Percy, Kızıl Gezegende Yaşam Arayışına Başladı!

18 Şubat Perşembe günü Mars’a iniş yapan Perseverancı Rover’ı insanlık için büyük bir bilgi kaynağı olma yolunda araştırmalarına başladı. Araç 687 gün boyunca gezegende somut ve soyut örnekler toplayarak gelecek görevler için data oluşturacak.

NASA, 2020 Mars görevi ile ne amaçlıyor? Perseverance uzay aracı neden Mars’ta? 18 Şubat Perşembe günü Mars’ın Jezero Kraterine başarıyla iniş yapan Mars keşif aracı Perseverance yaşam umudu aramak için gezegeni karış karış edecek. Yaklaşık 1 Mars yılı (687) gün boyunca hizmet verecek. Araç eski yaşama dair somut kanıtları görüntüleyecek ve insanlı görevler için zemin oluşturacak.

Nisan 2020’de yolculuğa başlayan Perseverance 18 Şubat tarihinde Mars’ın yüzeyine yaptığı temasla görevine resmen başlamış oldu. İnişinin hemen ardından gönderdiği yüksek çözünürlüklü fotoğraflar Percy‘nin sağlıklı ve tek parça olduğunu kanıtlıyor.

Geçtiğimiz günlerde Perseverance uzay aracı yörüngedeki 7 aylık yolculuğunun sonunda Mars’ta yapı itibari ile Bosna Hersek‘in Jezero kasabasına benzetilen ve uzmanlar tarafından Jezero diye isimlendirilen kratere başarıyla iniş yaptı. Bölgenin seçilmesindeki en önemli nedenin ise eskiden bölgede Salda Gölü‘ne benzeyen dev bir su kaynağının olması.

Perseverance yada lakabıyla seslenecek olursak Percy uzay aracı Kızıl Gezegende 1 Mars yılı yani 687 gün boyunca görevini icra edecek. Bu süre kapsamında Mars’ın yüzeyinde eski yaşamın izlerini görüntüleyecek ve üstünde bulunan 19 kamera sayesinde bizlere görüntüler gönderecek, ayrıca Percy taşıdığı deney tüpleri ve sadece deneysel depolama amacıyla dizayn edilen 7 ana öncelikli yük taşıyıcısıyla Kızıl Gezegenden taş, kaya, toprak gibi örnekler toplayacak. Aracın tekerlekleri özellikle bu tür görevler için Alüminyum, Titanyum bileşenlerinden yapıldı ve ek olarak Mars’tan sesli verilerin alınması için 2 adet mikrofon ile donatıldı. Aracın öncelikli görevlerinden bir diğeri ise Mars’ta yaşamın mümkün olup olmadığını araştırıp, Mars’a yapılacak insanlı görevler için oksijen üretiminin nasıl yapılacağı konusunda bilgi toplamak.

Percy’nin üzerinde yer alan 3 çip içinde dünyadan gönderilen 11 milyon ismi taşıyor. Amerikan Uzay Ajansı‘nın yakın zamanda duyurduğu Nasa Mars biletlerine en çok rehavet eden ülkemiz olmuştu. Percy, Türkiye’den gönderilen 2.525.844 ismin yazılı olduğu biletleri Mars’a taşıdı.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler