Türkiye’de memurluk, çalışmak isteyen kişilerin en gözde mesleklerinden birisidir. Bunun sebebi, devlet işlerini yapmanın getirdiği sosyal statü ve maaşların diğer mesleklere göre daha cazip olmasıdır. Fakat bu avantajlar için tabii ki de belirli koşullar vardır. Bu koşullardan birisi de yaş sınırının altında olmaktır.
İçerik Başlıkları
Memurluk Yaş Sınırı Nedir?
Memurluk yaş sınırı, birçok kişinin kariyer hedefleri içindedir. Memur olma yaşı oldukça araştırılmaktadır. Eğer ki Türkiye’de memur olmak istiyorsanız, belirli şartları sağlamanız gerekmektedir. Yaş sınırı en önemli şarttır. Türkiye’de memur olabilmenin yaşı 35’tir. 35’ten sonra memur olunamamaktadır.
Yaş sınırı memuriyette ne yazık ki uygulanan bir durumdur. Memuriyette yaş sınırı konusu oldukça tepki almaktadır. 35’Ten büyük yaşı olan kişiler de memur olmak isteyebilir. Memur olmak, birçok birey için kariyer hedefidir. Çünkü rahat bir iş olarak görülür ve konforlu çalışmak isteyenler bu mesleği tercih edebilir.
Fakat memur olmak kolay değildir. Kamuda görev almak genellikle güvenli bir iştir. Elbette bazı sosyal haklar açısından avantajlar sunması kişilere cazip gelmektedir. KPSS sınavına girerek memur olunabilir. Bazı bölümlerin atamaları için belirli puan skalaları bulunur. İlgili puanlar alındıktan sonra kişilerin atamaları yapılır.
KPSS A Yaş Sınırı
Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) A grubu yaş sınırı, 35’tir. Aslında tüm memuriyetlerde yaş sınırı aynıdır. Genelde memur olmak isteyenler bu yaş sınırından şikayetçidir. Bazı bölümlerde atamalar yapılmamaktadır. Veyahut çok yığılma olmaktadır. Bu sebeple yaş sınırın takılan çok kişi olur.
KPSS A grubu genellikle daha üst düzey yönetim ve uzmanlık için bir sınavdır. KPSS A grubuna başvuracak adaylar yaş sınırını göz önüne alsınlar. KPSS yaş sınırı bilinen bir konudur. Bu sınava girecekseniz mutlaka, 35 yaşından gün almamış olmanız gerekmektedir.
KPSS B Yaş Sınırı
KPSS B grubu, çeşitli kamu görevlisi pozisyonları için olan bir sınavdır. Bu sınavda yaş sınırı vardır. Bilindiği üzere genellikle yaş sınırı 35 olarak belirlenmiştir. Tabii ki bazı pozisyonlar için özel olarak da yaş sınırları olabilir. Misal, sağlık alanındaki memur alımlarında bu geçerlidir. Veya öğretmenlik gibi bazı mesleklerde de yaş sınırı farklıdır.
Devlet memuru yaş sınırı konusu dikkat çekmektedir. KPSS B’ye başvuracaksanız, yaş sınırına takılmadan erken bir dönemde bu sınava başvurun. Eğitim durumunuz başvuracağınız pozisyonun gereklilikleri açısından çok önemlidir.
Ön lisans mezunu biri lisans mezunu birinin başvurduğu memuriyete başvuramayabilir. O sebeple bu kritik detayları dikkate alınız. Öncelikli olarak hangi alanda çalışmak istediğinizi belirleyin. Ardından eğitim seviyenizi bu alana uygun seçin. Memur olma yolunda bu önemli bir adımdır. Yaş sınırına takılmadan memur olmak için gereken yolları izlemek esastır.
Memur Nasıl Olunur?
Memur olmak için bazı hususlar bilinmelidir. KPSS yaş sınırı var mı diye soran kişiler özellikle memuriyet alımlarını takip etmektedir. Memur olmak için KPSS sınavına girmelisiniz. Elbette süreç sadece sınavla bitmemektedir. Mülakatlar da bu işin bir parçasıdır. Memur olma adımları şöyledir:
- Eğitimli Olmak: Memur olmak için öncelikle bir yükseköğretim programını bitirmiş olmalısınız. Başvuracağınız pozisyona bağlı olarak eğitim türü değişebilir.
- KPSS Sınavına Girmek: KPSS’ye girmeniz ve yeterli puanı almanız gerekmektedir. KPSS, A ve B grubu olarak iki şekildedir.
