizyon sahibi olunur öğrenelim.
- Vizyon sahibi olmanın ilk şartı kendimize dürüst olmaktır. Becerileri konusunda kendimizi değerlendirmeli ve eksikliklerimizin farkına varmalıyız.
- Kendimizi değerlendirdiğimiz doğrultuda bir hedef belirlemeliyiz. Bu hedef, ulaştığımızda kendimizi mutlu hissedebileceğimiz bir hedef olmalıdır
- Hedefimize giden yolu planlamalı, önümüze çıkabilecek engelleri görmeye çalışmalıyız.
- Bu hedefe giden yolda zaman zaman motivasyon kayıpları, başarısızlıklar yaşayacağımızın farkına vararak adımlar atmalıyız. Bu durumları yaşadığımız dönemde ayağa kalkmamız ve mücadelemize devam etmemiz çok büyük önem teşkil ediyor.
- Zaman zaman risk almak gerektiğini, kararlarımızı değiştirmek gerektiğini bilmeli ve bu gibi durumlara hazırlıklı olmalıyız.
Hepimiz hedeflerimize ulaşmak istiyoruz ve bunun için mücadele ediyoruz. Bu yolda vizyon kavramının önemini unutmamalı ve hayatımıza dahil etmeliyiz. Vizyon sahibi kişiler olarak istediğimiz hayatı yaşamanın ve hedeflerimize ulaşmanın imkansız olmadığını bilmeliyiz.