Potansiyelini Keşfet: Tolstoy’un Bisikleti

Bilgi çağında yaşarken artık salt bilgi tek başına yetmiyor. İnsanın potansiyelini ortaya koyması ve motive olması için doğru davranış geliştirmeye de ihtiyacı var. Bu yazımızda kişisel gelişim kategorisinde, her bir bölümün başlığı merak uyandıran ve farkındalık, denge, esneklik, özgüven gibi konulara değinen Tolstoy’un Bisikleti adlı kitabı inceleyeceğiz.

Tolstoy’un Bisikleti’nin Konusu Nedir?

Kitap boyunca yazarın değindiği konular ve somut örnekler çok net okuyucuya aktarılmış. Kitap, modern zamanın ihtiyaçlarını karşılayacak hap niyetinde bölümlerden oluşuyor. Yazar, sade bir dil kullanarak, hiç lafı uzatmadan uygulanabilir örneklere dikkat çekiyor.

Kitabı elime aldığımda dikkatimi çeken ilk şey kaynakçasının kalitesi oldu. Zira okuyucu gözünde bu kategorinin pek de olumlu bir imajı yok. Bu yüzden kişisel gelişim türündeki kitapların kaynaklarını belirtmesi çok kıymetli.

Her bölümde alıştırmalar, örnekler, hikayeler, tarihten karakterler, bildiğimiz yazarların bilmediğimiz motivasyon hikayeleri var. Kitapta yer alan konular az, öz ve zengin bir içerikte ele alınmış.

Özgüven kazanmanın sırlarından, zamanı doğru kullanmaya, yeniden çerçeveleme ile yaratıcı düşünme yollarından herhangi bir sorunun nasıl çözüleceğine dair konuların yanında kitapta iddialı başlıklar da bulunuyor. Bazı başlıklar şu şekilde: “Asla Olmaz” diyen birini “Memnuniyetle…” noktasına getiren ikna etme sanatı, bir toplantıda oylamayı lehinize çevirme stratejileri, mutlu bir ilişki için sihirli öneriler, pazartesi sendromunu eğlenceye çevirmek.

Kitabın birkaç bölümü öğrencilere tavsiyeler şeklinde. Yazar tarafından öğrenciler için ayrı bir kaynak hazırlansa daha yararlı olacağını düşünüyorum.  Bir y kuşağı ve yıllarını hep sınava hazırlanırken geçirmiş biri olarak öğrencileri motive eden cümleleri tekrar okuyunca o stresli zamanlarıma gittim. Oysaki o kısma kadar gayet motive ve benim için birebir faydalı bir kaynaktı. Bir okuyucu olarak herkese hitap etmeye çalışmanın çok da ilgi çekici bir yöntem olduğunu düşünmüyorum.

Kitabın sonunda şahane mutluluk formülleri var. Özellikle bu bölümdeki her bir küçük paragraf, üzerinde düşünülmesi gereken ve farkındalığımızı artıran paragraflar.

Umut Esen Kimdir?

Kitabın yazarı Umut Esen’in, bir yaşam koçu olması ve hayatın içinde birebir insanlarla çalışan ve danışanlarına yardımcı olan tecrübeli bir profesyonel olması benim kitabı tereddütsüz edinmemi sağladı.

Umut Esen, popüler psikolojiden, NLP’den, çağdaş eğitimin ve profesyonel koçluğun tekniklerinden yararlanarak kişinin potansiyelini fark etmesini ve bunun için nasıl adım atacağını gayet anlaşılır bir şekilde Tolstoy’un Bisikleti’nde okuyucuya sunuyor.

Neden Tolstoy’un Bisikleti?

Kendimizi sürekli başkalarıyla kıyaslayıp, sanki bir şeylere geç kalmış gibi hissediyoruz. Üniversite okumanın, evlenmenin, bir müzik aleti öğrenmenin veya iş kurmanın standart bir zamanı yok. Özellikle sosyal medya bu konuda bizi tetiklese de herkesin yolculuğu kendine özel. Bu yüzden Tolstoy’un bisikleti de önemli bir sembol. Kızı Vanişka’yı yedi yaşındayken kaybeden Tolstoy, günlerce evinden çıkmaz. Daha sonra kendisi için endişelenen komşuları, ünlü yazarı 67 yaşında evinin bahçesinde bisiklet sürmeyi öğrenirken bulurlar. “Hiçbir şey için geç değildir. Yeter ki vazgeçmeyin ve mazeret kabul etmeyin.”

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler