Mezuna Kalmak Ne Demek? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Mezuna Kalmanın Avantajları Nelerdir

Mezuna kalmak, YKS sınavına girip sonuçlarını öğrenen gençlerin üniversiteye gitmeyerek bir sene daha sınava çalışması demektir. Mezuna bırakmak, öğrencilerin istediği puanı alamaması veya daha iyi bir bölüm/üniversite hedefi doğrultusunda gerçekleştirilebilir.

Mezuna Kalmak Nedir?

Mezuna kalmak, genellikle üniversiteye giriş sınavlarında başarısız olan veya sonucundan hoşnut olmayan öğrencilerin tekrardan 1 sene çalışıp sınava girmesi demektir. Mezuna kalmak ne demek dediğinizde YKS’de başarısız olan veya istediği bölüme yerleşemeyen öğrencilerin bir yıl boyunca tekrar sınava hazırlanmaları maratonudur.  Mezuna kalanlar okuldan mezun olduktan sonra bir yıl daha beklerler.

Bu süreç, öğrencilerin derslerine daha fazla odaklanıp bir önceki yıl yaptıkları hataları yapmamalarını sağlar. Ayrıca mezuna kalmak kişilerin eksikliklerini giderme fırsatı bulmalarını sağlar. Mezuna kalmak, özellikle Türkiye’de çok tercih edilmektedir.

Dershanesiz Mezuna Kalmak Mantıklı Mı

Mezuna Kalmanın Avantajları Nelerdir?

Mezuna kalmanın çeşitli avantajları bulunur. Çünkü öğrenciler, bir sene önceki başarısızlıklarını veya sonuçlarını telafi etme fırsatı bulurlar. Mezuna kalmak nasıl yapılır diye soruyorsanız, sınava girdikten bir sene sonra tekrar sınava girmek gibi düşünebilirsiniz. Mezuna kalmanın avantajları şunlardır:

  • Konu Eksikliklerini Giderme Fırsatı Yakalamak
  • 2. Kez Deneyim Kazanmak
  •  Strateji Geliştirmek
  • Kendini Yeniden Değerlendirme Sürecine Almak
  • Daha Fazla Kaynak Kullanma İmkanına Erişmek

Birçok öğrenci mezuna kalmak mantıklı mı diye sormaktadır. Her öğrenci böyle bir yöntemi tercih etmeyebilir. Fakat 2 kez mezuna kalmak bazı öğrencilerin hedeflerine ulaşması için avantajlı olabilir.

Mezuna Kalmanın Dezavantajları Nelerdir?

Mezuna kalmanın avantajları kadar dezavantajlarından da söz etmek gerekir. En basitinden yaşıtlarınız üniversiteye giderken siz zaman kaybı yapmış olursunuz. Bu başlıca bir dezavantajdır. Mezuna  kalmanın dezavantajları şunlardır;

  • Zaman Kaybı Olması
  • Moral Bozukluğu Yaşamak
  • Sosyal Hayattan İzole Olmak
  • Ekonomik Yükün Artmış Olması
  • Sınav Stresinin Artması

Mezuna kalmak ne kaybettirir dediğinizde öncelikle zaman kaybettirdiğini söyleyebiliriz. Yaşıtlarınız üniversiteye başlarken siz hala üniversite sınavına hazırlanıyor olursunuz. Fakat şu da önemli ki hedefiniz varsa mezuna kalmak zaman kaybı olmaz. Bazı öğrenciler sınava hazırlık sürecinde dışarıdan bir desteğe ihtiyaç duyabilirler. Dershane veya özel ders destekleri alabilirsiniz.

Mezuna Kalma Senesinde Nasıl Çalışılır?

Mezuna kalan öğrencilerin izlemesi gereken bazı çalışma düzenleri vardır. Mezuna kalanlar planlı ve programlı çalışmalıdır. Bu sayede hedefledikleri bölümleri kazanabilirler. Mezuna kalma senenizde aşağıdaki adımları izleyerek çalışabilirsiniz:

  1. Düzenli Bir Çalışma Programı Oluşturun: Bir çalışma programı oluşturmadan kesinlikle ders çalışmaya başlamayın. Etkili çalışabilmek için belirli bir plana bağlı kalmanız gerekir.
  1. Konu Tekrarları Yapmak ve Test Çözmek: Konu tekrarı yapmak önemlidir.  Ayrıca bol miktarda test çözmek gerekmektedir.
  1. Ders Notları ve Kaynakları Kullanmak: Geçen yılki ders notlarınıza tekrar çalışın. Böylece eski kaynaklarınızı unutmamış olursunuz.
  1. Düzenli Geri Bildirim İstemek: Tekrardan kursa veya dershaneye yazıldıysanız seviyenizi ölçmek için hocalarınızdan geribildirim isteyin.
  1. Arada Sırada Mola Vermek: Uzun süreli çalışmalar sizi yorabilir. Bu yüzden biraz ara vermek gerekebilir.

Dershanesiz mezuna kalmak, kişilerin kendi çabalarıyla veya özel ders alarak üniversite sınavına yeniden hazırlanması demektir. Mezuna kalma sürecinizde bir mentor ile çalışabilirsiniz. Akademik gelişiminiz için faydalı olur. Derslerinizi pekiştirmek için özel ders alabilirsiniz. Veyahut isteyenler dershaneye yazılabilir.

Mezuna Kalma Senesinde Nasıl Çalışılır

Mezuna Kalanlar Çalışmaya Ne Zaman Başlamalı?

Mezuna kalan öğrencilerin çalışma süreci genelde meşakkatli olur. Bu sebeple genellikle sınavdan hemen sonra çalışmaya başlamaları gerekir. Bu sayede çalışacakları konuyu unutmamış olurlar. Mezuna kalanlar öncelikle sınav sonrası değerlendirme yapmalı, ardından hedeflerini belirlemeli sonra da düzenli çalışmaya başlamalıdır.

Mezuna Kalmak Sıralamayı Etkiler mi?

Mezuna kalmak, sıralamayı etkiler. Mezuniyet sonrası bir yıl boyunca yapılan çalışma sizi gelecek sene daha iyi bir sonuca götürebilir. Deneyimler, öğrencilerin sınavda daha iyi performans göstermesine olanak tanıyacağı için bir sene önceki deneyimlerinizi cebinize koyun. Ancak tekrar girdiğiniz sınavda bir öncekinden iyi puan alırsanız bu genellikle sıralamada olumlu bir artış sağlar. Tabii ki her mezuna kalan öğrenci eşit oranda başarılı olamaz.

Mezuna Kalmak OBP’yi Etkiler mi?

Mezuna kalmak OBP’yi etkiler. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), mezuniyet not ortalamasına göre hesaplanmaktadır. Mezuna kalan öğrencilerin mezuniyet notları OBP’yi kapsar. Mezuna kalmanın OBP üzerinde doğrudan bir etkisi olmasa da üniversite sınavına girip alınan puana OBP’nin etkisi vardır.

Siz eğer ki öğrenci mezuniyet notunuzu artırırsanız OBP’nizi olumlu  yönde  etkilemiş olursunuz. Mezuna kalmak için ne yapmalı diyorsanız, bir sonraki sene de üniversite sınavına girebilirsiniz. Sınava girdiğiniz yılki puanınız istediğiniz bölüme yetmiyorsa ve üniversiteye yerleşemiyorsanız, mezuna kalabilirsiniz.

Mezuna Kalmak İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Mezuna kalma konusuyla ilgili birçok soru gelmektedir. Bu sorular, genellikle mezuna kalınca nasıl çalışılmalı tarzında sorulardan oluşmaktadır.

Mezuna Kalan Öğrenci Sayılır mı?

Mezuna kalan kişiler elbette öğrenci sayılır. Çünkü  eğitim hayatına devam eden kişiler öğrencidir. Fakat mezuna kalanlar eğitim hayatına devam etmedikleri için eğitim hayatına devam eden bir öğrenci olarak kabul edilmezler. Mezuniyet sonrası sınav hazırlığı yapan kişiler olarak görülürler diyebiliriz. Mezuna kalma çoğu kişi için yorucu olsa da sonunda istediğiniz bölüme yerleşmenizi sağlayabilir.

Dershanesiz Mezuna Kalmak Mantıklı mı?

Dershanesiz mezuna kalmak, tercihe göre mantıklı olabilir veya olmayabilir. Herkesin öğrenme hızı farklıdır. Bazı öğrenciler kendi başlarına çalışarak daha başarılı olabilirler. Ancak bazı öğrenciler tek başına başarılı olamazlar. Bu sebeple bu kişiler dershane desteği almayı tercih eder. Önemli olan kişinin kendi çalışma sistemini yaratabilmesidir.

Çalışma disiplinini sağlamak çok önemlidir. Başarılı olmak için çok çalışmak gerekir. Eğer sizin dershaneye ihtiyacınız varsa dershane desteği alabilirsiniz.

Üniversite sınavını tek seferde kazanamayanlar mezuna kalma yöntemini tercih edebilirler. Mezuna kalma üniversite sınavı hazırlığında önemli olabilir. İlkinde kazanamadığınız  bölümü ikinci kez girerek kazanabilirsiniz. Bu süreçte bazı stratejileri izleyerek daha başarılı olabilirsiniz.

Mezuna kalmak, sıklıkla tercih edilir. Bunun sebebi ilkinde hedefini tutturamayan öğrencinin ikinci kez şansını denemek istemesidir.  Bu durumu genellikle üniversiteye giriş sınavlarında başarısız olan veya sonucu hoşuna gitmeyen öğrenciler tercih ederler. Sınav sonrası tekrardan 1 sene çalışıp sınava giren kişiler mezuna kalmış olurlar.

Mezuna kalmak zaman kaybı yaratsa da bazı öğrenciler için şans yaratabilir. Çünkü bir önceki seneden daha fazla çalışarak istediğiniz bölüme yerleşebilirsiniz. Mezuna kalma süreci yorucu olabilir. Bu süreç, öğrencilerin derslerine daha fazla odaklanmaları için bir fırsattır. Mesela mezuna kaldığınızda bir önceki yıl yaptığınız hataları yapmayabilirsiniz.

Ayrıca mezuna kalmak kişilerin eksikliklerini görmelerini de sağlayacaktır. Daha önce sizin gibi mezuna  kalmış bir arkadaşınızın deneyimlerinden de istifade edebilirsiniz. Böylece mezuna kalma sürecinizi daha başarılı yönetmiş olursunuz. Deneyimleri ciddiye almak sınavda daha iyi performans göstermenize katkıda bulunur.

Mezuna kalmanın amacı bir önceki sınavda yapılan hataları yapmamaktır.  Alacağınız puan mutlaka bir sene öncenin puanından daha yüksek olmalıdır. Ayrıca her sene sıralamalar değişmektedir. Değişen sınav temposuna uyum sağlamak gerekir. Bu sebeple yeniden sınava girenler başarılı olmalıdır. Sınav netlerini yükseltmeye odaklananlar başarılı olur diyebilmemiz son derece mümkün.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İlgili İçerikler