- Başvuru Yapmak: KPSS’den yeterli puanı aldığınızda ilgili kamu kurumlarının ilan ettiği alımlara başvurabilirsiniz. Memur olma yaş sınırı gibi konulara da dikkat edin.
- Mülakat Süreçlerini İzlemek: Hepsi için olmasa da bazı pozisyonlar için mülakat aşaması vardır. Bu aşamayı dikkatli takip etmek gerekir. Sağlık raporu ve diğer belgeleri de hazırlamayarak mülakatlara giriniz.
- Atama İşlemlerinin Yapılması: Tüm süreçleri başarıyla tamamladığınızda atamanız yapılır. Kamuda memur olarak atanarak hizmete başlamış olursunuz.
Sınavsız memur olma imkânı Türkiye’de pek yoktur çünkü herkes sınav ile memur olur. Tabii bazı özel durumlar ve istisnai şartlar vardır. Bunlar karşılandığında sınavsız memur olunabilir. Mesela daha önce memuriyet deneyiminiz varsa olabilirsiniz. Yaptığınız iş sınavsız memur olmayı karşılıyorsa da olabilirsiniz. Sınavsız memur olma olanağı şu şekilde bulunabilir;
- Daha Önce Memur Olarak Çalışmış Olmak
- Kadrolu Personel Olmak
- Özel Sektörden Kamuya Geçmiş Olmak
Tabii baktığınızda bu tür durumlar oldukça sınırlıdır. Çünkü ülkemizde sınavla memur alımı yapılmaktadır. Sınavsız memuriyetin prosedürleri vardır ve dikkatle incelenmelidir. Kamu hizmetine alınacak bireylerin fiziksel ve zihinsel yeterlilikleri olmalıdır. Bazen engelli bireylere yönelik de memuriyetler açılır. Elbette şartları farklıdır. Memuriyette yaş sınırı, girilen sınav türlerine ve pozisyonlara göre değişebilir. KPSS A ve B olmak üzere iki türde yapılır.
Yaş Sınırı Olmayan Memurluklar
Yaş sınırı olmayan memurluklar, bazı kamu görevlisi pozisyonları için geçerlidir. Yani bazı kamu pozisyonlarında yaş sınırı yoktur. KPSS’de yaş sınırı var mı diye soranlar bazı memurlukların yaş sınırı olmadığını bilmelidir. Fakat yine de memuriyet yaşı 35’e kadardır. Yaş sınırı geçerli olmayan memuriyet türleri şöyledir:
- Öğretmenlik: Öğretmenlik için KPSS’de yeterli puanı almak gerekmektedir. Bunun haricinde bir yaş sınırı ifade edilmemektedir.
- Askeri Personel: Askeri personellikte yaş sınırı farklılaşır. Bazen ihtiyaç fazlalığından dolayı esnek olunabilir.
- Sanat ve Kültür Personelleri: Kültürel ve sanatsal alanlarla ilgili alımlarda herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Sizler de ilgili kurumdan alımları takip edebilirsiniz.
Bu pozisyonlar, belirli bir yaş aralığına sahip olmayan bireylere göredir. Ancak yine de yaş sınırı 35’tir. Memuriyet bireyler için kariyer fırsatları sunmaktadır. Ancak yine de her pozisyonun kendine özgü gereklilikleri ve şartları bulunmaktadır.
KPSS yaş sınırı olmayan kurumlar da merak edilmektedir. Fakat 35 yaş sınırı memuriyette bilinen bir durumdur. Bu yaş sınırını aşarsanız, memur olamazsınız. Yaş sınırı olmayan memuriyetleri araştırabilirsiniz. Kaç yaşa kadar memur olunur diye soruyorsanız, bunun 35 olduğunu bilmelisiniz.
40 Yaşından Sonra Memur Olunur mu?
40 yaşından sonra memur olmak mümkün olmasa da istisnai olarak mümkün olabilir. Çünkü belirli koşullara bağlı olarak memur olunabilir. Örneğin KPSS’de başarılı bir puan almak şartıyla, 40 yaşından büyük olsanız da memur olabilirsiniz. Fakat bunun için yasal gelişmeleri takip etmelisiniz. Bazen anlık yeni yasalar çıkabilmektedir.
Memuriyette 35 yaş sınırı genel olarak dikkate alınır. Yani 40 yaşındaki bir adayın başvuruları pek de geçerli olmaz. Çok çok istisnai durumların olması gerekir. İlanları takip edin istisnai durumlar ve özel alımlar gördüğünüzde başvurunuzu yapın. Bazı kamu kurumaları belirli dönemlerde istisnai ilanlar açabilmektedir. Bu nedenden ötürü ilgili kamu kurumlarının duyurularını takip etmek gerekecektir.