Sözel bölüm, lise yıllarında normal derslerden ayrılan alanlardan birisidir. Sözel bölümü seçen öğrenciler, Türkçe, tarih, edebiyat gibi sözlü ve yazılı dersleri daha detaylı bir şekilde öğrenerek bu konuda uzmanlaşırlar. Her ne kadar popüler bir bölüm olmasa da, sözel bölüm tercih edilebilir.
İçerik Başlıkları
Sözel Bölüm Meslekleri Nelerdir?
Sözel bölüm meslekleri, dil, edebiyat, tarih ve sosyal bilimler alanlarını kapsar. Bu gibi alanlarda eğitim veren programlar sözel bölümlerdir. Bu bölümlerin farklı istihdam olanakları vardır. Sözel bölümler şunlardır:
- Türkçe Öğretmenliği
- Gazetecilik
- Yazar: Kitap, makale veya senaryo yazarlığı.
- Editör: Yayıncılık alanında metin düzenleme ve düzeltme.
- İletişim Uzmanı
- Medya
- Filolog
- Arkeolog
Sözel meslekler, bireylerin sözel becerilerini geliştirir. Ayrıca sözel bölüm meslekleri kişiye eleştirel düşünme yeteneklerini kazandırır. Sözel bölümündeki meslekler önemlidir.
Sözel Bölümlerini Nasıl Kazanabilirim?
Sözel bölümlerini nasıl kazanabilirim diyenler için belirli adımlar vardır. Bu adımları takip edin. Öncelikli olarak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) gibi sınavlara girmek lazımdır. Bu süreçte yapmanız gereken noktalar şöyledir:
- Sınava Hazırlanmak
- Kaynak Soru Çözmek
- Kurslara Gitmek
- Zamanı Yönetmek
- Sınavdan Sonra Tercih Yapmak
Sözel bölümlere girmek istiyorsanız, yeterli puanları almalısınız. Sözel bölüm, öğrencilere dil ve konuşma becerisi katar. Özellikle sosyal bilimler ve iletişim alanlarında kapsamlı bir eğitim verilmektedir. Çünkü bu alanlar sözel eğitimin kalbidir. Bu eğitimler sayesinde kişiler iş hayatına ve akademik kariyerlerine daha rahat hazırlanırlar. Sözel bölümler önemli bir eğitim kategorisidir.
Sözel bölümler hem öğrenciler hem de toplum için gereklidir. İlk önce toplumun birbirini anlaması için bile sözel bölümlere ihtiyaç vardır. Bu yüzden karşımıza vazgeçilmez bir alan olarak çıkmaktadır.
Ön Lisans Sözel Bölümleri
Ön lisans sözel bölümleri, sözelde hangi bölümler var diyenlerin merak konusudur. Bu üniversite sözel bölümler kapsamında 2 yıllık eğitim programları vardır. Bazıları şunlardır:
- İletişim Tasarımı
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- Yayıncılık
- Sosyal Hizmet
- Adalet
- Turizm ve Otelcilik
Sözel bölüm taban puanlarını takip ederek size uygun bölümü bulabilirsiniz. Bu 2 yıllık bölümler, mezun olunca hemen iş bulma konusunda geniş fırsatlar yaratır. Günümüzde, bilgiye erişim kolaylaşmıştır. Bu yüzden iletişim teknolojilerinin artmasıyla birlikte sözel becerilerin önemini bir kez daha anladık. Hele ki iş dünyasında iletişim çok daha önemlidir.
İş hayatında analitik düşünme yetenekleri gerektiren pozisyonlara genelde sözel mezunları yerleşirler. Bilgiyi anlama ve aktarma sözelin işidir. Sözel bölüm eğitimi, kişiye hayatı anlama imkanı da sunar. Sosyal sorumluluk bilinci e empati de çok önemli kavramlardır. Sözel mezunları bunlara sahip olduğu için bu durum onları daha bilinçli ve duyarlı bireyler haline getirir.
Lisans Sözel Bölümleri
Lisans sözel bölümleri genellikle 4 yıllık eğitimlerdir. Sözel bölümler sıralama açısından önemlidir. İyi bir üniversitede iyi bir bölüm okumak istiyorsanız, iyi bir sıralama yapmalısınız. Lisans sözel bölüm programları arasında şunlar bulunur:
- Edebiyat
- İletişim
- Gazetecilik
- Filoloji
- İngiliz Dili ve Edebiyatı
- Arkeoloji
- Sanat Tarihi
- Tarih
Bu bölümlerde akademik kariyer yapabilirsiniz. Çünkü mezunlarına akademik kariyer ve çeşitli mesleki fırsatlar sunan bölümler, sözel bölümündeki mesleklerdir. Sözel bölümler, yalnızca yerel imkanlar sunmaz, kişiye küresel dünyanın kapılarını da açar. Yani aynı zamanda global bir perspektif kazandırır. Çünkü öğrenciler, farklı kültürler, diller ve toplumsal yapıları bu bölümlerde öğrenirler.
Sözel bölümler öğrencilerin ufkunu genişletir. Birçok konu hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlar. Böylece sözel bölüm mezunları, çok yönlü bireyler haline gelirler. Hatta uluslararası şirketlerde iş imkânı bile elde edenler olabilir. Tabii ki dil faktörünüzü de geliştirmeniz gerekir.
Sözel Mesleklerin Maaşları Ne Kadar?
Sözel bölüm mesleklerinin maaşları, sektöre, deneyime ve çalışma sistemine göre değişmektedir. Sözelde hangi meslekler var diyenlerin merak ettiği bir konu da maaşlardır. Sözel bölümlerden öğretmenlikleri yapanlar başlangıçta özel sektörde asgari ücret alırlar. Yani 22.104 TL ücret alınmaktadır.
Editör veya yazarlar da asgari ücretle başlayıp deneyime göre yüksek maaş alabilirler. Genelde deneyimli kişiler sözel mesleklerden 25.000-35.000 TL arası maaş alır. 4 Yıllık sözel bölümlerden mezun olanlar daha yüksek maaş alır.
Yüksek Maaşlı Sözel Bölümleri Nelerdir?
Yüksek maaşlı sözel bölümleri, mezunlarına daha yüksek maaşlar sunar. Fakat deneyim faktörü önemlidir. Mesleğe yeni başlayan ile daha deneyimli olan kişi arasında maaş farkı vardır. Yüksek maaşlı sözel bölümler şunlardır:
- İletişim ve Medya
- Reklamcılık
- Yönetim ve Organizasyon
- Kamuda Çalışmak
Kariyer gelişiminiz için bu alanlarda meslek seçebilirsiniz. Kişisel gelişim açısından bu bölümler size avantaj sağlar. Sözel bölüm mezunuysanız, kariyerinizi daha da ileri taşımak için yüksek lisans programlarına başvurabilirsiniz. Yüksek lisans sınavlarına girerek bölüme kaydınızı yaptırabilirsiniz. Yüksek lisans eğitimleri, öğrencilerin uzmanlaşmalarını sağlar.
Sözel bölümlerde bu şekilde master yapan çok kişi vardır. Çünkü sözel bölümlerde yüksek yapmak öğrencilerin istedikleri alanlarda derinlemesine bilgi edinmesini sağlar. Gelişime olanak sağlar da diyebiliriz. Yani özellikle akademik kariyer hedefleyenler için yüksek lisans şarttır.
Sözelden mezunlar, üniversitelerde öğretim görevlisi veya araştırmacı olabilirler. Ki sözel bölümlerde istihdam daha düşük olduğu için genelde üniversitede çalışmayı seçen çok kişi de olmaktadır.
Gelecek Vadeden Sözel Bölümleri Nelerdir?
Gelecek vadeden sözel bölümleri, öğrenciler tarafından merak edilir. Bu bölümleri seçerken, iş piyasasındaki talepler de göz önüne alınmalıdır. Ayrıca dünyada gelişen sektörleri göz önünde bulundurmak lazımdır. Gelecek vadeden sözel bölümler şunlardır:
- Dijital İletişim
- Dijital Pazarlama
- Edebiyat
- Yayıncılık
- Reklam Yazarı
- Dil Bölümleri
- Çevirmenlik
Bu bölümler, istihdam potansiyeli yüksek alanlar olarak sıkça tercih edilir. Çoğu sözel bölüm öğrencisi, tercih döneminden önce bu bölümleri araştırır. Sözel bölüm, eğitim sisteminde öğrencilerin dil ve sosyal bilimler gibi alanlardan eğitim almasıdır. Bu gibi alanlarda eğitim alınan bir kategori sözel bölümlerdir.
Sözel bölümler öğrencilere analiz, eleştirel düşünme ve iletişim becerileri kazandırmaları bakımından önemlidir. Ders olarak genelde edebiyat, tarih ve felsefe dersleri okutulmaktadır. Sözel bölümler, öğrencilerin sözel yeteneklerini geliştirmenin yanında kişiye konuşma becerisi de katar. Aynı zamanda sosyal konulara dair derin bir anlayış katar. Etrafa bakıp gözlem yapmak bir sözelci için daha kolaydır.
Sözel Bölüm İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Sözel bölümlerle ilgili sıkça sorulan sorular mevcuttur. Özellikle sözel bölümden mezun iş arayan kişiler için merak konusudur.
Sözel okuyanlar hangi dersleri görür?
Sözel okuyanlar, Türkçe, Edebiyat, Tarih, Coğrafya, Sosyoloji ve Psikoloji gibi dersler görebilirler.
4 Yıllık sözel bölümler hangileri?
4 yıllık sözel bölümler arasında Edebiyat, Tarih, İletişim Fakültesi gibi bölümler mevcuttur.
2 Yıllık sözel hangi bölümler var?
2 yıllık sözel bölümler dendiğinde İletişim Tasarımı, Halkla İlişkiler, Sosyal Hizmet ve Turizm gibi bölümlerden söz etmek uygundur.
Sözelci olmak nedir?
Sözelci olmak, sözel bölümlerden mezunu olmak demektir. Bu bölümlerden mezun olanlara sözelci denir. Sözel mezunları, iletişim, dil ve sosyal bilimler alanında eğitim alan kişilerdir. Ve bu kişiler çeşitli mesleklerde çalışabilirler.